open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

№ 317/5185/14-ц

№ 2/317/364/2015

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

«10» липня 2015 року

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого – судді Ачкасова О.М.

при секретарі – Кузіній Л.Х.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Запоріжжі цивільну справу за позовом Концерну «Міські теплові мережі» в особі Філії Концерну «МТМ» Орджонікідзевського району до ОСОБА_1 про спонукання укласти договір,

В С Т А Н О В И В :

Концерн «Міські теплові мережі» в особі Філії Концерну «МТМ» Орджонікідзевського району звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про спонукання укласти договір, уточнивши який, посилались на те, що 16.05.2011 р.,14.11.2014 р. позивачем був направлений відповідачці проект Договору купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді, надання послуги централізованого постачання гарячої води № 202896, для підписання. Однак, відповідачка проігнорувала пропозиції позивача та не уклала Договір в строки, визначені діючим законодавством, хоча позивач здійснював та продовжує здійснювати постачання теплової енергії в гарячій воді, надає послуги централізованого постачання гарячої води до нежитлового приміщення за адресою : м. Запоріжжя, вул. Панфіловців, буд. 27, прим. № 3, яке належить на праві приватної власності ОСОБА_1, тому позивач був вимушений звернутись до суду з позовом.

Представник позивача у судове засідання не з»явилася, надала суду заяву, у якій повністю підтримала уточнений позов, просила його задовольнити, проти ухвалення заочного рішення не заперечувала, просила суд розглянути справу за її відсутності.

Відповідачка в судове засідання не з'явилася,була повідомлена належним чином про місце та час розгляду справи, про причини неявки суд не повідомила.

Суд вважає можливим розглянути справу заочно, за відсутності сторін у справі, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши матеріали справи, проаналізувавши всі докази, суд вважає що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено , що позивач з 22.02.2006 року здійснює постачання теплової енергії до нежитлового приміщення, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Панфіловців, буд. 27, прим. № 3, яке належить на праві приватної власності ОСОБА_1 Даний факт підтверджується договором купівлі-продажу, укладеного між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 22.02.2006 року, реєстровий номер 602, що також підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 28.02.2006 року.

16.05.2011 року позивачем на адресу відповідачки був направлений лист та два примірника договору купівлі-продажу теплової енергії у гарячій воді №202896 від 01.05.2011р. та 14.11.2014 року позивачем на адресу відповідачки був направлений лист та два примірника договору купівлі-продажу теплової енергії у гарячій воді №202896 від 01.11.2014 р, який був викладений у наступній редакції :

« Договір № 202896

купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді,

надання послуги централізованого постачання гарячої води

м . Запоріжжя “01” листопада 2014 року

Власник нежитлового приміщення ОСОБА_1 (надалі – Споживач), що є власником приміщення 3 в буд. 27 по вул. Панфіловців м. Запоріжжя та Концерн „Міські теплові мережі” (надалі – Теплопостачальна організація) в особі директора філії Концерну „Міські теплові мережі” Орджонікідзевського району ОСОБА_3, що діє на підставі довіреності № 515/1/20-19 від 30.01.2014 року, далі – сторони, уклали цей договір купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді, надання послуги централізованого постачання гарячої води (далі – договір).

1. Предмет договору

1.1. За цим договором Теплопостачальна організація бере на себе зобов’язання відпустити теплову енергію в гарячій воді для опалення та надати послугу з централізованого постачання гарячої води (за Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010 код 35.30.1 – пара та гаряча вода; постачання пари, гарячої води), (надалі – теплова енергія, гаряча вода) Споживачу, а Споживач зобов’язується прийняти та оплатити їх вартість за діючими тарифами (цінами) в терміни та порядку, встановленими умовами цього Договору та додатками до Договору, що є його невід’ємними частинами.

1.2..Під час виконання умов цього Договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим Договором, сторони зобов’язуються керуватися Законом України „Про теплопостачання”, Законом України „Про житлово-комунальні послуги”, „Правилами користування тепловою енергією”, „Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення”, „Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду”, „Правилами будови і безпечної експлуатації трубопроводів пари та гарячої води”, „Правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж”, та іншими актами цивільного законодавства і нормативно–правовими актами та документами.

1.3.У випадку прийняття компетентними органами нормативних актів, якими регулюються відносини з постачання теплової енергії, гарячої води за цим договором, нове законодавство поширюється на умови цього договору без узгодження його сторонами та внесення додаткових змін.

2. Умови і порядок передачі теплової енергії, надання послуги централізованого постачання гарячої води

2.1. Теплова енергія відпускається Споживачу в Гкал згідно з Додатком 1 до цього договору в гарячій воді на такі потреби:

?опалення та вентиляцію – на протязі опалювального періоду;

?кондиціювання – по замовленню Споживача;

?інші технологічні потреби – по замовленню Споживача.

Послуга з централізованого постачання гарячої води надається Споживачу в м куб. згідно з Додатком 1 до цього договору за наявної можливості.

2.2. Нові, реконструйовані та технічно переоснащені системи теплоспоживання, перед їх введенням в експлуатацію мають бути пред’явлені замовником відповідним органам Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії та Теплопостачальній організації з оформленням відповідного акту.

2.3. Перегляд та зміна теплового навантаження виконується на підставі розрахунку проектної організації, яка має відповідну ліцензію, з моменту надання розрахунку, при умові узгодження вихідних даних з Теплопостачальною організацією.

3. Права та обов’язки Споживача

3.1. Споживач має право на:

3.1.1. ОСОБА_4 інформації від Теплопостачальної організації щодо обсягів постачання теплової енергії, гарячої води та їх якості, тарифів (цін), порядку оплати, умов і режимів споживання.

3.1.2. Відшкодування згідно із законодавством України заподіяних йому збитків, за умови належного виконання ним своїх зобов’язань по договору.

3.1.3. Поновлення постачання теплової енергії, гарячої води своїх об’єктів з дозволу Теплопостачальної організації та органів Держенергонагляду після усунення порушень, якщо постачання було припинено (обмежено) без розірвання цього договору.

3.1.4. Підключення Субспоживачів до своїх теплових мереж після отримання письмового дозволу від Теплопостачальної організації.

3.1.5. У разі порушення Теплопостачальною організацією умов договору викликати її представника за письмовим зверненням для складання та підписання акту, у якому зазначаються види порушень, терміни їх усунення, тощо;

3.1.6.В разі недосягнення сторонами згоди відносно вирішення спірних питань щодо незадовільної роботи систем споживання теплової енергії, гарячої води, скликати комісію за участю представників Держенергонагляду, проектної, експлуатаційної та Теплопостачальної організацій і забезпечити вільний доступ для огляду систем; в разі неявки представника Теплопостачальної організації, акт складається у присутності представника уповноважених органів місцевого самоврядування.

3.1.7.Отримання теплової енергії, гарячої води в обсягах і з параметрами якості відповідно до договору та нормативно-правових актів.

3.1.8.Споживач теплової енергії, гарячої води має право на вибір Теплопостачальної організації при наявності технічної можливості.

3.2. Споживач зобов’язується:

3.2.1.Виконувати умови цього договору. Дотримуватися вимог актів цивільного законодавства України, нормативно-правових актів, Правил будови і безпечної експлуатації трубопроводів пари та гарячої води ДНАОП 0.00-1.11-98, Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж.

3.2.2.Забезпечувати належний стан обслуговування та безпечну експлуатацію власної системи теплоспоживання і тепловикористовуючих установок відповідно до проекту.

3.2.3.Зберігати обладнання, прилади комерційного обліку та пломби на них в належному стані.

3.2.4.Терміново письмово повідомити Теплопостачальну організацію про недоліки у роботі приладів комерційного обліку.

3.2.5.Додержуватися затверджених договірних значень споживання теплової енергії, гарячої води за кожним параметром, в обсягах, які визначені в Додатку № 1 до цього договору.

3.2.6.Виконувати умови та порядок оплати спожитої теплової енергії, гарячої води в обсягах і в терміни, які передбачені договором.

3.2.7.Узгоджувати з Теплопостачальною організацією нові підключення та відключення і переобладнання тепловикористовуючих установок у встановленому порядку, які спричинили збільшення або зменшення споживання теплової енергії, гарячої води.

3.2.8.Додержуватись умов та порядку припинення постачання теплової енергії, гарячої води, які передбачені Додатком № 3 до цього договору та іншими актами цивільного законодавства та нормативно-правовими актами.

3.2.9.Письмово сповіщати Теплопостачальну організацію про будь-які зміни у своїй діяльності, що стосуються виконання договірних зобов’язань, зокрема: перехід права власності (користування) на об’єкт теплопостачання, розірвання договору оренди, зміну найменування, організаційно-правової форми, місцезнаходження, банківських реквізитів, керівника, статусу платника податків, ліквідацію, реорганізацію, зміну призначеної особи, відповідальної за теплове господарство, тощо, а також про зміну балансової належності теплових мереж Споживача (Субспоживача) не пізніше 5 днів з моменту настання зазначених подій.

Про звільнення Споживачем займаного приміщення, реорганізацію, припинення, відчуження в будь-який спосіб займаного приміщення Споживач зобов’язаний повідомити Теплопостачальну організацію за 20 діб і в цей самий термін здійснити оплату усіх платежів, передбачених цим договором

3.2.10.Надавати розрахункові документи на вимогу представників Теплопостачальної організації для перевірки правильності оплати та відповідності записів у них показанням приладу комерційного обліку.

3.2.11.Замінювати й встановлювати звужуючі пристрої (дросельні діафрагми, елеватори) тільки за дозволом Теплопостачальної організації та під контролем її представника.

3.2.12.Не допускати перевищення норм витоку теплоносія.

3.2.13.Додержуватись норм якості (загальна лужність, залишкова загальна жорсткість, розчинний кисень) теплоносія у зворотному трубопроводі після своїх систем теплоспоживання.

3.2.14.Не перевищувати середньодобову температуру теплоносія в зворотному трубопроводі більше чим на 3-4°С ніж визначено опалювальним графіком режимів відпуску теплової енергії.

3.2.15.Додержуватись температури гарячої води у місці водорозбору не нижче 50°С та не вище 75°С.

3.2.16.Не включати тепловикористовуюче обладнання, експлуатація якого була заборонена або не прийнята органом Держенергонагляду та Теплопостачальною організацією.

3.2.17.Призначити атестовану особу, відповідальну за справний стан та безпечну експлуатацію власних теплоспоживаючих установок та теплових мереж. Обслуговувати своє теплове обладнання підготовленим та атестованим персоналом або спеціалізованими організаціями на підставі договору та наявної ліцензії на виконання цих робіт.

3.2.18.Безперебійно забезпечувати тепловою енергією, гарячою водою власні системи теплоспоживання, а також, згідно з договором, системи теплоспоживання Субспоживачів, приєднаних до теплового обладнання Споживача.

3.2.19.Щорічно в міжопалювальний період підготовлювати власне теплове господарство з обов’язковими для виконання обсягами робіт щодо підготовки до опалювального періоду згідно чинного законодавства України та надавати до Теплопостачальній організації ОСОБА_4 готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період.

3.2.20.Забезпечувати безперешкодний в будь-який час доби доступ представників Теплопостачальної організації до теплових мереж, теплових вводів, систем теплоспоживання та вузлів обліку теплової енергії, гарячої води за умови пред’явлення службового посвідчення при виконанні ними службових обов’язків.

3.2.21.Забезпечити збереження і належний технічний стан власного теплового обладнання, комерційних приладів обліку теплової енергії, гарячої води (або які ними експлуатуються, передані їм на зберігання), ремонтувати, налагоджувати їх, у встановлені терміни проводити державний метрологічний контроль, держповірку. Перед кожним опалювальним сезоном здійснювати перевірку готовності роботи вузлів обліку, про що представниками Теплопостачальної організації та Держенергонагляду складається відповідний ОСОБА_4. При виконанні ремонтних робіт Споживач письмово сповіщає Теплопостачальну організацію та надає розрахунок витоку теплоносія.

3.2.22.У випадку забруднення зворотного теплоносія з вини Споживача та допущення його надходження в теплові мережі Теплопостачальної організації з показниками якості, які відхиляються від показників якості теплоносію в подавальному трубопроводі:

- негайно зупинити експлуатацію обладнання до усунення причин забруднення та повідомити про це Теплопостачальну організацію;

- оплатити Теплопостачальній організації вартість хімічно очищеної води та витрат на її підігрів, яка йде на заміщення забрудненої.

3.2.23.Підтримувати в технічно справному стані герметизацію інженерних уводів та виводів будівлі (споруди).

3.2.24.Не займати підвали будинків, будівель (споруд), що мають небезпечність затоплення, в яких прокладені теплові мережі або обладнані теплові уводи, під майстерні, склади, магазини, офіси тощо.

3.2.25. Щомісячно, у строки, визначені даним договором, повертати Теплопостачальній організації підписаний уповноваженою особою та належним чином оформлений акт приймання-передачі теплової енергії в гарячій воді, послуги з централізованого постачання гарячої води (далі-Акт).

4. Права та обов’язки Теплопостачальної організації

4.1. Права Теплопостачальної організації

4.1.1.Відпускати Споживачу теплову енергію, гарячу воду за договором.

4.1.2.В будь-який час доби перевіряти стан роботи теплового обладнання та приладів комерційного обліку Споживача. Перевіряти показання вузла обліку та проводити обстеження систем теплоспоживання щодо виявлення споживання теплової енергії, гарячої води поза вузла обліку.

4.1.3.Вимагати від Споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними Споживачем під час користування тепловою енергією, гарячою водою у відповідності з чинним законодавством у сфері теплопостачання.

4.1.4.Обмежувати обсяги відпуску теплової енергії, гарячої води або повністю припиняти її постачання у разі порушення споживачем терміну сплати за поточне споживання теплової енергії, гарячої води, визначеного умовами цього договору, чи наявності боргу на початок кожного розрахункового періоду, а також в інших випадках та порядку, визначених даним договором, додатком 3 до договору, актами діючого законодавства та нормативно-правовими актами у сфері теплопостачання.

4.1.5.При наявності технічної можливості приєднувати до його теплових мереж нових Споживачів (Субспоживачів).

4.1.6.Теплопостачальна організація не несе матеріальної відповідальності перед Споживачем за постачання теплової енергії, гарячої води зі зниженими значеннями параметрів за період, протягом якого Споживач допускав перевищення обсягів споживання або не дотримувався встановлених договором режимів споживання теплової енергії, гарячої води порядку та строків її оплати.

4.1.7.Видавати дозвіл та технічні умови на підключення Споживача до розподільчих теплових мереж.

4.1.8.Одержувати від споживача плату за відпущену теплову енергію, гарячу воду, у тому числі отримувати від Споживача авансовий платіж.

4.1.9.Вимагати повернення підписаних та належним чином оформлених ОСОБА_4 в термін, передбачений умовами даного договору, а в разі неповернення актів вважати їх прийнятими Споживачем в редакції Теплопостачальної організації.

4.1.10.Складати відповідні акти про порушення Споживачем умов даного договору.

4.2. Обов’язки Теплопостачальної організації

4.2.1.Забезпечувати надійне постачання теплової енергії, гарячої води відповідно до умов договору за винятком нормативно встановлених перерв, або за затвердженим уповноваженим органом місцевого самоврядування іншим режимом постачання теплової енергії, гарячої води. Допустиме відхилення обсягів теплової енергії від договірної, яка постачається споживачу протягом доби на межи експлуатаційної відповідальності, не повинне перевищувати ± 10%;

4.2.2.Повідомляти Споживача у письмовій формі або засобами масової інформації про зміну тарифів.

4.2.3.Здійснювати перевірку теплового обладнання та стан роботи приладів комерційного обліку Споживача не рідше одного разу в 6 місяців зі зняттям контрольних показників та підписанням відповідного акту.

4.2.4.Додержуватись температури гарячої води на межі експлуатаційної відповідальності сторін не нижче 50°С та не вище 75°С.

4.2.5.У разі відхилення температури зовнішнього повітря від середньо довгорічних температур, відпуск теплової енергії та оплата проводиться в залежності від фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря.

5. Облік теплової енергії

5.1.Облік споживання теплової енергії на потреби опалення та гарячого водопостачання проводиться за приладами комерційного обліку або розрахунковим способом.

5.2.Проектні роботи та встановлення приладів комерційного обліку теплової енергії, гарячої води виконується за замовленням Споживача, згідно технічних умов, наданих Теплопостачальною організацією, організаціями, які мають відповідні ліцензії. Встановлення приладів комерційного обліку виконується згідно з узгодженим Теплопостачальною організацією та територіальним ДЦСМС Держспоживстандартом проектом на межі експлуатаційної відповідальності теплових мереж Теплопостачальної організації та Споживача. У разі організації вузла обліку не на межі розділу теплових мереж, визначеної згідно із схемою експлуатаційної відповідальності, розрахунок за теплову енергію здійснюється на підставі показів вузла обліку з урахуванням втрат на ділянці мережі від межі розділу до місця установки розрахункових приладів.

5.3.Споживач, що має прилади комерційного обліку, щомісячно подає до Теплопостачальної організації звіт про фактичне споживання теплової енергії, гарячої води в терміни, передбачені в додатку №1 до цього договору.

5.4.Межа балансової належності та/або експлуатаційної відповідальності сторін вказана в Додатку №2 до договору та не може бути змінена в односторонньому порядку.

5.5.При відсутності приладів комерційного обліку або якщо вони вибули з ладу (несанкціоноване втручання в його роботу, порушення механічних та електронних пломб, механічне пошкодження приладів та елементів вузла обліку, закінчення терміну дії держповірки, сумнівні показники тощо), обсяг теплової енергії, визначається Теплопостачальною організацією, як виняток, розрахунковим способом згідно з договірними тепловими навантаженнями, з урахуванням середньомісячної температури зовнішнього повітря, холодної води та кількості годин (діб) роботи тепловикористовуючого обладнання Споживача у розрахунковому періоді.

У разі відсутності або несправності засобів обліку гарячої води, що не підлягає усуненню, плата за послуги з моменту її виявлення вноситься згідно з нормативами (нормами) споживання.

5.6. У разі підключення Споживача без приладів комерційного обліку теплової енергії до центрального теплового пункту (ЦТП) з приладами комерційного обліку – від загального споживання теплової енергії, визначеної за приладами комерційного обліку ЦТП, віднімаються обсяги споживання теплової енергії, визначені за показаннями приладів комерційного обліку Споживачів, підключених до ЦТП, а решта обсягу спожитої теплової енергії розподіляється Споживачу пропорційно до його договірного максимального приєднаного теплового навантаження.

6. Розрахунки за теплову енергію, гарячу воду

6.1. Розрахунки за даним договором здійснюються в грошовій або в іншій формі, що не заперечує діючому законодавству, згідно з діючими на час розрахунків тарифами (цінами), затвердженими в установленому порядку, на підставі показань вузла обліку теплової енергії, гарячої води, а у випадках їх відсутності - відповідно до обсягів фактично спожитої теплової енергії, гарячої води, розрахованих згідно законодавства та умов договору.

6.2. Розрахунковим періодом є календарний місяць.

6.3.Підставою для розрахунків Споживача з Теплопостачальною організацією є рахунок та акт приймання-передачі.

6.4. Споживач зобов’язаний до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим, перерахувати на розрахунковий рахунок Теплопостачальної організації суму заборгованості за спожиту теплову енергію. Споживач має право робити передоплату.

6.5. При наявності приладів комерційного обліку – обсяги спожитої теплової енергії, гарячої води визначаються за фактичними показниками приладів обліку.

Споживачам, що не мають приладів комерційного обліку, обсяги фактично спожитої теплової енергії визначаються згідно з договірними тепловими навантаженнями з урахуванням середньомісячної температури зовнішнього повітря та кількості годин (діб) роботи тепловикористовуючого обладнання Споживача у розрахунковому періоді.

Обсяги спожитих послуг з централізованого постачання гарячої води - згідно з величиною норм середньодобових витрат гарячої води.

6.6. При перерахуванні коштів за теплову енергію у платіжному документі Споживач повинен зазначати район міста, номер та дату даного договору. За наявності заборгованості за даним договором Теплопостачальна організація зараховує кошти, що надійшли від Споживача, як погашення заборгованості за теплову енергію, гарячу воду, відпущену у минулі періоди.

6.7. Споживач з 10 по 12 число місяця, наступного за розрахунковим, повинен отримати від Теплопостачальної організації за адресою: вул. Адмірала Нахімова, буд. №4, тел. 233-00-65, 34-44-72, документи за розрахунковий період:

—рахунок;

—акт приймання-передачі теплової енергії в гарячій воді, послуги з централізованого постачання гарячої води (далі-Акт);

—податкову накладну (платникам ПДВ).

6.7.1. ОСОБА_4 Споживач повинен підписати, оформити належним чином та повернути на адресу Теплопостачальної організації на протязі п’яти днів з дати отримання.

6.7.2. У разі неотримання Теплопостачальною організацією підписаного ОСОБА_4, або обґрунтованих заперечень в його підписанні, у термін, встановлений п. 6.7.1. договору, акт підписується Теплопостачальною організацією з позначенням про відмову у підписанні його Споживачем, та оформлений таким чином ОСОБА_4 вважається погодженим і є підставою для проведення остаточних розрахунків за зазначений в ньому розрахунковий період.

В разі наявності заперечень щодо даних, зазначених в ОСОБА_4, Споживач зобов’язаний надати Теплопостачальній організації нормативно обґрунтовані письмові заперечення до даного ОСОБА_4 з додаванням відповідних документів та погодити з Теплопостачальною організацією всі розбіжності у встановлений пунктом 6.7.1. договору строк. При отриманні заперечень в підписанні ОСОБА_4 та доказів в обґрунтування заперечень до нього, Теплопостачальна організація розглядає їх та надає відповідь про прийняття або відмову у прийнятті заперечень. При прийнятті заперечень до акту вносяться відповідні коригування в ОСОБА_4 наступного місяця . У разі відмови у прийнятті заперечень, Теплопостачальна організація надає нормативно обґрунтовану відповідь та вважає акт прийнятим до розрахунку, якщо цей акт в місячний строк не буде оскаржений Споживачем в судовому порядку.

6.7.3. Сторони щоквартально (по мірі необхідності) з ініціативи Теплопостачальної організації, проводять звірку взаємних розрахунків за фактично спожиту теплову енергію з підписанням акту звірки.

6.8. В розрахунку вартості теплової енергії враховані планові витрати на хімводопідготовку теплоносія в теплових мережах, які належать теплопостачальній організації. У разі повернення Споживачем теплоносія менше отриманого, Споживач відшкодовує Теплопостачальній організації витрати, пов’язані з неповерненням теплоносія, виходячи з планової собівартості одержання води від постачальника та її хімочищення, або знесолення, яка приймається як собівартість в середньому по джерелам теплової енергії Теплопостачальної організації.

6.9. Нормативні втрати теплової енергії і витікання теплоносія в мережах споживачів розподіляються між споживачем та субспоживачем пропорційно до їх долі у споживанні теплової енергії.

6.10. У додатку № 1 до даного договору встановлюється:

- приєднане максимальне теплове годинне навантаження за кожним видом і параметром теплоносія, середньогодинне і середньодобове на гаряче водопостачання, а також місячне, квартальне і річні обсяги постачання теплової енергії, з подальшим коригуванням на фактичну температуру зовнішнього повітря і час споживання теплової енергії, часу надання послуги з постачання гарячої води;

- розрахункова середньодобова витрата гарячої води на послугу з централізованого постачання гарячої води, а також місячне, квартальне і річні обсяги надання послуги з централізованого постачання гарячої води, з подальшим коригуванням на фактичну температуру холодної води та час надання послуги.

6.11. Споживач сплачує Теплопостачальній організації вартість теплової енергії, гарячої води, використаної понад обсяги, які передбачені на відповідний (розрахунковий) період, згідно з умовами договору.

Приєднане теплове навантаження й витрати теплоносія на опалення визначаються відповідно до значення середньомісячної температури зовнішнього повітря, визначеного згідно діючих санітарних норм та правил.

Якщо фактична середньомісячна температура зовнішнього повітря буде нижче від температури зазначеної в діючих нормативних документах, то збільшення споживання теплової енергії понад договірні обсяги на опалення об′єктів не вважається порушенням договору.

7. Відповідальність сторін

За порушення умов, невиконання або неналежне виконання зобов’язань за даним договором, сторони несуть відповідальність згідно діючого законодавства у повному обсязі.

Якщо діями однієї із сторін, іншій завдані збитки, винна сторона зобов’язана їх відшкодувати без зарахування неустойки. Відшкодування збитків та сплата неустойки не звільняє Сторони від виконання зобов’язань за цим договором.

7.1. Відповідальність Теплопостачальної організації

7.1.1. У разі зниження з вини Теплопостачальної організації параметрів теплоносія остання сплачує штраф згідно із законодавством.

7.1.2. У разі порушення безперервного постачання теплової енергії під час виконання споживачем своїх договірних зобов'язань, окрім випадків зазначених у Додатку №3, Теплопостачальна організація сплачує штраф згідно із законодавством.

7.1.3. Теплопостачальна організація несе відповідальність за недотримання затверджених договірних значень обсягів постачання теплової енергії, гарячої води.

Теплопостачальна організація не несе матеріальної відповідальності перед споживачем за відпуск теплової енергії із зниженими значеннями параметрів за ту добу, протягом якої споживач допускав перевищення лімітів споживання або не дотримувався визначених договором режимів споживання теплової енергії.

7.1.4. Теплопостачальна організація несе відповідальність за достовірність наданої інформації.

7.1.5. Теплопостачальна організація несе відповідальність за ненадання на вимогу споживача розрахунку обсягів поставленої теплової енергії, гарячої води.

7.2. Відповідальність Споживача

7.2.1. У разі споживання теплової енергії без дозволу (погодження) Теплопостачальної організації понад максимальне приєднане теплове навантаження по кожному параметру теплоносія та джерелу теплопостачання, встановлене договором, Споживач сплачує Теплопостачальній організації 5-кратну вартість теплової енергії, включаючи тарифну, за кількість теплової енергії, спожитої понад дозволене договором максимальне теплове навантаження (додаток № 1) на підставі складеного акту та додаткового рахунку за весь період з моменту останньої перевірки.

7.2.2. У разі зриву, пошкодження пломб, деталей пломбування, встановлених Теплопостачальною організацією, іншого втручання у роботу засобів обліку теплової енергії, гарячої води, відключення приладів обліку, інше порушення норм та правил експлуатації засобів обліку (в тому числі недотримання споживачем терміну проведення державної повірки засобу обліку), Споживач сплачує штраф у розмірі 25 % вартості теплової енергії, гарячої води, спожитої в попередньому розрахунковому періоді.

7.2.3. Споживач несе відповідальність за належний стан та зберігання власних (або переданих на зберігання) приладів комерційного обліку, своєчасне проведення державної метрологічної атестації приладів, повірки засобів обліку вимірювальної техніки;

7.2.4. За недостовірність наданої інформації (або її ненадання в установлений договором термін) про призначення об’єктів теплоспоживання, розподіл за призначенням опалюваної площі та приєднаного теплового навантаження об’єктів (орендовані та власні приміщення призначені для ведення господарської діяльності та житловий фонд), іншої інформації, необхідної для виконання умов договору Споживач сплачує різницю в нарахуваннях та штраф у розмірі 5% вартості теплової енергії, спожитої в попередньому розрахунковому періоді;

7.2.5. За обмеження вільного доступу до систем теплоспоживання та теплового обладнання, недопущення представників Теплопостачальної організації чи вчинення перешкод при виконанні ними службових обов’язків Споживач сплачує штраф у розмірі 5% вартості теплової енергії, спожитої у попередньому розрахунковому періоді;

7.2.6. У разі самовільного підключення систем теплоспоживання без укладання договору або внесення змін до договору чи підключення їх перед приладами обліку Споживач відключається від системи теплопостачання і сплачує Теплопостачальній організації 5-кратну вартість, включаючи тарифну, за кількість теплової енергії, гарячої води, спожитої такими системами максимальної потужності.

7.2.7. За утримання в антисанітарному стані приміщень вузлів обліку, технічних підпіль, підвалів, горищ, де прокладені трубопроводи теплових мереж Теплопостачальної організації Споживач несе відповідальність згідно діючого законодавства України.

7.2.8. За самовільне переобладнання системи теплоспоживання Споживач сплачує штраф у розмірі 2-кратної вартості теплової енергії, спожитої у попередньому розрахунковому періоді та негайно відновляє систему теплоспоживання за свій рахунок.

7.2.9. У разі витікання теплоносія через несвоєчасне усунення пошкоджень на системі тепло споживання Споживача, останній негайно усуває пошкодження та сплачує штраф у розмірі 5-кратної вартості теплової енергії, спожитої у попередньому розрахунковому періоді.

7.2.10. За порушення Споживачем строків оплати за теплову енергію, встановлених у пункті 6.4. цього Договору, останній сплачує Теплопостачальній організації пеню у розмірі 2 % від суми простроченого платежу (але не більше суми обумовленої чинним законодавством) за кожен день прострочення по день фактичної оплати.

Оплата пені не звільняє Споживача від виконання своїх обов’язків по оплаті заборгованості.

7.3. Факт порушення Споживачем чинного законодавства України та/або умов договору (крім вказаного у п. 7.2.10) встановлюється представником Теплопостачальної організації за участі уповноваженого представника Споживача і підтверджується складеним актом обстеження. Даний акт підписується представниками сторін. У разі відмови представника Споживача від підписання даного акту або відсутності уповноваженого представника, акт вважається дійсним та обов’язковим для сторін за наявності підпису не менше трьох представників Теплопостачальної організації. При цьому в акті робиться запис, що представник Споживача з актом ознайомлений, від підпису відмовився. В цьому випадку акт направляється Споживачу рекомендованим поштовим відправленням за юридичною адресою. Оформлений таким чином акт є підставою для нарахування штрафу та оформлення додаткового рахунку.

У разі виявленого та підтвердженого актом обстеження порушення Споживач сплачує штраф на користь Теплопостачальної організації на підставі виставленого додаткового рахунку протягом 10 днів з дня його вручення споживачу, а при направленні рекомендованим листом – з дати, зазначеної у відбитку поштового штемпеля на документі, що зроблений поштовим відділенням та підтверджує відправлення, з урахуванням поштового пробігу документа (по місту-3 дні, по області – 5- днів, по Україні – 7 днів).

8. Порядок вирішення спорів

8.1. Розбіжності та спори між сторонами, пов’язані з виконанням, зміною, та розірванням цього договору, вирішуються шляхом проведення переговорів, листуванням або укладенням додаткових угод. Пропозиції щодо зміни договірних величин обсягів споживання теплової енергії надаються сторонами не пізніше ніж за 30 днів до початку кварталу.

8.2. У разі неможливості досягти згоди сторони мають право звернутись до суду для вирішення спірного питання.

9. Дія обставин непереборної сили

9.1. При настанні дій непереборної сили, а саме: непередбачені та непереборні події, що відбуваються незалежно від волі і бажання Теплопостачальної організації або Споживача (війна, блокада, страйк, пожежа, аварія, паводок, інше стихійне лихо, заборона експорту (імпорту), валютні обмеження або інші обмеження прав власності на сировину чи готову продукцію, у тому числі на їх переміщення, прийняті державою або відповідним державним органом тощо і призводять до порушення умов укладеного договору) строк виконання зобов`язань за цим договором відкладається на період часу, в термін якого будуть діяти такі обставини.

9.2. Якщо ці обставини будуть продовжуватися більше 3 місяців, кожна з сторін буде мати право відмовитися від подальшого виконання договору. В такому разі жодна з сторін не буде мати право на відшкодування іншій стороні можливих збитків. Сторона для якої виникла повна або часткова неможливість виконання зобов`язань за цим договором повинна негайно повідомити іншу сторону про настання та припинення обставин перешкоджаючих виконанню зобов`язань. Належним доказом вищенаведених обставин є довідка торгово-промислової палати.

10. Термін дії договору

10.1. Цей Договір набирає чинності з дня його підписання і діє до моменту укладання Сторонами письмової угоди про його розірвання.

Умови Договору застосовуються до відносин між Споживачами і Теплопостачальною організацією, які виникли до його укладання – з 01.10.2012 року. Певні умови договору, можуть бути переглянуті за узгодженням сторін на підставах та у відповідності до діючого законодавства України.

10.2. Договір припиняє свою дію у випадках:

- прийняття відповідного рішення судом;

- ліквідації однієї із сторін.

10.3. Припинення дії договору не звільняє Споживача від обов’язку повної сплати за спожиту теплову енергію, гарячої води та відповідальності, передбаченої цим договором і чинним законодавством України.

11. Інші умови

11.1. Невід’ємними частинами цього Договору є:

-додатки до Договору № 1,2,3,4.

11.2. Суперечки та розбіжності щодо виконання умов цього Договору, щодо яких сторонами не буде досягнуто згоди, вирішуються у порядку, встановленому законодавством України.

11.3. Для постійного зв’язку з Теплопостачальною організацією та узгодження всіх питань, пов’язаних з виконанням умов цього договору, Споживач призначає відповідального за теплове господарство в особі ______________________________________________________________________________________________ та особу, що його замінює ______________________________________________________________________.

(посади, прізвища, ім’я та по батькові)

Робочий телефон _______________

Цілодобовий черговий тел. споживача ____________________

У разі зміни відповідальних осіб Споживач письмово сповіщає про це Теплопостачальну організацію, на підставі чого сторони вносять зміни до даного договору шляхом укладання додаткової угоди.

11.4. Теплопостачальна організація призначає відповідального представника в особі _____________________________________________________________________________________

Робочий телефон________________

електрона пошта: _____________________________________________________________

Уповноваженим підрозділом по всім питанням взаємовідносин за даним Договором є :

Філія КОНЦЕРНУ „МТМ” Орджонікідзевського району розташована за адресою:

69057, м. Запоріжжя, вул. Адмірала Нахімова,4

тел. бухгалтерії 233-00-65; тел. відділу збуту 213-70-81

11.5.При підписанні цього договору Сторони надають одна одній належним чином оформлені копії правовстановлюючих документів, свідоцтво про реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, довідку про включення в ЄДРПОУ, довідка платника ПДВ, зразки підпису уповноважених осіб Споживача, які мають право підпису актів приймання -передачі.

11.6.При зміні статусу платника податків, що визначено у договорі, або повну втрату статусу платника податку на прибуток, сторони письмово повідомляють одна одну протягом трьох календарних днів.

11.7. Споживачі надають згоду на обробку (збір, накопичення, використання, внесення змін та таке інше) їх персональних даних з метою забезпечення реалізації відносин у сфері постачання теплової енергії, гарячої води згідно діючого законодавства, а також на передачу персональних даних третім особам (Державній податковій інспекції та іншим) та правоохоронним та контролюючим органам у порядку, передбаченому чинним законодавством.

Споживачі підтверджують, що повідомлені про свої права, передбачені ст.8 Закону України „Про захист персональних даних” щодо обробки їх персональних даних.»

До договору додано чотири додатки та зазначено юридичні адреси сторін та платіжні реквізити і підписи сторін . Згідно норми ст. 1 Закону України "Про теплопостачання" теплова енергія - товарна продукція, що виробляється на об'єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

Законом України „Про теплопостачання” також передбачено, що „Теплогенеруюча організація має право постачати вироблену теплову енергію безпосередньо споживачу згідно з договором купівлі-продажу” (п. 4 ст. 19 Закону).

Згідно Правил користування тепловою енергією затверджених Постановою КМУ від 03.10.2007 № 1198 (надалі – Правила) – правила користування тепловою енергією визначають взаємовідносини між теплопостачальними організаціями та споживачами теплової енергії (п. 1 Правил).

Пунктом 3 Правил передбачено, що споживач теплової енергії – це фізична особа, яка є власником будівлі або суб'єктом підприємницької діяльності, чи юридична особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору.

Згідно з п. 4 Правил – користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі – продажу теплової енергії, укладеного між споживачем і теплопостачальною організацією. У разі викупу частини приміщень в окремо розташованому будинку теплопостачальна організація укладає договір з кожним власником (п. 5 Правил).

Пунктом 14 Правил передбачений обов`язок Споживача укласти з теплопостачальною організацією Договір до початку подачі теплоносія до системи теплоспоживання.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 24 Закону України „Про теплопостачання” серед основних обов’язків Споживача теплової енергії є своєчасне укладання договору з Теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії.

Відповідно до ч. 2 ст. 638 Цивільного кодексу України Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Статтею 643 Цивільного кодексу України передбачено: „Якщо у пропозиції укласти договір вказаний строк для відповіді, договір є укладеним, коли особа, яка зробила пропозицію, одержала відповідь про прийняття пропозиції протягом цього строку”.

Відповідач в строки, передбачені у листі - пропозиції, не надав відповіді на пропозицію Позивача та не повернув належним чином укладеного договору.

Відповідно до ст. 322 ЦК України тягар утримання майна покладається на власника цього майна.

Статтею 638 ЦК України передбачено, що договір має містити усі суттєві умови.

Проект Договору № 202896 від 01.11.2014 року містить усі суттєві умови, передбачені чинним законодавством для Договору купівлі-продажу.

Теплове навантаження на постачання теплової енергії до приміщення Відповідача, яке Позивач зазначив в проекті договору (додаток № 1) передбачене Розрахунками потреби тепла для нужд гарячого водопостачання, Розрахунком фактичної потреби тепла від 2006 року. Оригінали зазначених розрахунків були надані на адресу Позивача Відповідачем.

Незважаючи на відсутність договору, в цілях недопущення порушення конституційного права громадян, які мешкають в житловому будинку № 27 по вул. Панфіловців в м. Запоріжжя, на забезпечення їх здоров’я (ст. 3 Конституції України) та права на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї (ст.48 Конституції України), що включає право на житло, Позивач здійснював та продовжує здійснювати постачання теплової енергії до приміщення Відповідача включно, у зв’язку із тим, що система опалення даного приміщення є невід’ємною частиною системи опалення житлового будинку, що підтверджується ОСОБА_4 обстеження системи теплопостачання від 07.08.2013 р.

Враховуючи зміни, внесені Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 06.11.2007р. № 169 „Про затвердження змін до наказу Мінбуду від 22.11.2005р. № 4” „Про затвердження порядку відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживача від централізованого теплопостачання”, зареєстрованого у Мін’юсті України 09.12.2005р. за №1478/11758 відключенню від мереж централізованого опалення підлягають лише окремі житлові будинки. Відключення окремих приміщень житлового будинку не передбачено чинним законодавством.

Статтею 24 Закону України "Про теплопостачання" передбачено, що основним обов'язком споживача теплової енергії є своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії.

Згідно ст. 649 ЦК України розбіжності, що виникають між сторонами при укладанні договору можуть бути вирішені судом.

Таким чином, оскільки відповідачка не виконує покладені на неї законом обов'язки щодо укладання вищезазначеного договору, треба визнати договір купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді, надання послуги централізованого постачання гарячої води, укладений між Концерном «МТМ» ” в особі Філії Концерну „МТМ” Орджонікідзевського району та ОСОБА_1 № 202896 від 01.11.2014 року- укладеним.

Відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Таким чином, судові витрати, які складаються з судового збору також підлягають стягненню з відповідачки в сумі 243, 60 грн., що підтверджується платіжним дорученням №25232 від 13.11.2014 р.

Жодних обґрунтованих заперечень та доказів з боку відповідачки ОСОБА_1 суду надано не було.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 60,74, 88, 212-215, 224-233 ЦПК України; ст. ст. 3, 48 Конституції України, ст. 322, 638, 649 ЦК України; ст. ст. 1, 19, 24 Закону України „Про теплопостачання”, Правилами користування тепловою енергією, затвердженими Постановою КМУ № 1198 від 03.10.2007 року, Наказом Мінбуду від 22.11.2005р. № 4” „Про затвердження порядку відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживача від централізованого теплопостачання” зі змінами внесеними Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 06.11.2007р. № 169, ст. ст. 1, 2, 54-57 ГПК України , суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати укладеним договір купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді, надання послуги централізованого постачання гарячої води, який укладений між Концерном «МТМ» ” в особі Філії Концерну „МТМ” Орджонікідзевського району та ОСОБА_1 № 202896 від 01.11.2014 року (в редакції, зазначеній у рішенні суду з додатками №1-4 ).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Концерну „Міські теплові мережі” (поточний рахунок № 26007301001951 у Філії – Запорізьке обласне управління ПАТ „Державний ощадний банк, код МФО 313957, код ЄДРПОУ 32121458) судовий збір в сумі 243,60 грн. (двісті сорок три гривні 60 копійок).

Рішення суду може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою ним протягом десяти днів з дня отримання копії рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Запорізької області через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 46819776
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку