open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2016 року

Справа № 910/20856/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого-судді суддів:

Демидової А.М., Воліка І.М. (доповідача), Шевчук С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційні скарги

1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Холдингова компанія "Київінвестбуд", 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів "Фінансова компанія "Перша купецька гільдія", що діє від свого імені в інтересах Пайового венчурного інвестиційного фонду "Поларінвест" недиверсифікованого виду закритого типу та Пайового венчурного інвестиційного фонду "Нордінвест" недиверсифікованого виду закритого типу

на рішення

від 02.11.2015

господарського суду міста Києва

та на постанову

від 22.12.2015

Київського апеляційного господарського суду

у справі

№ 910/20856/15

господарського суду міста Києва

за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів "Фінансова компанія "Перша купецька гільдія", що діє від свого імені в інтересах Пайового венчурного інвестиційного фонду "Поларінвест" недиверсифікованого виду закритого типу та Пайового венчурного інвестиційного фонду "Нордінвест" недиверсифікованого виду закритого типу

до

1) Публічного акціонерного товариства "Дочірній Банк Сбербанку Росії", 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Холдингова компанія "Київінвестбуд"

про

визнання недійсним договору купівлі-продажу цінних паперів

В судове засідання прибули представники сторін:

позивача

Раєнок В.А. (дов. від 08.12.2015 № б/н);

відповідача-1

Талалуєва Н.В. (дов. Від 20.04.2015 № 108);

відповідача-2

не з'явились;

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2015 року позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів "Фінансова компанія "Перша купецька гільдія" (надалі - ТОВ "КУААНПФ "Фінансова компанія "Перша купецька гільдія") звернулося до господарського суду з позовом до Публічного акціонерного товариства "Дочірній Банк Сбербанку Росії" (надалі - ПАТ "Дочірній Банк Сбербанку Росії", відповідач-1), Товариства з обмеженою відповідальністю "Холдингова компанія "Київінвестбуд" (надалі - ТОВ ХК "Київінвестбуд", відповідач-2) про визнання недійсним Договору купівлі-продажу цінних паперів № 13971Д від 04.02.2008.

Рішенням господарського суду міста Києва від 02.11.2015 у справі № 910/20856/15 (суддя Балац С.В.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 22.12.2015 (колегія суддів: Доманська М.Л. - головуючий, судді - Остапенко О.М., Гарник Л.Л.), у задоволенні позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись з постановленими судовими актами судів попередніх інстанцій, відповідач-2 - ТОВ "Холдингова компанія "Київінвестбуд" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову Київського апеляційного господарського суду від 22.12.2015 та рішення господарського суду міста Києва від 02.11.2015 скасувати, і прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог. В обґрунтування своїх вимог скаржник посилається на те, що судами порушено норми процесуального та матеріального права, оскільки не враховано положення ст. ст. 1, 7, 30 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" в редакції Закону від 23.02.2006, п.п. 4.3., п.п. 4.5. п. 4, п.п. 5.9. п. 1.4. Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу, затвердженого Рішенням ДКЦПРФ № 322 від 17.07.2003 (в редакції від 03.11.2007), частину 1 ст. 215 Цивільного кодексу України, без належної оцінки усіх обставин справи, що є підставою для скасування оскаржуваних судових актів.

Також, з касаційною скаргою звернувся позивач - ТОВ "КУААНПФ "Фінансова компанія "Перша купецька гільдія", який вказував на те, що судами невірно застосовано до спірних правовідносин частину 4 ст. 91, частину 1 ст. 25, ст. 13, частину 1 ст. 14, частини 1, 2 та 4 ст. 15, пункт 2 частини 2 ст. 16, частину 1 ст. 201, ст. 1046 Цивільного кодексу України, пункт 1 Резолютивної частини Рішення Конституційного Суду України від 01.12.2004 № 18-рп/2004 "У справі щодо офіційного тлумачення окремих положень частини першої статті 4 Цивільного процесуального кодексу України (справа про охоронюваний законом інтерес)", ст. ст. 2, 7 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", з урахуванням яких не надано належної правової оцінки тому, що оспорюваний договір порушив права позивача як власника облігацій на момент звернення з даним позовом до суду, що є підставою для скасування оскаржуваних судових актів.

Учасники процесу не скористалися правом, наданим ст. 1112 ГПК України, та відзиви на касаційні скарги позивача та відповідача-1 до Вищого господарського суду України не надіслали, що не перешкоджає касаційному перегляду оскаржуваних судових актів.

Перевіряючи юридичну оцінку встановлених судом фактичних обставин справи та їх повноту, колегія суддів Вищого господарського суду України, заслухавши представників сторін та перевіривши матеріали справи, дійшла висновку, що касаційні скарги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судами, предметом позову є матеріально-правова вимога про визнання недійсним Договору купівлі-продажу цінних паперів № 13971Д від 04.02.2008, укладеного між Закритим акціонерним товариством "БАНК НРБ" (Продавець) та ТОВ ХК "Київінвестбуд" (Покупець), за умовами якого Продавець зобов'язується передати у власність Покупця, а Покупець зобов'язується прийняти і оплатити пакет таких цінних паперів: - вид та форма випуску цінних паперів - облігації підприємств іменні цільові; - форма існування - бездокументарна; - емітент облігацій - ТОВ ХК "Київінвестбуд"; - серія облігацій - D, E; - кількість - серія D - 159.990, серія E - 653.232; - номінальна вартість однієї облігації серії D - 58,00 грн., серії Е - 60,00 грн; - курсова вартість однієї облігації серії D 58,06 грн, серії Е - 60,06 грн; загальна вартість цінних паперів за договором - 48.522.133,32 грн. (п. 1.1. Договору № 13971Д).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що оспорюваний договір не відповідає вимогам Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо викупу облігацій емітентом, що відповідно до частини 2 ст. 215 Цивільного кодексу України є підставою для визнання правочину недійсним. При цьому позивач порушення своїх прав та законних інтересів обгрунтовує тим, що він є власником цінних паперів ТОВ ХК "Київінвестбуд", і відповідно кредитором у межах справи про банкрутство ТОВ ХК "Київінвестбуд", а отже, у разі задоволення цього позову та у разі подальшого проведення реституції, грошові кошти, повернуті ТОВ ХК "Київінвестбуд", може бути включено до ліквідаційної маси й за їх рахунок здійснити погашення кредиторських вимог позивача, а отже оспорюваний правочин підлягає визнанню судом недійсним відповідно до ст. 215 Цивільного кодексу України.

Приймаючи рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, місцевий господарський суд виходив з того, що укладений між відповідачами оспорюваний договір за своєю правовою природою є договором купівлі-продажу, в якому позивач не є стороною, а тому звертаючись до суду з вимогами про визнання оспорюваного договору недійсним останній повинен довести факт порушення його прав та законних інтересів внаслідок укладання спірного договору та наявність тих обставин, з якими закон пов'язує визнання угод недійсними.

В силу приписів ст. ст. 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов'язань та є обов'язковим для виконання сторонами.

За змістом ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

За приписами ст. ст. 11, 509 Цивільного кодексу України зобов'язання виникають, зокрема, з договору.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно із ст. ст. 6, 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 655 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" цінні папери - це документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, та передбачають виконання зобов'язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам. Цінні папери за порядком їх розміщення (видачі) поділяються на емісійні та неемісійні. Емісійні цінні папери - це цінні папери, що посвідчують однакові права їх власників у межах одного випуску стосовно особи, яка бере на себе відповідні зобов'язання (емітент). До емісійних цінних паперів належать: акції; облігації підприємств; облігації місцевих позик; державні облігації України; іпотечні сертифікати; іпотечні облігації; сертифікати фондів операцій з нерухомістю; інвестиційні сертифікати; казначейські зобов'язання України.

В силу положень частини 1 та 2 ст. 7 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" облігація - це цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов'язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатити доход за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення. Облігації розміщуються у документарній або бездокументарній формі.

Частинами 7, 8 ст.7 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" передбачено, що емітент може розміщувати іменні облігації та облігації на пред'явника. Обіг облігацій дозволяється після реєстрації державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати розміщення облігацій та видачі свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій. У сертифікаті облігації зазначаються назва виду цінного паперу, найменування та місцезнаходження емітента, міжнародний ідентифікаційний номер цінного паперу, номінальна вартість облігації, загальна сума випуску, строк погашення, розмір та строки виплати відсотків (для відсоткової облігації), дата прийняття рішення про розміщення облігацій, серія та номер сертифіката облігації, підпис керівника емітента або іншої уповноваженої особи, засвідчений печаткою емітента.

У статті 28 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" визначено, що публічне (відкрите) розміщення цінних паперів, тобто, їх відчуження на підставі опублікування в засобах масової інформації або оголошення будь-яким іншим способом повідомлення про продаж цінних паперів, зверненого до заздалегідь не визначеної кількості осіб.

У проспекті емісії цінних паперів повинна міститися інформація про емітента, його фінансово-господарський стан, цінні папери, щодо яких прийнято рішення про відкрите (публічне) розміщення. Проспект емісії цінних паперів підписується керівником емітента (головою виконавчого органу), аудитором та засвідчується печаткою емітента. Особи, що підписали проспект емісії, тим самим підтверджують достовірність відомостей, які в ньому містяться, а аудитор - достовірність перевірених ним відомостей. Проспект емісії цінних паперів реєструється державною комісією з цінних паперів та фондового ринку одночасно з реєстрацією випуску цінних паперів. Після реєстрації емітент публікує проспект емісії цінних паперів у повному обсязі в офіційному друкованому виданні державної комісії з цінних паперів та фондового ринку не менш як за 10 днів до початку відкритого (публічного) розміщення цінних паперів (ст. 30 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок").

У номері 174 від 11.09.2007 офіційного друкованого видання Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Відомості Державної комісії з цінних паперів з фондового ринку" було опубліковано проспект емісії випуску облігацій ТОВ ХК "Київінвестбуд".

У пункті 11.4. Проспекту емісії випуску облігацій ТОВ ХК "Київінвестбуд" зазначено, що фінансові ресурси, залучені від розміщення цінних паперів в сумі 148.638.150,00 грн. будуть спрямовані на здійснення господарської діяльності емітента по фінансуванню будівництва чотирьохсекційного житлового комплексу по вул. Київський шлях, 28 у місті Бориспіль, Київської області.

Датою початку розміщення всіх серій облігацій визначено 21.09.2007, а закінчення - 21.09.2008 (включно).

Розміщення облігацій та оплата за цінні папери здійснюється відповідно до договору купівлі-продажу облігацій, укладеного між покупцем та емітентом в особі уповноваженого андерайтера. Ціна продажу може бути меншою за номінальну вартість облігацій. Оплата облігацій здійснюється у національній валюті України, юридичними особами за рахунок коштів, що знаходяться у їх розпорядженні після оплати податків та обов'язкових платежів, в фізичними особами - за рахунок особистих коштів.

У пункті 14 Проспекту емісії випуску облігацій ТОВ ХК "Київінвестбуд" визначено, що облігації вільно обертаються на ринку протягом всього терміну їх обліку. Власниками облігацій можуть бути фізичні та юридичні особи, резиденти та нерезиденти України, без будь-яких обмежень. Право власності на придбані цінні папери виникає згідно ст. 5 Закону України "Про національну депозитарну систему та особливості обігу цінних паперів в Україні" з моменту зарахування облігацій на рахунки власників цінних паперів за умови їх повної оплати. Обіг облігацій всіх серій починається після реєстрації звіту про результати розміщення облігацій та видачі свідоцтва про випуск облігацій державною комісією цінних паперів та фондового ринку по 30.03.2012 (включно). Наведеним пунктом передбачено, що викуп облігацій емітентом не здійснюється.

Придбання емітентом у власників оплачених ними облігацій цього емітента, що здійснюється після закінчення строку розміщення та/або під час обігу облігацій, за своєю правовою природою є викупом облігацій (пункт 1 Положення про порядок випуску облігацій підприємств, яке затверджено Рішенням № 322 від 17.07.2003 Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Отже, судом встановлено, що за умовами Проспекту емісії випуску облігацій ТОВ ХК "Київінвестбуд" викуп цінних пареів їх емітентом передбачено не було. Одночасно, Положенням про порядок випуску облігацій підприємств також передбачено, що викуп може здійснюватись після закінчення строку розміщення та/або під час обігу облігацій.

Разом з тим, за приписами ст. 7 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", вчинення правочинів, пов'язаних з переходом прав власності на цінні папери і прав за цінними паперами (обіг цінних паперів), можливе після реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати розміщення облігацій та видачі свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій. При цьому Свідоцтво № 558/2/07 про реєстрацію виписку облігацій підприємств, у відповідності до якого Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку засвідчено випуск облігацій серії D, який здійснюється ТОВ ХК "Київінвестбуд", було видано Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України лише 19.02.2008.

Водночас вирішуючи даний спір, судом враховано, що можливість застосування певного способу захисту, в тому числі, визнання договору недійсним, пов'язується чинним законодавством України саме з встановленням обставин щодо порушення прав та законних інтересів позивача внаслідок укладання такого правочину.

Позивач порушення своїх прав оспорюваним прав оспорюваним правочином обгрунтовує тим, що є інвестором в цінні папери - іменні цільові облігації ТОВ ХК "Київінвестбуд", загальною номінальною вартістю 3387122,50 грн. Разом з тим, отримані емітентом грошові кошти від емісії цінних паперів та продажу їх частини не було використані на цілі, що наведені у Проспекті емісії, і зокрема, на фінансування будівництва чотирьохсекційного житлового комплексу по вул. Київський шлях, 28 у місті Бориспіль, Київської області, а витрачені на викуп цінних паперів у відповідача-1. Повернення зазначених коштів за недійсним правочином можливо буде використати на погашення вимог кредиторів у справі про банкрутство ТОВ ХК "Київінвестбуд", де кредитором є і позивач.

Відповідно до частини 1 ст. 16 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру державну реєстрацію.

Відхилаючи доводи позивача, місцевий господарський суд, з яким погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що оспорюваний правочин укладений 04.02.2008. Згідно з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців щодо позивача зазначено, що ТОВ "КУААНПФ "Фінансова компанія "Перша купецька гільдія" створено 07.12. 2011.

Статтею 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Згідно із частиною 4 ст. 91 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Таким чином, ТОВ "КУААНПФ "Фінансова компанія "Перша купецька гільдія" набуло статус учасника господарських правовідносин як юридична особа з моменту державної реєстрації, тобто з 07.12.2011.

Одночасно, за приписами ст. 41 Закону України "Про інститути спільного інвестування" пайовий фонд - це сукупність активів, що належать учасникам такого фонду на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні компанії з управління активами та обліковуються нею окремо від результатів її господарської діяльності. Пайовий фонд не є юридичною особою і не може мати посадових осіб.

Пайовий фонд створюється компанією з управління активами. Пайовий фонд вважається створеним з дня внесення відомостей про нього до Реєстру. У період між внесенням відомостей про пайовий фонд до Реєстру та реєстрацією проспекту емісії інвестиційних сертифікатів компанія з управління активами пайового фонду не має права вчиняти за рахунок та в інтересах такого фонду будь-які дії, крім тих, що спрямовані на реєстрацію проспекту емісії його інвестиційних сертифікатів (ст. 43 Закону України "Про інститути спільного інвестування").

У пункті 17 частини 1 ст. 1 Закону України "Про інститути спільного інвестування" передбачено, що свідоцтво про внесення до реєстру - це документ, що видається комісією після реєстрації регламенту та засвідчує внесення відомостей про інститут спільного інвестування до Реєстру.

Діяльність із спільного інвестування провадиться після внесення відомостей про інститут спільного інвестування до Реєстру та отримання свідоцтва про внесення до Реєстру (ч. 6 ст. 6 Закону України "Про інститути спільного інвестування".

З документів про внесення інституту спільного інвестування до Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування вбачається, що Пайовий венчурний інвестиційний фонд "ПОЛАРІНВЕСТ" недиверсифікованого виду закритого типу та Пайовий венчурний інвестиційний фонд "НОРДІНВЕСТ" недиверсифікованого виду закритого типу були створені, а отже, і почали свою діяльність лише у 2013 році.

За таких обставин та враховуючи вищенаведені законодавчі приписи, місцевий господарський суд, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов висновку, що при укладанні у 2008 році оспорюваного правочину, не могли бути порушені права та законні інтереси позивача як суб'єкта господарювання та відповідних пайових фондів, які ще не було створено.

Разом з тим, позивач набув право власності на цінні папери ТОВ ХК "Київінвестбуд" лише у 2013 році, тобто, більш ніж через п'ять років після укладання оспорюваного правочину, у зв'язку з чим та приймаючи до уваги всі фактичні обставини справи в їх сукупності, суд дійшов висновку, що в результаті укладання оспорюваного правочину не було порушено права та законні інтереси позивача, які можливо захистити (відновити) у судовому порядку, у спосіб захисту обраний позивачем.

Виходячи із встановлених у справі обставин, судова колегія погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про те, що позивач не довів порушення оспорюваним договором своїх права та законних інтересів, що є підставою для відмови у задоволенні позову, з огляду на те, що відповідно до частини 1 ст. 1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Щодо доводів касаційних скарги, то вони не спростовують вказаних висновків суду та пов'язані з переоцінкою доказів, що виходить за межі повноважень касаційної інстанції.

З урахуванням викладеного, колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які відповідають матеріалам справи та чинному законодавству, у зв'язку з чим підстав для скасування оскаржуваних судових актів не вбачається.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119-11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Холдингова компанія "Київінвестбуд" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами та адмініструванню недержавних пенсійних фондів "Фінансова компанія "Перша купецька гільдія" залишити без задоволення.

Постанову Київського апеляційного господарського суду від 22.12.2015 та рішення господарського суду міста Києва від 02.11.2015 у справі № 910/20856/15 залишити без змін.

Головуючий, суддя А.М. Демидова

Судді : І.М. Волік

С.Р. Шевчук

Джерело: ЄДРСР 56450777
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку