open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 361/990/16-ц

Провадження № 2/361/1168/16

07.04.2016

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 квітня 2016 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої судді Маценко Н.П.

при секретарі Телепі Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бровари цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини

в с т а н о в и в:

У лютому 2016 року ОСОБА_1 звернулася до суду із даним позовом, в якому просить стягнути із ОСОБА_2 на свою користь аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/3 частини всіх видів доходу, щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред'явлення позову і до досягнення дитиною повноліття.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 16.06.2012 року зареєстровано шлюб між нею та ОСОБА_2

Від спільного подружнього життя в них ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася дочка ОСОБА_3

Відповідач у добровільному порядку відмовляється надавати матеріальну допомогу та утримання дочки. Забезпечувати дочку всім необхідним вона одноособово не може. З підстав стягнення аліментів змушена звернутися до суду.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги зменшила, просить стягнути аліменти у розмірі ? частини всіх видів доходу щомісячно.

Відповідач ОСОБА_2 позовні вимоги з урахуванням зменшень визнав, додав, що за рішенням суду з нього стягуються аліменти на утримання старшої доньки ОСОБА_4, 2001 року народження у розмірі ? частини від доходу. Крім того, він змушений наймати житло та сплачувати орендну плату за проживання.

Вислухавши пояснення позивачки, відповідача, дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до вимог ст. 180 Сімейного кодексу України (далі - СК України) батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Статтею 181 СК України передбачені способи виконання батьками такого обов'язку.

З матеріалів справи вбачається, що 16.06.2012 року у відділі реєстрації актів цивільного стану Броварського міськрайонного управління юстиції у Київській області

Від спільного подружнього життя у сторін ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася дочка ОСОБА_3

Згідно із довідкою № 747 від 27.03.2015 року малолітня ОСОБА_3, 2012 року народження значиться зареєстрованою за адресою АДРЕСА_1.

При визначені розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення (ч.1 ст.182 СК України).

На врахування судом цих обставин при вирішення питання щодо розміру аліментів звернув увагу і Пленуму Верховного Суду України в своїх роз'ясненнях, які містяться в п.17 (абз.3) постанови №3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів».

Згідно із довідкою, виданою філією «Дарницького вагоноремонтного заводу» ПАТ «Укрзалізниця» ОСОБА_2 працює на посаді газорізальника 4 розряду, розмір його доходу за період з жовтня 2015 року по березень 2016 року становить 66121,28 грн.

Відповідно до довідки про доходи ОСОБА_1 працює продавцем непродовольчих товарів, розмір нарахованої заробітної плати за лютий 2016 року складає 2318,57 грн.

При визначенні розміру аліментів судом враховується доходи сторін, розмір прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, спільний обов'язок батьків щодо утримання неповнолітніх дітей до досягнення ними повноліття. А також ту обставину, що на підставі виконавчого листа № 2-8993, виданого 21.01.2005 року Броварським міськрайонний судом Київської області із відповідача стягуються аліменти на утримання дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5 у розмірі ? частини всіх видів доходу. З урахуванням наведених обставин, стягненню із відповідача на користь позивача підлягають аліменти у розмірі 1/5 частини всіх видів доходу.

Відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України якщо позивача на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхилено частини вимог.

Стягненню із відповідача на користь держави також підлягають і судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 551,20 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 180, 182, 183 СК України, ст. ст. 88, 174, 212-215 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

позов задовольнити частково.

Стягнути із ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, який працює газорізальником 4 розряду філія «Дарницький вагоноремонтний завод» ПАТ «Український залізниця», проживає за адресою АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, яка проживає за адресою АДРЕСА_1 аліменти на утримання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/5 частини всіх видів доходу, щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, починаючи з 19.02.2016 і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути із ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 551 грн. 20 коп.

В іншій частині позову відмовити.

Рішення в частині стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржено протягом десяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Броварський міськрайонний суд Київської області.

Суддя Н. П. Маценко

Джерело: ЄДРСР 57040122
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку