open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 291/526/15-ц

2/291/289/15

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

14 травня 2015 року

Ружинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Грека М.М.

за участю секретаря Кащук Л.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Ружині Житомирської області цивільну справу за позовом

ОСОБА_1

до

Білилівської сільської ради Ружинського району Житомирської області

Про визнання права власності на спадкове майно.

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1., звернувся з позовом до Білилівської сільської ради Ружинського району Житомирської області про визнання права власності на будівлі за спадкоємцем, мотивуючи його тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року померла його мати ОСОБА_3. Посилаючись на те, що Ружинська державна нотаріальна контора відмовила йому у видачі свідоцтва про право на спадщину з підстав відсутності правовстановлюючого документу на житловий будинок спадкодавця, та визнати за ним право власності на житловий будинок розміщеного за адресою: АДРЕСА_1, Ружинського району Житомирської області, що належав його матері, ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3

В суд представник позивача не зявився надіслав заяву просить справу слухати у його відсутність позовні вимоги просить задовільнити.

Представник відповідача Білилівської сільської ради в судове засідання не зявився надіслали заяву в якій просять справу слухати у їх відсутність проти задоволення позову не заперечують.

Суд, оглянувши матеріали справи, встановив, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 виданого виконавчим комітетом Білилівської сільської ради Ружинського району, Житомирської області, видно, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року померла ОСОБА_3.

Позивач є спадкоємцем за законом майна ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Білилівка, Ружинського району, Житомирської області , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 виданим ІНФОРМАЦІЯ_4 року виконавчим комітетом Білилівської сільської ради, Ружинського району, Житомирської області.

Із довідки виданої Бердичівським міжміським бюро технічної інвентаризації в тім, що житловий будинок по АДРЕСА_1 Ружинського району, Житомирської області, станом на 31.12.2012 року не зареєстрований за померлою ОСОБА_3, правовстановлюючі документи на житловий будинок не оформлені, жила площа 38, 7 кв.м.

Враховуючи положення ст.ст.120-127 ЦК УРСР(1963 р.), які регулювали право власності колгоспного двору та реєстрацію вказаного права за членами двору в погосподарських книгах сільських рад, суд приходить до впевненості, що ОСОБА_3 була власником житлового будинку та господарських будівель, які розташовані по АДРЕСА_1 Ружинського району Житомирської області.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов"язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Із листа Ружинського державного нотаріуса Житомирської області, від 30.04. 2015 р., вбачається, що у видачі свідоцтва про право на спадщину на вказаний житловий будинок нотаріусом було відмовлено в зв"язку з відсутністю правовстановлюючого документу на нього.

Відповідно положень ст.19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", передбачено, що рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно є правовстановлюючим документом, що підтверджує право власності на вказане майно.

Тому суд, виходячи з вищевказаного, задовільняє позовні вимоги.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок , який розташований за адресою : АДРЕСА_1

Відповідно ст.1216 ЦК України передбачено, що до спадкової маси можуть входити лише ті права та обов"язки, носієм яких за життя був сам спадкодавець і які належали йому на законних підставах.

Керуючись ст.ст.120-127 ЦК УРСР(1963р.), ст.ст.1216, 1233 , 1268, 1273, 1296 ЦК України, ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", ст.ст. 209, 212, 213, 215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовільнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцем с. Білилівка, Ружинського району, Житомирської області, ідентифікаційний код НОМЕР_1 право власності на спадкове майно ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року в с. Білилівка, Ружинського району, Житомирської області на житловий будинок АДРЕСА_1 Ружинського району, Житомирської області загальною площею 56.3 кв.м., житловою площею 38.7 кв.м., та погосподарські будівлі, а саме: погріб з шийкою, веранда, сарай - літня кухня, сарай, сарай, ганок.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом десяти днів з дня його проголошення, а особою, яка не була присутня в судовому засіданні під час проголошення судового рішення протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя М. М. Грек.

Джерело: ЄДРСР 44132684
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку