open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 802/1425/16-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

14 листопада 2016 р. Справа № 802/1425/16-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Сала П.І.,

за участю

секретаря судового засідання Франчук А.О.,

представника позивача Кудрик Я.О.,

представників відповідача Ковальчука С.В., Крокус І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці

до державного підприємства "Вінницький завод "Кристал"

про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

20.09.2016 року управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці (далі - УПФ України в м. Вінниці) звернулося до суду з адміністративним позовом, у якому просить стягнути з державного підприємства "Вінницький завод "Кристал" (далі - ДП "Вінницький завод "Кристал") заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах (за Списком № 2) гр. ОСОБА_4, в сумі 18 522,89 грн. за період з березня 2014 року по серпень 2016 року.

Представник позивача в судовому засіданні заявлені позовні вимоги повністю підтримав та надав пояснення згідно з наведеними у позовній заяві обґрунтуваннями. Просить суд адміністративний позов задовольнити.

Представники відповідача адміністративний позов заперечили та пояснили, що за результатами атестації робочих місць, проведеної на підприємстві у 1994, 1999, 2002, 2008 та 2013 роках, не було підтверджено шкідливість умов праці на робочих місцях огранувальників алмазів у діаманти. Відтак в осіб, які працювали на цих посадах не виникає право на пільгове пенсійне забезпечення за Списком № 2, оскільки атестація робочих місць є однією з обов'язкових умов для призначення пільгової пенсії. Таким чином, стаж роботи на ДП "Вінницький завод "Кристал" був безпідставно врахований пенсійним органом при призначенні пільгової пенсії гр. ОСОБА_4 Отже, підприємство не зобов'язане відшкодовувати витрати на виплату та доставку такої пенсії. Крім того, на думку представників відповідача, зазначеному пенсіонеру пенсія мала бути призначена за нормами ст. 100 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а тому її виплата повинна здійснюватись за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши інші докази в їх сукупності суд приходить до переконання, що заявлений адміністративний позов належить задовольнити з огляду на таке.

Встановлено, що ДП "Вінницький завод "Кристал" перебуває на обліку в УПФ України в м. Вінниці з 19.02.1991 року (а.с. 6).

Як стверджує позивач, станом на 05.09.2016 року за вказаним підприємством рахується заборгованість в сумі 18 522,89 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії (за Списком № 2) гр. ОСОБА_4 за період з березня 2014 року по серпень 2016 року (а.с. 7).

09.08.2016 року за вих. № 790 на адресу ДП "Вінницький завод "Кристал" направлено повідомлення про необхідність відшкодування зазначених витрат, до якого додано відповідні розрахунки, складені управлінням Пенсійного фонду України у Макарівському районі Київської області за місцем призначення пільгової пенсії гр. ОСОБА_4 (а.с. 8-12).

Разом з тим, оскільки підприємство у визначений законом строк витрати на виплату та доставку пільгової пенсії не відшкодувало, УПФ України в м. Вінниці звернулося до суду з позовом про примусове стягнення з відповідача заборгованості в сумі 18 522,89 грн.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам та встановленим обставинам справи, суд керується такими мотивами.

Згідно із ст. 5 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон) цей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці правовідносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що йому не суперечить.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень вказаного Закону пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2, абз. 3 п. 1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" фактичні витрати пенсійного органу на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення", підлягають відшкодуванню у розмірі 100 відсотків.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 (далі - Інструкція).

Так, підпунктом 6.1 пункту 6 цієї Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", зокрема, 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій працівникам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з пп. 6.8 п. 6 Інструкції підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Зібраними та дослідженими у судовому засіданні доказами підтверджується, що за період з березня 2014 року по серпень 2016 року заборгованість ДП "Вінницький завод "Кристал" по невідшкодованих витратах на виплату та доставку пенсії за віком, призначеної гр. ОСОБА_4 за Списком № 2 на підставі п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", становить 18 522,89 грн. (а.с. 7-12).

При цьому судом встановлено, що вказаній особі, яка загалом пропрацювала на ДП "Вінницький завод "Кристал" з 23.07.1982 року по 29.12.2000 року, для призначення пільгової пенсії за Списком № 2 пенсійним органом було враховано періоди роботи на даному підприємстві з 23.07.1982 року по 15.03.1983 року та з 15.08.1985 року по 31.12.1991 року (а.с. 117, 21-130).

Водночас вказаний пільговий стаж роботи слід вважати безспірним.

По-перше, він підтверджений довідкою ДП "Вінницький завод "Кристал" № 12/18 від 24.01.2014 року про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, яка була врахована управлінням Пенсійного фонду України у Макарівському районі Київської області при призначенні пенсії за Списком № 2 гр. ОСОБА_4 (а.с. 8, 130, 133).

По-друге, такий стаж роботи був підтверджений за результатами зустрічної перевірки довідки про підтвердження пільгового характеру роботи, оформленої актом УПФ України в м. Вінниці від 09.04.2014 року, з яким посадові особи підприємства погодились, підписавши його без будь-яких зауважень (а.с. 9-10, 127-128).

Іншого стажу роботи на ДП "Вінницький завод "Кристал", окрім як безспірного періоду роботи з 23.07.1982 року по 15.03.1983 року та з 15.08.1985 року по 31.12.1991 року, пенсійний орган не брав до уваги під час розрахунку пільгового стажу для призначення гр. ОСОБА_4 пенсії за Списком № 2. Відтак безпідставними є посилання відповідача на те, що у зазначеного працівника, який виконував роботу на посаді огранувальника алмазів у діаманти, не могло виникнути право на пільгове пенсійне забезпечення.

Також суд зауважує, що предмет спору у цій справі не стосується перевірки законності призначення пенсії гр. ОСОБА_4 і, вирішуючи справу, суд не може робити висновки щодо наявності чи відсутності у вказаної особи права на отримання пільгової пенсії.

Разом з тим, судом встановлено, що підставою для призначення гр. ОСОБА_4 пенсії за пунктом "б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" став сукупний стаж її роботи на декількох підприємствах (а.с. 122, зворот).

Відповідно до п. 6.2 Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Як вбачається з матеріалів справи, частка, яку має покривати ДП "Вінницький завод "Кристал" у зв'язку з виплатою та доставкою пільгової пенсії гр. ОСОБА_4, визначена пенсійним органом пропорційно до пільгового стажу роботи даного пенсіонера на цьому підприємстві та становить 11,44 % (а. с. 118-122).

Згідно з розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах гр. ОСОБА_4, за період з 08.03.2014 року по 31.12.2014 року сума сплати ДП "Вінницький завод "Кристал" становить 6012,32 грн., за період з 01.01.2015 року по 31.12.2015 року - 7506,33 грн. та за період з 01.01.2016 року по 31.08.2016 року - 5004,32 грн., а всього 18 522,89 грн. (а.с. 9-11).

Вказані розрахунки направлялись на адресу відповідача разом з повідомленням УПФ України в м. Вінниці від 09.08.2016 року № 790 про необхідність відшкодування витрат Пенсійного фонду України у вищезазначеному розмірі (а.с. 8).

При цьому суд враховує, що в силу вимог абз. 3 п. 6.7 Інструкції суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Крім того, згідно з п. 6.8 Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Таким чином, незважаючи на те, що пільгова пенсія гр. ОСОБА_4 призначена та виплачується управлінням Пенсійного фонду України у Макарівському районі Київської області, покриття відповідачем своєї частки у зв'язку з виплатою та доставкою такої пенсії має здійснюватись за місцезнаходженням підприємства, тобто на рахунки позивача у справі УПФ України в м. Вінниці, де відповідач перебуває на обліку.

Вирішуючи справу, суд не бере до уваги посилання відповідача на те, що пенсія гр. ОСОБА_4 мала б бути призначена за нормами ст. 100 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а відтак витрати на виплату та доставку пенсії даному пенсіонеру повинен нести Пенсійний фонд України за рахунок власних коштів.

Змістовний аналіз положень цієї статті закону вказує на відсутність підстав для її застосування до спірних правовідносин, оскільки пенсія гр. ОСОБА_4 на пільгових умовах була призначена у березні 2014 року і при цьому враховувався не лише пільговий стаж роботи такої особи на ДП "Вінницький завод "Кристал", який був набутий нею до 01.01.1992 року, але й періоди роботи ОСОБА_4 за Списком № 2 на інших підприємствах після 2000 року (останній врахований цьому пенсіонеру пільговий стаж є стажем роботи у період з 12.12.2013 року по 31.01.2014 року).

Доводи відповідача в іншій частині виходять за межі предмету доказування, не стосуються даного публічно-правового спору та не спростовують заявлених позовних вимог, а тому судом до уваги також не беруться.

Відповідно до ст.ст. 11, 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні (ст. 86 КАС України).

Вимоги позивача про стягнення з ДП "Вінницький завод "Кристал" заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії гр. ОСОБА_4 в сумі 18 522,89 грн. за період з березня 2014 року по серпень 2016 року є обґрунтованими та підтверджуються матеріалами справи, а відтак підлягають задоволенню у повному обсязі.

З урахуванням полоежнь ч. 4 ст. 94 КАС України сплачений позивачем при зверненні до адміністративного суду судовий збір з відповідача не стягується.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 72, 79, 86, 94, 158, 160, 162, 163, 167, 254 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з державного підприємства "Вінницький завод "Кристал" (ідентифікаційний код 33323245) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці (ідентифікаційний код 37979905, р/р № 25607323420103 в ОПЕРВ ПАТ "Державний ощадбанк", МФО 302076) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії в сумі 18 522 (вісімнадцять тисяч п'ятсот двадцять дві) грн. 89 коп.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Сало Павло Ігорович

Джерело: ЄДРСР 62883979
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку