open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 481/1673/15-ц

Провадж.№ 2/481/628/2015

Р І Ш Е Н Н Я

іменем У К Р А Ї Н И

(заочне)

24.12.2015 року Новобузький районний суд Миколаївської області в складі головуючої судді Уманської О.В., при секретарі Кузьміній Н.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Новий Буг Миколаївської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання, третя особа без самостійних вимог - ОСОБА_3, -

Встановив:

19.10.2015 року позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2, в якій просила стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, аліменти на навчання та утримання повнолітньої дочки - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/4 частки з його доходів.

Свої вимоги позивачка мотивує тим, що вона в 1996 році зареєструвала шлюб з відповідачем по справі та від шлюбу вони мають доньку ОСОБА_3 яка на даний час хоч і є повнолітньою, проте навчається в Миколаївському інституті права Національного університету «Одеська юридична академія» на контрактній основі та не отримує стипендію, а тому потребує матеріальної допомоги. З липня 2014 року відповідач перестав сплачувати аліменти на утримання доньки. Просить стягувати з відповідача аліменти на навчання та утримання повнолітньої доньки на період навчання.

В судове засідання позивачка не з'явилась, надала суду заяву, в якій підтримала свою позовну заяву, просила її задовольнити, також просила справу слухати без її участі. В разі неявки відповідача, не заперечувала проти заочного розгляду справи.

ОСОБА_3 в судове засідання не з'явилася, надала суду заяву, в якій підтримала позовну заяву ОСОБА_1 та просила її задовольнити, також просила справу слухати без її участі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлявся про час та місце слухання справи, клопотань про відкладення розгляду справи не надходило, а тому оскільки в матеріалах справи достатньо доказів для розгляду справи без його участі, суд у відповідності до вимог ст. ст.169, 224 ЦПК України вважає за можливе заслухати справу на підставі наявних доказів.

Оскільки в судове засідання сторони не з'явились, суд відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України проводить слухання справи без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписуючого технічного засобу.

Перевіривши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги слід задовольнити з наступних підстав.

Як вбачається з фотокопії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с.4) у позивачки ОСОБА_1 та відповідача ОСОБА_2 від спільного життя, ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася донька - ОСОБА_3.

Згідно довідки виданої УПСЗН Новобузького району від 29.10.2014 року про взяття на облік особи, переміщеної з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, ОСОБА_1 перемістилася з тимчасово окупованої території (району проведення АТО) в АДРЕСА_1 (а.с.6).

Згідно довідки №627 від 09.09.2015 року Миколаївського інституту права Національного університету «Одеська юридична академія», ОСОБА_3 навчається на 2 курсі денної форми навчання, напрямок підготовки «Правознавство» в 2015-2016 навчальному році. Навчання здійснюється на контрактній основі. Стипендія не нараховується і не виплачується (а.с.5).

Згідно довідки від 10.12.2015 року №803 виданої Кам'янською сільською радою Новобузького району, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 проживає разом зі своєю матір'ю ОСОБА_1 в с АДРЕСА_1 та знаходиться на її утриманні (а.с.22).

При розгляді справи встановлено, що домовленості між батьками про утримання дитини не досягнуто. Повнолітня донька відповідача навчається та потребує матеріальної допомоги батька, оскільки немає самостійного доходу.

Відповідач є працездатною особою, яка в добровільному порядку тривалий час матеріальної допомоги на утримання доньки не надає. Позивачка бажає отримувати аліменти в примусовому порядку.

Відповідно до положень ст. 198 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

За приписами ст.200 СК України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Згідно принципу диспозитивності цивільного судочинства (ст..11 ЦПК України) суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до норм ЦПК, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Обов'язок доказування і подання доказів процесуальним Законом (ст.60 ЦПК), покладено на сторони.

Згідно ст.ст.10, 60 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Разом з тим, суд вважає за необхідне роз'яснити, що згідно ст.192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них.

Відповідно до вимог ст.191 СК України, аліменти присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви.

В силу ст. 88 ЦПК України, з відповідача підлягає стягненню судовий збір на користь держави в розмірі 487 грн. 20 коп., оскільки позивачка звільнена від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст. 182, 189, 191, 192, 195, 199, 200, 201 СК України, ст.ст. 10, 11, 60, ч.2 ст.197, 209, 212, 213 - 215, 224-226 ЦПК України, суд, -

Вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання, третя особа без самостійних вимог - ОСОБА_3 - задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м.Агдам Азербайджан, жителя АДРЕСА_2 на користь ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки м.Жданівка Донецької області, проживаючої по АДРЕСА_1, аліменти на її утримання в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, щомісяця, починаючи з 19.10.2015 року і до досягнення нею 23-х річного віку, за умови продовження навчання.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м.Агдам Азербайджан, жителя АДРЕСА_2 судовий збір на користь держави в сумі 487 грн. 20 коп.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте районним судом при поданні відповідачем письмової заяви про перегляд заочного рішення протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Заочне рішення суду може бути оскаржене позивачем до апеляційного суду Миколаївської області шляхом подання через районний суд апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення рішення чи з дня отримання копії рішення.

Заочне рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, заяви про перегляд заочного рішення, якщо апеляційну скаргу, заяву про перегляд заочного рішення не буде подано.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 55122715
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку