open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 347/2117/16

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.01.2017 м. Косів

Суддя Косівського районного суду Івано-Франківської області Сабадах Б.В. розглянувши матеріали, про адміністративне правопорушення, які надійшли від Управління Держпраці в Івано-Франківській області про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІДН: НОМЕР_1, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_2, жительки вул. Довженка, 11, смт.Кути, Косівського району, Івано-Франківської області, громадянки України, директора ДНЗ "Кутський професійний ліцей",

за ч.3 ст.41 КУпАП, -

В С Т А Н О В И В:

22.11.2016 року до Косівського районного суду Івано-Франківської області надійшов протокол № 09-13-0108/505 про адміністративне правопорушення від 15.11.2016 року про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, яка ніби то, фактично допустила працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), чим порушила вимоги ч.3 ст.41 КУпАП.

Як вбачається з матеріалів справи про адміністативне правопорушення, адміністрацією ДНЗ «Кутський професійний ліцей» прийнято на роботу ОСОБА_2 на посаду підсобного працівника 12.10.2016 року, (наказ №28-л від 12.10.2016 року), повідомлення про прийняття працівника на роботу до ДФС України (Косівське відділення) надіслано не 11.10.2016 року, як передбачено постановою КМУ №413, а 12.10.2016 р., тобто після фактичного допуску працівника ОСОБА_2 до роботи (повідомлення та квитанція ДФС додається). Аналогічно прийнято на роботу операторів котельні ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з 12.10.2016 (наказ №28-л від 12.10.2016), а повідомлення направлено тим самим днем 12.10.2016 року.

ОСОБА_1 з приводу адміністративного правопорушення пояснила, що вона займає посаду директора професійно-технічного училища № 36 смт. Кути. Під час перевірки, адміністрацією було встановлено порушення порядку допущення наймання працівників до роботи. Оскільки, Державна фіскальна служба України інформувала про подачу повідомлення (звіту) про прийом на роботу працівників у день прийому, тому відповідальними працівниками закладу, повідомлення (звіту) у фіскальну службу був поджаний саме у день прийому, а не за день до прийому. Окрім того, зазначає, що Постановою № 413 визначено зокрема, що повідомлення подається власником підприємства або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів ДФС за місцем їх обліку як платника ЄСВ до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. Оскільки, до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний: роз'яснити працівникові його права та обов'язки і проінформувати під підпис про умови праці, наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору; ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колдоговором; визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами; проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони. Отже, на етапі ознайомлення у працівника вже тривають трудові відносини, але його ще не допустили до виконання роботи. Тому якщо працівник стає до роботи в день оформлення наказу про його прийняття, то повідомлення необхідно подати в той самий день.

Заслухавши пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності та дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що провадження в справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.3 ст.41 КУпАП підлягає закриттю з наступних підстав.

Відповідно до ст. 245 КУпАП завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є повне, всебічне і об"єктивне з"ясування обставин справи.

Як вбачається із матеріалів справи, згідно Акту перевірки додержання суб"єктами господарювання законодавства про працю та загальнообов"язкове державне соціальне страхування № 09-13-0108/591 (а.с.3-14), складено протокол про адміністративне правопорушення № 09-13-0108/505 від 15.11.2016 року (а.с.1-2).

Згідно копії наказу Головного управління освіти і науки від 02.08.2010 року № 62-к "Про призначення ОСОБА_5Г." (а.с.15), ОСОБА_1призначено на посаду директора з 02.08.2010 року по 02.08.2013 року на умовах контракту.

Відповідно до ч.4 ст.24 Кодексу законів про працю України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 року № 413, згідно якого, повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із зазначених у постанові способів.

З урахуванням викладених обставин справи, тривалості і характеру вчиненого правопорушення, відсутність обставин, які обтяжують відповідальність, з урахуванням даних про особу винної. Враховуючи і те, що такі дії ОСОБА_1 істотної шкоди інтересам держави та Державній фіскальній службі не заподіяли, вчинене адміністративне правопорушення слід визнати малозначним за своїм дійсним характером, а тому її слід звільнити від адміністративної відповідальності із підстав передбачених ст.22 КУпАП, обмежившись оголошенням їй зауваження та закрити провадження у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22, 221, 283, 284 КУпАП, суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Провадження по справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.3 ст.41 КУпАП, - закрити у зв’язку із звільненням її від адміністративної відповідальності згідно ст. 22 КУпАП за малозначністю правопорушення та оголосити їй зауваження.

Постанова судді набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова судді може бути оскаржена шляхом подачі апеляції протягом 10 днів з дня її винесення до Апеляційного суду Івано-Франківської області через Косівський районний суд.

Суддя Б.В. Сабадах

Джерело: ЄДРСР 63983851
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку