open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 липня 2015 р. Справа № 923/973/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Александрової Л.І. при секретарі Кудак М.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом ОСОБА_1, с. Антонівка, м. Херсон

до відповідача-1: ОСОБА_2, м. Топки, Кемеровська область, Росія

відповідача-2: приватного акціонерного товариства "Фото Таврії", м. Херсон

відповідача-3: товариства з обмеженою відповідальністю "Депозитарно-фондова компанія "Славутич-Капітал", м. Дніпропетровськ

про зобов'язання внести зміни до системи реєстру власників цінних паперів

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1 паспорт НОМЕР_1, видан 18.10.2005 року Дніпровським ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області, ОСОБА_3, представник, дов. від 30.01.2015 року та ОСОБА_4, представник, дов. від 30.01.2015 року;

від відповідача - 1 - не прибув;

від відповідача - 2 - не прибув;

від відповідача - 3 - не прибув.

В судовому засіданні згідно з приписами ст. 85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення після закінчення розгляду справи.

ОСОБА_1 (позивач) звернувся до господарського суду Херсонської області з позовом до ОСОБА_2 (відповідач-1), до приватного акціонерного товариства "Фото Таврії" (відповідач-2), до товариства з обмеженою відповідальністю "Депозитарно-фондова компанія "Славутич-Капітал" (відповідач-3), яким просить зобов'язати ТОВ "Депозитарно-фондова компанія" "Славутич-Капітал" внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ "Фото Таврії" шляхом скасування запису щодо права власності ОСОБА_5 на акції ПАТ "Фото Таврії" в кількості 1697 штук на загальну номінальну вартість 17818 грн. 50 коп. з відсотком 50,8084 від загальної кількості акцій ПАТ "Фото Таврії".

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 26.06.2015 р. порушено провадження у справі та призначено розгляд справи на 15.07.2015 р.

Представники позивача підтримують заявлені позовні вимоги у повному обсязі та просить суд їх задовольнити повністю з зазначених у позовній заяві підстав.

Відповідач-1, відповідач-2, відповідач-3, належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справи, що підтверджується поштовими повідомленнями про вручення ухвали від 26.06.2015 р. (а.с. 80, 82, 83), але явку уповноважених представників в судове засідання не забезпечили, витребувані судом документи не надали.

Неявка представників відповідачів у судове засідання господарського суду не перешкоджає розгляду справи по суті за наявними у ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Заслухавши пояснення представників позивача, дослідивши матеріали справи, господарський суд

в с т а н о в и в:

Звертаючись до суду з даним позовом, позивач обґрунтовує його наступним.

В листопаді 2014 року позивач дізнався, що в ПАТ "Фото Таврії" існує акціонер ОСОБА_5, який володіє контрольним пакетом акцій в кількості 1697 штук на загальну номінальну вартість 17818, 50 грн. з відсотком 50,8084 від загальної кількості акцій ПАТ "Фото Таврії".

Під час проведення загальних зборів акціонерів ПАТ "Фото Таврії" в 2011 році ОСОБА_5 не був акціонером цього товариства та не значився в реєстрі власників цінних паперів.

Тобто, ОСОБА_5 став власником контрольного пакету акцій ПАТ "Фото Таврії" в період з 2011 року по 2014 рік - під час дії Закону України "Про акціонерні товариства".

Відповідно до вимог ст. 2 Закону України "Про акціонерні товариства" контрольний пакет акцій - пакет із більше ніж 50 відсотків простих акцій акціонерного товариства.

Відповідно до вимог ст. 64 Закону України "Про акціонерні товариства" особа (особи, що діють спільно), яка має намір придбати акції, що з урахуванням кількості акцій, які належать їй та її афілійованим особам, за наслідками такого придбання становитимуть 10 і більше відсотків простих акцій товариства (далі - значний пакет акцій), зобов'язана не пізніше ніж за 30 днів до дати придбання відповідного пакета акцій подати товариству письмове повідомлення про свій намір та оприлюднити його. Оприлюднення повідомлення здійснюється шляхом надання його Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, кожній біржі, на якій товариство пройшло процедуру лістингу, та опублікування в офіційному друкованому органі.

У повідомленні зазначаються кількість, тип та/або клас акцій товариства, що належать особі (кожній з осіб, що діють спільно) та кожній з її афілійованих осіб, а також кількість простих акцій товариства, які особа (особи, що діють спільно) має намір придбати.

Відповідно до вимог ст. 65 Закону України "Про акціонерні товариства" Особа (особи, що діють спільно), яка внаслідок придбання акцій товариства з урахуванням кількості акцій, які належать їй та її афілійованим особам, стала власником контрольного пакета акцій товариства, протягом 20 днів з дати придбання зобов'язана запропонувати всім акціонерам придбати у них прості акції товариства, крім випадків придбання контрольного пакета акцій у процесі приватизації.

Зазначена особа (особи, що діють спільно) надсилає до товариства публічну безвідкличну пропозицію (оферту) для всіх акціонерів - власників простих акцій товариства про придбання акцій на адресу місцезнаходження товариства на ім'я наглядової ради або виконавчого органу (якщо утворення наглядової ради не передбачено статутом товариства) та повідомляє про це Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку і кожну фондову біржу (біржі), на якій товариство пройшло процедуру лістингу. Наглядова рада (або виконавчий орган товариства, якщо утворення наглядової ради не передбачено статутом товариства) зобов'язана надіслати зазначену письмову пропозицію кожному акціонеру відповідно до переліку акціонерів товариства протягом 10 днів з моменту отримання відповідних документів від особи (осіб, що діють спільно), яка придбала контрольний пакет акцій товариства.

Пропозиція акціонерам про придбання належних їм акцій має містити дані про:

1) особу (кожну з осіб, що діють спільно), яка придбала контрольний пакет акцій товариства, та її афілійованих осіб - прізвище (найменування), місце проживання (місцезнаходження), кількість, тип та/або клас акцій товариства, належних кожній із зазначених осіб;

2) запропоновану ціну придбання акцій та порядок її визначення;

3) строк, протягом якого акціонери можуть повідомити про прийняття пропозиції щодо придбання акцій відповідно до частини третьої цієї статті;

4) порядок оплати акцій, що придбаваються.

Таким чином, законодавець зобов'язав особу яка має намір придбати значний пакет акцій не пізніше ніж за 30 днів до дати придбання відповідного пакета акцій подати товариству письмове повідомлення про свій намір та оприлюднити його, що не було зроблено ОСОБА_5.

Крім того, законодавець зобов'язав особу яка вже придбала контрольний пакет акцій, протягом 20 днів з дати придбання запропонувати всім акціонерам придбати у них прості акції товариства, що також не було виконано ОСОБА_5

Тому позивач стверджує, що ОСОБА_5 не виконав жодних приписів Закону України "Про акціонерні товариства", щодо оприлюднення інформації про намір придбати значний пакет акцій, та пропозиції всім акціонерам придбати у них прості акції товариства, чим порушив законодавство та інтереси суспільства.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до вимог ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою ст. 203 цього Кодексу.

А відтак позивач вважає, що правочин щодо набуття ОСОБА_5 права власності на акції ПАТ "Фото Таврії" в кількості 1697 штук на загальну на загальну номінальну вартість 17818 грн. 50 коп. з відсотком 50,8084 від загальної кількості акцій ПАТ "Фото Таврії" підлягає скасуванню.

У зв'язку з викладеним позивач вважає, що порушені його права як акціонера ПАТ "Фото Таврії", а тому просить зобов'язати ТОВ "Депозитарно-фондова компанія" "Славутич-Капітал" внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ "Фото Таврії" шляхом скасування запису щодо права власності ОСОБА_5 на акції ПАТ "Фото Таврії" в кількості 1697 штук на загальну номінальну вартість 17818 грн. 50 коп. з відсотком 50,8084 від загальної кількості акцій ПАТ "Фото Таврії".

Згідно ст. 1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, у тому числі фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності мають право звертатися до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Згідно ст.ст. 33, 34 ГПК України позивач повинен довести ті обставини, на які він посилається як на підставу своїх вимог. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними заходами доказування, не можуть підтверджуватися іншими заходами доказування.

Позивачем в порушення даних вимог норм чинного законодавства не надано жодного доказу порушення його прав та інтересів, як акціонера ПАТ "Фото Таврії", не надано доказів існування правочинів щодо придбання ОСОБА_5 акцій ПАТ "Фото Таврії" та що ці правочини визнано недійсними у встановленим чинним законодавством порядку, не надано також доказів, що він звертався до ТОВ "Депозитарно-фондова компанія" "Славутич-Капітал" з вимогою щодо внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ "Фото Таврії" і йому в цьому було відмовлено.

За таких обставин суд не вбачає підстав для задоволення позовних вимог щодо ТОВ "Депозитарно-фондова компанія" "Славутич-Капітал".

Що стосується позовних вимог до ОСОБА_5 та ПАТ "Фото Таврії", то позивачем не заявлено до них жодної вимоги, в зв'язку з чим в задоволенні позову до відповідача-1 та відповідача-2 має бути відмовлено.

В ході розгляду справи позивач заявив клопотання про витребування доказів, яке суд відхилив, оскільки вони не стосуються предмету даного спору.

Судові витрати покладаються на позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

в и р і ш и в:

1. В задоволенні позову відмовити.

Повне рішення складено 21.07.2015 р.

Суддя Л.І. Александрова

Джерело: ЄДРСР 47109426
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку