open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ухвала

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2016 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Касьяна О.П.,

суддів: Амеліна В.І., Гончара В.П.,

Дербенцевої Т.П., Попович О.В.,

розглянувши у судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до публічного акціонерного товариства «Укртранснафта», третя особа - ОСОБА_4, про визнання незаконним та скасування рішення наглядової ради, поновлення на посаді, усунення перешкод у виконанні повноважень

за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення апеляційного суду Волинської області від 23 липня 2015 року

за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства «Укртранснафта» на рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 29 травня 2015 року та рішення апеляційного суду Волинської області від 23 липня 2015 року, -

в с т а н о в и л а :

У березні 2015 року ОСОБА_3 звернувся до суду із позовом до публічного акціонерного товариства «Укртранснафта» (далі - ПАТ «Укртранснафта») про визнання незаконним та скасування рішення наглядової ради, поновлення на посаді, усунення перешкод у виконанні повноважень.

В обгрунтування своїх вимог зазначив, що рішенням загальних зборів акціонерів ВАТ «Укртранснафта» від 11 серпня 2009 року його було обрано на посаду голови правління. Рішенням загальних зборів акціонерів ПАТ «Укртранснафта» від 09 серпня 2012 року переобрано на цій посаді строком на 5 років та укладено контракт № 170. Рішенням наглядової ради ПАТ «Укртранснафта» від 19 березня 2015 року його відсторонено від здійснення повноважень голови правління ПАТ «Укртранснафта» на період з 19 березня 2015 року по 10 серпня 2015 року із збереженням оплати праці з вимогами чинного законодавства, обрано ОСОБА_4 особою, яка тимчасово здійснюватиме повноваження голови правління ПАТ «Укртранснафта» з 19 березня 2015 року по 10 серпня 2015 року, постановлено йому, ОСОБА_3, передати, а ОСОБА_6 прийняти до 17 год. 00 хв. 19 березня 2015 року справи та документи згідно з додатком №1 в установленому законом порядку.

Вважає ці рішення наглядової ради ПАТ «Укртранснафта» незаконними і такими, що підлягають скасуванню, оскільки прийняті з порушенням ст. 46 КЗпП України та ч. 2 ст. 61 Закону України «Про акціонерні товариства», положеннями яких визначені підстави відсторонення особи від роботи та від посади. Зокрема, вважає, що наглядова рада могла прийняти рішення про його відсторонення виключно у разі, якщо б вона встановила підстави, визначені вказаними нормами законодавства. Проте, такі факти не існували, службове розслідування щодо його дій або бездіяльності не проводилося, пояснень від нього наглядова рада не вимагала. Крім того, наглядовою радою було порушено порядок проведення її засідань та перевищено свої повноваження щодо обрання ОСОБА_4 особою, яка тимчасово здійснюватиме повноваження голови правління ПАТ «Укртранснафта» з 19 березня 2015 року по 10 серпня 2015 року, були відсутні законні завдання на голосування наглядової ради товариства.

З урахуванням уточнених позовних вимог від 16 квітня 2015 року просив суд визнати протиправним та скасувати рішення наглядової ради ПАТ «Укртранснафта» від 19 березня 2015 року про відсторонення його з 19 березня 2015 року від здійснення повноважень голови правління ПАТ «Укртранснафта» по 10 серпня 2015 року із збереженням оплати праці з вимогами чинного законодавства та укладеного контракту; визнати протиправним та скасувати рішення наглядової ради ПАТ «Укртранснафта» від 19 березня 2015 року в частині обрання з 19 березня 2015 року ОСОБА_4 особою, яка тимчасово здійснюватиме повноваження голови правління ПАТ «Укртранснафта» з 19 березня 2015 року по 10 серпня 2015 року, а також ОСОБА_3 передати, а ОСОБА_4 прийняти до 17 год. 00 хв. 19 березня 2015 року справи та документи згідно з додатком № 1 в установленому законодавством порядку; поновити його на посаді голови правління ПАТ «Укртранснафта»; усунути перешкоди у виконанні ним повноважень голови правління ПАТ «Укртранснафта» та допустити його до виконання повноважень голови правління.

Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 29 травня 2015 року позов задоволено частково. Визнано протиправним та скасовано рішення наглядової ради ПАТ «Укртранснафта» від 19 березня

2015 року в частині відсторонення з 19 березня 2015 року ОСОБА_3 від здійснення повноважень голови правління ПАТ «Укртранснафта» по 10 серпня 2015 року із збереженням оплати праці з вимогами чинного законодавства та укладеного контракту.

Визнано протиправним та скасовано рішення наглядової ради ПАТ «Укртранснафта» від 19 березня 2015 року в частині обрання з 19 березня 2015 року ОСОБА_4 особою, яка тимчасово здійснюватиме повноваження голови правління ПАТ «Укртранснафта» з 19 березня 2015 року по 08 квітня 2015 року, а також ОСОБА_3 передати, а ОСОБА_4 прийняти до 17 год. 00 хв. 19 березня 2015 року справи та документи згідно з додатком № 1 в установленому законодавством порядку.

В іншій частині позову відмовлено. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Рішенням апеляційного суду Волинської області від 23 липня 2015 року рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 29 травня 2015 року у частині відмови у вимогах про усунення перешкод у виконанні повноважень голови правління та допущення до виконання цих повноважень скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення про задоволення позову.

Вирішено: ПАТ «Укртранснафта» усунути перешкоди у виконанні ОСОБА_3 повноважень генерального директора (до 07 травня 2015 року назва посади «голова правління») та допустити ОСОБА_3 до виконання повноважень генерального директора (до 07 травня 2015 року назва посади «голова правління») ПАТ «Укртранснафта».

В решті рішення суду першої інстанції залишено без змін.Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

У касаційній скарзі ОСОБА_5, посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, просить скасувати рішення апеляційного суду в частині задоволення позову.

У касаційній скарзі ПАТ «Укртранснафта», посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, просить скасувати рішення суду першої інстанції, рішення апеляційного суду та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову.

Заслухавши суддю-доповідача, вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційних скарг, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційні скарги підлягають частковому задоволенню.

Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

Судами встановлено, що ВАТ «Укртранснафта» утворено відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 червня 2001 року № 256-р «Про утворення ВАТ «Укртранснафта» та рішення спостережної ради НАК «Нафтогаз України» від 28 липня 2001 року.

На підставі рішення позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ «Укртранснафта» від 11 серпня 2009 року ОСОБА_3 було обрано на посаду голови правління вказаного товариства (а. с. 33-39).

Відповідно до п.1.1 Статуту товариства ПАТ «Укртранснафта» є новим найменуванням ВАТ Укртранснафта» відповідно до вимог Закону України «Про акціонерні товариства». Пунктом 6.1 Статуту ПАТ «Укртранснафта» встановлено, що засновником товариства є Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

Рішенням № 21 загальних зборів акціонерів ПАТ «Укртранснафта» від 09 серпня 2012 року ОСОБА_3 було переобрано на посаді голови правління товариства на строк, визначений Статутом товариства (а.с. 25).

10 серпня 2012 року між НАК «Нафтогаз України» та ОСОБА_3 було укладено контракт № 170, відповідно до якого позивач зобов'язався здійснювати оперативне керівництво діяльністю товариства (а. с. 40-52). Строк дії контракту визначено з 10 серпня 2012 року по 10 серпня 2015 року включно.

Відповідно до п. п. 1.2 вищевказаного контракту на взаємовідносини сторін за цим контрактом поширюються Кодекс законів про працю України, інші нормативні акти, що регулюють трудові правовідносини.

Рішенням наглядової ради ПАТ «Укртранснафта» від 19 березня 2015 року ОСОБА_3 відсторонено від здійснення повноважень голови правління ПАТ «Укртранснафта» на період з 19 березня 2015 року по 10 серпня 2015 року із збереженням оплати праці з вимогами чинного законодавства, обрано ОСОБА_4 особою, яка тимчасово здійснюватиме повноваження голови правління ПАТ «Укртранснафта» з 19 березня 2015 року по 10 серпня 2015 року, постановлено йому ОСОБА_3 передати, а ОСОБА_6 прийняти до 17 год. 00 хв. 19 березня 2015 року справи та документи згідно з додатком №1 в установленому законом порядку.

В подальшому тимчасово виконуючими повноваження голови правління обиралися інші особи, зокрема, з 22 квітня 2015 року - ОСОБА_5, який після внесення змін до Статуту 13 травня 2015 року обраний особою, яка тимчасово здійснюватиме повноваження генерального директора.

Враховуючи те, що ОСОБА_3 не є акціонером ПАТ «Укртранснафта», захищає свої права за трудовим контрактом як найманий працівник, то спір не відноситься до компетенції господарських судів. Розгляд справи у порядку цивільного судочинства узгоджується із правилами визначення підсудності справ, а тому в цій частині доводи касаційних скарг відхиляються.

Разом з тим, в іншій частині з висновками судів попередніх інстанцій не можна погодитися, враховуючи наступне.

Так, у ч.3 ст.58 Закону України «Про акціонерні товариства» зазначається, що виконавчий орган акціонерного товариства може бути колегіальним (правління, дирекція) або одноосібним (директор, генеральний директор).

Голова колегіального виконавчого органу обирається наглядовою радою товариства, якщо інше не передбачено статутом товариства, в порядку, передбаченому статутом акціонерного товариства (ч. 5 ст. 59 Закону України «Про акціонерні товариства»).

Згідно положень ст. 61 Закону України «Про акціонерні товариства», повноваження голови колегіального виконавчого органу (особи, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу) припиняються за рішенням наглядової ради, якщо статутом акціонерного товариства це питання не віднесено до компетенції загальних зборів. Повноваження члена виконавчого органу припиняються за рішенням наглядової ради, якщо статутом товариства це питання не віднесено до компетенції загальних зборів. Підстави припинення повноважень голови та/або члена виконавчого органу встановлюються законом, статутом товариства, а також контрактом, укладеним з головою та/або членом виконавчого органу.

У разі, якщо відповідно до статуту товариства обрання та припинення повноважень голови колегіального виконавчого органу (особи, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу) віднесено до компетенції загальних зборів, наглядова рада має право відсторонити від виконання повноважень голову колегіального виконавчого органу (особу, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу), дії або бездіяльність якого порушують права акціонерів чи самого товариства, до вирішення загальними зборами питання про припинення його повноважень.

До вирішення загальними зборами питання про припинення повноважень голови колегіального виконавчого органу (особи, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу) наглядова рада зобов'язана призначити особу, яка тимчасово здійснюватиме повноваження голови колегіального виконавчого органу (особи, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу), та скликати позачергові загальні збори.

У разі відсторонення голови виконавчого органу або особи, яка виконує його повноваження, від здійснення повноважень наглядова рада зобов'язана протягом 10 днів з дати ухвалення відповідного рішення оголосити про скликання загальних зборів товариства, до порядку денного яких повинно бути включено питання про переобрання голови виконавчого органу товариства.

За Статутом ПАТ «Укртранснафта»на час відсторонення позивача від здійснення повноважень голови правління виконавчий орган товариства був колегіальним - правління, його очолював голова. На підставі п. 11.4.20 Статуту загальні збори акціонерів ПАТ «Укртранснафта» вирішують питання щодо обрання і припинення повноважень голови і членів правління товариства.

Згідно п. 5.9. контракту наглядова рада товариства має право прийняти рішення про тимчасове відсторонення від виконання обовязків керівника у випадках, передбачених трудовим законодавством України, статутом Товариства, некомпетентності Керівника, зловживання ним посадовим становищем, розголошення комерційної таємниці, вчинення інших дій(бездіяльності), що завдали чи могли завдати шкоди інтересам товариства або акціонеру.

Аналіз наведеного у взаємозв'язку дає підстави для висновку про те, що ст. 61 Закону України «Про акціонерні товариства», п. 5.9. контракту визначають обставини, за яких наглядова рада «ПАТ Укртранснафта» може відсторонити голову виконавчого органу від виконання обов'язків, проте наведені норми не обмежують повноважень наглядової ради на усунення голови правління від виконання обов'язків, реалізація якого у будь-який час гарантується нормами корпоративного права для припинення негативного впливу на управлінську діяльність товариства. Норми закону не встановлюють вимог до змісту такого рішення наглядової ради про відсторонення.

Частиною 3 ст.99 ЦК України (в редакції від 14.05.2014 року), передбачено, що повноваження члена виконавчого органу можуть бути у будь-який час припинені і він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень. Вбачається, що цією нормою не визначено підстав припинення або відсторонення від виконання своїх обовязків члена виконавчого органу.

Згідно з абзацом другим пункту 1 резолютивної частини рішення Конституційного Суду України від 12 січня 2010 року № 1-рп/2010, зміст положень частини третьої статті 99 ЦК України треба розуміти як право компетентного (уповноваженого) органу товариства усунути члена виконавчого органу від виконання обов'язків, які він йому визначив, у будь-який час, на свій розсуд, з будь-яких підстав, але за умови, якщо в установчих документах товариства не були зазначені підстави усунення.

Згідно п.6.4 контракту у разі зміни законодавства, положень статуту Товариства, Положення про правління Товариства положення контракту застосовуються в частині, які їм не суперечать.

Відповідно до ст.52 Закону України «Про акціонерні товариства» до компетенції наглядової ради належить вирішення питань, передбачених цим Законом, статутом, а також переданих на вирішення наглядової ради загальними зборами.

Відповідно до п.12.1 ст.12 Статуту «ПАТ Укртранснафта» наглядова рада Товариства є органом, що здійснює захист прав акціонерів Товариства і в межах компетенції визначеної Статутом та законом контролює та регулює діяльність правління.

Тією ж статтею ( ст.52 Закону) передбачено, що до виключної компетенції наглядової ради належить питання про відсторонення голови правління від здійснення повноважень та обрання особи, яка тимчасово виконуватиме повноваження голови правління.

Аналогічні положення містилися ст.12 Статуту «ПАТ Укртранснафта» (п.п.12.3, 12.3.2) в редакції на час відсторонення позивача, а також в Положенні про правління (ст.2 п.2.6)

З огляду на викладене, висновки судів про те, що рішення наглядової ради ПАТ «Укртранснафта» від 19 березня 2015 року про тимчасове відсторонення ОСОБА_3 від здійснення повноважень голови правління ПАТ «Укртранснафта» незаконне, є передчасними.

Після змін до Статуту від 7 травня 2015 року правління - дирекція, голова правління - генеральний директор.

Задовольняючи вимогу про усунення перешкод у виконанні повноважень голови виконавчого органу товариства, апеляційний суд не вказав, чи є можливим у межах позову усунути перешкоди у виконанні повноважень генерального директора ОСОБА_3, який усувався від виконання обов'язків голови правління ПАТ «Укртранснафта».

З урахуванням викладеного, ухвалені у справі судові рішення підлягають скасуванню у частині вирішення позову про визнання незаконним та скасування рішення наглядової ради, усунення перешкод у виконанні повноважень, справу в цій частині необхідно передати на новий розгляд до суду першої інстанції за ст. 338 ЦПК України.

У частині відмови позивачу у поновленні на роботі заявник ПАТ «Укртранснафта» просив залишити судові рішення без змін, підстав для виходу за межі касаційної скарги в цій частині не вбачається.

Керуючись ст. ст. 336, 337, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, -

у х в а л и л а:

Касаційні скарги ОСОБА_5, публічного акціонерного товариства «Укртранснафта» задовольнити частково.

Рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 29 травня 2015 року та рішення апеляційного суду Волинської області від 23 липня 2015 року скасувати у частині вирішення позову ОСОБА_3 до публічного акціонерного товариства «Укртранснафта» про визнання незаконним та скасування рішення наглядової ради, усунення перешкод у виконанні повноважень, справу в цій частині передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

У частині вирішення позову про поновлення на роботі рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 29 травня 2015 року та рішення апеляційного суду Волинської області від 23 липня 2015 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий О.П. Касьян

Судді: В.І. Амелін

В.П. Гончар

Т.П. Дербенцева

О.В. Попович

Джерело: ЄДРСР 57103189
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку