open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 450/2412/14-ц Провадження № 2/450/1741/14

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

"10" жовтня 2014 р. Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Мельничук І. І.

при секретарі Стельмащук Н.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Пустомити цивільну справу за позовом ПАТ «ВіЕйБі Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача на свою користь заборгованість за кредитним договором в розмірі 13 282 (тринадцять тисяч двісті вісімдесят дві) грн. 94 копійок; стягнути з відповідача на свою користь судові витрати в розмірі 243 (двісті сорок три) гривні 60 копійок.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що 30 вересня 2011 р. між ПАТ «ВіЕйБі Банк» та гр. ОСОБА_1 був укладений Кредитний Договір № BLaЖГА00082308. Згідно Договору Банк надав Позичальнику грошові кошти у сумі 10 000 (десять тисяч) грн. 00 коп. в порядку і на умовах, визначених цим Договором та додатковими угодами до нього, що можуть бути укладені в майбутньому і що становитимуть невід’ємну частину цього Договору. Кредит видавався на поточні потреби строком по 30 вересня 2013 року включно із платою за користування Кредитом 15 (п’ятнадцять) процентів річних. Всього заборгованість за Кредитним Договором станом на 26 серпня 2014 року заборгованість Позичальника перед Банком становить 13 282 (тринадцять тисяч двісті вісімдесят дві) грн. 94 копійок.

В судове засідання представник позивача не з’явився, проте подав до суду заяви про слухання справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи в судове засідання не з’явився про причини своєї неявки суд не повідомив, а тому суд вважає за можливе проводити розгляд справи у його відсутності в заочному порядку, на підставі документів та доказів, що є в матеріалах справи про права та взаємовідносини сторін, що відповідає вимогам ст. 224 ЦПК України, проти чого представник позивача в поданій заяві не заперечив.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З’ясувавши обставини справи, дослідивши докази в їх сукупності, суд приходить до переконання, що позов підставний та підлягає до задоволення з наступних підстав:

Згідно з ч.1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Судом встановлено, що 30 вересня 2011 р. між ПАТ «ВіЕйБі Банк» та гр. ОСОБА_1 був укладений Кредитний Договір № BLaЖГА00082308.

Згідно умов Договору - Банк надає Позичальнику грошові кошти (надалі за текстом - Кредит) у сумі 10 000 (десять тисяч 00 копійок) гривень, а відповідач зобов’язався використати кредит на зазначені в договорі цілі, сплачувати проценти, забезпечити повернення кредиту, а в разі неналежного виконання зобов’язання сплатити банку штраф, у розмірі встановленому в договорі. За користування кредитними коштами була встановлена плата в розмірі 15 % річних.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 625 ЦК України - Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно ст. 1048 ЦК України - Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Згідно ст. 1049 ЦК України - Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

Згідно ст. 1050 ЦК України - Якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 цього Кодексу. Якщо позичальник своєчасно не повернув речі, визначені родовими ознаками, він зобов'язаний сплатити неустойку відповідно до статей 549 - 552 цього Кодексу, яка нараховується від дня, коли речі мали бути повернуті, до дня їх фактичного повернення позикодавцеві, незалежно від сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Позивач виконав свої зобов`язання за договором належним чином, надавши відповідачеві кредит у розмірі 10 000 (десять тисяч) грн. 00 коп., що підтверджується розрахунком заборгованості за кредитним договором №№ BLaЖГА00082308.

Таким чином, станом на 26.08.2014 року за Відповідачем по укладеному з позивачем Кредитному договору № BLaЖГА00082308 від 30.09.2011 року рахується заборгованість на загальну суму 13 282 (тринадцять тисяч двісті вісімдесят дві) грн. 94 копійок, що підтверджується розрахунком заборгованості за кредитним договором.

Оскільки сума заборгованості на момент винесення рішення судом, сплачена відповідачем ОСОБА_1, на користь позивача не була, суд вважає, що з відповідача слід стягнути в користь позивача суму боргу за кредитним договором № BLaЖГА00082308 від 30.09.2011 розмірі 13 282 (тринадцять тисяч двісті вісімдесят дві) грн. 94 копійок.

Стягненню з відповідача в користь позивача також підлягає судовий збір, який позивач сплатив при подачі позовної заяви до суду.

Керуючись ст.ст. 58, 59, 60, 212, 213, 224 ЦПК України, ст.ст. 625, 1048, 1049, 1050, 1054 ЦК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський Акціонерний Банк (ПАТ «ВіЕйБі Банк») – задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський Акціонерний Банк (ПАТ «ВіЕйБі Банк») заборгованість за Кредитним Договором № BLaЖГА00082308 від 30.09.2011 в розмірі 13 282 (тринадцять тисяч двісті вісімдесят дві) грн. 94 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський Акціонерний Банк (ПАТ «ВіЕйБі Банк») судовий збір у розмірі 243,60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд судового рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-деннийй строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час оголошення судового рішення, протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя

І. І. Мельничук

Джерело: ЄДРСР 45023328
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку