open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/12494/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

28 вересня 2015 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого-судді Демчика Р.В.

при секретарі Панькевич Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Садівничого товариства "Машинобудівник-82", Черкаський міський РЕМ ПАТ "Черкасиобленерго", третя особа - Орган опіки та піклування Черкаської міської ради про зобов'язання вчинити певні дії, -

встановив:

ОСОБА _1 звернувся в суд з позовом до СТ "Машинобудівник-82", Черкаський міський РЕМ ПАТ "Черкасиобленерго", третя особа - Орган опіки та піклування Черкаської міської ради про зобов'язання вчинити певні дії.

Свій позов обґрунтовує тим, що йому на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,693 га. в садовому товаристві «Машинобудівник-82». Земельна ділянка в товаристві має номер 50. На ділянці розташований належний йому на праві власності садовий будинок, який було підключено до мережі електропостачання.

5 серпня 2013 року голова правління СТ «Машинобудівник-82» самовільно відімкнула його будинок від електромережі, а 24 листопада 2013 року голова правління виключила його з членів садового товариства. Він оспорив дії посадової особи товариства в судовому порядку, звернувшись з позовом про зобов'язання відновити електропостачання. В задоволенні позову було відмовлено з тієї підстави, що договір про електропостачання між СТ «Машинобудівник-82» там ним як кінцевим споживачем не укладено. Разом з цим вказано, що він не є членом товариства. Рішення суду набрало законної скли.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про електроенергетику» споживачі енергії - суб'єкти господарської діяльності та фізичні особи, що використовують енергію для власних потреб на підстав договору про її продаж та купівлю.

Відповідно до ст. 25 вказаного Закону, споживачі електричної енергії мають право окрім іншого на: приєднання та підключення до електричної мережі, за умови виконання правил приєднання електроустановок до електричних мереж; отримання електричної енергії, якісні характеристики якої визначені державними стандартами. Таким чином його право на отримання електроенергії є беззаперечним та безумовним.

Листом № 1/02-649 від 7 квітня 2014 року йому було роз'яснено, що для підключення його садового будинку до мережі електропостачання необхідно укласти тристоронній договір про користування електричною енергією з постачальником електроенергії та населеним пунктом, тобто з СТ «Машинобудівник-82».

Він являється власником земельної ділянки НОМЕР_1 та власником садового будинку, розташованого на цій земельній ділянці. Порядок зносин між постачальником електроенергії, СТ «Машинобудівник-82» та кінцевим споживачем регламентуються Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою КМУ №1357 від 26 липня 1999 року.

Згідно п. 3 Правил, споживання електричної енергії здійснюється на підставі договору про користування електричною енергією між споживачем і енергопостачальником, що розробляється енергопостачальником згідно з типовим договором про користування електричною енергією і укладається на 3 роки. Енергопостачальники, що здійснюють постачання електричної енергії на закріпленій території, не мають права відмовити споживачу, об'єкти якого розташовані на цій території, в укладенні договору про користування електричною енергією.

2 вересня 2014 року Верховною Радою України було прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації в них місця проживання», яким поняття житло фізичної особи (ст. 379 ЦКУ) визначається як житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них.

В садовому будинку разом і з ним проживає його цивільна дружина ОСОБА_3 разом з малолітньою дитиною ОСОБА_4, 2005 року народження. Іншого житла вони не мають. Починаючи з серпня 2013 року, коли через власні амбіції та особисту неприязнь до нього голова СТ «Машинобудівник-82» відключила його садовий будинок від мережі електропостачання, його сім'я опинилась в нелюдських умовах. Через відсутність світла вони не в змозі забезпечити належний рівень проживання. Дитина змушена щовечора вчити уроки при свічах, через що в неї псуватися зір.

Просив суд зобов'язати відповідачів укласти з ним договір на енергопостачання садового будинку, розташованого на земельній ділянці НОМЕР_1 в СТ «Машинобудівник-82». Зобов'язати СТ «Машинобудівник-82» надати дозвіл на приєднання садового будинку, розташованого на земельній ділянці НОМЕР_1 в СТ «Машинобудівник-82» до електромережі, що перебуває на балансі СТ «Машинобудівник-82». Зобов'язати Черкаський міський РЕМ ПАТ «Черкасиобленерго» підключити садовий будинок, розташований на земельній ділянці НОМЕР_1 в СТ «Машинобудівник-82» до електромережі через мережу, що перебуває на балансі СТ «Машинобудівник-82».

18 серпня 2015 року ОСОБА_1 подав до суду заяву про зміну предмета та підстав позову, яку обґрунтував тим, що за час розгляду справи в суді змінився голова правління СТ «Машинобудівник-82». Електропостачання в його будинок було відновлено. Таким чином потреба в позовній вимозі по примусовому підключенню будинку до мережі електропостачання відпала. Разом з цим, на зборах членів правління, що відбулись 23 травня 2015 року, було прийнято рішення про визнання недійсними всіх рішень, прийнятих уповноваженими за час правління попереднього голови садового товариства ОСОБА_5 Саме рішенням зборів уповноважених від 24 листопада 2013 року його було незаконно виключено з числа членів садового товариства.

Враховуючи скасування всіх рішень зборів уповноважених, прийнятих за часів головування ОСОБА_5, рішення від 24 листопада 2013 року про виключення його з членів товариства є також незаконним та скасованим рішенням правління товариства від 23 травня 2015 року. Новий склад правління садового товариства не бажає визнавати його як повноправного члена товариства, проводить відносно нього двояку політику, яка полягає в наступному.

Під час перевірки Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Черкаській області 15 жовтня 2013 року діяльності СТ «Машинобудівник-82» було встановлено, що між товариством та ним, як споживачем, не укладено двосторонній договір на енергопостачання.

Після підключення належного йому будинку до мережі енергопостачання після скасування всіх незаконних рішень, прийнятих зборами уповноважених, він звернувся до голови правління садового товариства з заявою укладання типового договору на електропостачання. Натомість голова правління відмовився укладати необхідних договір, а одноособово вирішив питання умов підключення його будинку до електромережі та, відповідно, й умови укладання договору винести на загальні збори товариства. Такі дії голови правління товариства грубо порушують чинне законодавство.

Обов'язок укласти договір покладається як на споживача, так і на суб'єкт господарювання. Оскільки фактично до електромережі його будинок під'єднано, грошові кошти за користування електроенергією ним сплачуються, так само як і грошові кошти за членство в садовому товаристві. Відповідач приймає від нього ці кошти, про що свідчать квитанції від приходних касових ордерів, то договір про надання електропостачання між ним та садовим товариством «Машинобудівник-82» фактично є укладеним. Оскільки садове товариство ухиляється від підписання такого договору він змушений звернутись з позовом про визнання такого договору укладеним у відповідності до узагальнень судової практики, наданої ВСУ України.

Таким чином його позовні вимоги з урахуванням ситуації, що склалась станом на початок розгляду справи по суті, полягають в наступному.

Оскільки СТ «Машинобудівник-82» скасувало рішення уповноважених, в т.ч. рішення, яким його було виключено з членів товариства, отримує від нього членські внески але не бажає визнавати його членом товариства, вважає за необхідне просити суд відновити його членство в садовому товаристві. Оскільки СТ «Машинобудівник-82» фактично виконує умови договору по електропостачанню належного йому будинку в садовому товаристві на земельній ділянці НОМЕР_1, але ухиляється від його підписання, просить суд визнати такий договір укладеним.

Просив суд визнати укладеним договір про надання послуг з електропостачання садового будинку НОМЕР_1 в садовому товаристві "Машинобудівник-82" по АДРЕСА_1, між СТ "Машинобудівник-82" та ОСОБА_1 та поновити його в членах СТ "Машинобудівник-82".

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 28 вересня 2015 року позовну заяву ОСОБА_1 до СТ "Машинобудівник-82", Черкаський міський РЕМ ПАТ "Черкасиобленерго", третя особа - Орган опіки та піклування Черкаської міської ради про зобов'язання вчинити певні дії в частині позовних вимог провизнання укладеним договору про надання послуг з електропостачання садового будинку НОМЕР_1 в садовому товаристві "Машинобудівник-82" по АДРЕСА_1, між СТ "Машинобудівник-82" та ОСОБА_1 залишено без розгляду.

Позивач та його представник в судовому засіданні змінені позовні вимоги підтримали повністю та просили поновити ОСОБА_1 в членах СТ «Машинобудівник-82».

Представник СТ «Машинобудівник-82» в судовому засіданні проти задоволення позову заперечував, посилаючись на те, що питання прийняття чи виключення з членів СТ «Машинобудівник-82» повинно вирішуватися не в судовому порядку а на загальних зборах членів СТ «Машинобудівник».

В судовому засіданні представник Черкаського міського РЕМ ПАТ "Черкасиобленерго" заперечувала проти задоволення позовних вимог, посилаючись на те, що відсутні технічні умови для підключення садового будинку, розташованого на земельній ділянці НОМЕР_1 в СТ «Машинобудівник-82» до електромережі через мережу, що перебуває на балансі СТ «Машинобудівник-82».

Представник органу опіки та піклування в судове засідання не з'явилася, надала суду заяву, в якій справу просила розглядати без представника органу опіки та піклування.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Згідно ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних і юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявленими ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до п.1.1.-1.2. статуту садово-городнього товариства «Машинобудівник-82», товариство є громадською організацією, яка заснована на підставі волевиявлення садівників та Законів України «Про споживчі товариства», «Про місцеве самоврядування», ЗК України, інших нормативних актів про садівництво і городництво. Засновниками товариства є жителі м. Черкаси, які виявили бажання займатися індивідуальним садівництвом та городництвом, загальною чисельністю 247 чол.

Зборами уповноважених садово-городнього товариства «Машинобудівник», які оформлені протоколом №1 від 24 листопада 2013 року затверджено рішення правління товариства про виключення ОСОБА_1 з членів садово-городнього товариства «Машинобудівник», за систематичне порушення статуту товариства, не виконання рішень загальних зборів та правління товариства, порушення правил внутрішнього розпорядку, порушення правил забудови земельної ділянки, оформлене протоколом №18 від 14 серпня 2013 року.

Засіданням правління садівницького товариства «Машинобудівник-82», які оформлені протоколом №3 від 23 травня 2015 року визнані недійсними всі рішення прийняті уповноваженими за період правління ОСОБА_5 через те, що уповноважені не були затверджені належним чином, на загальних зборах садівників.

Протокол підписаний головою правління ОСОБА_6 та секретарем правління ОСОБА_7

Отже, вказаним рішенням було визнане недійсним рішення зборів уповноважених садово-городнього товариства «Машинобудівник», які оформлені протоколом №1 від 24 листопада 2013 року про виключення ОСОБА_1 з членів садово-городнього товариства «Машинобудівник», за систематичне порушення статуту товариства, не виконання рішень загальних зборів та правління товариства, порушення правил внутрішнього розпорядку, порушення правил забудови земельної ділянки.

За таких обставин суд приходить до висновку про те, що оскільки рішення про виключення ОСОБА_1 з членів садово-городнього товариства «Машинобудівник» скасоване, ОСОБА_1 автоматично поновлений в членах СТ «Машинобудівник-82».

Разом з тим, як встановлено в судовому засіданні, відповідач не визнає факт поновлення ОСОБА_1 в членах СТ «Машинобудівник-82» та оспорює право позивача на членство в СТ «Машинобудівник -82», посилаючись на те, що питання поновлення ОСОБА_1 в членах СТ «Машинобудівник-82» вирішуються виключно на загальних зборах товариства.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Згідно ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Пунктом 2.4. статуту СТ «Машинобудівник-82» передбачено, що членами товариства можуть бути громадяни, які проживають у м. Черкаси та мають в користуванні (у власності) земельну ділянку, розміщену на території відведеного масиву, виконують даний статут і своєчасно сплачують в сі обов'язкові платежі (вступні, членські та цільові внески)

Відповідно до п.2.6. статуту членство в товаристві як власників, так і користувачів земельних ділянок є обов'язковим, оскільки об'єднані єдиним земельним масивом, єдиною системою охорони, спільним постачанням та обліком енергоресурсів, а також транспортними мережами та іншими послугами, що забезпечуються для всього земельного масиву і не можуть надаватися окремо.

Пунктом 2.7. статут передбачено, що прийом громадян в члени товариства здійснюється правлінням товариства з наступним затвердженням на загальних зборах чи зборах уповноважених, згідно поданої заяви та документів про власність чи користування землею.

Отже, як вбачається з статуту, до повноважень загальних зборів відносить лише питання про затвердження рішення правління про прийом громадян в члени товариства а не питання про поновлення громадян в членстві товариства.

Як вбачається з свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 15 серпня 2013 року індексний номер: 8030518, ОСОБА_1 на праві власності належить садовий будинок з прибудовами, що знаходиться за адресою: Черкаська обл., м. Черкаси, «Машинобудівник» садівниче товариство (Придніпровський район), будинок б/н, адреса СТ: АДРЕСА_1.

Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2, ОСОБА_1 на підставі рішення Черкаської міської ради від 28 лютого 2008 року №4-318 є власником земельної ділянки площею 693 кв.м. Земельна ділянка розташована на території Черкаської міської ради в садово-городньому товаристві «Машинобудівник», ділянка НОМЕР_1.

Як вбачається з членської книжки від 5 березня 2015 року, ОСОБА_1 18 липня 2015 року сплатив членські внески в СТ «Машинобудівник-82 » за 2015 рік в сумі 450 грн. Як вбачається з квитанції до прибуткового касового ордеру від 12 серпня 2014 року, ОСОБА_1 сплатив членські внески в СТ «Машинобудівник-82 » за 2013-2014 роки в сумі 658 грн. 35 коп.

Враховуючи те, що рішення про виключення ОСОБА_1 з членів СТ «Машинобудвник-82» скасоване, земельна ділянка, яка належить ОСОБА_1 знаходиться на території СТ «Машинобудівник-82», він сплачує членські внески за членство в товаристві, суд вважає за необхідне поновити ОСОБА_1 в членах СТ «Машинобудівник-82».

Суд вважає безпідставним посилання представника відповідача на те, що питання поновлення відповідача в членах товариства повинно вирішуватися на загальних зборах, виходячи з наступного.

Так, Конституцією України кожній людині гарантовано право звернутись до суду для захисту своїх конституційних прав і свобод.

Пунктом 1 постанови Пленуму ВСУ № 9 від 1 листопада 2006 року «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» передбачено, що відповідно до ст. 8 Конституції в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституційні права та свободи людини і громадянина є безпосередньо діючими. Вони визначають цілі і зміст законів та інших нормативно-правових актів, зміст і спрямованість діяльності органів законодавчої та виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і забезпечуються захистом правосуддя.

Виходячи із зазначеного принципу та гарантування Конституцією судового захисту конституційних прав і свобод, судова діяльність має бути спрямована на захист цих прав і свобод від будь-яких посягань шляхом забезпечення своєчасного та якісного розгляду

конкретних справ.

Пунктом 8 зазначеної постанови передбачено, що з урахуванням конституційного положення про те, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, юрисдикція яких

поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (ст. 124 Конституції), судам підвідомчі всі спори про захист прав і свобод громадян. Суд не вправі відмовити особі в прийнятті позовної заяви чи скарги лише з тієї підстави, що її вимоги можуть бути розглянуті в передбаченому законом досудовому порядку.

На підставі викладеного, ст.. 16 ЦК України, статуту СТ «МАгшинобудівник-82», керуючись ст.ст. 10, 14, 212, 213, 294, 295 ЦПК України ЦПК України, суд,-

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Садівничого товариства "Машинобудівник-82", Черкаський міський РЕМ ПАТ "Черкасиобленерго", третя особа - Орган опіки та піклування Черкаської міської ради про зобов'язання вчинити певні дії задоволльнити.

Поновити ОСОБА_1 в членах Садівничого товариства "Машинобудівник-82"( місцезнаходження: м. Черкаси, АДРЕСА_1 ).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Головуючий:

Повний текст рішення суду виготовлено 2 жовтня 2015 року.

Головуючий:

Р. В. Демчик

Джерело: ЄДРСР 51808785
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку