open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 0909/3480/2012

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2012 року м. Коломия

Коломийський міськрайонний суд

Івано-Франківської області

в складі:

ОСОБА_1

секретаряНисімук Н.В.

з участю:

представника позивачаМарійчук Г.Г.

представника відповідачаТорос В.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Коломия Івано-Франківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Коломийської міської ради Івано-Франківської області, про визнання права на приватизацію земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач, 04 липня 2012 року звернулася в суд з позовною заявою до Коломийської міської ради Івано-Франківської області про визнання права на приватизацію земельної ділянки і пояснила, що ОСОБА_3 померла 28 липня 2008 року. Єдиним спадкоємцем за заповітом є ОСОБА_2

21 жовтня 2011 року ОСОБА_2 прийняв спадщину, про що йому було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом. Крім цього при житті ОСОБА_3 згідно рішення Коломийської міської ради отримала у безстрокове користування з правом забудови земельну ділянку за адресою м. Коломия, вул. Галечко, 12 загальною площею 0.10 га. Однак через дану земельну ділянку було спроектовано водогін високого тиску і тому ОСОБА_3 звернулася до Коломийської міської ради з заявою про зміну зовнішніх меж земельної ділянки.

Рішенням Коломийської міської ради від 11.06.2003 р. № 362 було задоволено прохання ОСОБА_3 і площу наданої раніше їй земельної ділянки з правом забудови зменшено до 716.0 кв.м.

У зв'язку з необхідністю вирішення питання про реальний розмір земельної ділянки за адресою: м.Коломия, вул.Галечко, 12, яка може бути використана за її цільовим призначенням, ОСОБА_3 не розпочинала дозволеного і вже погодженого проектом будівництва. Ця земельна ділянка використовується до даного часу в якості городу, де ОСОБА_2 вирощуються необхідні городні культури.

Однак, хоча ця земельна ділянка за вищевказаною адресою, знаходиться в ОСОБА_2 фактичному користуванні, він жодних прав на неї, як єдиний спадкоємець покійної ОСОБА_3 не має. Просить суд визнати за ОСОБА_2 право на приватизацію земельної ділянки.

Представник позивача – ОСОБА_4, в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просить позов задоволити з підстав, зазначених в позовній заяві.

Представник відповідача проти задоволення позову заперечила і пояснила, що померла при житті не набула прав на спірну земельну ділянку, а тому вказана земельна ділянка не могла перейти в спадщину, підстав для набуття ОСОБА_2 власності на земельну ділянку по вул.. Галечко, 12 в м. Коломия в порядку спадкування немає.

Заслухавши представника позивача, яка просить позов задоволити, представника відповідача –ОСОБА_5, яка позовні вимоги не визнала, з”ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, суд вважає, що в позові слід відмовити з таких підстав.

Встановлено, що ОСОБА_3 померла 28 липня 2008 року. Єдиним спадкоємцем за заповітом є ОСОБА_2

21 жовтня 2011 року ОСОБА_2 прийняв спадщину, про що йому було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом. Крім цього при житті ОСОБА_3 згідно рішення Коломийської міської ради отримала у безстрокове користування з правом забудови земельну ділянку за адресою м.Коломия, вул.Галечко, 12 загальною площею 0.10 га. Однак через дану земельну ділянку було спроектовано водогін високого тиску і тому ОСОБА_3 звернулася до Коломийської міської ради з заявою про зміну зовнішніх меж земельної ділянки.

Рішенням Коломийської міської ради від 11.06.2003 р. № 362 було задоволено прохання ОСОБА_3 і площу наданої раніше їй земельної ділянки з правом забудови зменшено до 716.0 кв.м.

Державний акт на право власності на земельну ділянку за адресою м. Коломия, вул.. Галечко, 12 на імя ОСОБА_3 не видавався.

Статтею 116 ЗК України передбачено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, або державних органів приватизації, або центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі: а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян; б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій; в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

Надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Статтею 118 ЗК України передбачено, що громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки.

Рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки.

Відповідний орган місцевого самоврядування або орган виконавчої влади в місячний термін розглядає клопотання і надає дозвіл підприємствам, установам та організаціям на розробку проекту приватизації земель.

Районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада у місячний строк розглядає проект відведення та приймає рішення про передачу земельної ділянки у власність.

У разі відмови органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

Ні померла ОСОБА_3, ні позивач ОСОБА_2 не звертався у встановленому законом порядку з заявою про приватизацію земельної ділянки за адресою м. Коломия, вул.. Галечко, 12.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує це право, та його державної реєстрації.

Судом встановлено, що померла ОСОБА_3 у встановленому законодавством порядку право власності на земельну ділянку по вул.. Галечко, 12 в м. Коломия не набула.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Цивільне законодавство визначає склад спадщини як сукупність прав та обов’язків, а отже, виключає з її складу речі, на які у спадкодавця не було прав. До складу спадщини не входить майно, на яке спадкодавець не набув право власності.

На підставі ст.ст.116, 118, 125, 126 ЗК України, ст.1225 ЦК України та керуючись ст.ст.215, 223, 294 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_2 до Коломийської міської ради Івано-Франківської області, про визнання права на приватизацію земельної ділянки –відмовити.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Апеляційного суду Івано-Франківської області через Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

У випадку неподання апеляційної скарги, рішення набирає законної сили –28 липня 2012 року.

Суддя:

ВасильковськийВ

. В.

Джерело: ЄДРСР 45047079
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку