open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 0909/3201/2012

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 липня 2012 року м. Коломия

Коломийський міськрайонний суд

Івано-Франківської області

в складі:

головуючого-судді Васильковського В.В.

секретаря Томин О.А.

з участю:

позивача ОСОБА_1

відповідачів ОСОБА_2, ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Коломиї цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про відшкодування моральної шкоди, завданої злочином,-

в с т а н о в и в:

позивач звернувся в суд з позовною заявою про відшкодування шкоди, в якій посилається на те, що 28 січня 2011 року, відповідачі за попередньою змовою, будучи у стані алкогольного сп’яніння, діючи умисно, керуючись корисливими мотивами, незаконно викрали з її господарства 160 м. мідного кабелю діаметром 2.5 мм. Вироком Коломийського міськрайонного суду від 09 червня 2011 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 визнано винними у вчиненні злочину, передбаченого ст. 185 ч.3 КК України та засуджено до покарання у вигляді 240 годин громадських робіт. Внаслідок неправомірних дій ОСОБА_2 та ОСОБА_3 позивачу спричинено моральну шкоду, яку вона оцінює в сумі – 3 000 грн.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги зменшила до 1800 грн.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні проти задоволення позову заперечив та пояснив, що він за вчинене поніс покарання, при розгляді кримінальної справи потерпіла не мала до нього претензій.

Відповідач ОСОБА_3 в судовому засіданні позов визнав частково та пояснив, що він за вчинене поніс покарання, при розгляді кримінальної справи потерпіла не мала до нього претензій, більше того, він хотів їй відшкодувати шкоду, переказував їй 880 грн. через поштове відділення, проте ОСОБА_4 від отримання грошей відмовилась. Згоден виплатити моральну шкоду в сумі 450 грн.

Заслухавши пояснення позивача, який позов підтримала, відповідача ОСОБА_2, який проти задоволення позову заперечив, відповідача ОСОБА_3 який позовні вимоги визнав частково, вивчивши матеріали справи, на які вони посилаються, як на підставу своїх вимог та заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, суд вважає, що позов слід задовольнити частково з таких підстав.

Згідно ч. 1 ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 23 ЦК України моральна шкода полягає, зокрема, у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім’ї чи близьких родичів.

Судом встановлено, що 28 січня 2011 року, відповідачі за попередньою змовою, будучи у стані алкогольного сп’яніння, діючи умисно, керуючись корисливими мотивами, незаконно викрали з її господарства 160 м. мідного кабелю діаметром 2.5 мм. Вироком Коломийського міськрайонного суду від 09 червня 2011 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 визнано винними у вчиненні злочину, передбаченого ст. 185 ч.3 КК України та засуджено до покарання у вигляді 240 годин громадських робіт.

При визначенні розміру грошового відшкодування моральної шкоди суд враховує характер правопорушення, глибину душевних страждань, ступінь вини відповідачів. Враховуючи вимоги розумності і справедливості, суд вважає, що розмір грошового відшкодування завданої ОСОБА_4 моральної шкоди становить 450 грн.

На підставі ст.ст. 23,1166 – 1168, 1190 ЦК України та керуючись ст.ст. 215, 223, 294 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

позов задовольнити частково.

Стягнути у солідарному порядку з ОСОБА_2 ідентифікаційний код НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ідентифікаційний код НОМЕР_2 на користь ОСОБА_4 450 (чотириста пятдесять) грн.. моральної шкоди.

Стягнути у солідарному порядку з ОСОБА_2 ідентифікаційний код НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ідентифікаційний код НОМЕР_2 на користь держави 107 грн. 30 коп. судових витрат.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано до апеляційного суду Івано-Франківської області через Коломийський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення встановлених строків апеляційного оскарження.

Суддя:

ВасильковськийВ

. В.

Джерело: ЄДРСР 45047002
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку