open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний унікальний номер 264/5368/15-ц

Номер провадження 22-ц/775/741/2016(м)

Головуючий у 1 інстанції Литвиненко Н.В.

У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

26 серпня 2016 року м. Маріуполь

Суддя судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Донецької області Мальцева Є.Є., розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 на заочне рішення Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 16 жовтня 2015 року у цивільній справі за позовом Кредитної спілки «Південно-Східна кредитна компанія» до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_1, ОСОБА_6 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

в с т а н о в и л а :

Заочним рішенням Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 16 жовтня 2015 року позов Кредитної спілки «Південно-Східна кредитна компанія» до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_1, ОСОБА_6 про стягнення заборгованості за кредитним договором задоволено.

Не погоджуючись з рішенням суду, 17.08.2016 року ОСОБА_1 направив на адресу Апеляційного суду Донецької області апеляційну скаргу із заявою про поновлення строку на оскарження заочного рішення, які разом із матеріалами справи надійшли до Апеляційного суду Донецької області 19.08.2016 року.

Відповідно до ч.1 ст. 294 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час оголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційне провадження не може бути відкрито, оскільки відповідно до ч.3 ст.297 ЦПК України, апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 294 ЦПК України, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнанні неповноважними. При цьому протягом тридцяти днів з моменту отримання ухвали особа має право звернутися до апеляційного суду з заявою про поновлення строків, або вказати інші підстави для поновлення строку.

Як вбачається з матеріалів справи, 11 лютого 2016 року заявник отримав копію оскаржуваного рішення. Ухвалою Іллічівського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 07 липня 2016 року йому було відмовлено у задоволені заяви про перегляд заочного рішення. Зазначену ухвалу, відповідно до довідкового листа до справи, він отримав12.07.2016 року, апеляційну скаргу направив до суду 17.08.2016 року, тобто з пропуском строку. В заяві про поновлення строку зазначає, що повний текст оскаржуваного заочного рішення йому не направлявся, порядок його оскарження не роз'яснювався. Однак такі причини не можна визнати поважними, оскільки у тексті отриманої ним копії оскаржуваного заочного рішення було роз'яснено порядок його оскарження.

Крім того, апеляційна скарга не може бути прийнята апеляційним судом до розгляду, оскільки не відповідає вимогам ч. 2 ст. 297 ЦПК України, а саме: апелянтом, при подачі апеляційної скарги не сплачено судовий збір, передбачений Законом України «Про судовий збір» № 3674 - VI від 08 липня 2011 року зі змінами та доповненнями № 629 - VIІІ від 16 липня 2015 року (далі - Закон).

Згідно п.п. 6 п.1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду сплачується судовий збір в розмірі 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви чи скарги.

Відповідно до п.п.1 п.2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», що діяв на момент звернення до суду, за подачу до суду позову майнового характеру сплачується судовий збір в розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,2 мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» встановлено, що мінімальна заробітна плата у місячному розмірі складає 1218 гр.

Відповідно до ч.1 ст. 6 Закону судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі.

При подачі апеляційної скарги на заочне рішення суду, яке прийнято за наслідками розгляду позову, заявнику треба було сплатити 2223,83 грн. = (110% від 2021,66 грн.) на наступні реквізити:

розрахунковий рахунок 31212206780015, код класифікації доходів бюджету 22030101 "Судовий збір (Державна судова адміністрація України 050)" (ознака 80), МФО 834016 , Банк отримувача: Головне управління Державної казначейської служби України у Донецькій області , ЄДРПОУ - 37868870, отримувач - Артемівське УК/м. Артемівськ/22030101 . В розділі «призначення платежу» зазначити - Судовий збір, за позовом ___________ (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь) (назва суду, де розглядається справа), код ЄДРПОУ 02891428 (суду, де розглядається справа).

У відповідності із ч.2 ст. 297 ЦПК України при вказаних недоліках апеляційна скарга не може бути прийнята до розгляду судом апеляційної інстанції і підлягає залишенню без руху для проведення оплати судового збору з наданням відповідного документа, що підтверджує сплату та надання заяви про поновлення строку із зазначенням інших поважних причин його пропуску з наданням строку, який не може перевищувати тридцяти днів з дня отримання даної ухвали.

Якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк заявник виконає вказані вимоги, апеляційна скарга буде вважатися поданою в день її первісного подання. Інакше буде вирішуватись питання про визнання її неподаною і повернення заявнику.

Керуючись п.п. 6 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», ст.ст. 294, 297, 121 ЦПК України, суддя

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на заочне рішення Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 16 жовтня 2015 року залишити без руху.

Надати вказаному апелянту строк для усунення зазначених недоліків апеляційної скарги протягом тридцяти днів з моменту отримання ухвали.

Роз'яснити апелянту, що у разі невиконання зазначених вище вимог у строк, зазначений апеляційним судом, апеляційна скарга буде визнана неподаною і повернута.

Суддя Апеляційного суду Є.Є. Мальцева

Донецької області

Джерело: ЄДРСР 59949552
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку