open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 308/14358/15-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.12.2015 м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області у складі:

головуючого судді Світлик О.М.

при секретарі судового засідання Копча Є.І.

з участю заявника ОСОБА_1

заінтересованої особи: ОСОБА_2

заінтересованої особи:

представника ГУ Пенсійного фонду України

в Закарпатській області ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Ужгород цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особи: Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області та ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1, звернувся в суд із заявою про встановлення факту утримання, зазначивши заінтересованою особою Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

Посилається на те, що він з 19.11.2015 року отримує пенсію за вислугу років, нараховану йому у відповідності до вимог Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та інших осіб». Вказує, що він зареєстрований та проживає у ІНФОРМАЦІЯ_1. Зазначає, що до виходу на пенсію він утримував свою неповнолітню доньку - ОСОБА_4 (31.03.2012 р.н.), яка проживає спільно зі своєю матір'ю - ОСОБА_2, зокрема, шляхом відрахування відповідних коштів (аліментів) із свого грошового забезпечення в добровільному порядку, на підставі відповідної заяви. При цьому, у шлюбі він з ОСОБА_2 не перебував і не перебуває.

Після виходу на пенсію він, маючи намір продовжити утримання своєї доньки, для чого подав відповідну заяву до Головного управління ПФУ в Закарпатській області щодо добровільного відрахування аліментів на утримання доньки - ОСОБА_4, в розмірі 500 грн., що становить близько 30 % від загального розміру пенсії. Зазначена заява задоволена у встановлені терміни.

Пояснює, що у відповідності до визначеного п. 2.11 Порядку надання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного Фонду України від 25.11.2005 № 22-1, - документ, що засвідчує факт перебування на утриманні непрацездатних членів сім'ї, приймаються, зокрема, довідки житлово-експлуатаційних або інших організацій з місця проживання (реєстрації) або довідки про реєстрацію місця проживання (разом з годувальником за однією адресою), видані згідно з вимогами статті 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Зазначає, що про надання аналогічних підтверджуючих документів йому було зазначено і у Головному управлінні ПФУ в Закарпатській області для можливості встановлення надбавки до пенсії, передбаченої також Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».

Разом з тим, ОСОБА_2 разом із їхньою донькою проживають за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, а він проживає окремо.

При цьому, зазначає, що неповнолітню доньку ОСОБА_4 утримує тільки він та її мати - ОСОБА_2, у зв'язку з чим зазначає, що відповідні кошти на утримання з його боку, що відраховувалися з його грошового забезпечення, починаючи з 01.03.2013 року, а тепер і з пенсійного забезпечення, - є постійним та основним джерелом засобів для існування їхньої доньки.

Зазначає, що у відповідності до п. «а» ст. 16 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» (у відповідності до якого я отримую пенсійне забезпечення), до пенсії за вислугу років, що призначається особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом (у тому числі до обчисленої в мінімальному розмірі), нараховується надбавка непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім'ї, що належать до осіб, які забезпечуються пенсією в разі втрати годувальника (стаття 30 Закону), - на кожного непрацездатного члена сім'ї в розмірі 50 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Згідно зі ст. 30 зазначеного Закону непрацездатними членами сім'ї є, зокрема, діти, які не досягли 18 років.

Пояснює, що на даний час він не працює. Розмір його пенсійного забезпечення, яке тепер є єдиним джерелом його існування, становить 1818 грн. На утримання доньки він в добровільному порядку забезпечив здійснення щомісячного відрахування аліментів з пенсії в розмірі 500 грн. Таким чином, він має право на встановлення зазначеної надбавки за умови офіційного підтвердження факту утримання ним його неповнолітньої доньки.

Інші джерела (окрім грошового забезпечення ОСОБА_2 та його пенсійного забезпечення), які забезпечували би існування його неповнолітньої доньки, відсутні.

У зв'язку з окремим проживанням та реєстрацією, а також через відсутність звернень до суду ОСОБА_2 з метою стягнення аліментів в примусовому порядку, документи, які можуть бути враховані у відповідності до чинного законодавства органами ПФУ, підтверджуючі факт утримання його доньки (довідку з місця проживання або відповідне судове рішення/виконавчий лист), надати до ГУ ПФУ в Закарпатській області немає можливості.

Також зазначає, що разом з цим, встановлення зазначеної вище надбавки до пенсійного забезпечення, надасть йому можливість здійснювати також інші витрати, пов’язані з утриманням його доньки.

Виходячи з вищевикладеного, просить суд встановити факт утримання ним його неповнолітньої доньки – ОСОБА_4 (31.03.2012 р.н.), з метою встановлення йому в подальшому надбавки до пенсії в розмірі 50 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у відповідності до вимог п. «а» ст. 16 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».

Заявник в судовому засіданні свої вимоги підтримав в повному обсязі, просив суд задовольнити його заяву.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 у судовому засіданні підтримала вимоги заявника, зазначивши, що нею подано заяву від 21.12.2015 року, серії НВС 068972, зареєстровану в реєстрі за № 2498, посвідчену приватним нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу ОСОБА_5, в якій вона не заперечує про встановлення факту утримання ОСОБА_1 малолітньої доньки ОСОБА_4 в судовому порядку.

Представник Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області в судовому засіданні не заперечила проти задоволення заяви. Водночас, повідомила про подання відзиву на заяву про встановлення факту, зауваживши про неточності у зазначенні заявником пенсійного законодавства, та просила при винесенні рішення врахувати, що відповідна надбавка непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї.

Дослідивши всі обставини справи, оцінивши подані докази, суд дійшов наступного висновку.

Статтею 234 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

За приписами п. 2 ч. 1 ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

Відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У судовому засіданні встановлено, що згідно зі свідоцтвом про народження ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3, виданого 12 квітня 2012 року, її батьками значиться ОСОБА_1 (заявник у даній справі) та ОСОБА_2 (заінтересована особа).

Статтею 180 Сімейного кодексу України визначено обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Нормами СК України кошти на утримання дитини ототожнюються з аліментами.

За положеннями ст. 181 СК України способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними; за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

З копії паспорта громадянина України серії КА № 885751, виданого ОСОБА_1 21.07.1998 року, судом встановлено, що місце проживання останнього: м. Ужгород, вул. Легоцького, 33/5.

У судовому засіданні встановлено, що місцем проживання ОСОБА_2 за даними виданого їй паспорта громадянина України серії ВР № 374600, довідки Коритнянської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області від 18.11.2015 року №02-33/С-401, а також її доньки – ОСОБА_7 є с. Коритняни, вул. Духновича, 44.

З довідки Управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Закарпатській області від 03.12.2015 року №06-27, а також довідки Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області від 08.12.2015 року №3099/03.02 судом встановлено, що з 01.03.2013 року по дату звільнення, 18.11.2015 року ОСОБА_1 добровільно сплачував аліменти ОСОБА_2 на утримання доньки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, а згідно із заявою пенсіонера ОСОБА_1, який перебуває на обліку в ГУ ПФУ в Закарпатській області, із заявника добровільно стягуються аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_4

Метою встановлення судом факту, що має юридичне значення, є забезпечення можливості встановлення заявнику в подальшому надбавки до пенсії.

Враховуючи наведене та ту обставину, що встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, суд вважає, що вимоги заявника слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 3, 60, 209, 213-215, 234, 235, 256, 259 ЦПК України суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву - задовольнити.

Встановити факт утримання ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_4, вул. Легоцького, 33/5, м. Ужгород) неповнолітньої доньки – ОСОБА_4 (ІНФОРМАЦІЯ_5, вул. Духновича, 44, с. Коритняни, Ужгородський район, Закарпатська область).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Закарпатської області через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О.М. Світлик

Джерело: ЄДРСР 54775182
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку