open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Чуднівський районний суд Житомирської області

Справа № 294/519/15-ц

Провадження № 2/294/685/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

14.05.2015 року м. Чуднів

Чуднівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Мельничука О.О.,

при секретарі Марчук В.В .,

з участю позивачки ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Носівської сільської ради "про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини",-

встановив:

ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Носівської сільської ради про визначення їй додаткового тридцятиденного строку для подання заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 її матері ОСОБА_2, так як із-за тривалого перебування за кордоном на заробітках вона не змогла своєчасно подати заяву у вказану вище установу.

У судовому засіданні позивачка підтримала позовні вимоги та викладені у позовній заяві обставини справи.

Свідок ОСОБА_3 у судовому засіданні вказала на те, що позивачка з 2009 року по середину квітня 2015 року перебувала на заробітках в Росії.

Суд, вислухавши пояснення вказаних осіб, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.ст. 1268-1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, подавши у шестимісячний строк заяву у нотаріальну контору.

Згідно ст. 1272 ч. 3 цього Кодексу у випадку пропуску строку для прийняття спадщини з поважної причини суд може визначити спадкоємцю додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивачки ОСОБА_2, після смерті якої відкрилася спадщина на належне останній майно, в т.ч. на земельну ділянку площею 2,4070 га згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, виданого Чуднівською РДА 31.08.2004 року.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України позивачка є спадкоємницею першої черги майна своєї матері.

Факт тривалого перебування ОСОБА_1 на заробітках у Росії з 2009 року по квітень 2015 року підтверджується свідченнями ОСОБА_3, в зв"язку з чим позивачка не мала змоги своєчасно подати заяву у нотаріальну контору про прийняття спадщини за законом після смерті матері, а тому суд вважає вказану причину поважною і вважає за можливе визначити позивачці для цього додатковий тридцятиденний строк.

Осіб, які оспорювали б право власності покійної, немає. Інші особи з дня смерті спадкодавиці на спадкове майно прав не заявляли, що випливає із наявної в матеріалах справи довідки Чуднівської ДНК від 24.04.2015 року № 144/01-16.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10,15,60,212- 215,226 ЦПК України, змістом ст.ст.1220,1222, 1223 ч. 2, 1225, 1261,1268-1270,1272 ч.3 ЦК України, суд

вирішив:

Позов задовольнити. Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, додатковий тридцятиденний строк з дня вступу рішення суду у законну силу для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана в Апеляційний суд Житомирської області через Чуднівський райсуд протягом десяти днів з дня проголошення даного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання

апеляційної скарги, якщо така не буде подана.

Заочне рішення може бути переглянуте Чуднівським райсудом на підставі письмової заяви відповідача, яку той вправі подати протягом 10 днів після отримання копії даного рішення.

Суддя:

О. О. Мельничук

Джерело: ЄДРСР 44132702
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку