open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 185/8645/16-а

Провадження № 2-а/185/43/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2017 року

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі :

головуючого судді Перекопського М.М.,

за участю секретаря судового засідання Волошиної К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Павлоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області про визнання неправомірними дій та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2016 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Павлоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, в якому просить визнати неправомірними дії відповідача щодо відмови у зарахуванні до педагогічного стажу роботи період її роботи на посаді викладача по класу духових інструментів в Межиріцькій дитячій школі естетичного виховання та в Богданівській філії Павлоградської районної школи естетичного виховання з 10 січня 1997 року по 31 липня 2016 року; зобов'язати відповідача зарахувати до стажу роботи, що дає право на отримання пенсії за вислугою років відповідно до п."е" ст.55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" час роботи на посаді викладача по класу духових інструментів в Межиріцькій дитячій школі естетичного виховання та в Богданівській філії Павлоградської районної школи естетичного виховання з 10 січня 1997 року по 31 липня 2016 року; визнати протиправними дії відповідача щодо відмови провести виплату грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення та зобов'язати провести виплату грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день призначення пенсії за віком.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 25 серпня 2016 року позивач звернулась до управління Пенсійного фонду України в м.Павлограді та Павлоградському районі, з заявою та відповідними документами для призначення пенсії за вислугою років. Право на пенсію за вислугою років відповідно до п.«е» ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», як працівнику освіти, при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років. Загальний стаж роботи з дітьми на педагогічній посаді складає - 35 років 11 місяців (з 26 серпня 1980 року по 31 липня 2016 року), на теперішній час позивач продовжує працювати. У серпні 2016 року позивачу було призначено пенсію за віком. Маючи загальний стаж роботи на педагогічній посаді понад 35 років, позивач не отримала грошову допомогу у розмірі 10 місячних пенсій станом на день її призначення. 27 вересня 2016 року позивачем було отримано відповідь від Павлоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, з якої позивач дізналась, що стаж її роботи на посаді викладача (в позашкільному навчальному закладі) з 10.01.1997 р. по 31.07.2016 р. не враховано в спеціальний педагогічний стаж у зв'язку з тим, що посада викладача у КЗ Межиріцька дитяча школа естетичного виховання та в Богданівській філії Павлоградської районної школи естетичного виховання (позашкільний заклад освіти) не входить до списку посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугою років, затверджених Постановою КМУ №909 від 04.11.1993 р. Позивач на день призначення пенсії не отримувала будь-яку іншу пенсію, мала страховий стаж більше 30 років та на день досягнення пенсійного віку працювала в державному закладі освіти на посаді, робота на якій дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п."е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Тому із зазначеним рішенням управління Пенсійного фонду України в м.Павлоград та Павлоградському районі позивач не погодилась і змушена звернутися до суду.

У судове засідання позивач не з'явився, надав заяву у якій просить суд про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити.

Представник відповідача у своєму запереченні позовні вимоги не визнав посилаючись на те, що Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 року №909. Зазначеним переліком передбачені загальноосвітні навчальні заклади, військовоосвітні заклади, музичні і художні школи. В таких закладах передбачені посади вчителів та викладачів. Переліком типів позашкільних навчальних закладів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2001 року №433, передбачено початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хореографічні, театральні тощо). В таких закладах передбачені посади художніх керівників, керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи. Оскільки дитячі школи естетичного виховання належать до позашкільних закладів освіти, посада викладача в таких закладах не передбачена Переліком, затвердженим постановою КМУ від 06.05.2001р. №433, тому період роботи позивача в цих закладах на посаді викладача з 10.01.1997р. по 31.07.2016р. неможливо зарахувати до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років. Також відповідач вважає, що на день досягнення пенсійного віку позивач не працювала в закладі на посаді, робота на якій дає право на призначення пенсії за вислугу років та не має необхідного стажу педагогічної роботи, тому не має права на виплату грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, повно та всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що позивач з 25 серпня 2016 року перебуває на обліку у відповідача та отримує пенсію за віком згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Листом управління Пенсійного фонду України в м.Павлограді та Павлоградському районі Дніпропетровської області від 27 вересня 2016 року позивачу роз'яснено, що в Межиріцька дитяча школа естетичного виховання та Богданівська філія Павлоградської районної школи естетичного виховання належать до позашкільних закладів освіти, посада викладача в таких закладах не передбачена Переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 року № 433, тому період роботи позивача в цих закладах на посаді викладача (10.01.1997р. по 31.07.2016р.) неможливо зарахувати до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугою років. У зв'язку з цим, на день досягнення пенсійного віку позивач не працювала в закладі на посаді, робота на якій дає право на призначення пенсії за вислугу років та не має необхідного стажу педагогічної роботи, тому не має права на виплату грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій.

Такі дії відповідача суд вважає протиправними виходячи з наступного.

ОСОБА_1, згідно записів в трудовій книжці, працювала з 26.08.1980р. по 10.01.1997р. в Богданівській дитячій музичній школі Павлоградського районного відділу культури на посаді викладача по класу флейти, стаж роботи на педагогічній посаді складає 16 років 4 місяці 14 днів. Віднесення вказаного періоду роботи до педагогічного стажу відповідачем не оспорюється.

З 10.01.1997р. позивач переведена до Межиріцької дитячої школи естетичного виховання (філія с.Богданівка) Павлоградського районного відділу культури на посаду викладача по класу духових інструментів. 01.03.2007р. змінено назву відділу культури на відділ культури і туризму Павлоградської районної державної адміністрації.

03.05.2007 року позивача переведено на посаду викладачу з класу духових інструментів у Богданівську філію Комунального закладу "Павлоградська районна школа естетичного виховання".

Відповідно до пункту "е" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Відповідно до пункту 7-1 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» - «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Відповідно до ст.29 Закону України «Про освіту» структура освіти включає в себе в тому числі, позашкільну освіту, яка згідно ст.38 цього ж Закону є частиною структури освіти і спрямовуються на розвиток здібностей, талантів дітей, учнівської та студентської молоді, задоволення їх інтересів, духовних запитів і потреб у професійному визначенні.

Позашкільна освіта та виховання здійснюються навчальними закладами, сім'єю, трудовими колективами, громадськими організаціями, товариствами, фондами і ґрунтуються на принципі добровільності вибору типів закладів, видів діяльності.

До позашкільних навчальних закладів належать: палаци, будинки, центри, станції дитячої, юнацької творчості, учнівські та студентські клуби, дитячо-юнацькі спортивні школи, школи мистецтв, студії, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади, бібліотеки, оздоровчі та інші заклади (ст.39 Закону України «Про освіту»).

Згідно ч.2 ст.54 Закону України «Про освіту» педагогічну діяльність у навчальних закладах здійснюють педагогічні працівники, у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації та закладах післядипломної освіти - науково-педагогічні працівники.

Відповідно до ст.12 Закону України «Про позашкільну освіту» та Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2011 №433, до позашкільних навчальних закладів відносяться початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хореографічні, театральні, хорові, мистецтв та інші.)

Статтею 19 Закону України «Про позашкільну освіту», пунктом 25 Положення про позашкільний навчальний заклад , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2011 №433, встановлено, що учасниками навчально-виховного процесу в позашкільному навчальному закладі, зокрема, є педагогічні працівники, психологи, соціальні педагоги, бібліотекарі, спеціалісти, залучені до навчально-виховного процесу.

Навчально-виховний процес здійснюється педагогічними працівниками (викладачами).

Відповідно до ч.4 ст.21 Закону України «Про позашкільну освіту» права, обов'язки та соціальні гарантії для педагогічних працівників позашкільного навчального закладу визначаються Конституцією України, Законом України "Про освіту", цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Педагогічні працівники позашкільних навчальних закладів мають право на пенсію за вислугою років за наявності педагогічного стажу роботи не менше ніж 25 років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 року № 963 "Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників" посада викладача музичної школи включена до переліку посад педагогічних працівників.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909 затверджений перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Дорученням Кабінету Міністрів України від 06 січня 1995 року № 397/21 за клопотанням Міністерства соціального захисту населення України від 01 лютого 1995 року № 01-3/133-02-2 дія постанови № 909 від 04 листопада 1993 року поширена на викладачів музичних, художніх, хорових, хореографічних шкіл, шкіл мистецтв та інших шкіл естетичного виховання, без внесення змін до вказаної постанови.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. N963 затверджений Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, яким передбачено, що посади вчителів, викладачів всіх спеціальностей, інструкторів фізкультури, методистів належать до категорії педагогічних працівників.

Зазначене ґрунтується і на положеннях Рішення Конституційного Суду України від 18 червня 2007 року N 4-рп/2007, у пункті 3.4 якого вказано, що Конституційний Суд України неодноразово розглядав проблему, пов'язану з реалізацією права на соціальний захист, неприпустимістю обмеження конституційного права громадян на достатній життєвий рівень, і сформулював правову позицію, згідно з якою Конституція та закони України виокремлюють певні категорії громадян України, що потребують додаткових гарантій соціального захисту з боку держави. До них, зокрема, належать громадяни, яким пенсія призначається за спеціальними законами. У рішеннях Конституційного Суду України підкреслюється, що пільги, компенсації, гарантії є видом соціальної допомоги і необхідною складовою конституційного права на достатній життєвий рівень, тому звуження змісту та обсягу цього права шляхом прийняття нових законів або внесення змін до чинних законів за статтею 22 Конституції України не допускається.

З огляду на наведені правові норми, суд вважає, що період роботи позивача з 10.01.1997р. по 01.05.2001р. в Межиріцькій дитячій школі естетичного виховання (філія с.Богданівка) Павлоградського районного відділу культури на посаді викладача по класу духових інструментів, а також з 03.05.2007 р. по 31.07.2016р. у Богданівській філії Комунального закладу "Павлоградська районна школа естетичного виховання" на посаді викладача по класу духових інструментів, має бути врахований відповідачем до стажу, який дає право на пенсію за вислугу років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. №1191 затверджений Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати.

Відповідно п.2 вказаного Порядку до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е" і "ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", що передбачені переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 "Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років".

Згідно п.5 цього Порядку грошова допомога надається особам, яким починаючи з 1 жовтня 2011 року призначається пенсія за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 зазначеного Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е" - "ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію.

Відповідно до п.6 вказаного Порядку для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно зі статтями 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" станом на день її призначення.

Згідно п.7 вказаного Порядку виплата грошової допомоги здійснюється органами Пенсійного фонду України одноразово у розмірі десяти місячних пенсій за рахунок коштів Державного бюджету України одночасно з першою виплатою пенсії, яка призначена до виплати.

Оскільки, встановлені обставини справи свідчать про те, що позивач має достатній спеціальний педагогічний стаж, її посада відноситься до посад педагогічних працівників, не отримувала до призначення пенсії за віком будь-якого іншого виду пенсії, а тому вона має право на нарахування та виплату грошової допомоги відповідно до п. 7-1 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. №1191.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат, суд керується положеннями ч.1 ст.94 КАС України, відповідно до якої, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа. Тому понесені позивачем витрати по сплаті судового збору за подання позовної заяви у сумі 551,20 грн. підлягають стягненню за рахунок бюджетних асигнувань відповідача.

Керуючись ст.ст. 6-14, 71, 159-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 до Павлоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати протиправними дії Павлоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області щодо відмови ОСОБА_1 в зарахуванні до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугою років відповідно до ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», період роботи з 10 січня 1997 року по 01 травня 2001 року в Межиріцькій дитячій школі естетичного виховання (філія с.Богданівка) Павлоградського районного відділу культури на посаді викладача по класу духових інструментів, а також з 03 травня 2007 року по 31 липня 2016 року у Богданівській філії Комунального закладу "Павлоградська районна школа естетичного виховання" на посаді викладача по класу духових інструментів.

Зобов'язати управління Павлоградське об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області зарахувати ОСОБА_1 до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугою років відповідно до ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», період роботи з 10 січня 1997 року по 01 травня 2001 року в Межиріцькій дитячій школі естетичного виховання (філія с.Богданівка) Павлоградського районного відділу культури на посаді викладача по класу духових інструментів, а також з 03 травня 2007 року по 31 липня 2016 року у Богданівській філії Комунального закладу "Павлоградська районна школа естетичного виховання" на посаді викладача по класу духових інструментів.

Визнати протиправними дії Павлоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області щодо відмови ОСОБА_1 у нарахуванні та виплаті грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення відповідно до пункту 7-1 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Зобов'язати управління Павлоградське об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області здійснити нарахування та виплату ОСОБА_1 грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день призначення пенсії за віком відповідно до пункту 7-1 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Стягнути за рахунок бюджетних Павлоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області на користь ОСОБА_1 витрати п оплаті судового збору у сумі 551 (п'ятсот п'ятдесят одну) грн. 20 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку сторонами, а також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки .

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови.

Суддя

М

. М. Перекопський

Джерело: ЄДРСР 64025166
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку