open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 745/458/16-а

Провадження № 2-а/745/62/2016

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.09.2016 року Сосницький районний суд Чернігівської області в складі: головуючого - судді Стельмаха А.П., розглянувши у письмовому провадженні в смт. Сосниця справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Сосницького об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про зобов'язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

В позовній заяві позивач просить суд визнати неправомірним рішення відповідача №958/04 від 19.07.2016 року, зобов'язати відповідача здійснити перерахунок та виплату пенсії призначеної відповідно до ст. 37-1 Закону України «Про державну службу» в редакції, чинній на день призначення пенсії та Постанови КМУ від 31.05.2000 року №865 (в редакції, чинній на дату призначення пенсії) з 01 серпня 2016 року без встановлення будь якого строку та обмеження у часі у зв'язку з підвищенням розміру заробітної плати працюючим державним службовцям згідно з постановою КМУ від 09.12.2015 року №1013, з розрахунку 86% суми заробітної плати на посаді секретаря судового засідання Сосницького районного суду, включивши як складові заробітної плати: посадовий оклад - 4134,00 грн., надбавку за ранг (11) - 70,00 грн., надбавку за вислугу років (25%) - 1051,00 грн., на підставі довідки ТУ ДСА України у Чернігівській області від 14.07.2016 року №996 про заробітну плату, що подається для перерахунку пенсії непрацюючим державним службовцям. Відповідач відмовив у перерахунку пенсії з підстав зростання з 01.12.2015 року заробітної плати працюючих державних службовців у зв'язку з підвищенням заробітної плати та розміру посадового окладу, чим були порушені законні права та інтереси позивача.

Відповідач у письмових запереченнях просив суд відмовити в задоволені позову у зв'язку з тим, що здійснити перерахунок пенсії позивачу немає жодних законних підстав, оскільки Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII статтю 37-1 Закону України «Про державну службу» викладено в новій редакцій, а саме: «Умови та порядок перерахунку призначених пенсій державним службовцям визначаються Кабінетом Міністрів України» та згідно п. 16 Прикінцевих положень цього Закону Кабінет Міністрів України був зобов'язаний у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для його реалізації, однак ці акти прийняті не були. Також, представник відповідача зазначала, що згідно п. 5 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 02.03.2015 року №213 з 01.06.2015 року пенсії в порядку та на умовах, визначених, зокрема Законом України «Про державну службу» не призначаються, а раніше призначені пенсії не перераховуються.

В судове засідання сторони не з'явились, подали заяви про розгляд справи у їх відсутність.

Суд, вивчивши письмові докази по справі, вважає позов таким, що підлягає частковому задоволенню, виходячи із наступного.

Судом встановлено, що з 22.10.2004 року позивач перебуває на обліку в Сосницькому об'єднаному управлінні пенсійного фонду України, та, маючи страховий стаж державного службовця 16 років, отримує пенсію згідно ст. 37 Закону України "Про державну службу". Розмір пенсії позивача складає 86 відсотків заробітної плати працюючого державного службовця.

18.07.2016 року позивач звернувся до Сосницького об'єднаного управління пенсійного фонду України з письмовою заявою про перерахунок пенсії з 01.12.2015 року з більшого заробітку.

Згідно довідки ТУ ДСА України у Чернігівській області від 14.07.2016 року №996, виданої позивачу, заробітна плата за посадою секретаря судового засідання Сосницького районного суду, з якої призначено пенсію, для її перерахунку з 01.01.2016 року становить 5255 грн.

Відповідно до письмової відповіді відповідача, позивачу відмовлено у перерахунку пенсії, оскільки відповідно до пункту 5 Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" від 02.03.2015 №213 в статті 37-1 Порядку і умов перерахунку пенсій державним службовцям зазначено, що умови та порядок перерахунку пенсій державним службовцям визначаються Кабінетом Міністрів України. Також визначено, що у разі неприйняття до 1 червня 2015 року закону щодо призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, на загальних підставах з 01.06.2015 року скасовуються норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії призначаються відповідно до Закону України " Про державну службу" і з 1 червня 2015 року пенсії в порядку та на умовах, визначених вищезазначеними законами, не призначаються, раніше призначені не перераховуються.

Згідно ст. 37-1 Закону України «Про державну службу» у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а також у зв'язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця за цим Законом відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій. Перерахунок пенсії здійснюється виходячи із сум заробітної плати, на які нараховуються страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

Ст. 22, ч. 1 ст. 92 Конституції України визначені права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод визначаються Законами України. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Посилання відповідача на пункт 5 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 №213-VIII, згідно якого у разі неприйняття до 1 червня 2015 року закону щодо призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, на загальних підставах з 1 червня 2015 року скасовуються норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії/щомісячне довічне грошове утримання призначаються, зокрема, відповідно до Закону України «Про державну службу», є неприйнятним, виходячи з того, що ця норма стосується призначення, а не перерахунку вже призначених пенсій.

Суд вважає, що дії відповідача щодо відмови у перерахунку позивачу пенсії згідно ст. 37-1 Закону України «Про державну службу» є протиправними.

Відповідно до ч. 4. ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" перерахунок призначеної пенсії, крім випадків, передбачених ч. 1 ст. 35, ч. 2 ст. 38, ч. 3 ст. 42 і ч. 5 ст. 48 цього Закону, провадиться, зокрема, у разі виникнення права на підвищення пенсії - з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.

Оскільки звернення позивача до пенсійного органу із заявою про проведення перерахунку відбулося 18.07.2016 р., то перерахунок пенсії має бути здійснено з 01.08.2016 р. у розмірі 86 % заробітної плати на відповідній посаді.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що дії відповідача щодо відмови у проведенні перерахунку пенсії позивачу є протиправними, а позовні вимоги є обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню частково.

Керуючись ст.ст. 22, 92 Конституції України, ст. 37-1 Закону України «Про державну службу», ст. 42, 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», ст.ст. 2, 71, 94, ч.4 ст.122 ,158 - 163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати протиправними дії Сосницького об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області щодо відмови ОСОБА_1 у перерахунку пенсії.

Зобов'язати Сосницьке об'єднане управління пенсійного фонду України здійснити з 01.08.2016 року перерахунок та виплату ОСОБА_1 пенсії, призначеної в розмірі 86 відсотків заробітної плати державного службовця, на підставі довідки ТУ ДСА України у Чернігівській області від 14.07.2016 року №996 про заробітну плату.

В задоволенні інших позовних вимог відмовити.

Стягнути з Сосницького об'єднаного управління пенсійного фонду України на користь ОСОБА_1 1102,40 грн. сплаченого судового збору.

У задоволенні інших позовних вимог відмовити.

Постанова суду може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня отримання її копії у порядку, встановленому статтею 186 КАС України.

Суддя А.П. Стельмах

Джерело: ЄДРСР 60792564
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку