open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

2-о/604/6/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 березня 2015 року Підволочиський районний суд Тернопільської області

в складі : головуючого судді Могачевської В.Й.

народних засідателів: Білик Т.Т.

Шумила П. А.

при секретарі Реєнт Г.М.

прокурора Бай А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Підволочиськ цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа - Богданівська сільська рада Підволочиського району Тернопільської області про визнання особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА _2 звернувся до суду із заявою, в якій просив постановити рішення про визнання недієздатною його тітки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженку та мешканку села Богданівка Підволочиського району Тернопільської області, яка з дитинства хворіє психічним захворюванням, у зв'язку з чим з 03.07. 1974 року перебуває на диспансерному обліку в лікаря - психіатра, являється інвалідом першої групи та потребує постійного стороннього догляду.

Заявник посилався на те, що останнім часом, після смерті матері ОСОБА_4 - ОСОБА_5 стан її здоров'я значно погіршився. Вона не розуміє наслідків своєї поведінки, не може правильно орієнтуватися в часі і просторі, не здатний оцінювати прості життєві ситуації, стала дуже замкнутою, спілкується короткими реченнями, які складаються лише з одного слова і то переважно лише з ним, потребує постійного стороннього догляду.

Оскільки власної сім'ї тітка не мала і не має, батьки, які раніше здійснювали догляд за дочкою померли, вона, тітка, постійно проживає разом з ним в належному йому житловому будинку, він здійснює за нею догляд і фактично здійснює щодо неї функції опікуна, однак, без документального підтвердження не може вчиняти будь - яких дій в інтересах ОСОБА_3, а також з з урахуванням стану здоров'я останньої, яка потребує постійного стороннього догляду, з метою захисту її законних прав та інтересів, просить визнати тітку недієздатною та призначити його опікуном.

В судовому засіданні заявник заяву підтримав, дав пояснення аналогічні викладеним в ній.

При цьому повідомив, що ОСОБА_3 є його тіткою ( рідною сестрою його матері ), хворіє з дитинства, являється інвалідом першої групи, потребує постійного стороннього догляду, який спочатку надавали її батьки, а після їх смерті надає він.

Так як тітка сама не може дати собі раду в житті, він змушений звернутися з даною заявою до суду.

Представник заінтересованої особи сільський голова с. Богданівка Ковальчук Н.С. просить задовольнити заяву ОСОБА_2, який дійсно більше трьох років доглядає за хворою, просить призначити його опікуном так як вважає, що він зможе здійснювати належний догляд та захистити права ОСОБА_3

Вислухавши пояснення заявника ОСОБА_2, представника Богданівської сільської ради, дослідивши та оцінивши докази по справі, суд приходить до висновку, що заяву слід задовольнити, виходячи з таких міркувань

Відповідно до ч. 3 ст. 237 ЦПК України заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім'ї, близькими родичами незалежно від їх спільного проживання, органом опіки і піклування, психіатричним закладом.

Судом встановлено, що ОСОБА_3, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в селі Богданівка Підволочиського району Тернопільської області в сім'ї ОСОБА_7, котрий помер ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_5, померлої ІНФОРМАЦІЯ_6, що стверджується: свідоцтвами, виданими Богданівською сільською радою Підволочиського району Тернопільської області про народження ОСОБА_3 серії НОМЕР_1, виданим 13 липня 1961 року; про смерть ОСОБА_7, серії НОМЕР_3 видане 23 грудня 2002 року та про смерть ОСОБА_5 серії НОМЕР_2 видане ІНФОРМАЦІЯ_6 є тіткою ( рідною сестрою матері заявника ) ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

ОСОБА_3 проживає разом з заявником, який здійснює постійний догляд за нею, в належному йому житловому будинку в селі Богданівка Підволочиського району Тернопільської області, що стверджується довідкою № 44 від 02.02. 2015 року Богданівської сільської ради та актом обстеження проживання ОСОБА_3 від 02 лютого 2015 року, складеного комісією в складі депутата Богданівської сільської Підволочиського району Тернопільської області ОСОБА_8 та сусідів ОСОБА_9 і ОСОБА_10

Відповідно до вимог ст. 39 ЦК України - фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Із довідки № 16 від 02. 02. 2015 року Підволочиської районної лікарні видно, що жителька села Богданівка Підволочиського району Тернопільської області ОСОБА_3, 1958 року народження, з 03 липня 1974 року знаходиться на диспансерному обліку в лікаря - психіатра з діагнозом « Глибока розумова відсталість. Визнана інвалідом 1 - ї групи з дитинства ( довічно ) і потребує постійного стороннього догляду, про що свідчить виписка з акту огляду МСЕК до довідки Сер. ТЕР № 0031461 від 31. 08. 2011 року.

Відповідно до висновку № 2636, складеного комісією лікарів Підволочиської КЦРЛ щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом першої чи другої групи ОСОБА_3, 1958 року народження являється інвалідом першої групи довічно, проживає разом з ОСОБА_11 в с. Богданівка , потребує постійного стороннього догляду.

Згідно висновку амбулаторної судово - психіатричної експертизи № 118 від 03 березня 2015 року ОСОБА_3 страждає на глибоку розумову відсталість, що досягає рівня вираженого недоумства. По своєму психічному стану не може керувати своїми діями і давати звіт своїм діям. По своєму психічному стану потребує стороннього догляду .

Дані факти свідчать, що ОСОБА_3 не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, а тому потребує встановлення над ним опіки.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 60 ЦК України - суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Богданівська сільська рада Підволочиського району рекомендує ОСОБА_2, 1982 року народження для призначення опікуном над інвалідом дитинства 1 - ї групи ОСОБА_3, 1958 року народження, про що свідчить звернення сільського голови села Богданівка № 129 від 01 березня 2015 року З довідки № 17 від 02. 02. 2015 року Підволочиської ЦРЛ видно, що ОСОБА_2 , 17. Х11. 1982 року народження на « Д» обліку в лікаря - психіатра Підволочиської ЦРЛ не знаходиться і може здійснювати догляд.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 57, 64, 204, 209, 212 - 215, 236 - 241, 294 ЦПК України, ст. 39, 40, 41, 56, 58, 60, 62, 63, 64 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Заяву ОСОБА_2, заінтересована особа Богданівська сільська рада Підволочиського району Тернопільської області про визнання особи недієздатною задовільнити.

Визнати ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженку і мешканку АДРЕСА_1 - недієздатною .

Призначити опікуном недієздатної ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, заявника ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який також проживає в АДРЕСА_1

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до апеляційного суду Тернопільської області через Підволочиський районний суд протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя :

Народні засідателі :

Джерело: ЄДРСР 43351510
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку