open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Гусятинський районний суд Тернопільської області

Справа № 596/2496/14-ц

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"16" січня 2015 р. Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Цвинтарної Т.М.

при секретарі Рудніцькій О.П.

за участю позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Гусятин цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу за договором позики, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про стягнення боргу за договором позики, посилаючись на те, що 17 лютого 2013 року ОСОБА_2 позичила гроші в сумі 400 доларів США, що еквівалентно станом на 28.11.2014 року 6 003, 16 грн. Отримання відповідачем вказаних коштів підтверджується розпискою від 17 лютого 2013 року.

Згідно вказаної розписки ОСОБА_2 зобов'язувався повернути борг до 17 травня 2013, однак гроші у зазначений строк і до теперішнього часу боржник не повернув. На неодноразові звернення позивача до відповідача повернути борг, відповідач не реагував.

Позивач у судовому засіданні позов підтримала у повному обсязі, зіславшись на доводи викладені у заяві.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, про причину своєї неявки суд не повідомив та заперечень проти позову суду не представив.

Відповідно до вимог ст. 224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про час та місце судового засідання і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Суд, щодо ухвалення заочного рішення, вважає за необхідне провести заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що 17 лютого 2013 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було укладено договір позики, відповідно до умов якого ОСОБА_2 позичив в ОСОБА_1 400 доларів США, які зобов'язувався повернути ОСОБА_1 до 17 травня 2013 року.

Дані обставини стверджуються оригіналом письмової розписки від 17 лютого 2013 року наданої позивачем.

Відповідно довідки Державного національного банку України від 28.11.2014 року за № 310 станом на 28.11.2014 року курс гривні до долара США згідно офіційного курсу НБУ становить за 100 доларів США - 1500, 79 грн.

У встановлений у договорі строк та на даний час борг відповідачем не повернуто.

В силу вимог ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно вимог ст. ст. 10, 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини на які посилається як на підставу своїх позовних вимог та заперечень.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 59 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. ст. 1046, 1049 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики), що були передані йому у строк та в порядку, що встановлений договором.

У відповідності до положень ч. 2 ст. 1047 ЦК України на підтвердження укладення договору позики може бути представлена розписка позичальника.

На підтвердження укладення договору позики позивач представив суду оригінал розписки, яка свідчить про передання ОСОБА_1 ОСОБА_2 у позику грошових коштів на суму 400 доларів США. Наявність оригіналу розписки у позикодавця свідчить про невиконання боржником зобов'язання.

Відповідачем не представлено, а судом не здобуто доказів щодо безпідставності позовних вимог.

Враховуючи наведені вимоги закону та встановлені обставини справи, суд вважає, що діями відповідача порушено права позивача, які підлягають захисту шляхом стягнення із відповідача на користь позивача заборгованості за договором позики в сумі 6003, 16 гривень.

На підставі наведеного, ст. ст. 526, 1046, 1047, 1049 ЦК України, керуючись ст. 4, 10, 11, 60, 88, 212, 215, 218, 294 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором позики задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 в користь ОСОБА_1 борг в сумі 6003 (шість тисяч три) гривні 16 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10-ти днів з дня отримання його копії.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Тернопільської області через Гусятинський районний суд шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя - підпис

З оригіналом вірно

Суддя Гусятинського районного суду Т.М. Цвинтарна

Джерело: ЄДРСР 43351406
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку