open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 278/954/15-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 травня 2015 року Житомирський районний суд Житомирської області в складі: головуючого судді - Зубчук І.В.

секретаря с/з - Безпалько В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до територіальної громади в особі Новогуйвинської селищної ради Житомирського району про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, в якому просить суд визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_4, який є його батьком, після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді квартири АДРЕСА_1.

В шестимісячний термін позивач не звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, так як здійснював догляд за тіткою дружини, яка проживає на окупованій території України.

Позивач подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, підтримав вказаний позов з підстав зазначених в ньому.

Представник відповідача Новогуйвинської селищної ради Житомирського району надав суду клопотання про розгляд справи у його відсутність, не заперечує проти задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 158 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Таким чином, участь особи в судовому засіданні є її обов'язком, від якого особа за її клопотанням може бути звільнена судом. За наявності такого клопотання суд не вправі відкладати розгляд справи у зв'язку із неявкою цієї особи до суду.

З огляду на зазначене суд не вбачає перешкод у судовому розгляді справи.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року в смт.Новогуйвинське, Житомирського району, Житомирської області помер ОСОБА_4, про що складено відповідний актовий запис №3 (а.с.4).

Позивач ОСОБА_2 є сином померлого (а.с.6) та є спадкоємцем першої черги за законом (ст.1261 ЦК України) та якому згідно повідомлення державного нотаріуса Третьої Житомирської державної нотаріальної контори Андруса А.В. пропустив строк для прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_4 (а.с.10).

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Після смерті батька позивач не звернувся вчасно до нотаріальної контори, оскільки здійснював догляд за тіткою дружини, яка проживає на окупованій території України в АДРЕСА_2.

Враховуючи вище зазначене, суд приходить до висновку, що позивач пропустив строк визначений для прийняття спадщини з поважних причин, тому приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 392, 1268, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 14, 215, 218, 221-223 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 задовольнити.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк, а саме два місяця з дня вступу рішення в законну силу, для подання ним заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року батька ОСОБА_4.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Житомирської області протягом десяти днів з дня його проголошення через Житомирський районний суд Житомирської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: І. В. Зубчук

Джерело: ЄДРСР 44295458
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку