open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"14" вересня 2015 р. Справа № 608/1744/15-ц

Номер провадження2/608/703/2015

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Коломієць Н. З.

при секретарі Смаглій О. Р.,

з участю позивачів ОСОБА_1, ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_3 до Полівецької сільської ради Чортківського району Тернопільської області, третя особа: Чортківська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ :

Позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_2 звернулися в суд з позовом до Полівецької сільської ради Тернопільської області, третьої особи без самостійних вимог: Чортківської районної державної нотаріальної контори Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно. В позовній заяві вони вказали, що є рідними братом та сестрою. Після смерті їхніх батьків відкрилася спадщина, яка складається з Державних актів на земельні ділянки та житлового будинку № 20 з господарськими будівлями та спорудами по вул. Шкільній в с. Полівці Чортківського району Тернопільської області. Проте, ОСОБА_1, ОСОБА_2 оформити спадкові права в Чортківській районній державній нотаріальній конторі на житловий будинок виявилось неможливим, оскільки, необхідною умовою видачі свідоцтва про право власності на спадщину є подання спадкоємцем правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності спадкодавця на спадкове майно, які відсутні. Оскільки, документ, що посвідчує право власності на нерухоме майно відсутній, ОСОБА_1, ОСОБА_2 звернулися в суд за захистом свого права.

Позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_2 в судовому засіданні позов підтримують, просять задоволити.

Представник відповідача – Полівецької сільської ради Чортківського району Тернопільської області в судове засідання не з’явився, надіслав на адресу суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у його відсутності, позов визнає, не заперечує проти його задоволення.

Представник Чортківської районної державної нотаріальної контори в судове засідання не з’явився. Подав суду заяву, згідно якої просить справу розглянути у відсутності представника нотаріальної контори, при вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Вислухавши позивачів, врахувавши думку відповідача та третьої особи, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних мотивів.

ОСОБА_3 народився 23 травня 1954 року в с. Полівці Чортківського району Тернопільської області, що стверджується свідоцтвом про народження серії ІV-ЯР № 337678, виданим Полівецькою сільською радою. Його батьки: ОСОБА_2 та ОСОБА_4.

ОСОБА_5 народилася 21 серпня 1959 року в с. Полівці Чортківського району Тернопільської області, що стверджується свідоцтвом про народження серії ІV-ЯР № 337675, виданим Полівецькою сільською радою. Її батьки: ОСОБА_2 та ОСОБА_4.

17 жовтня 1981 року ОСОБА_5 уклала шлюб з ОСОБА_6, актовий запис № 2022, що стверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії І-МИ № 338490, виданим міськвідділлом ЗАГС м. Чернівці. Дружині присвоєно прізвище «Фуштей».

15 лютого 2013 року в с. Полівці Чортківського району ОСОБА_4 померла, про що в книзі реєстрації смертей 18 лютого 2013 року зроблено відповідний актовий запис № 05 та Полівецькою сільською радою Чортківського району Тернопільської області видано свідоцтво про смерть серії І- ИД № 152013.

17 жовтня 2013 року в с. Полівці Чортківського району ОСОБА_2 помер, про що в книзі реєстрації смертей 21 жовтня 2013 року зроблено відповідний актовий запис №20 та Полівецькою сільською радою Чортківського району Тернопільської області видано свідоцтво про смерть серії І- ИД № 162841.

При житті подружжя мало на праві приватної власності по 1/2 частині житлового будинку з відповідними частинами господарських будівель та споруд по вул. Шкільній, 20 в с. Полівці Чортківського району Тернопільської області.

З довідки № 72 від 30.01.2014 року, виданої Полівецькою сільською радою Чортківського району Тернопільської області вбачається, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, померла 15 лютого 2013 року, проживала і була зареєстрована у с. Полівці з 1953 року по день смерті. Разом з нею проживав та був зареєстрований чоловік ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, який помер 17 жовтня 2013 року.

Після їхньої смерті відкрилася спадщина на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в с. Полівці, вул. Шкільна, 20 Чортківського району Тернопільської області. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є спадкоємцями за законом, однак, отримати свідоцтво про право на спадщину після смерті спадкодавців не можуть, про що говориться у відповіді № 2302/02-14 від 26 серпня 2015 року Чортківської районної державної нотаріальної контори, оскільки, відсутній правовстановлюючий документ, який посвідчує право власності спадкодавців на спадкове майно, а саме: свідоцтво про право власності на нерухоме майно, яке належить тільки спадкодавцям.

Відповідно до абзацу 3 ч. 2 ст. 331 ЦК України право власності на нерухоме майно виникає з моменту його державної реєстрації, виходячи з ст. ст. 25, 30 ЦК України мати та набути цивільне право (право власності на нерухоме майно) може лише жива та дієздатна особа. Виходячи із змісту ст. ст. 391, 392 ЦК України у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника (спадкоємця) повинно вирішуватись у судовому порядку.

Те, що покійні ОСОБА_2 та ОСОБА_4 дійсно мали право приватної власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по вул. Шкільній, 20 в с. Полівці Чортківського району, підтверджується зведеним актом вартості будівель та споруд, де власниками вказаного будинковолодіння по 1/2 частині є ОСОБА_2 та ОСОБА_4

Згідно довідки № 311 від 06.08.2015 року, виданої Полівецькою сільською радою, станом на 01.07.1990 року, згідно погосподарської книги №1 по вул. Шкільна в с. Полівці рахувалися члени колгоспного двору, а саме: ОСОБА_2 – голова двору; ОСОБА_4, - дружина.

Оскільки, свідоцтво про право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в с. Полівці, вул. Шкільна, 20 Чортківського району на ім’я ОСОБА_2 та ОСОБА_4 відсутнє, позов ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підлягає задоволенню.

На підставі ст. ст. 25, 30, 380, 386, 392, 1222, 1223, 1258, 1268 Цивільного кодексу України та керуючись ст. ст. 10, 57, 60, 212, 213, 215 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину житлового будинку з відповідною частиною господарських будівель та споруд в с. Полівці по вул. Шкільній, 20 Чортківського району, як на спадкове майно, після смерті батька ОСОБА_2, який помер 17 жовтня 2013 року в с. Полівці Чортківського району Тернопільської області.

Визнати за ОСОБА_3 право власності на 1/2 частину житлового будинку з відповідною частиною господарських будівель та споруд в с. Полівці по вул. Шкільній, 20 Чортківського району, як на спадкове майно, після смерті матері ОСОБА_4, яка померла 15 лютого 2013 року в с. Полівці Чортківського району Тернопільської області.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Тернопільської області через Чортківський районний суд, шляхом подачі протягом десяти днів з дня проголошення рішення, апеляційної скарги.

Рішення набирає законної сили після закінчення строків на його апеляційне оскарження.

Суддя (підпис)

Копія вірна

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи №608/1744/15-ц

Рішення набрало законної сили « » 2015 р.

Суддя: Н. З. Коломієць

Копію рішення видано " " р.

Секретар:

Джерело: ЄДРСР 50431080
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку