open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 509/382/16-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2016 року Овідіопольський райсуд Одеської області у складі:

головуючого судді Кириченко П.Л.

гри секретарі Осадченко С.В.,

розглянувши у скороченому провадженні у смт.Овідіополь, Одеської області по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Овідіопольському районі Одеської області про скасування рішення та зобовязання вчинити певні дії, суд, -

ВСТАНОВИВ:

02 лютого 2016 року позивачка звернулась з вищевказаним позовом, в якому зазначила, що вона належним чином звернулась до відповідача з заявою про призначення пенсії за вислугу років, але отримала відмову, так як позивачка вважає, що рішення відповідача було прийнято з порушенням норм діючого законодавства, позивачка просить

скасувати рішення управління Пенсійного фонду України в Овідіопольському районі Одеської області № 2470 від 26 січня 2016 року про відмову у призначені пенсії та зобовязати право управління Пенсійного фонду України в Овідіопольському районі Одеської області з 28 грудня 2015 року призначити ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) пенсію за вислугу років, як працівнику освіти згідно з п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідач належним чином отримав копію позову та матеріали до нього, заперечення до суду не направив.

Відповідно до ст.183-2 ч.5 п.2 КАС України, суд розглянув справу в письмовому провадженню, дослідивши письмові матеріали, які надішли до суду, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.35 Закону України «Про освіту», ст.ст. 3,4 Закону України «Про загальну освіту», загальна середня освіта цілеспрямований процес оволодіння систематизованими знаннями про природу, людину, суспільство, культуру та виробництво засобами пізнавальної і практичної діяльності, результатом якого є інтелектуальний, соціальний і фізичний розвиток особистості, що є основою для подальшої освіти і трудової діяльності. Загальна середня освіта є обовязковою основною складовою безперервної освіти.

Загальна середня освіта спрямована на забезпечення всебічного розвитку особистості шляхом навчання та виховання, які ґрунтуються на загальнолюдських цінностях та принципах науковості, полі культурності, світського характеру освіти, системності, інтегративності, єдності навчання і виховання, на засадах гуманізму, демократії, громадської свідомості, взаємоповаги між націями і народами в інтересах людини, родини, суспільства, держави.

При цьому систему загальної середньої освіти становлять, окрім іншого, позашкільні заклади.

За таких обставин позашкільний заклад у формі школи мистецтв, є загальноосвітнім навчальним закладом.

Так судом встановлено, що 28 грудня 2015 року позивачка ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 звернулась до Управляння ПФУ в Овідіопольському районі Одеської області з заявою про призначення пенсії за вислугу років, відповідно до ст. 55 п. «е» ЗУ «Про пенсійне забезпечення».

26 січня 2016 року згідно рішення № 2470 відповідач відмовив позивачки у задоволенні вищевказаної заяви з посиланням на відсутність необхідності спеціального стажу.

Згідно записів трудової книжки та диплому про навчання має позивачка ОСОБА_2 має загальний стаж роботи 33 роки 01 місяць 20 днів, зокрема з 19 серпня 1987 року працювала викладачем із класу акордеона в Овідіопольський дитячій музичній школі у 2007,2008 та 2012 роках підтверджувала свою кваліфікацію, та 27 грудня 2014 року була звільнена із займаної посади викладача за власним бажанням (ст. 38 КЗпП України.). На час звернення до управління пенсійного фонду України в Овідіопольському районі Одеської області не працювала.

Правонаступником Овідіопольської дитячої музичної школи є Овідіопольська районна школа мистецтв, згідно п. 1.3 Статуту Овідіопольської районної школи мистецтв.

Таким чином, стаж роботи ОСОБА_2 на посаді викладача дитячої музичної школи становить 27 років 04 місяці 08 днів, тобто більше ніж встановлено п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відмова управління Пенсійного фонду України в Овідіопольському районі Одеської області по суті ґрунтується на тому, що Овідіопольська районна школа мистецтв, та відповідно Овідіопольська дитяча музична школа, є навчальним закладом системи Міністерства культури і туризму України, в той час, як Закон та Постанова КМУ надають право на пенсію за вислугу років працівниками освіти.

ОСОБА_2 не погоджується із підставами за якими їй було відмовлено у призначенні пенсії, вважає рішення відповідача № 2470 від 26 січня 2016 року протиправним та таким, що підлягає скасуванню, у звязку з наступним:

Постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04 листопада 1993 року затверджений перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, яка призначається при наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років 6 місяців.

Відповідно до розділу першого Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, стаж роботи на посаді учителя у загальноосвітньому навчальному закладі, музичній школі і художній школі надає право на отримання пенсії за вислугу років.

Відповідно до записів в трудовій книжці та Статуту, Овідіопольська районна школа мистецтв дійсно є початковим спеціалізованим мистецьким навчальним закладом системи Міністерства культури і туризму України (п.1.1 Статут), але належить до системи позашкільної мистецької освіти і є початковою ланкою спеціальної мистецької освіти (п. 1.2 Статут).

В преамбулі Закону України «Про освіту» зазначено, що освіта це основа інтелектуального, культурного, духовного, соціального, економічного розвитку суспільства і держави. Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу, підвищення освітнього рівня народу, забезпечення народного господарства кваліфікованими фахівцями.

Згідно діючого законодавства щодо освіти, а саме: ст. ст. 28, 29 Закону України «Про освіту»; ст. ст. 4, 5, 6, 8, 10, 12 Закону України «Про позашкільну освіту» та підзаконних актів, а саме: п. 3 Наказу Держкомстату України, від 09.11.2011 р. № 288 «Про затвердження Методологічних положень зі статистики освіти», Загальноосвітній навчальний заклад - навчальний заклад, що забезпечує реалізацію права громадян на загальну середню освіту ; п. 1, 10 Положення «Про загальноосвітній навчальний заклад», затвердженого Постановою КМУ № 964 від 14 червня 2000 року, чинного до 06.09.2010 р. та Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого Постановою КМУ № 778 від 27.08.2010 р., чинного з 06.09.2010 р.

Виходячи з вищевказаного суд приходить до висновку, що загальноосвітній навчальний заклад - це заклад освіти, що забезпечує потреби громадян у загальній середній освіті. Загальноосвітній навчальний заклад може входити до складу навчально-виховних комплексів, навчальних закладів різних типів і рівнів акредитації, а також навчально-виховних об'єднань з дошкільними, позашкільними та іншими навчально-виховними закладами для задоволення культурно-освітніх потреб громадян. При таких обставинах позашкільний заклад у формі школи мистецтв, є загальноосвітнім навчальним закладом.

Відповідно до п. 2. Приміток Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04 листопада 1993 року, робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

Таким чином, позивачка має право на отримання пенсії за вислугу років, як працівник освіти, згідно з п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», оскільки, стаж роботи учителя, набутий у школі мистецтв, є спеціальним стажем, який дає право на отримання цього виду пенсії.

Враховуючи викладене ОСОБА_2 вважає, що рішення № 2470 від 26 січня 2016 року про відмову у призначені пенсії прийнято управлінням Пенсійного фонду України в Овідіопольському районі Одеської області за відсутності правових підстав для його прийняття, що є порушенням ст. 46 Конституції України, яка є нормою прямої дії та гарантує право на соціальний захист, а тому це рішення має бути скасоване.

При подані позову позивач сплатив судовий збір в розмірі 1102,40 грн., суд прийшов до висновку, що позов є обґрунтований, а тому відповідно до ст. 94 КАС України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1102,40 грн.

Керуючись ст.ст. 11,71,158-163,183-2 ч.5 п.2 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

ОСОБА_3 Леонтіївни до Управляння ПФУ в Овідіопольському районі Одеської області, про скасування рішення та зобовязання вчинити певні дії задовольнити.

Скасувати рішення управління Пенсійного фонду України в Овідіопольському районі Одеської області № 2470 від 26 січня 2016 року про відмову у призначені пенсії.

Зобовязати посадових осіб Управління Пенсійного фонду України в Овідіопольському районі Одеської області з 28 грудня 2015 року призначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, (код НОМЕР_1) пенсію за вислугу років, як працівнику освіти згідно з п. «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Стягнути з Управління Пенсійного фонду України в Овідіопольському районі Одеської області на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1102,40 грн.

Постанова може бути оскаржена до Одеського Апеляційного Адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції протягом 10 днів з оголошення постанови.

Суддя: Кириченко П.Л.

Джерело: ЄДРСР 59226260
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку