open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
40/594

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14



УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И


05.06.06 р. № 40/594

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого Григоровича О.М.

Суддів:

Гольцової Л.А.

Рябухи В.І.

При секретарі Решоткіній Т.О.

За участю представників:

позивача: Цвіркун Г.І. (дов. від 11.05.06 №124/р71);

відповідача: Цибуля О.В. (дов. від 01.11.05 №100/17099),

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Донецкглавснаб"

на постанову Господарського суду м.Києва від 16.12.05 р.

у справі № 40/594

за позовом

ВАТ "Донецкглавснаб"

до

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку

про зобов"язання зареєструвати випуск акцій

В судовому засіданні 05.06.06 відповідно до п. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.


В С Т А Н О В И В:

Відкрите акціонерне товариство „Донецкглавснаб” (далі-позивач) звернулося з позовом до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі-відповідач) про зобов’язання відповідача зареєструвати випуск акцій Відкритого акціонерного товариства „Донецкглавснаб”.

В подальшому позивач уточнив позовні вимоги і просив: зобов’язати відповідача зареєструвати випуск акцій ВАТ “Донецкглавснаб” з встановленою згідно з Інструктивним листом Фонду державного майна України від 16.09.96 №10-19-9866 та наказом Донецького регіонального відділення Фонду державного майна України від 30.09.96 №4543 “Про затвердження доповнень та внесення змін до документів з приватизації ВАТ “Донецкглавснаб” в зв’язку з проведенням грошової реформи” номінальною вартістю акції 0,25 грн.; зобов’язати відповідача зареєструвати випуск акцій ВАТ “Донецкглавснаб” у зв’язку зі зміною статутного фонду внаслідок проведеної реорганізації на підставі наступних документів: заява про реєстрацію випуску акцій; наказ Донецького регіонального відділення Фонду державного майна України від 24.11.95 №6423; протокол загальних зборів акціонерів ВАТ “Донецкглавснаб” від 04.01.01; засвідчені копії статутів товариств, що беруть участь у реорганізації, окрім ВАТ “Никитівоптторг”; проміжна фінансова звітність; копії свідоцтв про державну реєстрацію товариств, що беруть участь у реорганізації, крім ВАТ “Никитівоптторг”; свідоцтво про реєстрацію випусків акцій ВАТ “Донецкглавснаб”.

Постановою Господарського суду міста Києва від 16.12.05 у справі №40/594 у задоволенні позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить її скасувати у зв’язку з порушенням норм матеріального та процесуального права, прийняти нову, якою позов задовольнити повністю.

Апеляційна скарга ґрунтується на тому, що висновки суду є помилковими, оскільки відповідач відмовив ВАТ “Донецкглавснаб” в реєстрації випуску акцій, посилаючись на власне рішення від 31.12.98 №221 „Про затвердження Положення про порядок реєстрації випуску акцій та інформації про їх емісію під час реорганізації товариств”, тоді як реорганізація позивача відбулася ще в 1995 році. В зв'язку з цим не має можливості надати пакет документів для реєстрації випуску акцій згідно з вказаним рішенням. Тому відмова в реєстрації випуску акцій позивача неправомірна.

У запереченнях на апеляційну скаргу відповідач з викладеними в ній вимогами не погоджується та вважає їх такими, що не підлягають задоволенню. Просить залишити апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду без змін.

Розглянувши мотиви апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи розпорядженням голови Донецької обласної ради народних депутатів від 27.01.95 №30-р “Про створення відкритого акціонерного товариства „Донецкглавснаб” на базі Державного підприємства - Донецької товарно-сировинної компанії „Донецкглавснаб” створено Відкрите акціонерне товариство „Донецкглавснаб” з 9-ма структурними підрозділами та статутним фондом 74313600 тис. крб. Випуск акцій було зареєстровано Донецьким обласним фінансовим управлінням міськвиконкому 14.02.95, свідоцтво № 31/1/95 (загальна кількість простих акцій - 990848, номінальна вартість акцій - 75000 крб.)

11.04.95 на підставі розпорядження Голови Донецької обласної Ради народних депутатів № 143-р Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Донецькій області були передані 100 відсотків акцій ВАТ „Донецкглавснаб” для наступної реалізації згідно з планом розміщення.

24.11.95 на підставі наказу Донецького Регіонального відділення Фонду державного майна України №6423 “Про виділ структурних підрозділів з цілісного майнового комплексу ВАТ „Донецкглавснаб” був зупинений пільговий продаж акцій відкритого акціонерного товариства „Донецкглавснаб” та проведена реорганізація товариства шляхом виділу в самостійні об'єкти приватизації 7-ми структурних підрозділів: Дружковське підприємство дрібнооптової торгівлі; ОП „Донецькметалопром”; підприємство „Микитівоптторг"; Горлівське відділення ВАТ „Донецкглавснаб”; Донецьке АТП; Донецька будівельна фірма; Донецька пересувна механізована колона.

Після проведеної реорганізації позивач звернувся до відповідача для реєстрації випуску акцій.

Відповідач розпорядженням від 04.05.05 №55-в відмовив позивачу в реєстрації випуску акцій на підставі ст. 22 Закону України “Про цінні папери і фондову біржу” та п.п. а), б) п. 1.5 Положення про порядок реєстрації випуску акцій та інформації про їх емісію під час реорганізації товариств, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.12.98 №221.

Вказане розпорядження мотивоване наступним:

у зв’язку з проведенням реорганізації ВАТ „Донецкглавснаб” статутний фонд товариства складає 94476 грн., поділений на 377 904 прості іменні акцій, номінальною вартістю 0,25 грн. При цьому, зміна номінальної вартості акцій можлива лише при проведенні деномінації;

позивачем не було надано засвідченої належним чином копії рішення загальних зборів акціонерів ВАТ “Донецкглавснаб” про реорганізацію шляхом виділення, що оформлюється протоколом, який має містити відомості про кількість та відсоток голосів акціонерів, що брали участь у зборах, а також кількість та відсоток голосів акціонерів, що приймають рішення про реорганізацію;

позивачем не було надано: статути та копії свідоцтв про державну реєстрацію всіх товариств, що виділилися в процесі реорганізації; оригінал свідоцтва про реєстрацію випуску акцій товариства, що реорганізується; звіт про наслідки обміну акцій товариства, що реорганізується, на письмові зобов'язання про видачу відповідної кількості акцій товариств, що створюються внаслідок реорганізації.

в протоколі рішення про випуск акцій, затвердженому загальними зборами акціонерів ВАТ “Донецкглавснаб” від 04.01.01, невірно зазначено: строк і порядок передплати акцій та їх оплати; строк повернення коштів при відмові від випуску акцій; порядок повідомлення про випуск акцій; кількість та відсоток голосів акціонерів, що приймають рішення про випуск акцій; порядок обміну акцій товариства, що реорганізується, на акції товариств, що створюються внаслідок реорганізації, умови вищезазначеного обміну.

Відмовляючи в позові суд першої інстанції виходив з наступного.

Відповідно до ст. 6 Закону України “Про цінні папери і фондову біржу” рішення про випуск акцій приймається засновниками акціонерного товариства або загальними зборами акціонерів акціонерного товариства. Рішення про випуск акцій оформляється протоколом. Протокол рішення про випуск акцій повинен обов'язково містити: фірмове найменування емітента та його місцезнаходження; розмір статутного фонду або вартість основних і оборотних фондів емітента; цілі та предмет його діяльності; зазначення службових осіб емітента; найменування контролюючого органу (аудиторської фірми); дані про розміщення раніше випущених в обіг цінних паперів; мету випуску акцій; зазначення категорій акцій; кількість іменних акцій та акцій на пред'явника; кількість привілейованих акцій; загальну суму емісії і кількість акцій; номінальну вартість акцій; кількість учасників голосування та порядок його проведення; порядок виплати дивідендів; строк і порядок передплати акцій та їх оплати; строк повернення коштів при відмові від випуску акцій; черговість випуску акцій (при випусках їх різними серіями); порядок повідомлення про випуск і порядок розміщення акцій; права власників привілейованих акцій; переважне право на придбання акцій при новій емісії.

Згідно частин 6, 7 статті 22 Закону України “Про цінні папери і фондову біржу” орган, який реєструє випуск цінних паперів або інформацію про випуск цінних паперів, зобов'язаний перевіряти відповідність поданих емітентом документів вимогам законодавства України. Відмова в реєстрації може мати місце лише в разі порушення встановленого порядку або невідповідності поданих документів вимогам законодавства.

Частиною 1 статті 5 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” встановлено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Пунктом 13 ст. 8 вищеназваного Закону передбачено, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право розробляти і затверджувати з питань, що належать до її компетенції, обов'язкові для виконання нормативні акти.

Пунктом 8.2 Положення про порядок реєстрації випуску акцій та інформації про їх емісію під час реорганізації товариств (затверджено рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №221 від 30.12.98) встановлено, що для реєстрації випуску акцій акціонерні товариства подають одночасно до Комісії такі документи: а) заяву про реєстрацію випуску акцій; б) засвідчені належним чином копії рішень вищих органів товариств, що реорганізуються шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення або перетворення, що оформлюються протоколом, який має містити відомості про кількість та відсоток голосів акціонерів або учасників товариства, що брали участь у зборах, а також кількість та відсоток голосів акціонерів або учасників товариства, що приймають рішення про реорганізацію; в) засвідчені належним чином копії рішень про випуск акцій, що оформлені протоколом відповідно до вимог п. 7 цього Положення із зазначенням відомостей про кількість та відсоток голосів акціонерів чи учасників товариства, що брали участь у зборах, а також відомостей про кількість та відсоток голосів акціонерів чи учасників товариства, що приймають рішення про випуск акцій, який повинен бути пронумерований, прошнурований та засвідчений підписами голови та секретаря зборів, керівника та печаткою емітента; г) протокол або належним чином засвідчену виписку з протоколу загальних зборів (установчих зборів при першому випуску акцій) у частині затвердження статуту товариства (змін до статуту) із зазначенням кількості та відсотка голосів акціонерів, що брали участь у зборах, та кількості голосів, які голосували за прийняття такого рішення; д) статут або зміни до статуту всіх товариств, що беруть участь у реорганізації, чи їх нотаріально засвідчені копії; е) проміжну фінансову звітність за звітний період, що передував кварталу, в якому подаються документи для реєстрації випуску акцій, у складі балансу та звіту про фінансові результати, засвідчену підписами та печатками емітента та аудитора (аудиторської фірми), а також висновок аудитора (аудиторської фірми); є) копії свідоцтв про державну реєстрацію товариств, що беруть участь у реорганізації; ж) оригінали свідоцтв про реєстрацію випусків акцій усіх акціонерних товариств, що беруть участь у реорганізації; з) копію, засвідчену підписом уповноваженої особи та печаткою товариства, опублікованого згідно з вимогами статей 41, 43 Закону України "Про господарські товариства" повідомлення про скликання загальних зборів акціонерів закритого акціонерного товариства, на яких прийнято рішення про реорганізацію товариства та випуск акцій, та довідку, засвідчену підписом уповноваженої особи та печаткою товариства, яка свідчить про персональне повідомлення власників іменних акцій про проведення цих загальних зборів (згідно з порядком, установленим у статуті товариства); і) звіт про наслідки обміну акцій або часток у статутному фонді товариств, що реорганізовуються, на письмові зобов'язання про видачу відповідної кількості акцій, часток товариств, що створюються внаслідок реорганізації відповідно до п. 8.3 розділу 8 Положення.

Позивачем не було надано доказів надання відповідачу вищезазначених документів та не спростовано викладені у вищезазначеному розпорядженні обставини.

Судом першої інстанції обґрунтовано не прийняті до уваги посилання позивача на визначення номінальної вартості акцій Інструктивним листом Фонду державного майна України від 16.09.96 № 10-19-9866 та Наказом Донецького регіонального відділення Фонду державного майна України від 30.09.96 №4543 „Про затвердження доповнень та внесені змін до документів з приватизації ВАТ „Донецкглавснаб”, так як і вищезазначеним листом, і нормативними актами на які наявні посилання у ньому, передбачено не встановлення номінальної вартості, а лише перерахування у гривні (деномінацію).

Враховуючи вищевикладене, суд першої інстанції дав належну оцінку обставинам справи, обґрунтовано прийшов до висновку, що відповідач правомірно відмовив позивачу в реєстрації випуску акцій, тому позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Відповідно, доводи апеляційної скарги колегія вважає необгрунтованими і такими, що не дають підстав для скасування оскаржуваної постанови.

За таких умов постанова Господарського суду міста Києва від 16.12.05 у справі №40/594 відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам та матеріалам справи.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційний господарський суд,-



У Х В А Л И В:

1. Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства „Донецкглавснаб” залишити без задоволення, а постанову Господарського суду міста Києва від 16.12.05 у справі №40/594 - без змін.

2. Матеріали справи №40/594 повернути до Господарського суду міста Києва.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена протягом одного місяця з дня виготовлення ухвали в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.



Головуючий суддя Григорович О.М.

Судді

Гольцова Л.А.


Рябуха В.І.


08.06.06 (відправлено)

Джерело: ЄДРСР 515121
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку