open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
19.12.2016

УКРАЇНА

Справа № 196/989/16-ц

№ провадження 2/196/479/2016

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне рішення)

19 грудня 2016 року смт.Царичанка Дніпропетровської області

Царичанський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого - судді Бойка Ю.О., з участю секретаря судового засідання Кузнецової Г.С., позивача ОСОБА_1, розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Царичанка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в Царичанський районний суд Дніпропетровської області з позовом до ОСОБА_2, предмет якого складає вимога про визнання ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а саме, житловим будинком № 24 по вул. Гоголя в с. Ляшківка Царичанського району Дніпропетровської області з дня його вибуття - з травня місяця 2010 року та стягнути з відповідача судові витрати по справі.

Як на підставу задоволення позовних вимог посилався на ст.ст. 317, 319, 346, 391, 405 ЦК України, ст.ст. 3, 15, 118-120 ЦПК України.

Як на докази викладених в заяві доводів посилається на наступні документи: паспорт громадянина України на ім'я ОСОБА_1 (а.с.5-6); паспорт громадянина України на ім'я ОСОБА_2 (а.с.7); свідоцтво про укладення шлюбу (а.с.8); свідоцтво про розірвання шлюбу (а.с.9); договір дарування житлового будинку (а.с.10); техпаспорт на будинок (а.с.11); довідка про склад сім'ї (а.с.12).

На обгрунтування своїх вимог позивач вказала в заяві, що вона є власником житлового будинку № 24 по вул. Гоголя в с. Ляшківка Царичанського району Дніпропетровської області. Даний факт підтверджується договором дарування вказаного житлового будинку від 24.11.1993 року та реєстраційним написом на документі про право приватної власності від 29.12.1993 року.

Відповідно до довідки, виданої 20.09.2016 року № 813 Ляшківською сільською радою, за даною адресою зареєстровані та проживають: ОСОБА_1, зять - ОСОБА_3, донька- Халатур ОСОБА_4, онук - ОСОБА_5, а також зареєстрований та не проживає бувший чоловік - ОСОБА_2.

Вказує, що вони офіційно розірвали шлюб 15.01.2013 року, але фактично останній не проживає за вказаною адресою з травня місяця 2010 року. Добровільно знятись з реєстрації з належного їй будинку відповідач відмовляється. За вказаною адресою відповідач не проживає з травня 2010 року, ніякої участі в утриманні житлового будинку не приймає та ним не користується.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі та не заперечувала проти проведення заочного розгляду справи за відсутності відповідача, який був повідомлений про час місце розгляду справи належним чином, зіславшись, в тому числі, й на публікацію відповідного повідомлення в газеті "Урядовий кур'єр" за середу, 30 листопада 2016 року, №225.

Відповідач в судове засідання повторно не з'явився. Про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Заяву про розгляд справи за його відсутності до суду не надав. Причини неявки суду не повідомив.

На підставі ст.ст. 169, 224 ЦПК України, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи за відсутності відповідача, та ухвалити заочне рішення по справі, на підставі наявних в ній доказів, оскільки позивачі не заперечують проти такого вирішення справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов до наступного.

Відповідно до ст. 383 ч.1 ЦК України власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім’ї, інших осіб.

Відповідно до вимог ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

У судовому засіданні встановлено, що позивач ОСОБА_1 є власником житлового будинку, розташованого за адресою: с. Ляшківка, вул. Гоголя, 24 Царичанського району Дніпропетровської області, що підтверджується правовстановлюючими документами на будинок (а.с.10-11).

В даному будинку зареєстрований і відповідач в даній справі ОСОБА_2 (а.с. 12).

Відповідач вже не є членом сім’ї позивача та фактично не проживає за вказаною вище адресою. Між ними не укладалися жодні цивільно-правові угоди про користування житловим приміщенням, витрати на утримання домоволодіння відповідач не несе.

Таким чином, власником будинку (позивачем) обґрунтовано заявлено вимогу про позбавлення відповідача права користування належним позивачеві майном шляхом визнання його таким, що втратив право користування житловим приміщенням в будинку № 24 по вулиці Гоголя в с. Ляшківка Царичанського району Дніпропетровської області.

Відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України судові витрати, понесені позивачем в розмірі сплаченого судового збору, повинні бути стягнуті з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 383, 391 ЦК України, ст. ст. 88, 208, 209, 212-215, 218, 224, 225, 226, 292, 294 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (нкпп-2317516559), права користування належним ОСОБА_1 майном шляхом визнання його таким, що втратив право користування житловим приміщенням в будинку № 24 по вулиці Гоголя в с. Ляшківка Царичанського району Дніпропетровської області.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (нкпп-2317516559), на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 (нкпп-2509406565) понесені нею судові витрати в сумі 551,20 грн.

Заочне рішення суду може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Згідно загального порядку оскарження дане рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Дніпропетровської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення суду набирає законної сили відповідно до загального порядку, встановленого ЦПК України, тобто після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Царичанського районного суду

Дніпропетровської області ОСОБА_6

Джерело: ЄДРСР 63663986
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку