open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа 165/2921/15-ц

Провадження 2-о/165/8/16

НОВОВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2016 року м. Нововолинськ

Нововолинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого Галушки О.Г.,

народних засідателів Левкова В.О., Онищук В.А.,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_1,

заявника ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Нововолинську цивільну справу за заявою ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3, заінтересована особа виконавчий комітет Нововолинської міської ради як орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,-

встановив:

10 грудня 2015 року ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3, заінтересована особа виконавчий комітет Нововолинської міської ради як орган опіки та піклування, звернулась до суду з заявою про визнання особи недієздатною та призначення опікуна.

Заявлені вимоги обгрунтовує тим, що її тітка ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, страждає на хронічну ішемію головного мозку на грунті атеросклерозу судин головного мозку з розладом психіки. Внаслідок хвороби, ОСОБА_3 не може розуміти значення своїх дій, керувати ними та не може представляти свої інтереси в суспільному житті, а тому потребує опіки, яка не може бути встановлена без відповідного судового рішення про визнання її недієздатною. Просить в судовому порядку визнати ОСОБА_3 недієздатною внаслідок психічного захворювання та призначити її опікуном останньої.

Заявник ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримала у повному обсязі, просить її задовольнити.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_4 в судове засідання не з’явилась, подала до суду письмову заяву, в якій просить справу слухати у її відсутності, не заперечує щодо задоволення заяви.

Дослідивши матеріали справи, а саме: довідку про склад сім’ї (а.с.2), копію епікризу, з якого вбачається, що ОСОБА_3 страждає на хронічну ішемію головного мозку на грунті атеросклерозу судин головного мозку з розладом психіки (а.с.3), копію пенсійного посвідчення (а.с.4), копію паспорта ОСОБА_2 (а.с.5), копію паспорта ОСОБА_3 (а.с.7), висновок судово-психіатричного експерта №63 від 29.03.2016 року, з якого слідує, що ОСОБА_3 виявляє ознаки деменції (недоумства) неуточненого генезу (а.с.42-43), суд дійшов висновку, що заява є підставною і підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно висновку №63 амбулаторної судово-психіатричної експертизи Волинської обласної психіатричної лікарні №1 від 29.03.2016 року ОСОБА_3 виявляє ознаки деменції (недоумства) неуточненого генезу, внаслідок чого не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому потребує сторонньої допомоги по догляду (а.с.42-43).

З досліджених судом доказів вбачається, що ОСОБА_3 страждає психічним захворюванням, а тому суд визнає її недієздатною.

Як вбачається із висновку виконавчого комітету Нововолинської міської ради від 16 березня 2016 року №02-50/504, орган опіки і піклування Нововолинської міської ради в разі визнання ОСОБА_3 недієздатною просить призначити їй опікуна - заявника ОСОБА_2 (а.с.51).

Вирішуючи питання про призначення опікуна недієздатній ОСОБА_3, суд, враховуючи вищевказаний висновок, бере до уваги, що ОСОБА_2 перебуває в родинних відносинах з останньою, являється її племінницею, має можливість представляти її інтереси в суспільному житті, що повністю відповідає вимогам ст.63 ЦК України. Підстав, передбачених ст.64 ЦК України, щодо ОСОБА_2 не встановлено.

Таким чином, призначення недієздатній ОСОБА_3 опікуна не суперечить закону та повністю відповідає її інтересам, а тому ОСОБА_2І слід призначити її опікуном.

Керуючись ст.ст.212-215, ст.218, ст.234, ст.235, ст.240, ст.241 ЦПК України, на підставі ст.39, ст.40, ст.60, ст.63, ст.64 ЦК України, суд, -

вирішив:

Заяву ОСОБА_2 задовольнити.

Визнати ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 та призначити їй опікуна ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Волинської області через Нововолинський міський суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий підпис

Народні засідателі підписи

Згідно з оригіналом

Суддя О.Г. Галушка

Джерело: ЄДРСР 57586602
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку