open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

1 Справа № 335/6179/14-а 2-а/335/170/2014

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2014 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд міста Запоріжжя у складі головуючого судді Гашук К,В., при секретарі Лєдовій А.С., розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про визнання дій протиправними та зобов`язання здійснити перерахунок пенсії, -

ВСТАНОВИВ:

У червні 2014 року до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про визнання дій протиправними та зобов`язання здійснити перерахунок пенсії.

В обґрунтування позову позивач зазначав, що він проходив службу на посаді заступника начальника 4222 військового представництва Міністерства Оборони України та був звільнений у запас. В даний час перебуває на обліку у ГУ ПФУ в Запорізькій області та отримує пенсію відповідно до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб. Після його звільнення в бік збільшення змінилося грошове забезпечення відповідної категорії військовослужбовців, а саме з 01.08.2011 року відповідно до вимог директиви Міністра Оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 у відповідності з переліком змін до штату № 31/009 встановлено військовослужбовцям 4222 військового представництва Міністерства Оборони України нові посадові оклади у підвищеному розмірі. Тобто відбулося підвищення розміру посадових окладів відповідних категорій військовослужбовців Збройних Сил України (аналогічні до його посади) з 1110 гривень до 1319 гривень. У травні 2014 року він звернувся до ГУПФУ в Запорізькій області із заявою про перерахунок та виплату йому пенсії з урахуванням збільшення грошового забезпечення відповідно до вимог директиви Міністра Оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 та надання відповідних списків щодо витребування довідки про грошове забезпечення з її урахуванням як основної законної підстави для здійснення перерахунку пенсії. Проте, він отримав відповідь від ГУПФУ в Запорізькій області від 28.05.2014 року № 441/Г-9 з відмовою у проведенні перерахунку пенсії з посиланням на відсутність підстав.

Посилаючись на те, що дії відповідача не відповідають вимогам чинного законодавства, позивач просив суд визнати протиправними дії відповідача - Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області щодо відмови у здійснені ОСОБА_1 перерахунку та виплати пенсії з урахуванням вимог Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб та директиви Міністра Оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 з урахуванням посадового окладу у розмірі 1319 грн. відповідно до довідки ІНФОРМАЦІЯ_1 № ТЗ 60438 та зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснити перерахунок та виплату заборгованості по пенсії з 28.11.2013 року з урахуванням Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб та директиви Міністра Оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 з урахуванням посадового окладу у розмірі 1319 гривень відповідно до довідки ІНФОРМАЦІЯ_1 № ТЗ-60438.

Відповідач надав суду заперечення проти позову, в яких зазначив, що позивачу призначено пенсію за вислугу років відповідно до Закону України від 09.04.1992 року № 2262-IV Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб. Пенсія призначена на підставі довідки про грошове забезпечення. Перерахунок раніше призначених пенсій здійснюється на підставі ст. 63 Закону № 2262, а саме: усі призначені пенсії підлягають перерахунку у зв`язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення, або у зв`язку з введенням нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премій у розмірах встановлених законодавством. Тобто законодавець чітко визначив, як складову для перерахунку пенсії зміну розміру грошового забезпечення, але лише в розмірах, встановлених законодавством. Директива Міністра Оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 не є рішенням Кабінету Міністрів України, у зв`язку з чим не відповідає вимогам Порядку до підстав для проведення перерахунку пенсії. Крім того, вказана директива взагалі не є законодавчим документом, у зв`язку з чим встановлення нею окладів не тягне за собою здійснення перерахунку пенсії звільнених військовослужбовців, оскільки це підвищення не носить конкретний характер, а вказує на межі розмірів посадових окладів та змін до штатного розпису. Міністр оборони України в директиві № Д-322/1/06 вийшов за межі делегованих Кабінетом Міністрів України повноважень, у зв`язку з чим відповідач при наданні відповіді керувався вимогами чинного законодавства та не вчиняв протиправних дій чи бездіяльності по відношенню позивача.

Крім того, Головному управлінню не надано повноважень самостійно ініціювати проведення перерахунків пенсій військовослужбовцям у зв`язку зі зміною розмірів грошового забезпечення. Дії Головних управлінь Пенсійного фонду України з проведення перерахунку розпочинаються після повідомлення Пенсійним Фондом України про зміну у структурі грошового забезпечення та після надходження довідки від уповноважених структурних підрозділів про новий розмір грошового забезпечення. Таких дій у зв`язку з прийняттям директиви Міністра оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 відповідними державними органами вчинено не було, а тому у відповідача були відсутні підстави для проведення перерахунку пенсії ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 183-2 КАС України, суд розглядає справу в порядку скороченого провадження без судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи та з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 проходив службу на посаді заступника начальника 4222 військового представництва Міністерства Оборони України та був звільнений у запас.

В даний час позивач перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Запорізькій області та одержує пенсію за вислугу років, на підставі Закону України від 09.04.1992 Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб.

У травні 2014 року, у зв`язку зі зміною розміру грошового забезпечення по відповідній посаді з врахуванням нового підвищеного посадового окладу та щомісячної додаткової грошової винагороди у відсотковому відношенні до місячного грошового забезпечення, позивач звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області з заявою щодо здійснення перерахунку та виплати пенсії у зв`язку зі зміною розміру складових грошового забезпечення з урахуванням підвищеного посадового окладу відповідно до вимог директиви Міністра Оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 та збільшення грошового забезпечення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 889 від 22.09.2010 року.

Листом Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області від 26.05.2014 року № 441/Г-9 у задоволенні заяви позивача було відмовлено, зокрема, з тих підстав, що директива Міністра Оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 - не є постановою Кабінету Міністрів України, тому підстави для перерахунку пенсії з урахуванням підвищеного розміру посадового окладу - відсутні.

Відповідно до ст. 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" перерахунок раніше призначених пенсій військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей у зв`язку із введенням в дію цього Закону провадиться за документами, що є у пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку.

Якщо пенсіонер згодом подасть додаткові документи, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується за нормами цього Закону. При цьому перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів і не раніше, ніж з дня введення в дію цього Закону.

Усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв`язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв`язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, у строки, передбачені частиною другою статті 51 цього Закону. У разі, якщо внаслідок перерахунку пенсій, передбаченого цією частиною, розміри пенсій звільненим зі служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Як вбачається з наведеної норми права, підставою для перерахунку пенсії є фактична зміна хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, проведена на підставі рішення суб`єкта владних повноважень, наділеного правом встановлювати чи змінювати види грошового забезпечення військовослужбовців.

Відповідно до приписів п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2007р. №1294 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу" посадовий оклад входить до складу грошового забезпечення.

Пунктом п. 5.1 цієї постанови надано право Міністру оборони установлювати посадові оклади військовослужбовцям згідно схем розмірів посадових окладів.

Порядок реалізації наданого права регламентовано наказом Міністра оборони України від 30.12.2007р. № 707 "Про встановлення посадових окладів осіб офіцерського складу Збройних Сил України", який зареєстровано в Міністерстві юстиції 11.11.2008 р. за N9/14700.

Директивою Міністра оборони України від 30.07.2011 №Д-322/1/06 військовослужбовцям військових представництв Міністерства оборони України підвищено посадові оклади, а саме, посадовий оклад за посадою, яку ОСОБА_1 обіймав на день звільнення, становить 1319 грн.

На підставі Директиви Міністра оборони України від 30.07.2011 р. №Д-322/1/06 відбулася фактична зміна посадового окладу і вказана Директива прийнята суб`єктом владних повноважень, у зв`язку з чим у позивача відповідно до приписів Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" виникли підстави для перерахунку пенсії.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема з довідки № ТЗ-60438, виданої ІНФОРМАЦІЯ_2 , за посадою військового представництва Міністерства оборони України, яку обіймав позивач на день звільнення, за чинними нормами, посадовий оклад становить 1319 грн.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 є законними та обґрунтованими, оскільки Кабінет Міністрів України делегував право визначати розміри посадових окладів у тому числі і Міністру оборони України, а тому директива останнього про підвищення посадових окладів є підставою для проведення перерахунку пенсії відповідним категоріям військовослужбовців у зв`язку з тим, що змінюється розмір однієї зі складових грошового забезпечення цих осіб.

Керуючись ст. ст. 2, 5, 6, 9-12, 158, 160-163, 167 КАС України

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 до Головного Управління пенсійного фонду України в Запорізькій області про визнання дій протиправними та зобов`язання здійснити перерахунок пенсії задовольнити.

Визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області щодо відмови у здійсненні ОСОБА_1 перерахунку та виплати заборгованості по пенсії з урахуванням Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб та директиви Міністра Оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 з урахуванням посадового окладу у розмірі 1319 гривень відповідно до довідки ІНФОРМАЦІЯ_1 № ТЗ-60438.

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснити ОСОБА_1 перерахунок та виплату заборгованості по пенсії з 28.11.2013 року з урахуванням Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" та директиви Міністра оборони України від 30.07.2011 року № Д-322/1/06 з урахуванням посадового окладу у розмірі 1319 гривень відповідно до довідки ІНФОРМАЦІЯ_1 № ТЗ-60438.

Постанова може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня отримання її копії шляхом подання апеляційної скарги через суд першої інстанції.

Суддя К.В. Гашук

Джерело: ЄДРСР 44908706
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку