open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№751/7997/16-к

Провадження №1-кс/751/2313/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м.Чернігів 07 жовтня 2016 року

Слідчий суддя Новозаводського районного суду м.Чернігова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

захисника - адвоката ОСОБА_4

особа, стосовно якої вирішується питання - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернігові справу за клопотанням заступника прокурора Чернігівської області ОСОБА_6 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (екстрадиційного арешту) відносно ОСОБА_5 ( ОСОБА_7 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , до вирішення Генеральною прокуратурою України питання про його видачу та фактичної передачі компетентним органам Російської Федерації,

Встановив:

З клопотання поданого до суду вбачається, що у провадженні правоохоронних органів Російської Федерації перебуває кримінальна справа по обвинуваченню громадянина ОСОБА_5 за вчинення злочинів, визначених ч. 2 ст. 208, ст. 205-3 КК Російської Федерації, якого 11.06.2014 року оголошено в міжнародний розшук.

Постановою Магааського районного суду Республіки Інгушетія від 07.07.2014 року стосовно нього обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

19.11.2015 року ОСОБА_5 затримано працівниками УСБ України в Чернігівській області в порядку ст.ст. 208, 582 КПК України.

Ухвалою слідчого судді Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 13.01.2016 року до ОСОБА_5 застосовано екстрадиційний арешт до вирішення Генеральною прокуратурою України питання про його видачу та фактичну передачу до Російської Федерації.

Проведення екстрадиційної перевірки стосовно арештованого Генеральна прокуратура України доручила прокуратурі Чернігівської області.

В ході перевірки встановлено, що ОСОБА_5 звертався до органів міграційної служби України з питань набуття статусу біженця, або особи, яка потребує додаткового захисту. Рішенням УДМС України в Чернігівській області від 16.01.2016 року йому відмовлено. Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 30.03.2016 року відмовлено в задоволенні позовних вимог представника арештованого громадянина Російської Федерації ОСОБА_5 ( ОСОБА_7 ) про визнання протиправним та скасування наказу УДМС України в Чернігівській області про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання його біженцем або особою, яка потребує захисту. Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 26.05.2016 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.

За результатами проведеної екстрадиційної перевірки встановлена відсутність підстав для відмови у видачі ОСОБА_5 , про що 26.05.2016 року складений висновок, який направлено до Генеральної прокуратури України для прийняття рішення за запитом про видачу. Постановою заступника Генерального прокурора України від 31.08.2016 року прийнято рішення про видачу ОСОБА_5 , яке набуло чинності 26.09.2016 року.

З огляду на закінчення 11.10.2016 року двомісячного строку, встановленого ч. 11 ст. 584 КПК України для перевірки судом наявності підстав для його подальшого тримання під вартою або його звільнення, даний час може виявитися недостатнім для переміщення ОСОБА_5 по території України до фактичної передачі компетентним органам Російської Федерації, до суду подано клопотання заступника прокурора Чернігівської області ОСОБА_6 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_5 ( ОСОБА_7 ) до вирішення Генеральною прокуратурою України питання про його фактичної передачі компетентним органам Російської Федерації.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити. Додатково зазначила, що клопотання підлягає задоволенню також з урахуванням звернення ОСОБА_5 про отримання громадянства України до прийняття рішення уповноваженими органами.

Захисник в судовому засіданні просила відмовити у задоволені клопотання, оскільки заступник прокурора Чернігівської області не уповноважений подавати зазначене клопотання. ОСОБА_5 у вересні 2016 року звернувся зі зверненням про отримання громадянства України, що є перешкодою для його передачі.

ОСОБА_5 в судовому засіданні підтримав захисника.

Вислухавши думку учасників судового провадження, вивчивши матеріали даної справи, слідчим суддею встановлено, що ухвалою слідчого судді Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 13.01.2016 року стосовно громадянина Російської Федерації ОСОБА_5 застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (екстрадиційний арешт) до вирішення Генеральною прокуратурою України питання про його видачу та фактичну передачу до Російської Федерації.

ОСОБА_5 перебуває під вартою в Чернігівському СІЗО УДПтСУ в Чернігівській обалсті.

Рішенням УДМС України в Чернігівській області від 16.01.2016 року ОСОБА_5 відмовлено у набутті статусу біженця, або особи, яка потребує додаткового захисту. Дане рішення залишено в силі Чернігівським окружним адміністративним судом та Київським апеляційним адміністративним судом.

Постановою про видачу особи (ектрадицію) заступника Генерального прокурора України ОСОБА_8 від 31.08.2016 року вирішено видати до Російської Федерації громадянина цієї держави ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за вчинення злочинів, передбачених ст. 205.3 , ч.2 ст. 208 КК Російської Федерації.

Таким чином, на час розгляду клопотання встановлено, що згідно запиту компетентних органів Російської Федерації, ОСОБА_5 був затриманий на території України та відносно нього є запит про видачу його компетентним органам Російської Федерації. На території України ОСОБА_5 не набув статусу біженця або особи, яка потребує захисту.

Згідно положень Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року, - між державою України та державою Російська Федерація узгоджений порядок надання правової допомоги і тому держава Україна повинна виконувати всі обов`язки з надання правової допомоги, згідно даної Конвенції.

З врахуванням обґрунтувань клопотання та встановлених обставин, слідчий суддя вважає, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки наявні підстави для подальшого тримання під вартою громадянина Російської Федерації ОСОБА_5 ( ОСОБА_7 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 та продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (екстрадиційного арешту) громадянину Російської Федерації ОСОБА_5 ( ОСОБА_7 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 в межах строків визначених ч.1 ст. 197 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 183, 197, 584 КПК України, Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року,

Ухвалив:

Клопотання заступника прокурора Чернігівської області ОСОБА_9 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (екстрадиційного арешту) відносно ОСОБА_5 ( ОСОБА_7 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 до вирішення Генеральною прокуратурою України питання про його фактичну передачу компетентним органам Російської Федерації - задовольнити.

Визнати наявність підстав для подальшого тримання під вартою громадянина Російської Федерації ОСОБА_5 ( ОСОБА_7 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 та продовжити строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (екстрадиційного арешту) громадянина Російської Федерації ОСОБА_5 ( ОСОБА_7 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 - до 02 грудня 2016 року, до фактичної передачі компетентним органам Російської Федерації, але не більше дванадцяти місяців з часу прийняття рішення про екстрадиційний арешт, з врахуванням перебування ОСОБА_5 ( ОСОБА_7 ) під екстрадиційним арештом у період з 28.12.2015 року по 06.01.2016 року.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів до апеляційного суду Чернігівської області.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 61858113
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку