open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 161/5189/15-ц

Провадження № 2/161/2140/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 липня 2015 року Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі головуючого судді Подзірова А.О., при секретарі Кубяк О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Луцька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Гіркополонківської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

позивач звернулась в суд з уточненим позовом до відповідачів про визнання права власності на спадкове майно.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_3.

Після його смерті відкрилась спадщина на спадкове майно - житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який заходиться за адресою: АДРЕСА_1.

На момент відкриття спадщини позивач проживала зі спадкодавцем та прийняла спадщину шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном.

25.02.2015 року позивач звернулась до нотаріуса за місцем відкриття спадщини з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом.

Проте, постановою приватного нотаріуса Луцького районного нотаріального округу Волинської області Книш В.А. від 25.02.2015 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Просить суд, визнати за нею право власності на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, а саме житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який заходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Позивач та представник позивача в судовому засіданні просили позовні вимоги задовольнити. Представник позивача надав заяву про подальший розгляд справи у його відсутність та про підтримку вимог.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обсязі, вказав, що спадок після смерті батька фактично не приймав, його майном не розпоряджувався. Надав суду заяву про подальший розгляд справи у його відсутність.

Представник Гіркополонківської сільської ради в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутності, заперечення не надав.

Дослідивши та оцінивши представлені по справі докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва на право особистої власності на жилий будинок від 21.08.1984 року, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який заходиться за адресою: АДРЕСА_1 належить ОСОБА_3 (а.с. 6 ).

Як вбачається з свідоцтва про смерть НОМЕР_1 від 09.07.2009 р. спадкодавець ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 4).

Після смерті останнього відкрилась спадщина на вищезазначений житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла його дружина ОСОБА_1, оскільки постійно проживала із спадкодавцем на день відкриття спадщини, що підтверджується свідоцтвом про одруження НОМЕР_2 від 23.01.1971 р. (а.с. 8), довідкою про склад сім'ї та проживання Гіркополонківської сільської ради Луцького району Волинської області за № 1411 від 03.11.2014 року (а.с. 5).

Згідно до ст.524 ЦК Української РСР (1963р.), спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Згідно ст.529 ЦК Української РСР (1963р.), спадкоємцями першої черги, є в рівних частках, діти (у тому числі усиновленні), дружина і батьки (усиновителі) померлого.

Згідно до ст.548 ЦК Української РСР (1963р.), для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Стаття 549 ЦК Української РСР (1963р.) проголошує, що діями, які свідчать про прийняття спадщини є: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Особи, для яких право спадкоємства виникає лише у випадку неприйняття спадщини іншими спадкоємцями, можуть заявити про свою згоду прийняти спадщину протягом строку, що залишився для прийняття спадщини. Якщо строк, що залишився, менше трьох місяців, він продовжується до трьох місяців.

Враховуючи, що позивач є єдиним спадкоємцем після смерті спадкодавця ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, що піддержується поясненнями відповідача, що інші спадкоємці, що претендують на спадкове майно відсутні та те, що позивач прийняла спадщину, суд приходить до висновку, що слід визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який заходиться за адресою: АДРЕСА_1, після смерті чоловіка ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

Керуючись ст. ст. 524, 529, 548, 549 Цивільного кодексу Української РСР, ст. ст. 15, 16, 392 ЦК України (в редакції 2004 року), ст. ст. 6, 10, 11, 58, 118, 119 ЦПК суд, -

в и р і ш и в:

Уточнений позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Гіркополонківської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно -задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який заходиться за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом, після смерті чоловіка ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Луцького міськрайонного суду А.О.Подзіров

Джерело: ЄДРСР 46480939
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку