open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 131/1218/15-ц

2015 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.12.2015

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

Головуючого судді Димбіцького Ю.В.

при секретарі Телевань С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Іллінці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дітей,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернулась до суду із зазначеним позовом, в якому вказала, що наразі вона перебуває у зареєстрованому шлюбі із відповідачем, вони мають двох спільних дітей – сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та дочку ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, які наразі проживають з нею та знаходяться на її утриманні.

Відповідач не надає їй матеріальної допомоги на утримання дітей, хоч має можливість це робити, оскільки має хоч і не офіційний, але постійний заробіток, так як надає послуги з копки та обладнання криниць, каналізацій тощо. Тому вона просить суд стягнути із нього на свою користь аліменти на утримання дітей в розмірі 1500 грн. на місяць на обох дітей.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з’явилась, подала до суду заяву, в якій просить стягнути із відповідача на свою користь аліменти на утримання дітей в розмірі 1/3 частки від його доходів на місяць на обох дітей та розглянути справу в її відсутність.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з’явився, подав до суду заяву із проханням вирішити справу за його відсутності, згоден на сплату аліментів на користь ОСОБА_1 на утримання дітей в розмірі 1/3 частки його доходів на місяць на обох дій, просить розглянути справу в його відсутність.

За таких обставин суд визнає можливим вирішити справу за відсутності сторін на підставі наданих ними доказів.

Дослідивши письмові докази у справі, а саме: копію паспорта громадянина україни позивача ОСОБА_1 (а.с.3), копію свідоцтва про одруження 30 грудня 1975 року ОСОБА_2 (а.с.4), копію свідоцтва про народження 21 грудня 2002 року ОСОБА_5 (а.с.5), копією свідоцтва про народження 26 лютого 2011 року ОСОБА_6 (а.с.6), акт обстеження матеріально-побутових умов проживання від 01 липня 2015 року (а.с.7), копією оголошення про надання послуг (а.с.8) та додатково подану відповідачем довідку про те, що ОСОБА_2 працює в ПАТ Немирівське РП «Агромаш» з 01 листопада 2015 року та його заробітна плата складає 1378 грн., повідомлення про припинення 11 листопада 2015 року підприємницької діяльності ФОП ОСОБА_2, суд вважає, що позов підлягає задоволенню із наступних мотивів.

Правовідносини, що є предметом спору у справі, регулюються сімейним законодавством України щодо обов’язків батьків утримувати дітей. Зокрема, за приписами ст.ст.180, 182, 183 СК України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття; при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення; частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

В цьому разі, з огляду на недопустимість порушення прав малолітніх та неповнолітніх дітей на забезпечення батьками їхнього належного утримання, за вимогою позивача із відповідача слід стягнути аліменти на її користь на утримання дітей в частці від заробітку відповідача в розмірі 1/3 частини усіх видів його заробітку на місяць, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При цьому витрати позивача на оплату юридичних послуг за договором від 18 червня 2015 року не можуть бути стягнуті судом на її користь із відповідача, оскільки за приписом ст.84 ЦПК України стягненню підлягають витрати на правову допомогу адвоката, або іншого фахівця в галузі права. Доказів того, що ФОП ОСОБА_7 є адвокатом чи фахівцем у галузі права позивач не надала.

Із відповідача на користь держави слід стягнути передбачену законом суму судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.180, 182, 183 СК України, ст.ст.209, 212 -215 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, аліменти на утримання сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та дочки ОСОБА_6, 26 лютого 2011 року, в розмірі 1/3 частки усіх видів його доходів на місяць на обох дітей, але не менше 30% прожиткового мінімуму для кожної дитини відповідного віку, починаючи із 03 липня 2015 року до досягнення старшою дитиною повноліття.

Стягнути із ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, 243 грн. 60 коп. судового збору на користь держави.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Вінницької області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення через Іллінецький районний суд.

Суддя Ю.В. Димбіцький

Джерело: ЄДРСР 54377370
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку