open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/4444/16-ц

провадження № 4-с/753/107/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" березня 2016 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі

головуючого судді - Комаревцевої Л.В.

за участю секретаря - Драгой В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві справу за скаргою ОСОБА_2 на дії державного виконавця Ярошенко Вікторії Миколаївни Відділу державної виконавчої служби Дарницького районного управління юстиції у м. Києві, заінтересована особа: Публічне акціонерне товариство «Альфа-Банк»про скасування постанови про відкриття виконавчого провадження та визнання неправомірними дій,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2016 року до суду надійшла скарга ОСОБА_2 на дії державного виконавця Ярошенко Вікторії Миколаївни Відділу державної виконавчої служби Дарницького районного управління юстиції у м. Києві, заінтересована особа: Публічне акціонерне товариство «Альфа-Банк»про скасування постанови про відкриття виконавчого провадження та визнання неправомірними дій.

В поданій скарзі скаржник просить визнати дії державного виконавця Відділу державної виконавчої служби Дарницького районного управління юстиції у м. Києві Ярошенко Вікторії Миколаївни, по винесенню Постанови про відкриття виконавчого провадження про виселення ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7. ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12. ОСОБА_2 з квартири АДРЕСА_1, ВП № 50084521 від 08 лютого 2016 року, неправомірними. Зобов'язати державного виконавця Відділу державної виконавчої служби Дарницького районного управління юстиції у м. Києві, Ярошенко Вікторію Миколаївну, скасувати Постанову про відкриття виконавчого провадження про виселення ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8. ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12. ОСОБА_2 з квартири АДРЕСА_1 ВП № 50084521 від 08 лютого 2016 року.

Скаржник вказує, що 20 квітня 2015 року Дарницьким районним судом міста Києва було винесено рішення, яким задоволено позовну заяву та у рахунок погашення заборгованості ОСОБА_4 перед Публічним акціонерним товариством «Альфа-Банк» за кредитним договором № 800001595 від 23 серпня 2007 року у сумі 2 172 936 грн. 45 коп., звернуто стягнення на підставі іпотечного договору № 800001595 від 23 серпня 2007 року, а саме квартиру АДРЕСА_1, яка належить ОСОБА_4 шляхом продажу на прилюдних торгах у порядку передбаченому чинним законодавством.

Також, вказаним рішенням виселено ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_2 з квартири АДРЕСА_1 та вирішено питання про стягнення судових витрат.

Рішенням Апеляційного суду міста Києва від 17 червня 2015 року рішення Дарницького районного суду змінено, а саме, зменшено загальний розмір заборгованості до 1 600 017,35 грн.

Посилаючись на те, що рішення суду в частині звернення стягнення на предмет іпотеки на час дії Закону України «Про мараторій» не підлягає виконанню, скаржник просить скасувати оскаржувану постанову та визнати неправомірними дії державного виконавця.

В судовому засіданні представник скаржника підтримав скаргу з викладених в ній підставах.

Державний виконавець Відділу державної виконавчої служби Дарницького районного управління юстиції у м. Києві Ярошенко Вікторія Миколаївна та заінтересована особа Публічне акціонерне товариство «Альфа-Банк»до суду не з'явились, про розгляд справи повідомлені в установленому законом порядку.

Крім того ухвалою суду від 11 березня 2016 року відкрито провадження по справі та зобов'язано Відділ державної виконавчої служби Дарницького районного управління юстиції в м. Києві надати свої пояснення по скарзі та завірену копію виконавчого провадження №50084521 в термін до 24 березня 2016 року. Разом з тим, вимоги ухвали не виконані. Проте, враховуючи вимоги скарги, оскарження лише постанови про відкриття виконавчого провадження від 08.02.2016 та дій державного виконавця при винесенні даної постанови, суд вважає за можливе розглянути справу за наданими доказами.

Суд заслухавши пояснення представника скаржника, дослідивши матеріали скарги, враховуючи строки розгляду скарги визначені ст. 386 ЦПК України, приходить до наступного.

Як встановлено судом, 20 квітня 2015 року рішенням Дарницького районного суду міста Києва задоволено позовну заяву та у рахунок погашення заборгованості ОСОБА_4 перед Публічним акціонерним товариством «Альфа-Банк» за кредитним договором № 800001595 від 23 серпня 2007 року у сумі 2 172 936 грн. 45 коп., звернуто стягнення на підставі іпотечного договору № 800001595 від 23 серпня 2007 року, а саме квартиру АДРЕСА_1, яка належить ОСОБА_4 шляхом продажу на прилюдних торгах у порядку передбаченому чинним законодавством.

Також, вказаним рішенням виселено ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_2 з квартири АДРЕСА_1 та вирішено питання про стягнення судових витрат.

Рішенням Апеляційного суду міста Києва від 17 червня 2015 року рішення Дарницького районного суду змінено, а саме, зменшено загальний розмір заборгованості до 1 600 017,35 грн.

Додатковим рішенням Дарницького районного суду міста Києва від 12 травня 2015 року по вищезазначеній цивільній справі ухвалено, доповнивши резолютивну частину рішення Дарницького районного суду міста Києва від 20.04.2015 наступним: «Відповідно до ст. 217 ЦПК України відстрочити виконання судового рішення на час дії Закону України «Про мараторій та стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» від 03.06.2014 № 1304VII.

Постаною державного виконавця Відділу державної виконавчої служби Дарницького районного управління юстиції у м. Києві Ярошенко Вікторії Миколаївни від 08.02.2016 відкрито виконавче провадження ВП № 50084521 за виконавчим листом, № 753/9841/14-ц від 28.08.2015 про виселення ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7. ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12. ОСОБА_2 з квартири АДРЕСА_1.

Спеціальним законом, який визначає умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, є Закон України «Про виконавче провадження».

За змістом статті 1 цього Закону виконавче провадження - це сукупність дій органів і посадових осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів.

Державний виконавець зобов'язаний здійснювати необхідні заходи щодо своєчасного і повного виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення, у спосіб і порядок, визначені виконавчим документом ( ст.11 Закону України «Про виконавче провадження»).

Згідно ст. 19 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа, зазначеного в статті 17 цього Закону: 1) за заявою стягувача або його представника про примусове виконання рішення.

Відповідно до ч.1 та 3 ст. 54 Закону України «Про виконавче провадження» звернення стягнення на заставлене майно в порядку примусового виконання допускається за виконавчими документами для задоволення вимог стягувача-заставодержателя.

Законом України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» передбачено, що не може бути примусово стягнуте (відчужене без згоди власника) нерухоме житлове майно, яке вважається предметом застави згідно із ст. 4 Закону України "Про заставу" та/або предметом іпотеки згідно із ст. 5 Закону України "Про іпотеку", якщо таке майно виступає як забезпечення зобов'язань громадянина України (позичальника або майнового поручителя) за споживчими кредитами, наданими йому кредитними установами - резидентами України в іноземній валюті, та за умови, що таке нерухоме житлове майно використовується як місце постійного проживання позичальника/майнового поручителя або є об'єктом незавершеного будівництва нерухомого житлового майна, яке перебуває в іпотеці, за умови, що у позичальника або майнового поручителя у власності не знаходиться інше нерухоме житлове майно, загальна площа такого нерухомого житлового майна (об'єкта незавершеного будівництва нерухомого житлового майна) не перевищує 140 кв. метрів для квартири та 250 кв. метрів для житлового будинку. Не може бути примусово стягнуте (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), яке відповідно до законодавства або кредитного договору підлягає стягненню з позичальника, зазначеного у підпункті 1 цього пункту, при недостатності коштів, одержаних стягувачем від реалізації (переоцінки) предмета застави (іпотеки).

Таким чином, установлений Законом України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» мораторій на стягнення майна, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті, не передбачає втрату кредитором права на звернення стягнення на предмет іпотеки (застави) у випадку невиконання боржником зобов'язань за договором, а лише тимчасово забороняє примусово стягувати (відчужувати без згоди власника).

Крім того, згідно з пунктом 4 Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» протягом дії цього Закону інші закони України з питань майнового забезпечення кредитів діють з урахуванням його норм.

Вказаним Законом не забороняється проведення виконавчих дій, за виконавчими документами.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну виконавчу службу» державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Вчинення дій суб'єктом владних повноважень є способом реалізації наданої суб'єкту владних повноважень компетенції. Здійснення дії являє собою процес реалізації наданих законом функцій суб'єкту владних повноважень.

Суд враховує також позицію Європейського суду з прав людини, згідно якої право на суд, захищене статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція), було б ілюзорним, якби національна правова система Високої Договірної Сторони дозволяла, щоб остаточне, обов'язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду будь-якій зі сторін. Ефективний доступ до суду включає право на виконання судового рішення без невиправданих затримок. У такому самому контексті відсутність у заявника можливості домогтися виконання судового рішення, винесеного на його користь, становить втручання у право на мирне володіння майном, як це передбачено першим реченням першого пункту статті 1 Першого протоколу. Відповідно необґрунтовано тривала затримка у виконанні обов'язкового для виконання судового рішення може становити порушення Конвенції (справа Юрій Миколайович Іванов проти України). Орган виконавчої служби зобов'язаний вжити усіх заходів до виконання виконавчих документів, оскільки протилежний підхід взагалі знівелював би суть виконавчих документів, так як достатньо було б не виконати протягом шести місяців виконавчий документ і стягувач за таким виконавчим документом був би звільнений від майнових зобов'язань. Такий підхід взагалі унеможливив би стягувачу за виконавчим документом стягнути кошти, які боржник по виконавчим документам зобов'язаний сплатити, що є неприпустим у правовій державі.

Отже, враховуючи те, що Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» не зупиняє дію решти нормативно-правових актів та не передбачає втрату кредитором права на звернення стягнення на предмет іпотеки, то дії державного виконавця при винесенні постанов про відкриття виконавчого є правомірними, оскільки такі дії не спрямовані на примусове стягнення майна, вчинення конкретних виконавчих дій, заходів, спрямованих на відчуження квартири, без згоди власника (проведення торгів, тощо), а лише забезпечують виконання вимог Закону України «Про виконавче провадження» та спрямовані забезпечення повного виконання виконавчого документу і схоронність іпотечного майна.

За викладених обставин, у задоволенні скарги ОСОБА_2 на дії державного виконавця Ярошенко Вікторії Миколаївни Відділу державної виконавчої служби Дарницького районного управління юстиції у м. Києві, заінтересована особа: Публічне акціонерне товариство «Альфа-Банк»про скасування постанови про відкриття виконавчого провадження та визнання неправомірними дій- слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 386, 387 ЦПК України, Законом України «Про виконавче провадження», Законом України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті", суд

УХВАЛИВ:

Скаргу ОСОБА_2 на дії державного виконавця Ярошенко Вікторії Миколаївни Відділу державної виконавчої служби Дарницького районного управління юстиції у м. Києві, заінтересована особа: Публічне акціонерне товариство «Альфа-Банк»про скасування постанови про відкриття виконавчого провадження та визнання неправомірними дій - залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Дарницький районний суд м. Києва протягом п"яти днів з дня її проголошення або протягом п"яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: Комаревцева Л.В.

Джерело: ЄДРСР 56686405
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку