open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 143/1527/15-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.11.2015 року Погребищенський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого – судді Бойко А. В.

з участю секретаря Павліченко М.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Погребище цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Очеретнянської сільської радипро стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою, -

Встановив:

28.10.2015р. на адресу Погребищенського районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Очеретнянської сільської ради, про стягнення орендної плати. В обґрунтуванні своїх позовних вимог позивач вказала, що 22.12.1995 року померла ОСОБА_2, жителька с. Очеретня. Згідно рішення Погребищенського районного суду від 17.02.2015 року позивача було визнано такою, що знаходилася на утриманні померлої і тому на підставі ст. 531 ІДК України 1963 р. вона являється спадкоємцем майна померлої.

Право померлої ОСОБА_2 на земельну частку (пай) було визначено відповідним сертифікатом серії ВН № 0165978, виданого Погребищенським РДА 19 листопада 1996 року. У зв’язку зі смертю власниці паю орендна плата за використання вказаного земельного паю сплачувалася орендодавцем ТОВ “ Концерн “Сімекс-Агро” до місцевого бюджету Очеретнянської сільської ради, яка відмовляється, вказані кошти повернути позивачу.

Договором оренди на успадкований позивачем пай за користування була установлена орендна плата у розмірі 3 відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки відповідно:

- у 2013 році при вартості земельної ділянки 67387.59 гривень орендна плата у 3% склала 2021 гривень 62 копійки;

- у 2014 році при вартості 84171.30 гривень орендна плата склала 2525 гривень 13 копійок.

Тобто загальна сума до сплати орендної плати за 2013-2014 роки склала 4546 гривень 75 копійок, яка була сплачена ореднарем відповідачу.

Відповідач відмовляється у добровільному порядку вирішити даний спір, посилаючись на те що у бюджеті сільської ради кошти на проведення таких виплат не передбачені та не бажає повертати орендну сплату налужну позивачу.

Дані обставини змусили позивача звернутись до суду.

Позивач в судове засідання не з'явилася, просила розглянути справу за її відсутності, про що до суду подала відповідну заяву, позовні вимоги змінила в бік зменшення, відмовившись від вимоги про стягнення з відповідача суми судового збору на свою користь.

Представник Очеретнянської сільської ради в судове засідання не з'явився, просив провести розгляд даної справи за його відсутності, позовні вимоги визнав у повному обсязі, про що повідомив суд відповідною заявою .

З'ясувавши позицію сторін та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

В судовому засіданні беззаперечно доведено, що рішенням Погребищенського районного суду Вінницької області від 17.02.2015 року встановлено факт прийняття ОСОБА_1 спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2, 22.12.1995 року, до якої входило право на земельну частку (пай), розміром 3.36 умовних кадастрових гектарів, який знаходиться на території Очеретянської сільської ради (а.с.6).

У відповіді ТОВ „Концерн ”Сімекс-Агро” на звернення позивача зазначається, що до моменту укладення між ним та позивачем договору оренди земельної ділянки, оплата за користування землею сплачувалась до місцевого бюджету Очеретянської територіальної громади (а.с.7).

Відповідно до повідомлення Очеретянської сільської ради №02-15-208, відповідач відмовляється добровільно повернути кошти за оренду земельної частки (паю), право на яку належить позивачу (а.с.8).

Ст. 548 ЦК 1963р. прийнята спадщина визнається належною спадкоємцю з моменту її відкриття (смерті спадкодавця, у моєму випадку з 22.12.1995 року).

Частини 1, 2 статті 21 Закону України «Про оренду землі» встановлюють, що, орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Згідно чинного Указу Президента України від 02.02.2002р. №92/2002 (із змінами і доповненнями) у разі наявності договорів оренди (офіційно зареєстрованих), встановлена плата за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) у розмірі не менше 3 відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) та вказано на поступове збільшення цієї плати залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря.

Базою для визначення мінімального розміру орендної плати за земельну частку (пай) є нормативно - грошова оцінка земельної ділянки. Значення нормативної грошової оцінки земель щороку уточнюється на коефіцієнт індексації, який визначається відповідно до законодавства.

Коефіцієнт індексації нормативногрошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведеннянормативної грошової оцінки земель.

Договором оренди успадкованого позивачем паю за користування була установлена орендна плата у розмірі 3 відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки.

Кумулятивне значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель з 1995 року станом на 1 січня 2015 року становить 3,997 (лист Державного агенства земельних ресурсів України від 14.01.2015 №6-28-022-215/2-15).

Методикою нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів передбачено, що для врахування змін у рентному доході, який створюється при виробництві зернових культур, до показників нормативної грошової оцінки ріллі, проведеної станом на 1 липня 1995 року (з урахуванням індексації), застосовується коефіцієнт 1,756.

Відповідно до частини першої статті 114 Цивільного процесуального кодексу України позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Зважаючи на те, що земельна ділянка розташована на території Погребищенського району Вінницької області, розгляд цієї позовної заяви має здійснюватися Погребищенським районним судом.

Ст. 8 Конституції України визначено, що норми Конституції України є нормами прямої дії; звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Ст. 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності; ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності; право приватної власності є непорушним.Згідно ч.1 ст.1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав і основоположних свобод, яка передбачає право на ефективне мирне володіння майном.

Зважаючи на вище викладене та з метою захисту майнових прав позивача, необхідно визнати за позивачем право приватної власності на зазначене майно.

Керуючись ст.ст. 525, 531, 548 ЦК України 1963 р., ст.ст. З, 88, 114, 118,119 Цивільного процесуального кодексу України, -

Вирішив:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Очеретнянської сільської ради Вінницької області на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, і.н. НОМЕР_1, грошові кошти в сумі 4546 гривень 75 копійок, в якості орендної плати за користування земельною ділянкою за договором оренди земельної частки, яка їй належить на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно індексний номер 37847239 від 21.05.2015 року, зареєстрованого у реєстраційній службі Погребищенського районного управління юстиц її Вінницької області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з часу його проголошення до апеляційного суду Вінницької області через Погребищенський районний суд.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 53592641
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку