open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 323/790/15-к

Провадження № 1-кп/323/98/15

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.03.2015

м. Оріхів

Оріхівський

районний суд Запорізької області у складі - головуючого судді Щербань Л.С., при секретарі Щербині Л.Г., прокурора Мордвінова А.О., захисника ОСОБА_1, розглянувши в залі суду у судовому засіданні кримінальне провадження № 12013080310000484 стосовно:

ПАСТАРНАК ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Широке Василівського району Запорізької області, українця, громадянина України, освіта вища, не одруженого, працюючого директором СФГ «Фенікс» , який мешкає за адресою : АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

- у вчиненні кримінального правопорушення , передбаченого ч 2 ст 286 КК України,

В С Т А Н О В И В :

30 березня 2013 року , приблизно о 00 годині 55 хвилин, водій ОСОБА_3, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння , керуючи автомобілем «RENAULT DUSTER» реєстраційний номер НОМЕР_1, рухаючись по автодорозі Оріхів - Мирне- Молочанськ, в напрямку м. Оріхів, проїжджаючи ділянку дороги в район електроопори ЛЕП 112 № 271, діючи в порушення вимог п 12.1 Правил дорожнього руху України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1306 від 10.10.2001 року , відповідно до якого «При вибої в установлених межах безпечної швидкості руху водій повинен ураховувати дорожню обстановку а також особливості вантажу, що перевозиться і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним « допустив наїзд на праве по ходу руху узбіччя та подальше перекидання автомобілю в кювет.

Внаслідок даної дорожньо - транспортної пригоди пасажир автомобілю «RENAULT DUSTER» реєстраційний номер НОМЕР_1 ОСОБА_4, який знаходився в салоні даного автомобілю на передньому пасажирському сидінні отримав тілесні ушкодження у вигляді множинних забитих ран, множинних саден і синців м'яких тканин волосистої частини голови та обличчя, обширного крововиливу м'яких тканин лобно-темено-скронево-потиличної ділянки зліва з поширенням на праву потиличну область, лінійних переломів кісток основи черепа в області передньої черепної ямки зліва а також потиличної кістки, субарахноїдального крововиливу , множинних саден лівого передпліччя, множинних синців лівої передньо- бічної поверхні грудної клітки і живота зліва, осадження шкіряних покривів задньої поверхні грудної клітки в проекції 5-9 остистих відростків грудних хребців, обширного крововиливу задньої поверхні грудної клітки з відшаруванням м'яких тканин і студневидним набряком, множинних двосторонніх переломів ребер, перелому тіла грудини, множинних переломів остистих відростків 5-7 грудних хребців, множинного крововиливу в області переломів, лівостороннього гемоторакса, розмноження нижньої частки лівої легені, забитої рани передньо-зовнішньої поверхні лівого стегна, множинних саден і синців нижніх кінцівок переважно по передньо - внутрішніх поверхнях, множинних саден тильних поверхонь кистей, обширного синця з крововиливом тильної поверхні лівої кисті та оскольчатих переломів 2 і 3 плюсневих кісток лівої кисті, які відповідно до висновку експерта № 53 від 30.03.2013 року в сукупності мають ознаки тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя та перебувають у прямому причинному зв'язку з наступившою смертю.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою провину у вчиненні кримінального правопорушення за врученим йому обвинувальним актом визнав повністю. Суду пояснив, що дійсно 30 березня 2013 року на автомобілі «RENAULT DUSTER» реєстраційний номер НОМЕР_1 він рухався по автодорозі Оріхів- Мирне- Молочанськ в напрямку м. Оріхів. При цьому перебував в стані алкогольного сп'яніння. На передньому пасажирському сидінні знаходився ОСОБА_4, який попросив його відвезти в м. Оріхів. По ходу руху, випадково з'їхав на праве узбіччя , в результаті сталася ДТП. Пасажир автомобілю ОСОБА_4 загинув. У скоєному розкаюється.

Потерпілі ОСОБА_5 і ОСОБА_6 до судового засідання не з'явилися , до матеріалів кримінального провадження надали заяви , в яких просять суд розглянути кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_3 у їх відсутність, претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченого не мають, просять суворо його не карати.

Захисник інтересів потерпілих ОСОБА_1 просить залишити цивільний позов без розгляду у зв'язку з повним відшкодуванням обвинуваченим моральної та матеріальної шкоди потерпілим.

Враховуючи ті обставини , що обвинувачений в повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення за врученим йому обвинувальним актом, при обставинах , встановлених при досудовому розслідуванні , не оспорив їх та підтвердив їх в судовому засіданні, у відповідності до вимог ч 3 ст 349 КПК України суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо цих обставин.

Суд кваліфікує діяння ОСОБА_3 за ч 2 ст 286 КК України так, як він вчинив порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого.

При призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості кримінального правопорушення, особу обвинуваченого , який раніше не судимий, за місцем мешкання і роботи характеризується позитивно, має на утриманні двох неповнолітніх дітей.

При призначенні покарання суд враховує обставини, які пом'якшують покарання - щире каяття, добровільне відшкодування заподіяної злочином матеріальної та моральної шкоди потерпілим, вибачення перед потерпілими .

При призначенні покарання суд враховує обставини, які обтяжують покарання вчинення злочину особою, яка перебуває в стані алкогольного сп'яніння .

Враховуючи особу обвинуваченого , наявність пом'якшуючих та обтяжуючих покарання обставин , суд приходить до висновку, що виправлення обвинуваченого можливе без ізоляції від суспільства так, як він вперше вчинив необережний злочин і не представляє собою загрозу для суспільства.

На підставі викладеного, керуючись ст. 368,370,373,374 КПК України,

З А С У Д И В :

Визнати ОСОБА_3 винним у вчиненні кримінального правопорушення , передбаченого ч 2 ст 286 КК України і призначити йому покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на один рік.

На підставі вимог ст. 75 КК України звільнити засудженого ОСОБА_3 від відбування призначеного судом покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі, встановивши йому іспитовий строк два роки.

На підставі вимог ст 76 КК України зобов'язати засудженого періодично з'являтися в органи кримінально - виконавчої інспекції для реєстрації.

Речовий доказ - автомобіль «RENAULT DUSTER» реєстраційний номер НОМЕР_1 який знаходиться на збереженні у обвинуваченого ОСОБА_3 , залишити законному володільцю.

Речові докази - запаховий слід, мікрооб'єкти з сидінь , які знаходяться в камері збереження речових доказів Оріхівського РВ ГУМВС України , знищити.

Цивільний позов залишити без розгляду.

Стягнути з засудженого ОСОБА_3 на користь держави судові витрати в сумі 4514,40 гривень .

На вирок суду протягом 30 діб з моменту проголошення може бути подано апеляційну скаргу до апеляційного суду Запорізької області через суд першої інстанції.

Суддя Л.С.Щербань

Джерело: ЄДРСР 43373028
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку