open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 377/125/15-а Головуючий у 1-й інстанції: Малишенко Т.О. Суддя-доповідач: Шурко О.І.

У Х В А Л А

Іменем України

30 квітня 2015 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого Шурка О.І.,

суддів Василенка Я.М., Степанюка А.Г.,

при секретарі Зубрицькому Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, без фіксування його за допомогою звукозаписувального технічного засобу згідно до ч. 1 ст. 41 КАС України, апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київської області на постанову Славутицького міського суду Київської області від 03 березня 2015 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київської області про визнання дій протиправними та зобов'язання нарахувати та виплачувати щомісячну доплату до пенсії за віком,як непрацюючому пенсіонеру, -

В С Т А Н О В И В :

Постановою Славутицького міського суду Київської області від 03 березня 2015 року позовні вимоги задоволено.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить апеляційну інстанцію скасувати незаконну, на його думку, постанову суду першої інстанції та постановити нову про відмову в задоволенні позовних вимог.

Апелянт посилається на незаконність, необ'єктивність та необґрунтованість оскаржуваного рішення, невідповідність висновків суду дійсним обставинам справи, порушення судом норм матеріального та процесуального права, що є на його переконання підставою для скасування судового рішення.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, позивач перебувала у трудових відносинах з ДСП «Чорнобильська атомна електростанція» двічі, зокрема: перший раз з 06.01.1995 року по 22.04.2002 року, відповідно до запису в трудовій книзі звільнена з роботи 22.04.2002 року у зв'язку з достроковим зняттям Чорнобильської АЕС з експлуатації (Наказ №230ос від 23.04.2002року.) другий раз з 10.12.2004 року по 02.07.2014 року, звільнена за п.1 ст.40 КЗпП України, в порядку скорочення чисельності штату ( Наказ №510-к від 01.07.2014 року). Згідно заяви про призначення позивачці пенсії ( відповідно до оглянутої пенсійної справи) від 03.07.2014 року для призначення пенсії були надані документи згідно переліку які вказані у заяві, а саме трудова книжка, довідка про заробіток, дані СПОВ, довідки форми 122, довідка форми 920, додаток до довідки про заробіток, копія ідентифікаційного номеру, копія диплому, накази по ЧАЕС на 3 арк., копія свідоцтва про народження, копія свідоцтва про шлюб, копія паспорту

Так, згідно Закону України «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему» працівники Чорнобильської АЕС, які влаштувалися на роботу до 15 грудня 2000 року і які вивільняються з роботи у зв'язку з достроковим зняттям Чорнобильської АЕС з експлуатації, мають право на додаткові гарантії щодо наданні щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС у відповідності до пункту «г» ч.2 ст.12 цього Закону, у порядку та розмірі визначених Кабінетом Міністром України. Відповідно до п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 13.09.2001 року №1155 «Про встановлення щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС», встановлений розмір щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які на 15.12.2000 року перебували в трудових відносинах з Чорнобильською АЕС на постійній основі (крім сумісників) і мають право на отримання пенсії як на загальних, так і на пільгових умовах, а також по інвалідності і вивільнені у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС, становить при стажі роботи на цій станції до 5 років 237,25 гривні. При цьому за кожний наступний повний рік роботи щомісячна доплата збільшується на 47,45 гривні. Відповідно до п.2 постанови КМУ від 13.09.2001 року №1155, до стажу роботи, що дає право на отримання щомісячної доплати, зараховується час роботи на Чорнобильській АЕС (з урахуванням пільгового обчислення стажу відповідно до статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»), в тому числі:

- робота в після аварійний період на постійних дільницях підприємств, задіяних на виконанні робіт на станції за умови, якщо згідно з наказом по станції або вищестоящого органу вони увійшли до її складу;

- робота на виборних посадах, а також на інших посадах в органах, що здійснювали нагляд або контроль щодо діяльності Чорнобильської АЕС та дотримання законодавства, якщо їх робочі місця знаходилися безпосередньо на станції;

- час перебування на інвалідності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, отриманого під час виконання робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, або отриманої під час роботи на ній, якщо період після дня зняття інвалідності до дня прийняття на роботу не перевищує трьох місяців;

- час оплачуваної відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Відповідно до п.3 постанови КМУ від 13 вересня 2001 року №1155, стаж роботи, що враховується для виплати щомісячної доплати, обчислюється на підставі довідки, яка видається в установленому законодавством порядку адміністрацією Чорнобильської АЕС за погодженням з профспілковим комітетом станції. У відповідності до положень ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», в липні 2014 року позивач набула право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 р. за N 1566/11846, позивачем були надані відповідачеві всі необхідні документи для призначення пенсії за віком із нарахуванням щомісячної доплати до пенсії як непрацюючому пенсіонеру, вивільненим у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС у відповідності до пункту «г» ч.2 ст.12 «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему». Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», даний Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону. Відповідно до абз. 6, 7 цієї статті, виключно цим Законом визначаються види пенсії та умови набуття права та порядок визначення розмірів пенсійних виплат.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів погоджує висновок суду першої інстанції, що відповідач зобов'язаний нарахувати та виплачувати щомісячну доплату до її пенсії за віком, як непрацюючому пенсіонеру у відповідності до п. «г» ч. 2 ст.12 Закону України «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему».

Згідно ч.1 ст.9 КАС України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого суд вирішує справи відповідно до Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України; суд застосовує інші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ч. 7 ст. 9 КАС України, у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Відповідно до ст.8 Конституції України, в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має вищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України та повинні відповідати їй.

Отже, оскільки позивач перебувала у трудових відносинах з ДСП «Чорнобильська атомна електростанція» з 06.01.1995 року по 22.04.2002 року, відповідно до запису в трудовій книзі і звільнена з роботи 22.04.2002 року у зв'язку з достроковим зняттям Чорнобильської АЕС з експлуатації (Наказ №230ос від 23.04.2002року.) то на неї розповсюджується дія пункту «г» ч.2 ст.12 «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему».

Таким чином, доводи апеляційної скарги спростовуються встановленими судом першої інстанції обставинами, наявними в матеріалах справи доказами та нормами права, зазначеними в мотивувальній частині оскаржуваного рішення суду.

Отже, колегія суддів вирішила згідно ст. 200 КАС України залишити апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, з урахуванням того, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 199, 200, 205, 206 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київської області - залишити без задоволення, а постанову Славутицького міського суду Київської області від 03 березня 2015 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядок і строки, визначені ст. 212 КАС України.

Головуючий :

Судді:

Головуючий суддя Шурко О.І.

Судді: Василенко Я.М.

Степанюк А.Г.

Джерело: ЄДРСР 44185712
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку