open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22ц-8667/10* Головуючий у 1-й інстанції кузіна Ж.В. Доповідач ап. інст. Бондаревська С. М.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2010 року м. Полтава

Колегія судців судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Полтавської області в складі: Головуючого судді: Омельченко Л.М.,

Суддів: Бондаревської С.М., Триголова В.М.

При секретарі: Буряк С.М.,

З участю: адвоката - Пономаренка О.В.,

Представників відповідачів: Солодкого О.В., ОСОБА_1 ,

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві цивільну справу за апеляційною скаргою Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на постанову Київського районного суду м. Полтава від 16 березня 2010 року по справі за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, ІНФОРМАЦІЯ_1 про зобов`язання проведення перерахунку пенсії, - Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача Апеляційного суду, -

ВСТАНОВИЛА:

Постановою Київського районного суду м. Полтава від 16 березня 2010 року позов ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області , ІНФОРМАЦІЯ_1 задоволено.

Зобов`язано Полтавський обласний військовий комісаріат надати довідку про розмір грошового забезпечення позивача з 01 вересня 2009 року з врахуванням посадового окладу старшого викладача кафедри військового навчального закладу, встановленого відповідно до наказу Міністерства оборони України від 28.07.2008 року № 377 «Про затвердження схем розмірів посадових окладів військовослужбовців військових навчальних закладів (військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів України) і наукових установ Збройних Сил України»

Зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області провести перерахунок пенсії позивачу на підставі наданих ІНФОРМАЦІЯ_2 довідок про розмір грошового забезпечення позивача станом на 01.09.2008 року.

З постановою суду не погодився відповідач Головне Управління Пенсійного фонду України та подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального права, прохає скасувати дану постанову, та прийняти нову про відмову в задоволенні позову.

Колегія суддів, перевіривши матеріали справи в межах заявлених вимог і апеляційного оскарження, приходить до висновку про відхилення апеляційної скарги з таких підстав.

Судом першої інстанції вірно встановлено, що позивач наказом Міністерства оборони України у 1993 році був звільнений з військової служби з посади старшого викладача навчальної кафедри та, відповідно до наказу Начальника Полтавського вищого зенітного ракетного командного училища № 245 від 09.12.1993 року, виключений із списків особового складу училища. ПОВК позивачу була призначена пенсія, яка у зв`язку зі змінами розміру посадового окладу неодноразово перераховувалась. Відповідно до наказу Міністерства оборони України розмір посадових окладів викладачів навчальних закладів четвертого рівня акредитації було збільшено порівняно з 01.01.2008 року з 1 200 грн. до 1 460 грн., проте Головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області не було перераховано пенсію ОСОБА_2 .

Незважаючи на зміну основної складової грошового забезпечення посади, з якої був звільнений позивач в запас, відповідачі не вчинили відповідних дій щодо перерахунку пенсії позивачу.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що позивач має право на перерахунок пенсії з 01.09.2008 року, з урахуванням нового посадового окладу, який становить 1 460 грн., посилаючись на вимоги ст. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начального і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», яка передбачає, що усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв`язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв`язку із веденням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і проводиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, у строки, передбачені ч.2 ст. 51 цього Закону.

Конституційний Суд України у Рішенні від 14 червня 2007 року № Зрп-2007 по справі № 1- 12/2007 (справа про перерахунок пенсії військовослужбовців) визнав таким, що відповідає Конституції України (є конституційним), перше речення пункту 2 розділу II Прикінцевих положень Закону України від 15 червня 2004 року № 1769-ІУ «Про внесення змін до статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начального і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», яким встановлено, зокрема, що особи, котрим раніше призначено пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», мають право на перерахунок пенсії з урахуванням положень цього Закону.

Отже, зміна в сторону збільшення розміру посадового окладу відповідної категорії військовослужбовців, згідно Наказу Міністерства оборони України № 377 від 28.07.2008 року, зумовлює право позивача на отримання збільшеного розміру пенсії внаслідок її обов`язкового перерахунку.

Посилання в апеляційній скарзі на п.1 Порядку перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начального і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 року № 45, не є достатнім доказом правомірності відмови у перерахунку пенсії позивача, оскільки зазначений підзаконний нормативний акт визначає лише порядок, а не підстави для перерахунку пенсії.

Право на отримання пенсії у збільшеному розмірі, внаслідок її перерахунку за новими зміненими видами грошового забезпечення, визначається виключно на законодавчих підставах, передбачених в ст. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начального і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб». Тому обмеження органом пенсійного фонду такого права позивача з посиланням на постанову Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 року № 45 є незаконним.

Доводи апеляційної скарги про можливість перерахунку пенсії позивача лише, у випадках наявності рішення Кабінету Міністрів України про зміну грошового забезпечення, що береться для перерахунку пенсії, а не у випадку видання відомчих нормативних актів, суперечить фактичним обставинам справи.

Таким чином, зміна розмірів посадових окладів, які зумовлюють перерахунок пенсії позивача встановлені наказом Міністерства оборони України, який входить до складу Кабінету Міністрів України є належною та достатньою правовою підставою для здійснення пенсійним органом відповідача перерахунку пенсії позивача.

Керуючись ст.303, 304-1, ст.307,ст.ст.308, 315, ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області - відхилити.

Постанову Київського районного суду м. Полтава від 16 березня 2010 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.

Головуючий: /підпис/ Судді:/підпис/

З оригіналом згідно:

Джерело: ЄДРСР 64030049
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку