open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Копія

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

__________________________________________________________________________

Справа № 688/293/16-ц

Провадження № 22-ц/792/759/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2016 року м. Хмельницький

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

апеляційного суду Хмельницької області

в складі: головуючого - судді Костенка А.М.,

суддів: Гринчука Р.С., Грох Л.М.,

секретар Гриньова А.М.

з участю представника відповідачів

розглянула у відкритому судовому засіданні цивільну справу № 688/293/16-ц за апеляційною скаргою ОСОБА_1, його представника ОСОБА_2 на рішення Шепетівського міськрайонного суду від 2 березня 2016 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Дочірнього підприємства "Шепетівкагаз" публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз", публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" про визнання неправомірними дій з нарахування боргу за спожитий газ, зобов'язання списати суму зазначеного боргу, як нараховану незаконно, стягнення моральної шкоди.

Заслухавши доповідача, пояснення представника відповідачів, перевіривши матеріали справи, ознайомившись з апеляційною скаргою, колегія суддів

в с т а н о в и л а :

ОСОБА_1, звертаючись до суду з позовом, вказував, що 3вересня 2010 року між ним та ВАТ по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" був укладений типовий договір № 15992 про надання послуг з газопостачання. В цей же день у його будинку був встановлений лічильник типу "METRIX", з показниками 000 і датою останньої повірки 2010 року, про що було зазначено в договорі. За вказаним договором відповідач зобов'язався здійснювати послуги з безперервного постачання природного або скрапленого газу для побутового споживання з гарантованим рівнем надійності, безпеки та тиску. Він, як споживач, зобов'язався, вчасно здійснювати оплату за спожитий газ та користування послугами за встановленими законодавством цінами і в терміни передбачені договором. Зазначав, що з того часу відповідач належним чином здійснював постачання

газу та він, належним чином виконував взяті на себе зобов'язання з оплати. Однак, в травні 2015 року надійшло повідомлення про наявність боргу в розмірі 426 грн., станом на 1 травня. Позивач вказував, що не погоджуючись з боргом, в подальшому, неодноразово звертався до відповідача для отримання роз'яснень про виникнення боргу, однак, отримував лише відповідь про необхідність погашення боргу, без пояснення причин його виникнення. З метою належного захисту своїх прав, звернувся до адвоката, який направив запит відповідачу та у відповідь отримав документи, які також не підтвердили правомірність нарахування боргу. Крім того, в обґрунтування позову, ОСОБА_1 вказував, що неодноразові звернення до відповідача та ненадання належної відповіді, неналежне _____________________________________________________________________________

Головуючий у першій інстанції - Козачук С.В. Провадження № 22-ц/792/759/16

Доповідач -Костенко А.М. Категорія № 59 ставлення до його порушених прав, заподіяли йому також моральну шкоду. Тому просив суд ухвалити рішення яким визнати неправомірними дії відповідача з нарахування боргу в сумі 426 грн. за спожитий газ та зобов'язати його списати суму зазначеного боргу, як нараховану незаконно, стягнути з відповідача 2000 грн. моральної шкоди, як споживачу його товарів, робіт, послуг.

Рішенням Шепетівського міськрайонного суду від 2 березня 2016 року в задоволенні вказаного позову відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1, його представник ОСОБА_2 просять скасувати вказане рішення суду, ухвалити нове, яким задоволити позов, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права. Вказують, що суд прийшов до помилкового висновку про невірно обраний позивачем спосіб захисту порушеного права. На думку апелянта, його представника, суд також помилково прийшов, фактично, до висновку, що позов поданий передчасно. Вважає цей висновок таким, що не відповідає положенням процесуального закону про право на судовий захист.

Апеляційна скарга підлягає задоволенню, а рішення суду скасуванню з ухваленням нового рішення з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 309 ЦПК України підставами для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення є неправильне застосування норм матеріального та процесуального права. Норми матеріального права вважаються порушеними або неправильно застосованими, якщо застосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, або застосовано закон, який підлягав застосуванню. Відмовляючи в задоволенні позові суд першої інстанції виходив з того, що обраний позивачем спосіб захисту порушеного права як визнання неправомірними дій відповідача не передбачений нормами Цивільного кодексу України, оскільки факт нарахування боргу не встановлює для споживача будь-яких обов'язків.

Однак з таким висновком суду погодить не можна.

Так судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 на підставі договору про надання послуг з газопостачання № 15992 від 3 вересня 2010 року, укладений з ВАТ «Шепетівкагаз», отримує послуги з газопостачання житлового будинку № 3а по провулку Заводський в м. Шепетівка, які надає публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Шепетівкагаз», яке є правонаступником відкритого акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Шепетівкагаз».

У вказаному будинку встановлений газовий лічильник типу «METRIX» заводський номер 060363. Оплата за надані послуги з газопостачання позивачем здійснюється по показникам цього лічильника.

В період з січня по травень 2015 року позивач щомісячно сплачував за спожитий газ по показникам лічильника, які він зазначав в розрахунковій книжці, та всього ним було сплачено загальну суму 312 грн. 79 коп.

За квітень 2015 року позивач 22 травня 2015 року сплатив за спожитий газ в розмірі 7 метрів кубічних газу в сумі 50 грн. 33 коп. по тарифу 7 грн. 19 коп. за один кубічний метр.

В середині травня 2015 року позивач отримав від ПАТ по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" попередження про те, що станом на 1 травня 2015 року в нього існує борг по неоплаті за спожитий газ в сумі 426 грн., який йому був нарахований підприємством.

1 липня 2015 року між ПАТ по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" як довірителем та Дочірнім підприємством "Шепетівкагаз" ПАТ по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз", як повіреним було укладено договір-доручення, за яким довіритель доручає, а повірений зобов'язується збирати грошові кошти (заборгованість, що виникла станом на 1 липня 2015 року) із споживачів боржників природного газу довірителя.

Вказані обставини підтверджуються матеріалами справи.

Згідно з ст. 1 Цивільного процесуального кодексу України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ для захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Ст.ст. 3,4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. При здійсненні правосуддя у цивільних справах суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорення.

Таким чином, у розумінні закону, суб'єктивне право на захист - це юридично закріплена можливість особи використати заходи правоохоронного характеру для поновлення порушеного права і припинення дій, які порушують це право.

Порушення цивільних прав може проявлятися, зокрема, у вчиненні таких неправомірних дій, які призводять до негативних наслідків для громадянина, погіршення його матеріального становища тощо

Ч.2 ст. 16 ЦК України встановлено способи захисту цивільних прав та інтересів судом. До них, зокрема, належать припинення дії, яка порушує право.

Згідно п. 10 ч. 3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов'язаний у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах.

Відповідно до п.п. 19, 20 «Правил надання населенню послуг з газопостачання», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 року № 2246 зі змінами якщо споживач не оплатив надані послуги з газопостачання протягом 10 днів після строку, зазначеного в договорі чи платіжному документі, споживачеві надсилається письмове попередження про припинення газопостачання. У разі неоплати наданих послуг з газопостачання протягом 10 днів після отримання споживачем письмового попередження (з позначкою про його вручення) газопостачальне/ газорозподільне підприємство має право відключити споживача від газопостачання. Припинення газопостачання не звільняє споживача від обов'язку сплатити заборгованість за фактично отримані послуги з газопостачання. За несвоєчасну оплату послуг з газопостачання споживач сплачує неустойку (пеню) згідно із законом або договором.

Отже з урахуванням вищевказаних норм слід прийти до висновку, що нарахування боргу та наявність боргу у споживача перед газопостачальною організацією може призвести до негативних для споживача наслідків у вигляді припинення газопостачання, нарахування та обов'язку сплати ним неустойки, тобто порушення його прав споживача на отримання послуг, погіршення матеріального становища в зв'язку з необхідністю сплати неустойки тощо.

На вказані норми законодавства суд першої інстанції уваги не звернув, цивільну справу по суті не розглянув та безпідставно відмовив в позові в зв'язку з обранням позивачем неналежного способу захисту порушеного права.

З врахуванням обставин справи, норм чинного законодавства колегія суддів вважає, що рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню з підстав неправильного застосування норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, з ухваленням нового рішення по суті позовних вимог.

Як вбачається з п. п. 4.2, 4.3 умов договору № 15992 від 3 вересня 2010 року, укладеного між сторонами, розрахунковим періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання є календарний місяць. Плата за надані протягом розрахункового періоду послуги з газопостачання вноситься не пізніше 10 числа наступного місця. При наявності лічильника розрахунок споживача за надані послуги з газопостачання проводиться за діючими цінами на підставі фактичних показників лічильника газу.

Як видно з наданих позивачем квитанцій, в період з січня по травень 2015 року він сплачував за січень - 20 лютого за спожитий газ в кількості 60 куб. м. в сумі 65 грн. 34 коп., за лютий - 13 березня за спожитий газ в кількості 41 куб.м. в сумі 44 грн. 65 коп., за березень - 17 квітня за спожитий газ в кількості 55 куб.м. в сумі 59 грн. 90 коп., за квітень - 22 травня за спожитий газ в кількості 7 куб.м. в сумі 50 грн. 33 коп.

При цьому, за газ спожитий в січні-березні 2015 року позивач сплачував по тарифу 1 грн. 089 коп. за 1 куб. м., а за газ спожитий в квітні 2015 року по тарифу 7 грн. 19 коп. в зв'язку зі зміною з 1 квітня 2015 року тарифів на оплату газу.

У відповідності до ст.ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо) та інші.

Ст. 32 цього ж Закону передбачено, що плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України

Згідно ст. 67, 68 Житлового кодексу України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Відповідно до п.п. 4, 10, 12, 17, 30, 34 «Правил надання населенню послуг з газопостачання», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 року № 2246 зі змінами послуги з газопостачання надаються споживачеві на підставі договору, що укладається між ним та газопостачальним і газорозподільним підприємствами відповідно до типового договору, затвердженого у встановленому порядку.

Розрахунок населення за надані послуги з газопостачання починаючи з 1 квітня 2015 р. здійснюється за роздрібними цінами на природний газ, що використовується для потреб населення, диференційованими залежно від місячного обсягу та видів споживання, що встановлені НКРЕКП, за показаннями лічильників газу, а у разі їх відсутності - за нормами споживання природного газу.

Розрахунки за надані послуги з газопостачання можуть провадитися:

за розрахунковими книжками; за платіжними документами, які виписуються газопостачальним підприємством.

Розрахунковим періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання є календарний місяць. Плата за надані протягом розрахункового періоду послуги з газопостачання вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено інший строк. Зняття показань лічильників газу проводиться споживачем щомісяця станом на 1 число місяця, що настає за розрахунковим та зазначаються споживачем у платіжних документах.

Газопостачальне та газорозподільне підприємства мають право контролювати правильність зняття показань та оформлення споживачем платіжних документів.

Газопостачальне підприємство має право вимагати від споживача відшкодування збитків згідно з Порядком відшкодування збитків, завданих газопостачальному або газорозподільному підприємству внаслідок порушення споживачем природного газу Правил надання населенню послуг з газопостачання, проводити разом із споживачем звіряння фактично використаних обсягів природного газу з підписанням відповідного акта.

Споживач несе відповідальність згідно із законодавством за несвоєчасне та/або не в повному обсязі внесення плати за надані послуги з газопостачання.

Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 420 від 3 квітня 2014 року «Про встановлення роздрібних цін на природжний газ, що використовується для потреб населення» встановлено, що роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення з 1 травня 2014 року складають:

1) для приготування їжі та/або підігріву води у багатоквартирних

будинках - 1,182 грн за 1 м-3;

2) за умови, що обсяг споживання природного газу 2500 м-3 на рік :

- за наявності газового лічильника - 1,089 грн.;

- за відсутності газових лічильників - 1,197 грн.

Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 583 від 3 березня 2015 року «Про встановлення роздрібних цін на природжний газ, що використовується для потреб населення встановлено, що роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення з 1 квітня 2015 року складають:

1) для приготування їжі та/або підігріву води - 7,188 грн за 1 м-3;

2) для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води):

у період з 01 травня по 30 вересня (включно) - 7,188 грн за 1 м-3;

у період з 01 жовтня по 30 квітня (включно):

за обсяг, спожитий до 200 м-3 природного газу на місяць (включно), - 3,600 грн за 1 м-3;

за обсяг, спожитий понад 200 м-3 природного газу на місяць, - 7,188 грн. за 1 м-3.

Як вбачається з квитанцій та розрахункової книжки, наданих позивачем, позивач :

- 17 квітня 2015 року сплатив за газ, спожитий в березні 2015 року, в розмірі 55 кубічних метрів за показниками : попередні показники 1390, остаточні показники 1445 по тарифу 1,089 грн. за метр кубічний в сумі 59 грн. 90 коп. ;

- 22 травня 2015 року сплатив за газ, спожитий в квітні 2015 року, в розмірі 7 кубічних метрів за показниками : попередні показники 1445, остаточні показники 1452 по тарифу 7,19 грн. грн. за метр кубічний в сумі 50 грн. 33 коп.

Однак, в судовому засіданні апеляційного суду представник відповідача надав до суду відомості зняття показників лічильників у абонентів природного газу контролерами підприємства, в тому числі й у ОСОБА_1 за адресою : провулок Заводський, № 3а в м. Шепетівка, номер абонента 15992, лічильник знаходиться на вулиці.

Як вбачається з вказаних відомостей показник газового лічильника позивача станом на 26 березня 29015 року складав 1428 кубічних метрів, станом на 24 квітня 1484 кубічних метрів, станом на 17 травня 1498 кубічних метрів.

Отже газопостачальне підприємство діяло в межах своїх повноважень, контролювало правильність зняття показань та оформлення позивачем платіжних документів, а з даних відомостей вбачається, що в квітні 2015 року позивачем було спожито 56 кубічних метрів газу, а не 7, як він показав в квитанції та розрахунковій книжці.

Крім того, в судовому засіданні апеляційного суду відповідачем було надано розрахунок боргу абонента ОСОБА_1, з якого видно, що в ОСОБА_1 був борг за спожитий газ ще за 2014 рік та за січень -березень 2015 року в розмірі 73 грн. 79 коп. При цьому відповідач робив розрахунку заборгованості по тарифу 1,182 грн. за метр кубічний.

Проте, як слідує з матеріалів справи, позивач проживає в приватному будинку по провулку Заводський, № 3а в м. Шепетівка, а не в багатоквартирному будинку, має газовий лічильник, який встановлено на вулиці, дані про те, що обсяг споживання газу в 2015, 2016 роках перевищив 2500 кубічних метрів в справі відсутні, тому позивач мав сплачувати за спожитий газ за період з 1 травня 2015 року по 31 березня 2016 року відповідно до постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України № 420 від 3 квітня 2014 року по тарифу 1,089 грн. за один кубічний метр газу, що він і робив.

Твердження представника відповідачів щодо правомірності нарахування оплати за спожитий газ по тарифу 1,182 грн. за один кубічний метр за період з 1 травня 2015 року по 31 березня 2016 року слід відхилити.

Як вбачається зі змісту Постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України № 420 від 3 квітня 2014 року «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення», роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення з 1 травня 2014 року складають для приготування їжі та/або підігріву води у багатоквартирних будинках - 1,182 грн. за 1 м-3.

Тобто, зі змісту вказаного положення постанови та його юридичної конструкції чітко вбачається, що цей тариф застосовується лише для споживачів, які проживають в багатоквартирних будинках. Трактування представником відповідачів даного положення, що такий тариф застосовується і до споживачів, які проживають в індивідуальних житлових будинках, не відповідає змісту цього положення постанови.

Про це може свідчити і зміст Постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України № 583 від 3 березня 2015 року «Про встановлення роздрібних цін на природжний газ, що використовується для потреб населення», за яким встановлено, що роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення з 1 квітня 2015 року складають для приготування їжі та/або підігріву води - 7,188 грн за 1 м-3, з якого вже виключено посилання на багатоквартирні будинки і відповідно даний пункт застосовується для всіх категорій споживачів і не потребує жодного трактування щодо сфери його дії.

За таких підстав нарахування відповідачем споживачу оплати за спожитий газ за період з 1 травня 2015 року по 31 березня 2016 року з розрахунку тарифу 1,182 грн. за один кубічний метр суперечить нормам постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України № 420 від 3 квітня 2014 року.

Отже, слід прийти до висновку, що в позивача існує борг лише за 49 метрів кубічних газу спожитих в квітні 2016 року, який він мав сплатити саме по тарифу, встановленому Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 583 від 3 березня 2015 року, 7,188 грн. за один метр кубічний з врахуванням коштів сплачених за сім метрів кубічних газу, спожитих в квітні, в сумі 352 грн. 21 коп. (49х7,188).

З врахуванням викладеного, досліджених доказів, колегія суддів вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково, а саме визнання неправомірними дій відповідача - публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" з нарахування боргу за спожитий газ в сумі 73 грн. 79 коп. та зобов'язати відповідача -Дочірнє підприємство "Шепетівкагаз" публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" списати дану суму боргу, а в іншій частині позовних вимог щодо визнання неправомірними дій відповідача з нарахування в боргу в сумі 352 грн. 21 коп. слід відмовити.

Що стосується позовних вимог про відшкодування моральної шкоди, то такі вимоги задоволенню не підлягають, оскільки сума боргу, яка нарахована відповідачем неправомірно є незначною, а сума боргу, що підлягає сплаті значно її перевищує. За таких обставин підстави для відшкодування моральної шкоди відсутні.

Також оскільки позивач на підставі ст. 22 Закону України звільнений від сплати судового збору, то з відповідачів у відповідності до вимог ст.. 88 ЦПК України підлягає стягненню в дохід держави судовий збір, який підлягав сплаті при подачі позовної заяви та апеляційної скарги, пропорційно задоволених позовних вимог в сумі 200 грн. 24 коп. в рівних частинах з кожного відповідача.

Керуючись ст.ст. 307, 309, 316, 319 ЦПК України, колегія суддів

в и р і ш и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1, його представника ОСОБА_2 задовольнити частково.

Позов ОСОБА_1 до Дочірнього підприємства "Шепетівкагаз" публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз", публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" задовольнити частково.

Визнати неправомірними дії публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" з нарахування боргу ОСОБА_1 за спожитий газ в сумі 73 грн. 79 коп. та зобов'язати Дочірнє підприємство "Шепетівкагаз" публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" списати ОСОБА_1 суму вказаного боргу.

В решті позову відмовити.

Стягнути з публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" та Дочірнього підприємства "Шепетівкагаз" публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Шепетівкагаз" в дохід держави судовий збір в сумі 200 грн. 24 коп. в рівних частинах з кожного.

Рішення набирає законної сили з моменту його проголошення, проте може бути оскаржене в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили.

Головуючий (підпис) Судді : (підписи)

З оригіналом згідно : Суддя А.М. Костенко

Джерело: ЄДРСР 58010714
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку