open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 574/583/15-к

Провадження № 1-кп/584/69/15

В И Р О К

Іменем України

25.09.2015 року Путивльський районний суд Сумської області

у складі:головуючого судді - ОСОБА_1

за участю: прокурора - ОСОБА_2

потерпілих ОСОБА_3 , ОСОБА_4

обвинуваченого - ОСОБА_5

захисника- ОСОБА_6

перекладача ОСОБА_7

при секретарі - ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Путивль кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народився в м.Рухи республіки Грузії, не працюючого, не одруженого, без визначеного місця проживання, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Обвинувачений ОСОБА_5 18 лютого 2015 року, близько 20 год. 00 хв., за попередньою змовою з іншими, невстановленими в ході досудового слідства особами, з метою крадіжки, приїхали до м. Буринь Сумської області, підійшовши до вікна першого поверху будинку АДРЕСА_1 , шляхом віджиму відкрили пластикове вікно, невстановлені в ході досудового слідства особи проникли до квартири АДРЕСА_2 , потерпілої ОСОБА_3 , а обвинувачений залишився ззовні, біля вікна, вести спостереження за навколишньою обстановкою з метою виявлення сторонніх осіб та попередження про можливу небезпеку, звідки таємно викрали: ноутбук марки «Lenovo» ADP-40NHB, гаманець коричневого кольору марки «FANI» зі штучної шкіри, в якому знаходилася банківська картка «Raiffeisen BANK AVAL» № НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_9 , парфуми чоловічі «АДМИРАЛЬ последний герой Sergionero 100 ml», парфуми чоловічі «EXPLORER men Max Gordon 100 ml», парфуми «Denice Paris fragrance Paris club 100 ml.», парфуми «Versus Versace 30 ml», туалетну воду «Gellette blue drive 100 ml.», туалетну воду «Avon Perceive eaude parfum 100ml», упаковку чаю «HILLTOP», набір тарілок (посуду) «Luminarc VALENSOLE extraresistant 19 Pieces», електродрель ударну марки «Зубр», вуглову полірувальну машину марки «Союзмаш» УШМ 125-900М, потужністю 900Вт, 12000 об/хв, а всього на суму 6 047 грн.

Продовжуючи свої злочинні дії, після скоєної крадіжки, обвинувачений ОСОБА_5 та інші, невстановлені досудовим слідством особи, цього ж дня, близько 21 год. 00 хв., з метою крадіжки підійшли до будинку АДРЕСА_3 , виявивши на першому поверсі вікно, де не було світла, шляхом віджиму вікна, невстановлені в ході досудового слідства особи проникли до квартири АДРЕСА_4 , потерпілої ОСОБА_4 , а обвинувачений залишився ззовні, біля вікна, вести спостереження за навколишньою обстановкою з метою виявлення сторонніх осіб та попередження про можливу небезпеку, звідки таємно викрали: золоту обручку 583 проби 19 розміру вагою 7 гр., золоту медаль за отримання середньої освіти видану в 1967 році, два нагрудних знака, а саме один на ім`я ОСОБА_4 - знак Київського технологічного інституту харчової промисловості, та на ім`я ОСОБА_10 - знак Харківського технікуму молочної промисловості, грошові кошти в розмірі 150 грн., а всього на суму 4 368 грн.

Після скоєної крадіжки обвинувачений ОСОБА_5 був затриманий працівниками міліції, де у нього було вилучено частину речей, викрадених з квартири ОСОБА_3 , іншим невстановленим особам вдалося уникнути затримання.

Факт скоєння цього злочину підтверджується наступними доказами.

Сам обвинувачений ОСОБА_5 вину свою повністю визнав, розкаявся в скоєному і суду показав, що дійсно він та двоє інших осіб, з метою крадіжки приїхали до АДРЕСА_5 підійшли до одного з будинків, на першому поверсі, шляхом віджиму вікна, двоє осіб проникли до квартири, а він залишився ззовні спостерігати за навколишньою обстановкою, звідки викрали: електродрель, набір тарілок, болгарку, різні парфуми, ноутбук та інші речі, частину викраденого йому передали в пакеті.

Після скоєної крадіжки вони прийшли до пров. Горького, де таким же шляхом двоє осіб проникли до квартири на першому поверсі, а він знову залишився вести спостереження за навколишньою обстановкою та, таким чином, було скоєно крадіжку та викрадено золоту обручку, грошові кошти в розмірі 150 грн. та інші речі, після скоєного його було затримано працівниками міліції, а двом особам вдалося втекти, у нього було вилучено частину речей, які були викрадені з квартири ОСОБА_3 .

Потерпіла ОСОБА_4 суду показала, що дійсно 18.02.2015 року, коли вона знаходилася поза межами м. Буринь, через вікно було скоєно проникнення до її квартири АДРЕСА_6 та вчинена крадіжка, в ході якої були викрадені: золота обручка 583 проби 19 розміру вагою 7 гр., золота медаль за отримання середньої освіти виданої в 1967 році, два нагрудних знака, а саме один на ім`я ОСОБА_4 - знак Київського технологічного інституту харчової промисловості, та на ім`я ОСОБА_10 - знак Харківського технікуму молочної промисловості, грошові кошти в розмірі 150 грн., на теперішній час шкода їй відшкодована та вона претензій до обвинуваченого не має.

Потерпіла ОСОБА_3 суду показала, що 18.02.2015 року, близько 20 год. 00 хв., вона відлучилась зі своєї квартири АДРЕСА_7 та, прийшовши з прогулянки додому, побачила, що через вікно було скоєно проникнення до її квартири та вчинена крадіжка, в ході якої були викрадені: ноутбук марки «Lenovo» ADP-40NHB, гаманець коричневого кольору марки «FANI» зі штучної шкіри, в якому знаходилася банківська картка «Raiffeisen BANK AVAL» № НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_9 , парфуми чоловічі «АДМИРАЛЬ последний герой Sergionero 100 ml», парфуми чоловічі «EXPLORER men Max Gordon 100 ml», парфуми «Denice Paris fragrance Paris club 100 ml.», парфуми «Versus Versace 30 ml», туалетна вода «Gellette blue drive 100 ml.», туалетна вода «Avon Perceive eaude parfum 100ml», упаковка чаю «HILLTOP», набір тарілок (посуду) «Luminarc VALENSOLE extraresistant 19 Pieces», електродрель ударна марки «Зубр», вуглова полірувальна машина марки «Союзмаш» УШМ 125-900М потужністю 900Вт, 12000 об/хв., викрадені речі були їй повернуті.

Свідок ОСОБА_11 суду показав, що 18.02.2015 року до чергової частини Буринського РВ УМВС України в Сумській області поступив дзвінок про те, що до квартири, яка розташована по АДРЕСА_3 , намагаються проникнути невідомі особи, після цього він з іншими працівниками міліції виїхав на місце події, де було затримано обвинуваченого ОСОБА_5 , іншим особам вдалося втекти.

Як вбачається з протоколів огляду місця події від 18.02.2015 року, було виявлено проникнення в квартиру АДРЕСА_7 та в квартиру АДРЕСА_6 , у вказаних квартирах виявлені розкидані з шухляд та шкафів речі, ззовні біля вікна квартири АДРЕСА_2 та АДРЕСА_4 виявлено сліди взуття 2-х типів, з яких взяті зліпки та сліди віджиму, вдавлені на пластиковому вікні, а також неподалік виявлена викрутка (т. 2 а. с. 17-26, 36-44).

Згідно з висновків трасологічної експертизи, один зі слідів підошви взуття, які виявлені в ході огляду місця події за фактом крадіжки з квартири ОСОБА_3 , що розташована в АДРЕСА_8 та з квартири ОСОБА_4 , що розташована в АДРЕСА_6 , залишений підошвою взуття з таким же типом рельєфного малюнку, як і на підошві взуття на праву ногу вилученого у обвинуваченого ОСОБА_5 (т.2 а.с. 114-118, 123-127).

Відповідно до висновку трасологічної експертизи від 23.04.2015 року № 32, слід знаряддя зламу, який виявлено та сфотографовано в ході огляду місця події за фактом крадіжки з квартири ОСОБА_4 , що розташована в АДРЕСА_3 та наданого на дослідження, залишений викруткою такого ж типу, що і викрутка вилучена 18.02.2015 року в АДРЕСА_3 (т.2 а.с. 240-247).

Проаналізувавши вищевикладені докази в їх сукупності, суд вважає, що вина обвинуваченого ОСОБА_5 у скоєнні злочинів, при обставинах викладених в описовій частині вироку доведена повністю.

Такі злочинні дії обвинуваченого ОСОБА_5 суд кваліфікує за ч. 3 ст. 185 КК України, як таємне викрадання чужого майна (крадіжка), вчинена за попередньою змовою групою осіб, поєднана з проникненням у житло та повторно.

При визначенні обвинуваченому ОСОБА_5 виду і міри покарання, суд враховує характер і ступінь суспільної небезпеки скоєного, особу обвинуваченого, який є громадянином Грузії, фактично нелегально проживає на території України, як досудовим слідством, так і судом не встановлено його фактичне місце проживання, вину свою повністю визнав, кається в скоєному, позитивно характеризується, раніше не судимий.

Те, що підсудний кається в скоєному, потерпілим фактично шкода відшкодована, вони до нього претензій не мають, суд визнає як обставини, що пом`якшують його покарання.

Обставин, що обтяжують його покарання, суд не вбачає.

Враховуючи такі дані за особу обвинуваченого, який вперше притягується до кримінальної відповідальності, вину свою повністю визнав, розкаявся в скоєному, в добровільному порядку відшкодував заподіяну шкоду, потерпілі претензій до нього не мають та просять суд суворо не карати, а також відсутність обставин, що обтяжують його покарання, ці обставини суд визнає, як такі, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості, а тому враховуючи саму особу обвинуваченого, суд вважає за можливе призначити йому покарання у виді позбавлення волі, але нижче від найнижчої межі, встановленої у санкції ч. 3 ст. 185 КК України, тобто застосувавши положення ст. 69 КК України.

Враховуючи особу обвинуваченого та визначений судом вид покарання, суд вважає за можливе міру запобіжного заходу, до вступу вироку в законну силу, залишити тримання під вартою.

Потерпілі ОСОБА_4 та ОСОБА_10 , враховуючи те, що обвинувачений в добровільному порядку відшкодував їм заподіяну шкоду, претензій матеріального і морального характеру до нього не мають, тому відмовляються від заявлених цивільних позовів та просять провадження по ним закрити, тому, при таких обставинах, суд приймає таку відмову та провадження по них закриває.

Речові докази по справі, які знаходяться під зберігальною розпискою ОСОБА_3 дозволити використовувати на її розсуд ( т. 2 а.с. 89, 232).

Речові докази, які знаходяться в камері зберігання речових доказів Буринського райвідділу міліції (т. 2 а. с. 258, 265) знищити.

Речові докази, які знаходяться при матеріалах кримінальної справи:

- посвідчення водія НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_5 - повернути обвинуваченому;

- посвідчення водія НОМЕР_3 на ім`я ОСОБА_12 ; свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 , 1984 року випуску, серії НОМЕР_5 , власником якого є ОСОБА_13 , адреса: АДРЕСА_9 , видане Лохвицьким МРЕВ; страховий поліс № АІ/2288710 на транспортний засіб ВАЗ 21063, 1984 року випуску, н.з. НОМЕР_6 , на ім`я ОСОБА_14 ; копію висновку про списання матеріалів Дзержинського РВ ХГУ ГУМВС України в Харківській області; квитанцію про отримання багажу в аеропорту Кутаїсі (Грузія) № 04012 зберігати в камері речових доказів Путивльського районного суду до витребування їх власниками.

Підлягають стягненню з обвинуваченого судові витрати за проведення судово-криміналістичних експертиз в сумі 1 642 грн.14 коп., при цьому, слід зарахувати в рахунок стягнення за судові витрати грошові кошти, які вилучені в обвинуваченого ОСОБА_5 по квитанції № 008469 в сумі 580 грн. і 8 доларів США, які знаходяться на депозитному рахунки у бухгалтерії Буринського РВ, перерахувавши їх в дохід держави - код класифікації доходів 24060300 «інші надходження».

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 370, 374 КПК України, суд

З А С У Д И В :

ОСОБА_5 визнати винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України та призначити йому покарання, із застосуванням ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі строком на 2 (два) роки.

Міру запобіжного заходу, до вступу вироку в законну силу, залишити тримання під вартою і строк відбування покарання відраховувати з 25.09.2015 року, зарахувавши йому в строк відбування покарання, строк його тримання під вартою з 19.02.2015 року по 24.09.2015 року включно.

Речові докази по справі, які знаходяться під зберігальною розпискою ОСОБА_3 дозволити використовувати на її розсуд ( т. 2 а.с. 89, 232).

Речові докази, які знаходяться в камері зберігання речових доказів Буринського районного відділу міліції (т. 2 - а. с. 258, 265) знищити.

Речові докази, які знаходяться при матеріалах кримінальної справи:

- посвідчення водія НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_5 - повернути обвинуваченому;

- посвідчення водія НОМЕР_3 на ім`я ОСОБА_12 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 , 1984 року випуску, серії НОМЕР_5 , власником якого є ОСОБА_13 , адреса: АДРЕСА_9 , видане Лохвицьким МРЕВ, страховий поліс № АІ/2288710 на транспортний засіб ВАЗ 21063, 1984 року випуску, н.з. НОМЕР_6 , на ім`я ОСОБА_14 , копію висновку про списання матеріалів Дзержинського РВ ХГУ ГУМВС України в Харківській області, квитанцію про отримання багажу в аеропорту Кутаїсі (Грузія) № 04012 зберігати в камері речових доказів Путивльського районного суду до витребування їх власниками.

Стягнути з ОСОБА_5 судові витрати за проведення судово-криміналістичних експертиз в сумі 1 642 грн. 14 коп. (одна тисяча шістсот сорок дві гривні чотирнадцять копійок), при цьому зарахувати в рахунок стягнення за судові витрати грошові кошти, які вилучені в обвинуваченого ОСОБА_5 по квитанції № 008469 в сумі 580 грн. і 8 доларів США, які знаходяться на депозитному рахунки у бухгалтерії Буринського РВ, перерахувавши їх в дохід держави - код класифікації доходів 24060300 «інші надходження».

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Сумської області через Путивльський районний суд протягом 30 діб з моменту його проголошення засудженим, а всіма іншими учасниками процесу в той же строк з моменту вручення їм копії вироку.

Суддя:підпис

Копія вірна

Суддя

Путивльського районного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 51619502
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку