open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 2- 1328 - 2008 рік

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

18.07. 2008 року Алуштинський міський суд АР Крим у складі:

головуючого Хотянової В.В.

при секретарі Баєвої Т.В.

розглянувши|розгледівши| у відкритому |відчиненому| судовому засіданні в м. Алушті цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Малоріченської сільської ради, Алуштинського міського управління земельними ресурсами, Алуштинської державної нотаріальної контори про визнання державного акту на право власності на земельну ділянку частково недійсним, про визнання свідоцтва про право власності на спадщину частково недійсним, про визнання права власності на ½ частину земельної ділянки, про зобов*язання видати державний акт на право власності на земельну ділянку

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1. звернулась до суду з зазначеним позовом.

Позовні вимоги мотивовані тим, що на підставі договору дарування від 10.12.1998 року ій належить ½ частка будинку АДРЕСА_1. Друга частина домоволодіння належить її сину ОСОБА_2. на підставі свідоцтва про право власності на спадщину за заповітом від 10.10.2006 року, яку він отримав після смерті батька, чоловіка позивачки - ОСОБА_3. На підставі свідоцтва про право власності за заповітом у власністьОСОБА_2. перейшла також земельна ділянка, площею 0, 1381 га, на якій розташований будинок АДРЕСА_1. Зазначену земельну ділянку спадкодавець ОСОБА_3 отримав в порядку приватизації на підставі рішення 7-ї сесії 24 скликання № 7/9 від 19 грудня 2002 року Малоріченської сільської ради для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських будівель.

Вважає, що при приватизації земельної ділянки сільською радою порушені вимоги ст. 89 Земельного колексу України, так як на момент приватизації земельної ділянки, на якій розташований будинок, власниками будинку були вона та ОСОБА_3. , тому земельна ділянка повина була передаватися співвласникам житлового будинку в спільну сумісну власність.

Тому вважає, що державний акт на право власності на земельну ділянку на ім*я ОСОБА_3. є частково недійсним, внаслідок чого є частково недійсним свідоцтво про право власності на спадщину за заповітом, так як власником 1/2 частки земельної ділянки, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку , має бути вона, як власник ½ частки домоволодіння, яке розташована на зазначеній земельній ділянці.

У судовому засіданні позовні вимоги підтримала з уточненнями , пояснила, що вона не може користуватися домоволодінням, так як вся земельна ділянка, що призначена для обслуговування будинку належить її синові . Просить визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд АДРЕСА_1, серії КМ № 069528 від 25 червня 2003 року, виданий на ім*я ОСОБА_3 на підставі рішення 7 сесії 24 скликання Малоріченської сільської ради від 19 грудня 2002 року за № 7/9, визнати за нею , як власником ½ частки будинку АДРЕСА_1 право на приватизацію земельної ділянки розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування зазначенного житлового будинку і господарських споруд .

Визнати за ОСОБА_1. право власності в порядку приватизації на ½ частку земельної ділянки розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд АДРЕСА_1, за ОСОБА_3визнати право власності в порядку приватизації на ½ частку земельної ділянки розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд АДРЕСА_1.

Свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 10 жовтня 2006 року, виданного Алуштинською державною нотаріальною конторою на ім*я ОСОБА_2 в частині визнання спадковим майном земельної ділянки загальною площею 0, 1381 га, на якій розташований будинок АДРЕСА_1 визнати недійсним . За ОСОБА_2визнати право власності на ½ частку земельної ділянки загальною площею 0, 1381 га, на якій розташований будинок АДРЕСА_1, як спадкоємцем за заповітом на спадщину, що відкрилась після смерті ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1та зобов*язати Малоріченську сільську раду та Алуштинське міське управління земельними ресурсами видати ОСОБА_1та ОСОБА_2державний акт на право спільної часткової власності (по ½ частині кожному), на земельну ділянку розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд АДРЕСА_1.

Відповідач ОСОБА_2у судове засідання не з*явився, просить справу розглянути без його участі, позов визнає . У попередньому судовому засіданні пояснював, що не заперечує, щоб на ½ частину земельної ділянки, на яку він отримав свідоцтво про право власності за заповітом, право власності було визнано за ОСОБА_1., яка є співвласником житлового будинку, а не може його обслуговувати, так як власником землі являється він один.

Представник Алуштинського міського управління земельними ресурсами , представник Алуштинської Державної Нотаріальної контори в судове засідання не з*явились, просять позов розглянути без їх участі.

Представник Маломаяцької сільської ради про час, місце розгляду справи повідомлені належним чином, заперечень проти позову не надійшло.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлено наступне.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Власником домоволодіння АДРЕСА_1з господарськими та побутовими будівлями і спорудами був ОСОБА_3, на підставі свідоцтва про право власності від 5.04.1993 року ( а.с. 22, 26).

10.12.1998 року ½ частку зазначеного домоволодіння ОСОБА_3. подарував своїй дружині ОСОБА_1(а.с.4).

На підставі рішення Малоріченської сільської ради від 19 грудня 2002 року ОСОБА_3 безоплатно, в порядку приватизації отримав у власність земельну ділянку розміром 0, 1381 га, що розташована по АДРЕСА_1, для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд, 25 .06.2003 року отримав державний акт на право власності на земельну ділянку (а.с.5).

Згідно вимог ст. 89 Земельного кодексу України земельна ділянка може належати співвласникам жилого будинку на праві спільної сумісної власності. При спільній власності земельна ділянка вважається єдиним об*єктом права.

Судом встановлено, що право власності позивачки на отримання земельної ділянки як співвласника житлового будинку в порядку приватизації порушено, ОСОБА_1. не може вільно користуватися своєю часткою житлового будинку, так як вся земельна ділянка, що виділялась для обслугосування будинку, належала її чоловікові ОСОБА_3.

ОСОБА_3. помер 21.01.2006 року (а.с.6), спадщину за заповітом прийняв його син ОСОБА_2, в тому числу отримав свідоцтво про право власності на спадщину - земельну ділянку розміром 0, 1381 га, що розташована по АДРЕСА_1.

Враховуючи положення ст.ст.368, 370 ЦК України, спадщина має бути відкрита на ½ частку зазначеної земельної ділянки, що належала ОСОБА_3.. Однак, з тих причин, що за ОСОБА_1. не визнано право власності на ½ частини домоволодіння, то спадщина відкрилась на всю земельну ділянку, що виділялась для будівництва і обслуговування житлового будинку АДРЕСА_1.

Згідно вимог ст. 86 Земельного кодексу України земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність ).Теоритичні засади права спільної власності на майно певною мірою стосуються і права спільної власності на землю, яке може бути визначене як право двох або більше осіб на одну земельну ділянку.

Так як сторони є власниками домоволодіння в рівних частках (по ½ Частині кожний), тому і земельна ділянка повина належати їм на праві спільної часткової власності, де частки є рівними. Позивачка набула у власність частку земельної ділянки як співвласник житлового будику, відповідач набув у власність ½ частку земельної ділянки як спадкоємець після смерті батька, тобто сторони набули у власність одну земельну ділянку, кожному співласнику домоволодіння повина належати 1/2 частина земельної ділянки, яка належить співласникам нерухомості на праві спільної часткової власності в рівних частках, що передбачено ст. 357 ЦК України.

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку виникає у громадянина після одержання документа, що підтверджує право власності - Державного акта про право власності на земельну ділянку та його державної реєстрації. Вирішуючи питання про визнання за позивачкою права власності на частину земельної ділянки, суд зобов*язує відповідачів видати нові державні акти ОСОБА_1та ОСОБА_2 на право спільної часткової власності (по ½ частині кожному), на земельну ділянку розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд АДРЕСА_1.

На підставі викладеного , у відповідності із ст.ст. 89, 120 Земельного кодексу України, ст.ст. 125, 357 , 368 , 370 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 212, 214-215, 218 ЦПК України, суд

В и р і ш и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд АДРЕСА_1, серії КМ № 069528 від 25 червня 2003 року, виданий на ім*я ОСОБА_3 на підставі рішення 7 сесії 24 скликання Малоріченської сільської ради від 19 грудня 2002 року за № 7/9.

Визнати за ОСОБА_1, власником ½ частки будинку АДРЕСА_1 право на приватизацію земельної ділянки розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування зазначенного житлового будинку і господарських споруд .

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку приватизації на ½ частку земельної ділянки розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд АДРЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_3право власності в порядку приватизації на ½ частку земельної ділянки розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд АДРЕСА_1.

Визнати частково недійсним свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 10 жовтня 2006 року, виданного Алуштинською державною нотаріальною конторою на ім*я ОСОБА_2 в частині визнання спадковим майном земельної ділянки загальною площею 0, 1381 га, на якій розташований будинок АДРЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_2право власності на ½ частку земельної ділянки загальною площею 0, 1381 га, на якій розташований будинок АДРЕСА_1, як спадкоємцем за заповітом на спадщину, що відкрилась після смерті ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

Зобов*язати Малоріченську сільську раду та Алуштинське міське управління земельними ресурсами видати ОСОБА_1та ОСОБА_2державний акт на право спільної часткової власності (по ½ частині кожному), на земельну ділянку розміром 0, 1381 га для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд АДРЕСА_1.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 118 грн 49 коп на користь держави.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного Суду Автономної Республіки Крим через Алуштинський міський суд , шляхом подачі в 10 - денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч.4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 4904222
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку