open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Ухвала

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2015 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Гончара В.П.,

суддів: Амеліна В.І., Дербенцевої Т.П.,

Остапчука Д.О., Савченко В.О.,

розглянувши у судовому засіданні справу за позовом державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» до ОСОБА_3, треті особи: командитне товариство науково-впроваджувальна фірма «Нові технології», Управління держземагенства у Каховському районі Херсонської області, про встановлення права земельного сервітуту

за касаційною скаргою ОСОБА_3 на заочне рішення Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 14 січня 2014 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 24 червня 2014 року, -

в с т а н о в и л а :

У вересні 2013 року державне підприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» (далі - ДП НЕК «Укренерго») звернулося до суду із позовом про встановлення права земельного сервітуту стосовно земельної ділянки загальною площею 0,7946 га, яка розташована на території Любимівської сільської ради Каховського району Херсонської області і належить ОСОБА_3

Вимоги обґрунтовано тим, що на виконання енергетичної стратегії України на період до 2030 року розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06 квітня 2011 року № 276-р затверджено проект «Повітряна лінія 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська з підстанцією 750 кВ «Каховська» та заходами повітряних ліній 330 кВ, а також розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1026-р затверджено титул будови «Повітряна лінія 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська з підстанцією 750 кВ «Каховська» та заходами повітряних ліній 330 кВ».

10 липня 2012 року за результатами відкритих торгів між ДП НЕК «Укренерго» та командитним товариством науково-впроваджувальною фірмою «Нові технології» був укладений договір № 228-КА про надання послуг з оформлення права обмеженого безоплатного та строкового користування чужими земельними ділянками (їх частинами) на період прокладання (будівництва) та експлуатації повітряної лінії електропередачі ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська з ПС 750 кВ Каховська і заходами ПЛ 330 кВ на правах земельного сервітуту.

Маршрут траси повітряної лінії електропередачі ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС - ПС 750 кВ Каховська проходить через земельні ділянки, надані ДП НЕК «Укренерго» в постійне користування на підставі державного акта серії ІІ-ХС № 002124 від 09 січня 2001 року, що в обов'язковому порядку перетинає земельну ділянку, належну ОСОБА_3, що знаходиться на території Любимівської сільської ради Каховського району Херсонської області та підпадає під охоронну зону ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська.

В укладенні договору на встановлення земельного сервітуту відповідач відмовила, що є перешкодою для здійснення будівництва та у подальшому експлуатації повітряної лінії ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська.

Заочним рішенням Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 14 січня 2014 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Херсонської області від 24 червня 2014 року, позов задоволено.

Встановлено за ДП НЕК «Укренерго» (в подальшому іменоване - Сервітуарій) право земельного сервітуту (на прокладання та експлуатацію ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська») стосовно земельної ділянки, зазначеної в кадастровому плані (додаток 15), загальною площею 0,7946 га (кадастровий номер НОМЕР_1), яка розташована на території Любимівської сільської ради Каховського району Херсонської області та належить громадянці ОСОБА_3 (в подальшому іменованому - Власник земельної ділянки) на підставі державного акта серії ЯД № 748061, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 1АА001938-010872400218, на наступних умовах :

1.1. Сервітуарій набуває право обмеженого користування частиною земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться на території Любимівської сільської ради Каховського району Херсонської області (далі - земельна ділянка) та розташована в межах охоронної зони повітряної лінії електропередачі напругою ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська». Відповідно до Державних будівельних норм України В.2.5. - 16-99 «Визначення розмірів земельних ділянок для об'єктів електричних мереж» на період проведення будівельно-монтажних робіт уздовж осі траси лінії електропередачі напругою 750 кВ використовується смуга землі шириною 21 метр. Відповідно до вимог чинних нормативних актів України охоронна зона ПЛ 750 кВ - зона вздовж повітряної лінії електропередачі, що є земельною ділянкою і повітряним простором, обмеженими вертикальними уявними площинами, що розташовані з обох боків повітряної лінії електропередачі від крайніх проводів за не відхиленого їхнього положення на відстані 40 м.

1.2. Земельна ділянка належить Власнику на підставі державного акту серії ЯД № 748061, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_1, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 1АА001938-010872400218.

1.3. Сервітуарій набуває право обмеженого користування земельною ділянкою (її частиною) без зміни її існуючого цільового призначення для прокладання (на період будівництва) та постійного користування для експлуатації (обслуговування) ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська». Межі земельного сервітуту встановлюються відповідно до кадастрового плану земельної ділянки (додаток 15). Площа земельної ділянки (її частини), на яку встановлюється земельний сервітут становить 0,7946 гектарів.

1.4. Право Сервітуарія на обмежене користування земельною ділянкою (право земельного сервітуту) полягає у безперешкодному проході обслуговуючого персоналу та проїзді транспортними засобами і механізмами НЕК «Укренерго», її відособлених структурних підрозділів або залучених до виконання робіт підрядних організацій земельною ділянкою (її частиною) для прокладання (будівництва) та експлуатації (обслуговування) ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська», а також у випадках необхідності проведення аварійно-відновлювальних робіт, планових робіт з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська».

2. Зміст, умови встановлення та дія земельного сервітуту

2.1. Встановлення земельного сервітуту на земельну ділянку (її частину) не позбавляє Власника земельної ділянки повноважень щодо володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою (її частиною), а встановлює обмеження (обтяження) щодо користування Власником земельною ділянкою (її частиною), розташованою в межах охоронної та санітарно-захисної зон ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська».

2.2. Частина земельної ділянки, на яку встановлюється земельний сервітут, не відчужується у Власника земельної ділянки, а Сервітуарій набуває лише право обмеженого користування частиною земельної ділянки без зміни її існуючого цільового призначення для прокладання (будівництва) та експлуатації (обслуговування) ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська».

2.3. Встановлений земельний сервітут є неподільним та зберігає чинність у разі переходу права на земельну ділянку (її частину), щодо якої встановлений земельний сервітут, до іншої особи.

2.4. Встановлений земельний сервітут є безоплатним, але при цьому Сервітуарій відшкодовує Власнику земельної ділянки збитки, які були фактично заподіяні обслуговуючим персоналом (у т.ч. транспортними засобами і механізмами) НЕК «Укренерго», її відособлених структурних підрозділів або залучених до виконання робіт підрядних організацій внаслідок користування земельною ділянкою (її частиною) для прокладання (будівництва) та експлуатації (обслуговування) ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська», а також у випадках проведення аварійно-відновлювальних робіт, планових робіт з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська».

2.5. Розміри нанесених збитків визначаються в кожному окремому випадку у відповідності до порядку встановленому чинним законодавством України. Відшкодування прямих збитків сільськогосподарського виробництва землевласнику (землекористувачу) проводиться відповідно до результатів роботи комісії та акту, оформленого згідно вимог постанови Кабінету Міністрів України № 284 від 19 квітня 1993 року та інших законодавчих актів.

2.6. Не підлягають відшкодуванню збитки, завдані Власнику земельної ділянки, розташованої у межах охоронної та санітарно-захисної зон ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська», внаслідок недотримання ним обмежень щодо використання земельної ділянки (її частин), встановлених згідно з чинним законодавством.

3. Термін дії та умови припинення земельного сервітуту.

3.1. Сервітут встановлено на строк прокладання (на період будівництва) та постійно для експлуатації ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська» і набуває чинності з моменту його державної реєстрації в порядку, встановленому чинним законодавством України. Обов'язки щодо підготовки, оформлення та державної реєстрації сервітуту несе Сервітуарій.

3.2. Дію земельного сервітуту може бути припинено за згодою Сторін, відмовою від нього Сервітуарію, або в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

3.3. Перехід права на земельну ділянку (її частину) до іншої особи та/або реорганізація Сторін не є підставою для зміни умов та припинення дії встановленого земельного сервітуту.

4. Права і обов'язки Сторін

4.1. Власник земельної ділянки має право :

4.1.1. Володіти, користуватися та розпоряджатися (останнє право - закріплено за Власником земельної ділянки) земельною ділянкою, не порушуючи при цьому прав Сервітуарія, у тому числі не перешкоджаючи НЕК «Укренерго», її відособленим структурним підрозділам або залученим до виконання робіт підрядним організаціям прокладати (будувати) та експлуатувати (обслуговувати ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська», проводити аварійно-відновлювальні роботи, планові роботи з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування зазначеної ПЛ 750 кВ.

4.1.2. Здійснювати контроль та вимагати від Сервітуарія дотримання вимог земельного, цивільного і іншого законодавства України стосовно користування земельною ділянкою.

4.1.3. Вимагати від Сервітуарія проводити планові роботи з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування зазначеної ПЛ 750 кВ після збору врожаю сільськогосподарських культур.

4.1.4. На відшкодування Сервітуарієм фактично нанесених збитків.

4.1.5. У разі погіршення корисних властивостей земельних ділянок має право на відшкодування витрат у розмірі, визначеному сторонами на підставі документально підтверджених даних.

4.2. Власник земельної ділянки зобов'язаний :

4.2.1. Надати Сервітуарію право обмеженого користування земельною ділянкою (її частиною) для прокладання (будівництва) та експлуатації (обслуговування) ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська».

4.2.2. Не вчиняти дій, які можуть перешкодити НЕК «Укренерго», її відособленим структурним підрозділам або залученим до виконання робіт підрядним організаціям прокладати (будувати) та експлуатувати (обслуговувати) ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська», проводити аварійно-відновлювальні роботи, планові роботи з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування зазначеної ПЛ 750 кВ.

4.2.3. Попередити Сервітуарія про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська».

4.2.4. Володіти, користуватися та розпоряджатися (останнє право закріплено за Власником та розпорядником земельної ділянки) земельною ділянкою (її частинами) у межах охоронної та санітарно-захисної зонах ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська» з обмеженнями (обтяженнями) в частині виконання вимог Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», Правил охорони електричних мереж, Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань та інших чинних нормативних і законодавчих актів України, не вчиняти будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:

- будувати житлові, громадські та дачні будинки;

- розміщати споруди іншого призначення на меншій відстані від елементів електричних мереж, ніж встановлена нормами;

- розташовувати майданчики для стоянок і зупинки всіх видів транспорту, підприємства, на яких використовується легкозаймисті рідини і гази, підприємства по обслуговуванню автомобілів;

- розташовувати сховища нафти, нафтопродуктів, паливно-мастильних матеріалів та інших пожежонебезпечних речовин;

- працювати з легкозаймистими рідинами і газами;

- виконувати ремонт машин та механізмів;

- влаштовувати будь-які звалища;

- складати добрива, корми, солому, інші матеріали;

- розпалювати вогнища;

- саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім кущів та саджанців з висотою перспективного росту не більше двох метрів;

- влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

- запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;

- здійснювати зупинки усіх видів транспорту;

- відсипати ґрунт, влаштовувати водосховища, ставки та інші водні споруди;

- без письмової згоди енергопідприємства, у віданні якого перебуває ця повітряна лінія електропередачі, а також без присутності їх представника забороняються:

- будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, знесення будівель і споруд;

- здійснення усіх видів гірничих, вантажно-розвантажувальних, землечерпальних, підривних, меліоративних, днопоглиблювальних робіт, вирубування дерев, розташування польових станів, загонів для худоби, установлення дротяного загородження, шпалер для виноградників і садів, а також поливу сільськогосподарських культур;

- проїзд в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі машин і механізмів загальною висотою з вантажем або без нього від поверхні дороги понад 4,5 м;

- обробка ґрунту в межах обвалування навколо фундаментів і відтяжок опор.

4.3. Сервітуарій має право :

4.3.1. На обмежене користування земельною ділянкою (її частиною) для прокладання (будівництва) та експлуатації (обслуговування ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська».

4.3.2. Вимагати від Власника земельної ділянки право на безперешкодний прохід обслуговуючого персоналу та проїзд транспортними засобами і механізмами НЕК «Укренерго», її відособлених структурних підрозділів або залучених до виконання робіт підрядних організацій земельною ділянкою (її частиною) для прокладання (будівництва) та експлуатації (обслуговування) ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська», проводити аварійно-відновлювальні роботи, планові роботи з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування зазначеної ПЛ 750 кВ.

4.3.3. Вимагати від Власника користуватись земельною ділянкою (її частинами), розташованої у межах охоронної та санітарно-захисної зон ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС -Каховська» з обмеженнями (обтяженнями) відповідно до вимог чинних нормативних та законодавчих актів України.

4.3.4. Відповідно до вимог чинних нормативних та законодавчих актів України здійснювати заходи, спрямовані на захист повітряної лінії електропередачі.

4.3.5. Не відшкодовувати збитки, завдані Власнику земельної ділянки, розташованої у межах охоронної та санітарно-захисної зон ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська», внаслідок недотримання ним обмежень щодо використання земельної ділянки (її частин), встановлених згідно з чинним законодавством.

4.3.6. У випадках аварій або загрози їх виникнення (аварійної ситуації) для негайної їх локалізації, ліквідації можливих наслідків або відвернення їх загрози без погодження з Власником земельної ділянки:

- безперешкодного проїзду до місця аварії (аварійної ситуації) та виконання ремонтних і аварійно-відновлювальних робіт;

- здійснювати рубку та обрізування гілок дерев у разі аварій (аварійних ситуацій) у межах охоронної зони повітряної лінії електропередачі, без наступного відшкодування вартості цих дерев і насаджень.

4.4. Сервітуарій зобов'язаний :

4.4.1. Користуватись земельною ділянкою (її частинами) відповідно до вимог Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів».

4.4.2. Дотримуватись вимог земельного, цивільного і іншого законодавства України при використанні земельної ділянки.

4.4.3. Письмово повідомляти Власника земельної ділянки про проведення робіт з прокладання (будівництва), планових робіт з ремонту, технічного обслуговування і реконструкції ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська» не пізніше ніж за десять днів до початку таких робіт.

4.4.4. Після закінчення робіт з прокладання (будівництва), аварійно-відновлювальних робіт, планових робіт з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська» відшкодовувати Власнику земельної ділянки фактично нанесені збитки, завдані при виконані зазначених робіт, та за свій рахунок відновити родючий шар з проведенням рекультивації земельної ділянки (її частини), на якій вони виконувалися, для подальшого її використання за цільовим призначенням.

У касаційній скарзі ОСОБА_3, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, просить скасувати рішення суду першої інстанції, ухвалу апеляційного суду та ухвалити нове рішення про відмову у позові.

Заслухавши суддю-доповідача, вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню.

Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 748061 від 30 жовтня 2008 року ОСОБА_3 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,80 га, розташована на території Любимівської сільської ради Каховського району Херсонської області; цільове призначення землі - для ведення особистого селянського господарства (а. с.13).

На виконання енергетичної стратегії України на період до 2030 року, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06 квітня 2011 року № 276-р затверджено проект "Повітряна лінія 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська з підстанцією 750 кВ "Каховська" та заходами повітряних ліній 330 кВ, а також розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1026-р затверджено титул будови "Повітряна лінія 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська з підстанцією 750 кВ "Каховська" та заходами повітряних ліній 330 кВ".

Маршрут траси повітряної лінії електропередачі ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС - ПС 750 кВ Каховська проходить земельною ділянкою, наданою ДП НЕК «Укренерго» у постійне користування на підставі державного акта серії ІІ-ХС № 002114 від 03 січня 2001 року, що перетинає земельну ділянку ОСОБА_3 та охоплюється охоронною зоною ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська (а. с.14-15, 25, 26, 27).

Питання про встановлення земельного сервітуту із ОСОБА_3 у досудовому порядку не вирішено.

За ч. ч. 1, 5 ст. 16 Закону України «Про Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», підприємства, які будують чи експлуатують об'єкти енергетики та передачі електричної енергії, мають право використовувати земельні ділянки за договором про встановлення земельного сервітуту з власником чи користувачем земельної ділянки для розміщення об'єктів, зазначених у частині четвертій цієї статті, на праві постійних або строкових земельних сервітутів.

Земельні сервітути щодо права будівництва та обслуговування об'єктів передачі електричної енергії встановлюються на підставі договору про встановлення земельного сервітуту між експлуатуючим підприємством та власниками чи постійними користувачами земельних ділянок, укладеному в порядку, встановленому Цивільним кодексом України.

Відповідно до ч.1 ст. 401 ЦК України право користування чужим майном (сервітут) може бути встановлене щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів (земельний сервітут) або іншого нерухомого майна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути задоволені іншим способом.

Згідно ст. 98 ЗК України право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками). Земельні сервітути можуть бути постійними і строковими. Встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею.

Земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

За умовами встановленого щодо земельної ділянки ОСОБА_3 сервітуту, його дія поширюється на площу 0, 7946 га (загальна площа земельної ділянки відповідача 0,80 га), сервітут встановлюється на період будівництва та постійного користування для експлуатації (обслуговування) ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська», є безоплатним.

ОСОБА_3 встановлюються обмеження щодо використання земельної ділянки: заборона проведення меліоративних, днопоглиблювальних робіт, заборона поливу сільськогосподарських культур (цільове призначення належної ОСОБА_3 земельної ділянки - для ведення особистого селянського господарства).

Перевіряючи законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції, апеляційний суд не дав оцінки доводам ОСОБА_3 про те, що встановлення земельного сервітуту на указаних умовах унеможливлює використання земельної ділянки за цільовим призначенням.

Відповідно до ч. 12 ст. 16 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», у разі, якщо встановлення земельного сервітуту призводить до неможливості використання земельної ділянки (її частини), власник чи користувач земельної ділянки має право вимагати вилучення (викупу) земельної ділянки (її частини) для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а орендар такої ділянки має право вимагати розірвання договору оренди земельної ділянки.

Вилучення (викуп) земельної ділянки (її частини) для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності здійснюється у порядку, встановленому Законом України «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», з урахуванням особливостей, визначених ст. 17 Закону України «Про Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів».

Характер спірних правовідносин з огляду на наведені норми закону апеляційний суд не дослідив та не з'ясував, які фактично правовідносини виникли між сторонами - щодо встановлення земельного сервітуту для розміщення об'єктів енергетики чи вилучення (викупу) земельної ділянки (її частини) для суспільних потреб (з мотивів суспільної необхідності), що вирішується в іншому порядку.

Враховуючи викладене, ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню відповідно до ст. 338 ЦПК України із передачею справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Керуючись ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, -

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити частково.

Ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 24 червня 2014 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий В.П. Гончар

Судді: В.І. Амелін

Т.П. Дербенцева

Д.О. Остапчук

В.О. Савченко

Джерело: ЄДРСР 44894797
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку