open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
221/1065/16-ц

2/221/342/2016

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2016 року

Волноваський районний суд, Донецької області

У складі: головуючого: судді - Ковей Л.В.

При секретарі - Метьолкіной Н.В.

За участю позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Волноваха цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Хлібодарівської сільської ради, Волноваського району, Донецької області про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовною заявою про визнання права власності за набувальною давністю і доводи мотивує тим, що з народження вона зареєстрована і постійно мешкає в будинку № 28 по вул. Врожайна в с. Хлібодарівка, Волноваського району, Донецької області.

В позовній заяві позивачка зазначає, що вона мешкала постійно з батьками в будинку № 28 по вул. Врожайна в с. Хлабодарівка Волноваського району, Донецької області, разом з батьками вела господарство, доглядали за будинком, але у 2005 році батьки переїхали до іншого будинку.

За час проживання у зазначеному будинку, батьки позивачки не оформили право власності та не вносились відповідні записи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

В 2015 році позивачка звернулась до КП «Волноваське БТІ» з метою оформлення технічного паспорту на домоволодіння.

За результатами її звернення було виготовлено технічну документацію на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами.

На день розгляду справи по суті, позивачка продовжує проживати у вказаному житловому будинку з господарськими будівлями і спорудами. Добросовісно та безперервно володіє та відкрито користується даним нерухомим майном та земельною ділянкою, доглядає за будинком та утримує його, постійно проводить в ньому поточний та капітальний ремонти, так як постійно мешкає в зазначеному будинку.

Позивачка вважає, що добросовісно володіє нерухомим майном, яке полягає у одній цілій домоволодіння, і продовжує відкрито, безперервно володіти цим нерухомим майном, тому звернулася до суду з позовом з метою набуття права власності за набувальною давністю на вказане майно.

В судове засідання представник відповідача не з’явився, але подав клопотання про розгляд справи у відсутність представника відповідача, позов визнає і підтримує.

Позивачка не заперечувала проти розгляду справи у відсутність представника відповідача, суд вважає можливим розгляд справи у відсутність представника відповідача – Хлібодарівської сільської ради, Волноваського району, Донецької області.

В судовому засіданні позивачка позов підтримала в повному обсязі.

Заслухавши пояснення позивачки, свідчення свідків, дослідивши матеріали цивільної справи, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини.

У відповідності з ч.1 статті 386 Цивільного кодексу України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб’єктів права власності.

Згідно ч.І ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Набувальна давність визначається як засіб закріплення майна за суб'єктами, що ним володіють, у випадках, коли вони не мають можливості через певні обставини підтвердити підстави виникнення прав, а також в інших ситуаціях. Право власності за набувальною давністю може бути набутим як на безхазяйні речі, так і на майно, яке належить за правом власності іншій особі.

На підставі ч.І ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Допитана в судовому засіданні свідок - ОСОБА_2 суду свідчила, що позивачку знає з дня народження, оскільки мешкає по сусідству. Суду свідчила, що в будинку № 28 по вул. Врожайна в с. Хлібодарівка мешкали батьки позивачки і вона разом з ними. В 2005 році батьки переїхали в інший будинок, а позивачка залишилась в цьому будинку, постійно мешкає в будинку і доглядає за будинком робить поточні та капітальні ремонти, а також доглядає і за присадибною ділянкою.

Свідок ОСОБА_3 дала аналогічні свідчення і не довіряти свідченням свідків у суду підстав не має.

Про те, що позивачка зареєстрована в зазначеному будинку, окрім пояснення позивачки підтверджується ксерокопією паспорту де зазначено, що позивачка зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_1.

Доводи позивачки і свідчення свідків про те, що позивачка постійно мешкає в будинку № 28 по вул. Врожайна в с. Хлібодарівка, Волноваського району, Донецької області підтверджується і актом від 17.11.2015 року, що є наявним у справі і з якого вбачається, що депутатами Хлібодарівської сільської ради – ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у присутності сусідки – ОСОБА_6 встановлено, що ОСОБА_1 постійно мешкає в будинку № 28 по вул. Врожайна в с. Хлібодарівка, Волноваського району, Донецької області.

З технічного паспорту на жилий будинок, що є наявним у справі вбачається, що замовник ОСОБА_1, житловий будинок № 28 по вул. Врожайній в с. Хлібодарівка, Волноваського району, Донецької області загальною площею 69.00 кв.м., житловою 30 кв.м. наведено перелік кімнат та розміри з господарськими будівлями та спорудами і наведено розмірі та з якого матеріалу збудовані.

А з довідки характеристики від 08.06.2015 року вбачається, що будинок № 28 по вул. Врожайній в с. Хлібодарівка, Волноваського району, Донецької області, житловою площею 30 кв.м., загальною площею 69.00 кв.м., вартістю 80086 гривень з господарськими будівлями і спорудами, право власності не оформлялось, що є наявним у справі.

З інформації архівного відділу Волноваської районної державної адміністрації, Донецької області за № 09/07 - 07 від 15.03.2016 року вбачається, що документи Хлібодарівської сільської ради до 1986 року згідно Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» передані на державне збереження до державного архіву Донецької області, тому надати інформацію з приводу надання земельної ділянки під будівництво житлового будинку не можливо. Враховуючи, що на даний час м. Донецьк окуповано «ДНР» і не підконтрольне державі, тому отримати вищезазначену довідку не має можливості.

У відповідності зі статтею 60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі.

Відповідач заперечень на позовну заяву не надав, що дає підстави суду визнати, що позов визнає і в заяві про це зазначив.

Аналіз наведених доказів дає суду право визнати, що позивачка з дня народження постійно мешкає в будинку № 28 вул. Врожайна в с. Хлібодарівка, Волноваського району, Донецької області, спочатку зі своїми батьками, які не зареєстрували право власності на будинок, а з 2005 року мешкає в будинку одна, доглядає за будинком та земельною ділянкою. Постійно робить поточні та капітальні ремонти будинку, що дає суду право визнати, що позивачка добросовісно заволоділа житловим будинком з господарськими будівлями і спорудами і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років, тому у відповідності з ч. 1 ст. 344 ЦК України позивачка набула право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами за набувальною давністю.

На стягненні судових витрат позивачка не наполягає.

На підставі ст. ст. 328, 344, 386 ЦК України та керуючись ст. ст. 3, 10, 15, 60, 212-215, 218 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Хлібодарівської сільської ради, Волноваського району, Донецької області про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, місце народження с. Хлібодарівка, Волноваського району, Донецької області, зареєстрована і мешкає с. Хлібодарівка вул. Врожайна б.№ 28, Волноваського району, Донецької області, ідентифікаційний номер – НОМЕР_1 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами № 28 по вул. Врожайна в с. Хлібодарівка, Волноваського району, Донецької області загальною площею 69.00 кв.м., житловою 30.00 кв.м, вартістю 80086 гривень.

Право власності у ОСОБА_1 на нерухоме майно за набувальною давністю виникає з моменту державної реєстрації цього майна.

Рішення суду відповідно до частини 1 статті 223 ЦПК України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Донецької області через Волноваський районний суд Донецької області шляхом подання в 10-ти денний строк з дня проголошення рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10-ти денного строку з дня отримання копії цього рішення.

Оригінал рішення знаходиться у матеріалах цивільної справи № 221/1065/16-ц, № 2/221/342/2016 року, що знаходиться у архіві Волноваського районного суду Донецької області.

Суддя Волноваського

районного суду ОСОБА_7

22.03.2016

Джерело: ЄДРСР 56623979
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку