open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013, м. Рівне, вул. Набережна, 26 А

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

"22" грудня 2015 р. Справа № 918/1037/15

Суддя Павленко Є.В., розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Індекс"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім GOOD LOOK"

про стягнення заборгованості в сумі 623 200 євро 00 центів,

в засіданні приймали участь:

від позивача: ОСОБА_1 за дов. від 2 вересня 2015 року № 1,

від відповідача: не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2015 року товариство з обмеженою відповідальністю "Індекс" звернулося до господарського суду Рівненської області з позовною заявою про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім GOOD LOOK" (080003, Республіка Казахстан, м. Тараз, пр. Жамбила, 6, БИН: 030440001473) заборгованості за укладеним між сторонами контрактом від 22 травня 2015 року № 22/05-15 в сумі 623 200 євро 00 центів.

Ухвалою суду від 4 вересня 2015 року було порушено провадження у справі № 918/1037/15 та призначено її до розгляду на 22 грудня 2015 року. Крім того, у зв'язку зі зверненням господарського суду Рівненської області із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду провадження у даній справі було зупинено.

Відповідач про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується листом спеціалізованого міжрайонного економічного суду Жамбильської області Республіки Казахстан від 29 вересня 2015 року № 3115-15-5-21/1737. За таких обставин, зважаючи на виконання спеціалізованим міжрайонним економічним судом Жамбильської області Республіки Казахстан судового доручення господарського суду Рівненської області, провадження у даній справі підлягає поновленню.

Водночас відповідач явку свого повноважного представника у призначене судове засідання не забезпечив, витребуваних судом документів не надав, будь-яких заяв чи клопотань на адресу суду не направив.

Крім того, у суду виникла необхідність витребування нових доказів.

За таких обставин розгляд даної справи відповідно до п.п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України) підлягає відкладенню.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач є нерезидентом, достовірна інформація щодо наявності на території України офіційно зареєстрованого представництва на момент порушення провадження в справі у суду відсутня, а тому про розгляд даної справи товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім GOOD LOOK" належить повідомляти в порядку, передбаченому чинними міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Адреса місцезнаходження відповідача – 080003, Республіка Казахстан, м. Тараз, пр. Жамбила, 6.

Відповідно до частини 3 статті 4 ГПК України, якщо в міжнародних договорах України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, встановлені інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору (стаття 3 Закону України "Про міжнародне приватне право").

Статтею 123 ГПК України передбачено, що іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України (стаття 125 ГПК України).

Порядок вручення судових документів на території Республіки Казахстан регулюється ОСОБА_2 про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20 березня 1992 року, ратифікованою постановою Верховної Ради України від 19 грудня 1992 року № 2889-XII "Про ратифікацію ОСОБА_2 про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності" (далі – ОСОБА_2).

ОСОБА_2 регулює питання вирішення справ, що випливають з договірних та інших цивільно-правових відносин між господарюючими суб'єктами, з їх відносин з державними та іншими органами, а також виконання рішень за ними (стаття 1 ОСОБА_2).

Стаття 5 даної угоди передбачає, що суди та інші органи держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов'язуються надавати взаємну правову допомогу. Взаємне надання правової допомоги включає, зокрема, вручення і пересилання документів. При наданні правової допомоги компетентні суди та інші органи держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав зносяться одна з одною безпосередньо. При виконанні доручень про надання правової допомоги компетентні суди та інші органи, в яких просять допомоги, застосовують законодавство своєї держави. При зверненні про надання правової допомоги і виконання рішень документи, що додаються, викладаються мовою держави, яка запитує, або російською мовою.

Таким чином, з метою належного повідомлення товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім GOOD LOOK" (080003, Республіка Казахстан, м. Тараз, пр. Жамбила, 6, БИН: 030440001473) про час і місце розгляду даної справи, враховуючи норми ОСОБА_2 про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20 березня 1992 року, відправлення судових документів відповідачу здійснюється через спеціалізований міжрайонний економічний суд Жамбильської області Республіки Казахстан.

Згідно з частиною 1 статті 79 ГПК України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

За таких обставин суд, керуючись ст. ст. 4, 64, 65, 79, 86 ГПК України, ст. 5 ОСОБА_2 про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20 березня 1992 року,

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі поновити.

2. Розгляд справи відкласти на "02" лютого 2016 р. на 11:00 год.

3. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Рівненської області в залі засідань (кабінет № 13).

4. Сторонам надати суду в трьохденний строк з дня отримання ухвали:

а) позивачу: всі оригінали доданих до позовної заяви копій документів (у судове засідання) або письмові пояснення із зазначенням поважних причин їх відсутності;

- оригінали інвойсів, авіанакладних, а також інших документів, які свідчать про отримання відповідачем спірного товару

б) відповідачу: оригінали (для огляду в судовому засіданні) та належним чином засвідчені копії документів, на підставі яких діє відповідач;

- відзив на позовну заяву;

- докази сплати суми боргу (пояснення причин несплати);

- довідки про наявність рахунків в банківських установах.

5. Направити дану ухвалу відповідачу в порядку, встановленому ст. ст. 125, 126 ГПК України згідно положень ОСОБА_2 про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20 березня 1992 року через спеціалізований міжрайонний економічний суд Жамбильської області Республіки Казахстан (080000, Республіка Казахстан, місто Тараз, вулиця Акбозов, 27).

6. Явку уповноважених представників сторін у призначене судове засідання визнати обов'язковою.

7. У зв'язку зі зверненням господарського суду Рівненської області із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду провадження у справі зупинити.

Попередити сторін про передбачену пунктом 5 статті 83 Господарського процесуального кодексу України відповідальність за невиконання вимог ухвали суду, а також про можливість вжиття судом заходів, передбачених статтею 90 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Є.В. Павленко

Джерело: ЄДРСР 54542702
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку