open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" березня 2010 р.

справа № 2а-526/2009

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі: головуючого судді: Кожана М.П.

суддів: Проценко О.А. Туркіної Л.П.

розглянула в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області

на постанову: Куйбишевського районного суду Запорізької області від 25.05.2009р. у справі №2а-526/09

за позовом: ОСОБА_1

до: Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області

про: визнання дій протиправними та зобов’язання зробити перерахунок надбавки до пенсії,-

ВСТАНОВИЛА:

18.03.2009р. позивач звернувся до суду першої інстанції з позовом до Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області, у якому просить поновити пропущений строк на звернення до суду за захистом порушених прав за період з 01.01.2006р. по 31.12.2007р., визнати протиправними дії відповідача та зобов’язати Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області здійснити перерахунок та виплату позивачу надбавки до пенсії згідно статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»за період з 09 липня 2007 року по день розгляду справи.

Постановою Куйбишевського районного суду Запорізької області від 25.05.2009р. у справі №2а-526/09 позовні вимоги задоволено частково, визнано неправомірною бездіяльність Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області щодо невиконання законодавчо визначеного обов’язку здійснити за період з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 року перерахунок та виплату надбавки до пенсії позивачу у розмірі, встановленому ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»; зобов’язано Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області здійснити перерахунок та виплату позивачу надбавки до пенсії згідно ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»за період з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 року з врахуванням раніше проведених підвищень до пенсії «Дітям війни»за відповідні періоди; в іншій частині позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з постановою відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати постанову та відмовити в задоволені позовних вимог.

Перевіривши законність і обґрунтованість постанови суду першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що позивач відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” має статус дитини війни, що підтверджується відміткою в пенсійному посвідченні.

Відповідно до ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” дітям війни, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Суд першої інстанції вірно відмовив позивачу в задоволені позовних вимог за 2006 рік. Так, Законом України “Про державний бюджет України на 2006 рік” було зупинено дію статті 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”, однак Законом України від 19 січня 2006 року №3367-IV дію цієї статті було відновлено, але встановлено, що пільги дітям війни, передбачені абзацом сьомим статті 5, запроваджується з 1 січня 2006 року, а статтею 6, - у 2006 році поетапно, за результатами виконання бюджету у першому півріччі, у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Однак протягом 2006 року Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів відповідних нормативно –правових актів не видавалось, тому і підстав для нарахування підвищення у 2006 році не було.

Дія ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” на 2007 рік була призупинена п. 12 статті 71 і ст. 111 Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік ”.

Проте, рішенням Конституційного Суду України № 6-рп від 9 липня 2007 року положення Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік” щодо призупинення дії положення ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” визнані неконституційними.

Отже, управління Пенсійного фонду України повинно було зробити перерахунок пенсії позивачу починаючи з липня 2007 року. Підстави для перерахунку за період з січня по 9 липня 2007 року –були відсутні, оскільки дії відповідача щодо невиплати у цей період підвищення до пенсії ґрунтувалися на Законі України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”, який діяв на той час.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач будь-яких дій, пов’язаних з перерахунком пенсії позивачу в частині її підвищення відповідно до положень ст. 6 Закону “Про соціальний захист дітей війни” у 2007 році не здійснював, а також не проводив виплату.

За таких обставин колегія суддів вважає, що відповідач припустився бездіяльності щодо своєчасного перерахунку та виплати пенсії в розмірі, передбаченому ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”.

Підпунктом 2 пункту 41 розділу II Закону України №107-VІ “Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України”текст статті 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” викладено в новій редакції, відповідно до якої розмір підвищення пенсії склав 10 % від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Тому, підстави для підвищення пенсії за період з січня по 22 травня 2008 року –були відсутні, оскільки позивачу пенсія з підвищенням на 10% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність виплачувалася.

Проте, рішенням Конституційного суду України № 10-рп від 22 травня 2008 року визнано неконституційним положення Закону України “Про Державний бюджет України на 2008 рік” щодо викладення положень ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” в новій редакції.

Таким чином, дію ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” відновлено, тому суд першої інстанції правомірно зобов’язав відповідача провести перерахунок та виплату підвищення з 22.05.2008 року.

Нормами Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік»не передбачено обмежень щодо застосування положень ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», та крім цього ст. 54 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік»установлено у 2009 році прожитковий мінімум на одну особу та для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, в розмірах, що діяли у грудні 2008 року. Розміри державних соціальних гарантій на 2009 рік, що визначаються залежно від прожиткового мінімуму, встановлюються відповідними законами України, цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

При цьому необхідно зазначити, що розмір підвищення до пенсії особам, які мають статус «дитини війни», передбачений ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», повинен обчислюватись виходячи з розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, що втратили працездатність, який встановлено чинним законодавством на кожний бюджетний рік, а саме 2008р.,2009р.

Доводи відповідача про відсутність виплат у зв`язку з відсутністю фінансування з Державного бюджету України не може бути підставою для відмови в задоволені позовних вимог так як саме на органи Пенсійного фонду України покладено обов’язок перерахування та виплати пенсії з відповідними підвищеннями, в тому числі при відсутності достатніх коштів за рахунок власних з наступних їх погашенням з Державного бюджету України.

Згідно частини 1 статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Колегія суддів вважає за необхідне прийняти у своїх висновках поняття “мінімальна пенсія за віком”, про яке йдеться в ст. 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, оскільки саме це правове визначення застосовується виключно в діях відповідача під час визначення пенсій громадянам та їх призначення.

Положення ст. 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” не є перешкодою для застосування даної величини (мінімального розміру пенсії за віком) до обрахування підвищення до пенсії згідно ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”, оскільки чинним законодавством не встановлено іншого, крім передбаченого даною статтею, мінімального розміру пенсії за віком.

Як вбачається з матеріалів даної адміністративної справи позивач звернувся до суду першої інстанції з позовом 18.03.2009р. та просив суд поновити пропущений ним строк на звернення до суду за захистом порушеного права, але під час розгляду справи як судом першої інстанції так і апеляційним судом, позивачем не було надано суду належних доказів поважності пропуску ним встановленого ст. 99 КАС строку на звернення до суду за захистом порушеного права і тому колегія суддів вважає, що суд першої інстанції обґрунтовано відмовив позивачу у поновлені пропущеного ним строку на звернення до суду та вирішував позовні вимоги позивача в межах встановленого ст. 99 КАС України строку.

За таких обставин колегія суддів приходить до висновку, що судом першої інстанції було повно встановлені обставини справи та надана правильна юридична оцінка, у зв’язку з чим підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні.

Між тим, колегія суддів вважає за необхідне змінити постанову суду зазначивши про зобов’язання відповідача перерахувати та виплатити позивачу пенсію за 2008рік –з 22.05.2008р. по 31.12.2008р., за 2009рік –з 01.01.2009р. по 25.05.2009р. (25.05.2009р. –день розгляду справи судом першої інстанції), оскільки судом першої інстанції не вирішено дані позовні вимоги.

Керуючись ст. ст. 198, 201, 205, 207 КАС України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В и л а :

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області –залишити без задоволення.

Постанову Куйбишевського районного суду Запорізької області від 25.05.2009р. у справі №2а-526/09 –змінити.

Зобов`язати Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі Запорізької області провести перерахунок та виплату підвищення пенсії ОСОБА_1 в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком як це передбачено ст.6 ЗУ “Про соціальний захист дітей війни” з урахуванням норм ч.1 ст.28 ЗУ “Про загальнообов`язкове державне соціальне пенсійне страхування” за 2008рік –з 22.05.2008р. по 31.12.2008р., за 2009рік –з 01.01.2009р. по 25.05.2009р., з урахуванням фактично сплачених сум у цей період.

В іншій частині постанову залишити без змін.

Постанова суду набирає законної сили з моменту її постановлення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця.

Головуючий : М.П. Кожан

Судді : О.А. Проценко

ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 47290477
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку