open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 2-а-4266/2011 рік

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2011 року м. Долина

Суддя Долинського районного суду Івано-Франківської області Андрусів І.М., розглянувши у порядку скороченого провадження в приміщенні суду в місті Долина справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Долинському районі про зобов»язання здійснити виплату щомісячної надбавки до пенсії як дитині війни»,-

встановив:

Позивачка звернулась до суду з адміністративним позовом, в якому просить визнати протиправною відмову управління Пенсійного фонду України в Долинському районі у проведенні перерахунку та виплаті їй як дитині війни, належного щомісячного підвищення до пенсії у розмірі 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність та з врахуванням надбавки за проживання в гірському населеному пункті, зобов»язати відповідача здійснити перерахунок та виплатити їй як дитині війни, щомісячне підвищення до пенсії, згідно ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, встановленої ст.28 Закону «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування» із нарахуванням на отримані суми 20% підвищення за проживання в гірському населеному пункті з 16.02.2011 року.

Свої вимоги мотивує тим, що вона згідно Закону України «Про соціальний захист дітей війни»

має статус дитини війни, а також проживає на території населеного пункту, якому надано статус гірського. Управління Пенсійного фонду Украйни в Долинському районі Івано-Франківської області з невідомих причин не проводить їй виплату щомісячного підвищення пенсії як дитині війни відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни». На подану нею письмову заяву відповідач відмовив у проведенні перерахунку вказаного підвищення, в зв’язку з чим вона змушена була звернутися в суд з даним позовом.

Позивачка в судове засідання не з’явилася, однак в позовній заяві зазначила, що просить слухати справу у її відсутності.

Представник відповідача подав письмові заперечення на позов, де вказав, що управління Пенсійного фонду України в Долинському районі Івано-Франківської області при визначенні розміру підвищення пенсії позивачу керувалося чинним законодавством, в тому числі Законами України «Про Державний бюджет України» на відповідні роки. З 28.05.2008 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» яка набрала чинності з 22.05.2008 року. Відповідно до п.8 даної постанови встановлювалось, що дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань") до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи. державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, підвищення проводиться у таких розмірах: з 22 травня 2008 р. - 48,1 гривні, з 1 липня 2008р. - 48,2 та з 1 жовтня 2008р. - 49,8 гривні. Згідно даної постанови позивачу управлінням з 22.05.2008 року .до даний час проводиться підвищення пенсії як дитині війни.

Крім цього п.7 Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" N 3491-УІ від 14.06.2011р. який набрав чинності 19.06.2011р. (після опублікування в газеті «Голос України» №110 від 18.06.2011р.) прикінцеві положення Закону доповнено пунктом 4 який установлює, що у 2011 році норми і положення статей 39, 50, 51, 52, 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 13, ст. 178 з наступними змінами), статті 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., N 4, ст. 94 з наступними змінами), статей 14, 22, 37 та частини третьої статті 43 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 29, ст. 399 з наступними змінами) застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік". Отже є законодавчо обумовленою позиція управління в застосуванні порядку виплати підвищення пенсії відповідно до ст.6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» № 530 від 28.05.2008р., а тому задоволення позовних вимог судом не можуть виходити за межі дати набрання чинності Закону № 3491-УІ від 14.06.2011р. Просить, відмовити в задоволенні позову, розгляд справи проводити у його відсутності.

Вивчивши матеріали справи, оцінивши повідомлені позивачкою та представником відповідача обставини, приходжу до висновку, що даний адміністративний позов за період з 12.02.2011 року належить до задоволення з врахуванням наступних підстав.

ОСОБА _1 0.-А.Т., ІНФОРМАЦІЯ_1, є дитиною війни, що підтверджується відтиском штампа «Дитина війни» за підписом начальника управління праці та соціального захисту населення Долинської РДА у паспорті серії СС 581814, виданого Долинським РВ УМВС у Івано-Франківській області, а тому на неї поширюються положення Закону України «Про соціальний захист дітей війни» а також вона є особою, яка проживає на території гірського населеного пункту, про що свідчить посвідчення серії А № 014009.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про прожитковий мінімум» прожитковий мінімум застосовується для встановлення розмірів мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії за віком, визначення розмірів соціальної допомоги, допомоги сім'ям з дітьми, допомоги по безробіттю, а також стипендій та інших соціальних виплат виходячи з вимог Конституції України та законів України.

В ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зазначено, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок — 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Проте, як вбачається із заперечень представника відповідача УПФ України в Долинському районі

при нарахуванні підвищення до пенсії дітям війни з 22.05.2008 року керується постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» № 530 від 28 травня 2008 року. Однак, нарахування позивачу підвищення до пенсії як дитині війні у розмірах, визначених цією постановою, є таким, що суперечить чинному законодавству,

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та Законами України.

Ч. 2 ст. З Закону України «Про соціальний захист дітей війни» визначає, що державні соціальні гарантії дітям війни, встановлені цим Законом, не можуть бути обмежені або скасовані іншими нормативно-правовими актами.

Згідно з положенням ч. 4 ст. 9 КАС України у разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.

Пунктом 7 Прикінцевих положень ЗУ «Про внесення змін до ЗУ «Про державний бюджет України на 201Ірік», який набрав чинності 19.06.2011року, встановлено, що у 2011 році норми і положення статті 6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 201Ірік».

Відповідно до ст.6 Постанови КМУ від 06.07.201Іроку №745 «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету», яка набрала чинності з 23.07.2011 року дітям війни до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, підвищення проводиться у розмірі 49,8 гривні.

Виходячи із загальних засад пріоритетності законів над урядовими нормативними актами, досилання відповідача на положення постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» № 530 від 28 травня 2008 року є безпідставним і таким, що звужує обсяг передбачених законом прав позивача. Вважаю за необхідне при вирішенні даного спору застосувати положення ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» як нормативний акт, який має вищу юридичну силу над підзаконними нормативними актами.

Таким чином приходжу до переконання, що, оскільки позивачу надано статус дитини війни, він має право на соціальні гарантії, визначені Законом України «Про соціальний захист дітей війни». У 2010 -2011 роках відповідач виплачував позивачу підвищення до пенсії у розмірі, визначеному постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій .громадян» № 530 від 28 травня 2008 року. А тому з урахуванням пріоритетності законів над підзаконними нормативно-правовими актами слід зобов’язати управління Пенсійного фонду України в Долинському районі Івано-Франківської області провести перерахунок та виплатити позивачу підвищення до .пенсії відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»,

виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком, встановленої ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та законами України про державний бюджет на відповідні роки, з нарахуванням на отримані суми 20 % надбавки за проживання в гірському населеному пункті та з врахуванням виплачених сум з 16.02.2011 року по 22.07.2011 року.

На підставі ст. 17 п. 1 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини», ст. 12 Європейської соціальної хартії (переглянутої) 1996 року, ст. 19 Конституції України, ст.ст. З, 6, 7 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», ст. 17 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», ст. 2 Закону України «Про прожитковий мінімум», ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ст. 21 Закону України «Про державний бюджет України на 2011 рік», ст.ст. 5, 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», постанови Кабінету Міністрів України № 647 від 11 серпня 1995 р. «Про перелік населених пунктів, яким надається статус гірських» постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення виконання функцій з призначення і виплати пенсій органами Пенсійного фонду» № 497 від 11.04.2000 року, керуючись ст.ст. 8, 9, 11, 17, 99,100,158-162,183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Долинському районі про зобов»язання здійснити виплату щомісячної надбавки до пенсії як «дитині війни»- задовольнити.

Визнати дії Управління Пенсійного фонду України в Долинському районі районі Івано-Франківської області щодо невиплати ОСОБА_2 надбавки до пенсії дитині війни у розмірі, встановленому ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» незаконними.

Зобов’язати управління Пенсійного фонду України в Долинському районі Івано-Франківської області здійснити перерахунок та виплатити ОСОБА_2 підвищення до пенсії згідно ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» у розмірі ЗО % мінімальної пенсії за віком, встановленої ст. 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", з нарахуванням на отримані суми 20% надбавки за проживання в гірському населеному пункті та з врахуванням виплачених сум з 16.02.2011 року по 22.07.2011 року.

Постанову суду в межах строку за один місяць звернути до негайного виконання.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом 10 (десяти) днів з дня її отримання до Львівського апеляційного адміністративного суду через Долинський районний суд.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 55680810
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку