open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Гребінківський районний суд Полтавської області

___________________________________________________________________________________

Справа

№: 528/158/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

17 березня 2016 року м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Федорак Л.М., секретаря Некрилова О.Г., розглянувши у приміщенні суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

29.02.2016 року ОСОБА_1 (далі - позивачі) звернулася до суду із вказаним позовом, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 року в селі Майорщина, Гребінківського району Полтавської області померла ОСОБА_3. На час своєї смерті ОСОБА_3 мала право на земельну частку (пай) розміром 4,31 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала в колективній власності КСП «Прогрес» с. Майорщина, Гребінківського району Полтавської області на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2. На випадок своєї смерті ОСОБА_3 залишила заповіт, яким усе своє майно де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй буде належати на день її смерті і що вона за законом матиме право заповіла у власність ОСОБА_4. Спадщину після смерті ОСОБА_3 згідно заповіту прийняв ОСОБА_4 шляхом подання заяви про прийняття спадщини до Гребінківської державної нотаріальної контори та після смерті спадкодавця отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1. На іншу частину спадкового майна, а саме вищевказану земельну частку (пай) ОСОБА_4 свідоцтва про право на спадщину отримати не встиг у зв'язку зі смертю. ІНФОРМАЦІЯ_2 року в селі Майорщина, Гребінківського району Полтавської області помер батько позивача, ОСОБА_4. Ті обставини, що позивач дійсно по ступеню родинних відносин є дочкою померлого ОСОБА_4 підтверджується її свідоцтвами про народження та укладення шлюбу. На випадок своєї смерті батько позивача, ОСОБА_4 заповіту не залишав. Спадщину згідно закону після померлого ОСОБА_4 прийняли позивач та відповідач шляхом подання ними в установлений законом шестимісячний строк до Гребінківської державної нотаріальної контори заяв про прийняття ними спадщини. Окрім них спадкоємцем першої черги за законом є їх мати ОСОБА_5, яка відмовилася від належної їй частки в спадковому майні шляхом подання відповідної заяви до Гребінківської ДНК. З метою отримання на своє ім'я свідоцтва про право на спадщину позивач звернулася до нотаріальної контори, але нотаріусом їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину та пояснено про неможливість видачі свідоцтв про право на спадщину на спадкову земельну частку (пай) в цілому, оскільки згідно наявних документів та відомостей по спадковій справі після померлого ОСОБА_4, спадщину прийняв і відповідач за позовом ОСОБА_2. ОСОБА_2, який є відповідачем за позовом на спадкове майно, яке є предметом позову не претендує та не бажає оформляти її, що унеможливлює нотаріально оформити позивачу спадкову земельну частку (пай) в цілій частині. З огляду на викладене, просить суд визнати за нею права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

Учасники провадження у судове засідання не з'явились, подали заяви згідно яких просять розглядати справу без їх участі, представник позивача позовні вимоги підтримує, відповідач позов визнає.

З 'ясувавши обставини, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов слід задовольнити, виходячи з наступних встановлених обставин і відповідних їм правовідносин.

Відповідно до частини 4 статті 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом на підставі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 року /а.с.10/.

Відповідно п. п. 4 та 5 Прикінцевих і перехідних положень ЦК України цивільний кодекс застосовується до цивільних відносин, що виникли після набранння ним чинності. Правила книги шостої ЦК України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набранння чинності ЦК України. Зважаючи на дату смерті спадкодавця та прийняття спадщини до спадкових відносин у даній справі підлягає застосуванню ЦК УРСР 1963 р. з наступними змінами та доповненнями.

Таким чином, відповідно до ст. 525 ЦК УРСР України ІНФОРМАЦІЯ_3 року на усі права та обов'язки, що належали їй на цей момент відкрилась спадщина.

Судом на підставі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 встановлено, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року /а.с. 14/. Таким чином, в силу частин 1 та 2 статті 1220 ЦК України ІНФОРМАЦІЯ_2 року на усі права та обов'язки, що належали йому на цей момент відкрилась спадщина.

Згідно письмового роз'яснення державного нотаріуса, в.о. завідувача Гребінківської державної нотаріальної контори № 667/02-14 від 13.10.2015 року, спадкова справа на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_3, була відкрита за № 141/1997 року, відповідно матеріалів спадкової справи, спадкоємцем являється ОСОБА_4, згідно заповіту, якому було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 за реєстровим № 921, про інших спадкоємців, які могли б прийняти спадщину чи відмовитися від неї не відомо. Спадкова справа на майно померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_4 відкрита № 137/2013 року, відповідно матеріалів спадкової справи, заяви про прийняття спадщини подали: син - ОСОБА_2, дочка - ОСОБА_1, згідно закону, дружина - ОСОБА_5, відмовилася від прийняття спадщини, про інших спадкоємців, які могли б прийняти спадщину чи відмовитися від неї не відомо. Однак, їм було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину через те, що між спадкоємцями виник спір щодо розподілу спадкового майна. Проте нотаріус відмовила у видачі свідоцтва на право на спадщину сокільки між спадкоємцями наявний спір /а.с.4/.

Відповідно до статті 3 ЦПК України, ст. 15 ЦК України у порядку цивільного судочинства підлягає захисту порушене, невизнане або оспорюване право.

На підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 та відповіді на запит відділу Держгеокадастру у Гребінківському районі Полтавської області № 48/0/21-16 від 04.03.2016 року /а.с. 24/ встановлено, що земельну частку (пай) в колективному сільськогосподарському підприємстві «Прогрес», с. Майорщина, Гребінківського району Полтавської області, розміром 4,31 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) було передано у власність ОСОБА_3 на підставі рішення Гребінківської районної державної адміністрації від 24 грудня 1996 року № 404 /а.с. 12/.

Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняв ОСОБА_4 за заповітомОСОБА_3 від 08.02.1996 року, посвідченого секретарем Майорщинської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, зареєстровано за № 7 /а.с. 11/.

Після смерті ОСОБА_4 відповідно до письмового роз'яснення державного нотаріуса, в.о. завідувача Гребінківської державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини подали: син - ОСОБА_2, дочка - ОСОБА_1, дружина - ОСОБА_5, відмовилася від прийняття спадщини, про інших спадкоємців, які б могли прийняти спадщину чи відмовитися від неї не відомо /а.с.4/.

Відповідно до ч. 2 ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 ЦК України. При цьому згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

На підставі копії паспорта серії НОМЕР_5 /а.с. 5/, свідоцтва про народження серії НОМЕР_6/а.с. 8/, свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_7 /а.с.9/ судом встановлено, що ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_4, а отже, згідно ст. 1261 ЦК України є спадкоємцем першої черги за законом.

З огляду на викладене, зважаючи на те, що спадкодавцю спірне майно належало на праві власності, позивач його успадкувала як спадкоємець першої черги за законом, відповідач позов визнає, визнання права власності на спірне майно в порядку спадкування відповідає положенням чинного законодавства України, заявлені вимоги підлягають задоволенню.

Таким чином, на підставі п. п. 4 та 5 Прикінцевих і перехідних положень ЦК України, ст. ст. 525, 529 ЦК УРСР, ч. 1 та ч. 2 статті 1220, ч. 2 ст. 1223, ст. 1261 ЦК України, керуючись ст. ст. 1, 10, 11, 61, 209, 212, 213-215, 218 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності в порядку спадкування за законом на земельну частку (пай) розміром 4,31 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала в колективній власності КСП «Прогрес» с. Майорщина, Гребінківського району Полтавської області на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги апеляційному суду Полтавської області через Гребінківський районний суд Полтавської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

Л. М. Федорак

Джерело: ЄДРСР 56494567
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку