open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2015 р.

Справа № 804/7127/15

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Боженко Н. В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Верхньодніпровської об’єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про припинення підприємницької діяльності , –

ВСТАНОВИВ:

Верхньодніпровська об’єднана державна податкова інспекція ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовною заявою до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, в якому просить припинити підприємницьку діяльність відповідача.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач перебуває на обліку в Верхньодніпровській об’єднаній державній податковій інспекції ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області як платник податків та інших обов’язкових платежів, проте при здійснені своєї діяльності порушує вимоги діючого законодавства, а саме не подає податкову звітність більше року, що не дає можливості контролюючим органам здійснювати контроль за додержанням вимог податкового та іншого законодавства та є підставою для припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця. Заборгованості по платежам до бюджету не має. Позивач просить припинити підприємницьку діяльність фізичної особи-підприємця ОСОБА_1.

Позивач про відкриття скороченого провадження за цим адміністративним позовом був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах справи.

Відповідач про відкриття скороченого провадження повідомлений належним чином шляхом направлення копії ухвали від 08 червня 2015 року на адресу відповідача, яка отримана ним, що підтверджується матеріалами справи. Суд вважає, що вжив усі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про розгляд даної адміністративної справи та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення адміністративного позову.

Згідно даних податкового органу ОСОБА_1, зареєстрована за адресою: 51630, Дніпропетровський район, Верхньоніпровський район, с. Василівка, вул. Лугова, буд.10, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 та знаходиться на обліку Верхньодніпровській об’єднаній державній податковій інспекції ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області.

Відповідно до Довідки позивача, відповідач не надає податкову звітність позивачу більше року, а саме з 26.05.2009року.

Розпорядженням в.о. начальника Верхньодніпровській об’єднаній державній податковій інспекції ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області прийнято рішення від 28.04.2015 року №20-р про звернення до Дніпропетровського окружного адміністративного суду щодо припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця відповідача.

Як вбачається з Довідки позивача, заборгованості по платежам до бюджету відповідач не має.

Відповідно до пп.20.1.12 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно з п.67.2 ст. 67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до п. 11.10 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. №1588 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 р. за №1562/20300, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі: неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності; якщо установчі документи суперечать чинному законодавству; провадження діяльності, яка суперечить установчим документам та законодавству; наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням; наявності в органу державної податкової служби передбачених законами України інших підстав для постановлення судового рішення щодо припинення (ліквідації) чи скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Згідно зі статтею 16 Податкового кодексу України платник податків зобов’язаний:

- вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2 пункту 16.1 статті 16);

- подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16);

- сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Приписами статті 49.2 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податків господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно з ч. 2 ст. 46 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб – підприємців” підставами для постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Вирішуючи спір по суті суд приходить до висновку, що вимоги позивача підлягають задоволенню, так як відповідачем порушені вимоги Податкового кодексу України, Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” у зв’язку з неподанням податкової звітності більше одного календарного року.

Керуючись ст.ст. 158 - 163, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Верхньодніпровської об’єднаної державної податкова інспекція ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про припинення підприємницької діяльності - задовольнити.

Припинити підприємницьку діяльність фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (51630, вул. Лугова, буд. 10, с. Василівка, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область, Україна, ідентифікаційний номер НОМЕР_1).

Копію постанови направити Управлінню з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців для внесення державним реєстратором відповідного запису до ЄДРПОУ.

Постанову звернути до негайного виконання.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя

ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 48880888
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку