open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

15.03.2016р. № 905/1129/16

Господарський суд Донецької області у складі судді Сковородіної О.М.

розглянувши матеріали за позовною заявою: Державної Азовської морської екологічної інспекції, м. Генічеськ, Херсонська область

до відповідача: Публічного акціонерного товариства «Металургійний комбінат «Азовсталь», м. Маріуполь, Донецька область

про стягнення шкоди, заподіяної державі внаслідок перевищення нормативів допустимих скидів забруднюючих речовин


При поданні до господарського суду Донецької області позовної заяви Державною Азовською морською компанію, м. Генічеськ, Херсонська область до Публічного акціонерного товариства «Металургійний комбінат «Азовсталь», м. Маріуполь, Донецька область про стягнення шкоди, заподіяної державі внаслідок перевищення нормативів допустимих скидів забруднюючих речовин, позивачем допущено порушення вимог визначених розділом VIII ГПК України.

Так, звертаючись до господарського суду з позовом, відповідно ст. 57 ГПК України до позовної заяви повинні додаватись документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів, сплату судового збору у встановленому законом порядку і розмірі.

Пунктами 2.1 та 2.2 Закону України “Про судовий збір”, встановлені наступні ставки судового збору для звернення до господарського суду, з позовом майнового характеру ( в т.ч. про визнання права власності) 1,5% від суми позову (але не менше 1378,00грн.); з позовом немайнового характеру в розмірі 1378,00грн.

Відповідно до Інформаційного листа Державної судової адміністрації України №12-6621/11 від 10.11.2011р., документом про сплату судового збору є оригінал платіжного доручення, підписаний уповноваженою посадовою особою банку і скріплений печаткою банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення, та з написом (поміткою) кредитної установи про зарахування сплати судового збору до Державного бюджету України, за відповідним платіжним документом.

Як вбачається зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, позивачем заявлені вимоги майнового характеру – стягнення шкоди, внаслідок засмічення земельної ділянки.

Проте, судовий збір не був сплачений позивачем, у відповідному порядку (за встановленими реквізитами для перерахування судового збору по заявам, які розглядаються господарським судом Донецької області) та у встановленому розмірі.

Разом з цим, в позовній заяві міститься клопотання позивача про відстрочку сплати судового збору, порядок його сплати, повернення та звільнення від сплати встановлюється законом.

Згідно зі статтею 8 Закону України “Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Пунктом 3.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21 лютого 2013 року № 7 “Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України” роз'яснено, що єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

При цьому, заявником не надано документів на підтвердження викладених обставин, щодо неможливості сплати судового збору на момент звернення з даним позовом, а також, доказів можливого виявлення додаткових грошових коштів та сплати судового збору в майбутньому (до прийняття судового рішення у справі).

Таким чином, у розумінні приписів статті 8 Закону України “Про судовий збір” відстрочення сплати судового збору до прийняття судового рішення у справі є правом господарського суду, яким останній користується за наявності виключних обставин, доведення яких покладається на заінтересовану сторону. Однак, заявником позову не доведено належними та допустимими доказами неможливості сплати судового збору на момент звернення з даним позовом, а також можливого виявлення додаткових грошових коштів та сплати судового збору до прийняття судового рішення у цій справі.

Враховуючи викладене, господарський суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання державної Азовської морської екологічної інспекції, м. Генічеськ, Херсонська область про відстрочку сплати судового збору.

За таких обставин зустрічна позовна заява підлягає поверненню відповідно до п.4 ст.63 ГПК України.


Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.


Виходячи з вищевикладеного, керуючись п. 4 ст. 63, ст. 86, 87 ГПК України, суд –


У Х В А Л И В :


Позовну заяву Державної Азовської морської екологічної інспекції, м. Генічеськ, Херсонська область до Публічного акціонерного товариства «Металургійний комбінат «Азовсталь», м. Маріуполь, Донецька область про стягнення шкоди, заподіяної державі внаслідок перевищення нормативів допустимих скидів забруднюючих речовин - повернути без розгляду.


Додаток на адресу позивача: позовна заява з додатками на 53-х аркушах, конверт.



Суддя О.М. Сковородіна





Джерело: ЄДРСР 56514693
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку