open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2015 р.

Справа № 804/3859/15

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кальника В.В., розглянувши в порядку скороченого провадження у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області до Державного вищого навчального закладу «Криворізький Національний Університет» про стягнення заборгованості у розмірі 1476,32 грн., -

ВСТАНОВИВ:

надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області до Державного вищого навчального закладу «Криворізький Національний Університет» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за Списком №2 за період з 01.01.2015 року по 28.02.2015 року в сумі 1476,32 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що Державний вищий навчальний заклад «Криворізький Національний Університет» перебуває на обліку у позивача та в порушення ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» має заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по Списку №2 за період з 01.01.2015 року по 28.02.2015 року у загальній сумі 1476,32 грн. Згідно до Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ПФУ від 19.12.2003р., затвердженої Постановою Правління ПФУ №21-1, підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену суму пенсійних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У зв'язку з невиконанням відповідачем вимог щодо своєчасного та повного відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, позивач просить стягнути зазначену суму боргу з відповідача у судовому порядку. Щодо посилань відповідача на те, що він не є правонаступником ліквідованих підприємств - Дослідного виробництва НДГРІ та НДГУ «Спецмонтажшахтопроходка», то позивач вказує на те, що вказані підприємства не були окремими юридичними особами, увійшли до складу ДВНЗ «КНУ», ДП «НДГРІ» видавало уточнюючі довідки, а відтак, відповідно до ст.50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» підприємство бере на себе відповідальність як за їх достовірність, так і за обов'язок перед державою щодо відшкодування виплати та доставки пільгових пенсій.

14 квітня 2015 року представник відповідача надав до суду заперечення, у яких просив відмовити у задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що позовні вимоги заявлені до неналежного відповідача, є необґрунтованими, з огляду на те, що пенсіонери, яким призначались пільгові пенсії за Списком №2, працювали в Управлінні «Спецмонтажшахтпроходка», яке було реорганізоване в «Дослідне виробництво - НДГРІ», відповідач не є правонаступником вказаних підприємств та позивачем не надано доказів перебування зазначених пенсіонерів у трудових відносинах з відповідачем. Також, відповідач посилається і на те, що на даний час ДП «НДГРІ» є зберігачем архівів ліквідованих підприємств - Управління «Спецмонтажшахтопроходка» при НДГРІ до Дослідного виробництва НДГРІ з правом видачі довідок в пенсійний та інші цільові державні фонди, що пояснює факт видачі відповідачем довідок пенсіонерам.

Розглянувши подані документи та матеріали, дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що Державний вищий навчальний заклад «Криворізький Національний Університет» зареєстрований як юридична особа 28.07.2011р. виконавчим комітетом Криворізької міської ради за адресою: 50027, Дніпропетровська область, м.Кривий Ріг, Дзержинський район, вул. ХХІІ Партз'їзду, буд.11 та з 28.07.2011р. знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області як платник єдиного соціального внеску за номером 04120310119, що підтверджується копією Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців №498443 від 28.07.2011р., копією довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України від 01.08.2011р. та копією довідки про перебування на обліку.

Управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу відповідно до Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах та районах у містах здійснює облік платників страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, збирання та акумулювання в районі страхових внесків та інших коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій, допомоги на поховання та інших соціальних виплат, що здійснюються за рахунок коштів Фонду. Управління відповідно до покладених на нього завдань забезпечує додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами вимог законодавства про державне соціальне страхування стосовно пенсійного забезпечення, призначає (здійснює перерахунок) і виплачує пенсії, допомогу на поховання та інші соціальні виплати відповідно до чинного законодавства.

Відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», а також платником страхових внесків відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та повинен своєчасно і в повному обсязі сплачувати збір та внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду.

Відповідно до вимог статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05 листопада 1991 року №1788-ХІІ та розділу 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції 16 січня 2004 року за №64/8663 (далі - Інструкція №21-1), підприємства та організації вносять до Пенсійного фонду за місцем свого розташування плату, що покриває витрати на виплату пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», до досягнення робітником пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з нормами пункту 2 розділу 15 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Виходячи з приписів п. 16 розділу 15 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечать цьому Закону. Положення Закону України «Про пенсійне забезпечення» застосовується в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Статтею 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» визначено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Пунктом «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць, за якими підтверджується право працівника на пільги та компенсації, пов'язані із зайнятістю в несприятливих умовах праці: чоловіки - після досягнення 60 років; жінки - після досягнення 55 років.

Згідно з пунктами 6.1. та 6.2. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (надалі Інструкція № 21-1), відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в таких розмірах:

- 100 % фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до абз. 1 ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно п. 6.4. та 6.8. Інструкції № 21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року на протязі 10 днів з дня прийняття рішення про призначення пенсії. Підприємства щомісяця, до 25 числа, вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.10. зазначеної Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Як свідчать матеріали справи, на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області знаходиться пенсіонери ОСОБА_1 та ОСОБА_2, яким призначена пенсія відповідно ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених згідно пунктів «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (список №2), за період з 01.01.2015 року по 28.02.2015 року в сумі 1476,32 грн.

Згідно з розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б-з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», Державному вищому навчальному закладу «Криворізький національний університет» необхідно було покрити витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 1476,32 грн.

Проте, Державний вищий навчальний заклад «Криворізький національний університет» відмовляється відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пільгової пенсії ОСОБА_1, ОСОБА_2, посилаючись на те, що останні були працівниками спеціалізованого управління «Спецмонтажшахтопроходка», яке з 01.10.1987 року було реорганізовано в Дослідне виробництво, та стверджує, що вказані суб'єкти та Державне підприємство «НДГРІ» були окремими юридичними особами та правовий зв'язок між ними відсутній.

На підтвердження суду надані копія Статуту Державного підприємства «Дослідне виробництво науково-дослідного гірничорудного інституту», в якому зазначено, що це підприємство мало власну печатку із зображенням Державного гербу із зазначенням власного найменування, мало власний розрахунковий рахунок у Держбанку, а також було самостійним підприємством.

Також, матеріали справи містять копію Статуту Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет», у п. 1.1 якого зазначено, що Державний вищий навчальний заклад «Криворізький національний університет» є державним вищим навчальним закладом і правонаступником усіх прав та обов'язків Криворізького технічного університету, Криворізького державного педагогічного університету, Державного вищого навчального закладу «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», у частині, пов'язаній з Криворізьким економічним інститутом Державного вищого навчального закладу «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», Національної металургійної академії України, у частині, пов'язаній з Криворізьким металургійним факультетом Національної металургійної академії України, Державного підприємства «Науково-дослідний інститут безпеки праці та екології в гірничорудній і металургійній промисловості», Державного підприємства «Науково-дослідний гірничорудний інститут».

Відповідно до особової картки № 1512, долученої до справи, пенсіонер ОСОБА_1 працював у Дослідному виробництві науково-дослідного гірничорудного інституту в період з 10.12.1990 р. до 20.05.1992 р. газоелектрозварником 5 розряду та електрозварником 5 розряду.

Крім того, згідно листа Міністерства промислової політики України №12/6-1-56 від 23.02.2010 року, Державне підприємство «Науково-дослідний гірничорудний інститут» є зберігачем архівів ліквідованого підприємства Управління «Спецмонтажшахтопроходка» при НДГРІ та Дослідного виробництва НДГРІ з правом видачі довідок в пенсійний та інші цільові державні фонди.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що відповідно до Статуту Державного підприємства «Дослідне виробництво науково-дослідного гірничорудного інституту», на якому працювали ОСОБА_1, ОСОБА_2, дане підприємство підпорядковувалось НДГРІ та діяло при ньому, а факт зберігання архівних документів у Державному вищому навчальному закладі «Криворізький національний університет» та видача ним довідки про пільговий стаж роботи свідчить про те, що саме Державний вищий навчальний заклад «Криворізький національний університет» у спірних правовідносинах виступає правонаступником ліквідованого Державного підприємства «Дослідне виробництво науково-дослідного гірничорудного інституту», яке створювалося та діяло при Державному підприємстві «Науково-дослідний гірничорудний інститут», яке, в свою чергу, в подальшому реорганізовано (приєднано) до Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет».

Отже, суд вважає необґрунтованими доводи відповідача про те, що позивачем не надано суду доказів перебування пенсіонерів у трудових відносинах саме з ДВНЗ «Криворізький національний університет», оскільки зобов'язання за усіма правами та обов'язками перед органами Пенсійного фонду України щодо відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, передаються шляхом правонаступництва або перетворення підприємств, установ чи організацій.

У зв'язку з неперерахуванням Державним вищим навчальним закладом «Криворізький національний університет» фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з 01.01.2015 р. по 28.02.2015 р., в останнього перед Управлінням Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області утворилась заборгованість фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2 у сумі 1476,32 грн.

Зазначена сума заборгованості підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», довідкою-розрахунком Управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області та карткою особового рахунку Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет», долученими до матеріалів справи.

На виконання вищенаведеної Інструкції на адресу відповідача були направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по Списку №2, що підтверджується копіями відповідних розрахунків, копією супровідного листа від 22.01.2015 року №352/02/27 про направлення розрахунків з відмітками про отримання відповідачем розрахунків.

При цьому, судом також враховується і те, що розрахунки органів Управління Пенсійного фонду України фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій є узгодженими з моменту їх отримання відповідачем і обов'язковими для виконання. Розрахунок є актом індивідуальної дії суб'єкта владних повноважень, відповідач не оскаржив отримані ним розрахунки, а тому такі розрахунки є обов'язковими для виконання, тобто підлягають сплаті.

Зазначеної правової позиції дотримується Вищий адміністративний Суд України у своїй ухвалі від 25.11.2010р. у справі № 26993/09, у постанові від 22.03.2012р. № К-27305/10, у постанові від 06.09.2012р. № К/9991/63551/11.

Таким чином, на відповідача покладено обов'язок у повному обсязі відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно статті 86 КАС України оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Виходячи з вищенаведеного, суд вважає правомірним стягнення з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу заборгованості в сумі 1476,32 грн., оскільки доказів добровільного погашення боргу відповідачем до суду не надано.

Керуючись статтями 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області до Державного вищого навчального закладу «Криворізький Національний Університет» про стягнення заборгованості у розмірі 1476,32 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з Державного вищого навчального закладу «Криворізький Національний Університет» на користь Управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Кривого Рогу заборгованість зі сплати фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за Списком №2 в сумі 1476,32 грн.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, підлягає негайному виконанню відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя

В.В. Кальник

Джерело: ЄДРСР 44120529
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку