open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

2/604/112/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2015 року Підволочиський районний суд Тернопільської області в складі :

Головуючого Сташківа Н.Б.

за участю:

секретаря судового засідання Стадніцької З.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Підволочиську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Пальчинської сільської ради Підволочиського району Тернопільської області, треті особи - ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Пальчинської сільської ради Підволочиського району Тернопільської області, треті особи - ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року помер ОСОБА_5 23 лютого 2015 року ОСОБА_1 звернулася до нотаріуса Підволочиського районного нотаріального округу із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_5, проте їй відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв'язку із пропуском строку для прийняття спадщини. Вважає, що зазначений строк пропустила із поважних причин, оскільки вважала, що прийнявши спадщину після смерті батька ОСОБА_6, який був спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_5, їй перейде право на спадщину і після смерті дідуся.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 підтримала заявлені позовні вимоги в повному обсязі, просить позов задовольнити та визначити їй додатковий строк для подання нотаріусу за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини за законом, що залишилась після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Щаснівка Підволочиського району Тернопільської області.

ОСОБА_4 в судовому засіданні позовні вимоги визнала, пояснила, що на прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 не претендує, не заперечує проти визначення ОСОБА_1 додаткового строку для прийняття спадщини.

Треті особи ОСОБА_2, ОСОБА_3, в судове засідання не з'явилися, подали заяви про розгляд справи у їх відсутності, проти задоволення позову та визначення ОСОБА_1 додаткового строку для прийняття спадщини у виді земельної ділянки та ? частки іншого майна після смерті ОСОБА_5 не заперечують.

Представник відповідача - Пальчинської сільської ради Підволочиського району Тернопільської області в судове засідання не з'явився, подав заяву, згідно якої проти задоволення позову не заперечує, просить справу розглянути у його відсутності.

Суд, дослідивши та оцінивши докази по справі, встановив такі факти:

ІНФОРМАЦІЯ_2 року помер ОСОБА_5, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1, виданим Пальчинською сільською радою Підволочиського району, актовий запис № 16.

Після смерті ОСОБА_5 залишилось спадкове майно - земельна ділянка, площею 2,10 га, зареєстрована в книзі записів Державних актів на право приватної власності на землю за № 64 згідно Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданого 25 листопада 2002 року на підставі рішення ХХ сесії 3 скликання Пальчинської сільської Ради народних депутатів від 13 січня 2002 року,

Згідно довідки, виданої виконкомом Пальчинської сільської ради Підволочиського району ОСОБА_5 був зареєстрований і проживав одиноко в АДРЕСА_1, до дня смерті. З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 39278593 від 25 грудня 2014 встановлено, що після смерті ОСОБА_5 спадкові справи не заводились.

У відповідності до заповіту, посвідченого 24 липня 2006 року, спадкоємцем щодо земельної ділянка, площею 2,10 га, зареєстрованої в книзі записів Державних актів на право приватної власності на землю за № 64 є ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом після смерті батька ОСОБА_6 (факт родинних відносин стверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_4, рішенням Підволочиського районного суду Тернопільської області № 2-51/12 від 16 березня 2012 року та свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_5 від 07 лютого 2013 року), спадщину прийняла, оскільки згідно довідки, виданої Підволочиською селищною 28 серпня 2014 року № 1404, постійно на час відкриття спадщини проживала разом із спадкодавцем.

Із рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області № 2-91/15 р. від 23 лютого 2015 року вбачається, що ОСОБА_1 зверталася до суду з позовом до Пальчинської сільської ради Підволочиського району Тернопільської області, третя особа управління держкомзему у Підволочиському районі, про визнання за нею в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_6, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року, права власності на земельні ділянки площею 1,78 га та 0,32 га, призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Пальчинської сільської ради Підволочиського району та згідно Державного акта про право приватної власності на землю належать ОСОБА_5, померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 року. Проте у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

23 лютого 2015 року ОСОБА_1 звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку після смерті діда ОСОБА_5 однак їй відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв'язку з пропуском строку для прийняття спадщини, що стверджується постановою приватного нотаріуса Підволочиського районного нотаріального округу № 17/02-31.

Таким чином судом встановлено, що згідно Державного акта про право приватної власності на землю НОМЕР_2, виданого 25 листопада 2002 року власником земельної ділянки площею 2,10 га є ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року. Спадкоємцем за заповітом до даного майна є ОСОБА_6, який помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти. Позивач ОСОБА_1, як спадкоємець першої черги за законом після смерті батька ОСОБА_6, спадщину прийняла, оскільки на час відкриття спадщини проживала разом із спадкодавцем, проте, при зверненні до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, що перейшла їй після смерті діда ОСОБА_5 в порядку спадкової трансмісії їй відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв'язку із пропуском визначеного законом строку для прийняття спадщини.

У відповідності до ст. 1276 ЦК України якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов'язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Право на прийняття спадщини у цьому випадку здійснюється на загальних підставах протягом строку, що залишився. Якщо строк, що залишився менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

У відповідності до ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику в справах про спадкування» вказано: вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непоборними, істотними труднощами для спадкоємця для вчинення цих дій.

Зважаючи на викладені обставини, зокрема на те, що позивачем пропущено строк для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у зв'язку з об'єктивними та істотними труднощами, а також із врахуванням того, що іншим чином захистити права позивача неможливо, суд приходить до переконання, що позов ОСОБА_1 є підставним і підлягає до задоволення шляхом визначення їй додаткового строку для подання нотаріусу за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Щаснівка Підволочиського району Тернопільської області, терміном 3 місяці з часу набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст. ст. 10,15, 30, 60, 212, 213, 215, 294,296 ЦПК України, ст. 1272 ЦК України та п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" від 30.05.2008 року № 7, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

ОСОБА_1 визначити додатковий строк для подання нотаріусу за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Щаснівка Підволочиського району Тернопільської області, терміном 3 місяці з часу набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Тернопільської області через Підволочиський районний суд Тернопільської області протягом десяти днів з дня його проголошення, а особи які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий

Джерело: ЄДРСР 43351518
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку