open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 293/550/15-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2015 року смт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Мініча Г. Г.

за участі:

секретаря Піонтківської О. О.

позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 (далі - позивач) звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 (далі - відповідач) про розірвання шлюбу (далі - позов або позовна заява).

Позовні вимоги позивач обгрунтовує тим, що 28.04.2012 позивач зареєструвала шлюб з відповідачем і проживали разом до 18.04.2015. Від шлюбу спільних дітей у позивача та відповідача немає. З огляду на те, що спільне життя з відповідачем не склалося, шлюбні відносини припинені з квітня 2015 року, спільне господарство не ведеться, подальше спільне проживання та збереження шлюбу неможливі позивач просить розірвати укладений з відповідачем шлюб.

В судовому засіданні позивач позов підтримала, просила задовольнити його у повному обсязі, а також просила після розірвання шлюбу залишити прізвище "ОСОБА_1".

Відповідач заперечень проти позову не подав.

В судовому засіданні відповідач позов не визнав та заперечував проти його задоволення. У підтвердження своїх заперечень відповідач пояснив, що розлучатися з позивачем не бажає, хоче зберегти сім'ю.

В судовому засіданні 14.05.2015 позивач підтвердила, що станом на момент розгляду справи у стані вагітності не перебуває та не має дітей віком до одного року. А тому суд приходить до висновку про відсутність підстав, вказаних в ч. 2 ст. 110 СК України.

За наслідками з'ясування і аналізу обставин справи, пояснень сторін, дослідження та оцінки наявних в матеріалах справи доказів за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову в повному обсязі з огляду на наступне.

Шлюб між позивачем та відповідачем зареєстровано 28.04.2012, що підтверджується свідоцтвом про шлюб від 28.04.2012 (а.с. 3).

Відповідно до ч. 3 ст. 56 СК України кожен з подружжя має право припинити шлюбні відносини.

Згідно з ч. 2 ст. 104 СК України шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Відповідно до ч. 3 ст. 105 СК України шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 112 СК України суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Позивач та відповідач в судовому засіданні визнали, що: 1) шлюбні відносини між ними фактично припинилися 18.04.2015 та з того часу вони проживають окремо; 2) спільних дітей у них немає. Дані обставини визнано сторонами в судовому засіданні, а тому згідно з ч. 1 ст. 61 ЦПК України не підлягають доказуванню.

Позивач в судовому засіданні 14.05.2015 пояснила суду, що примирення з відповідачем вважає неможливим, таким, що суперечить її інтересам, а тому заперечила проти вжиття судом заходів щодо примирення подружжя відповідно до ст. 111 СК України.

Відповідач в судовому засіданні 14.05.2015 пояснив суду, що вважає за можливе примирення з позивачем у майбутньому та просив суд вжити заходів щодо примирення подружжя згідно зі ст. 111 СК України.

Проти збереження за позивачем прізвища "ОСОБА_1" у разі розірвання шлюбу відповідач в судовому засіданні 14.05.2015 не заперечував.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 СК України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається. Дане положення СК України відповідає положенням ст. 16 Загальної декларації прав людини, прийнятої на третій сесії Генеральної Асамблеї ООН резолюцією 217A(III) від 10.12.1948 (далі - Загальна декларація прав людини), згідно з якою чоловіки і жінки, які досягли повноліття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, національності або релігії одружуватися і засновувати сім'ю. Вони користуються однаковими правами щодо одруження під час шлюбу та під час його розірвання.

Оскільки позивач наполягає на розірванні шлюбу та заперечує проти вжиття судом заходів щодо примирення подружжя відповідно до ст. 111 СК України, суд приходить до висновку, що у позивача відсутня вільна згода на збереження шлюбу з відповідачем, а тому відмова в розірванні шлюбу та (або) вжиття заходів щодо примирення подружжя буде суперечити вимогам ч. 1 ст. 24 СК України, ст. 16 Загальної декларації прав людини та інтересам позивача.

Вимоги про розподіл судових витрат позивачем у позові не заявлено. При цьому, згідно з ч. 1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. А тому відсутні підстави для прийняття судом рішення про розподіл судових витрат між сторонами.

На підставі викладеного, керуючись статтями 6, 8, 19, 41, 55, 124, 129 Конституції України, ст. 16 Загальної декларації прав людини, статтями 24, 56, 104, 105, 109-115 СК України, статтями 1-4, 8, 10, 11, 14, 15, 57-62, 64, 79, 80, 88, 107, 109, 208, 209, 212-215, 218, 223 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Шлюб, зареєстрований 28.04.2012 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Черняхівського районного управління юстиції Житомирської області за актовим записом № 20 між ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, адреса місця реєстрації: АДРЕСА_2 - розірвати.

Після розірвання шлюбу залишити позивачу прізвище "ОСОБА_1".

Згідно зі ст. 223 ЦПК України рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги відповідно до ч. 1 ст. 296, ч. 1 ст. 294 ЦПК України до апеляційного суду Житомирської області через Черняхівський районний суд Житомирської області протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий суддя: Г. Г. Мініч

Джерело: ЄДРСР 44132712
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку