open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 184/118/15-ц
Моніторити
emblem
Справа № 184/118/15-ц
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /21.04.2015/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Дніпропетровськ)Апеляційний суд Дніпропетровської області Ухвала суду /26.03.2015/ Апеляційний суд Дніпропетровської області ( м. Дніпропетровськ)Апеляційний суд Дніпропетровської області Рішення /13.03.2015/ Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської областіОрджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області Рішення /05.02.2015/ Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської областіОрджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області Рішення /05.02.2015/ Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської областіОрджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області Ухвала суду /22.01.2015/ Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської областіОрджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Справа № 184/118/15-ц

Номер провадження 2-о/184/28/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.02.2015

м

. Орджонікідзе

Орджонікідзевський

міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Томаш В.І.,

при секретарі - Бринзі Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Орджонікідзе цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Управління Пенсійного фонду України в м. Орджонікідзе Дніпропетровської області «про встановлення факту роботи тракториста-машиніста», -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з вказаною заявою і просить суд встановити факт, що ОСОБА_1 дійсно працював в якості тракториста-машиніста безпосередньо зайнятого у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах на протязі повного польового періоду в рослинництві в період з 23 травня 1984 року по 14 лютого 1990 року в колгоспі імені Б.Хмельницького Нікопольського району, з 14 лютого 1990 року по 11 лютого 1997 року в колгоспі «Базавлук» Нікопольського району Дніпропетровської області; зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в м. Орджонікідзе Дніпропетровської області призначити ОСОБА_1 пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та зробити перерахунок і доплату недоотриманої частини пенсії.

Заявник у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник Управління Пенсійного Фонду м. Орджонікідзе Дніпропетровської області Шиман О.Б. в судовому засіданні проти задоволення заяви заявника заперечував, оскільки заявником не надано до суду належних та достатніх доказів на підтвердження своїх вимог.

Суд, вислухавши пояснення сторін, свідків ОСОБА_3, ОСОБА_4, дослідивши матеріали справи і оцінивши їх в сукупності, прийшов до висновку, що заявлені вимоги обґрунтовані, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні та підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що у 1978 році заявник по справі - ОСОБА_1 закінчив повний курс середнього професіонально-технічного училища № 10 в смт. Архангельське Високопільського району Херсонської області, де отримав диплом серії НОМЕР_1 тракториста-машиніста широкого профілю. Також маю посвідчення тракториста - машиніста. Після закінчення середнього професіонально-технічного училища, а саме 13 серпня 1978 року заявник почав працювати за спеціальністю тракторист-машиніст. На протязі всього свого трудового стажу, який складає 23 роки 1 місяць 7 днів заявник працював трактористом-машиністом на підставі диплому та посвідчення тракториста-машиніста. Загальний трудовий стаж ОСОБА_1 складає 26 років 3 місяці 4 дні, що підтверджується записами в трудовій книжці. На протязі всього свого стажу тракториста-машиніста заявник працював в сільському господарстві та був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції на протязі повного польового періоду в рослинництві, що підтверджується трудовою книжкою та відповідними довідками.

Згідно ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсії за віком на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: в) трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

На підставі цього Закону України заявник звернувся до Управлінням пенсійного фонду України в Дніпропетровській області у м. Орджонікідзе для призначення пенсії із зниженням пенсійного віку, але ОСОБА_1 було відмовлено, оскільки в трудовій книжці заявника зазначено, що в період з 23.05.1984 року по 14.02.1990 року він працював в колгоспі ім. Б.Хмельницького Нікопольського району в якості механізатора (Протокол № 8 від 23.05.1984 року) та з 14.02.1990 року по 11.02.1997 року працював в колгоспі «Базавлук» Нікопольською району в якості механізатора (Протокол № 4 від 14.02.1990 р.). Колгосп ім. Б.Хмельницького було реорганізовано в колгосп «Базавлук», а заявник як працював на тракторах в колгоспі ім. Б.Хмельницького, так і на цих тракторах продовжив працювали і в колгоспі «Базавлук» трактористом-машиністом. На підставі того, що в трудовій книжці заявника безпідставно було записано, що він працював механізатором, а не трактористом-машиністом на протязі 12 років 8 місяців 19 днів, то відповідач відмовляється нарахувати ОСОБА_1 пенсію на підставі п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

В період з 1984 року по 1997 рік заявник працював в колгоспах трактористом-машиністом на тракторах ДТ-75, ЮМЗ-6 в сільському господарстві та був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції на протязі повного польового періоду в рослинництві та на протязі всього року. Чому зазначено в трудовій книжці заявника його професія тракторист-машиніст як механізатор, він не знав, бо на протязі трудових відносин, трудова книжка постійно знаходилась у відділі кадрів колгоспів. Згідно словника механізатор - це робітник сільського господарства, який працює на сільськогосподарській техніці та має середньотехнічну освіту, яку заявник не мав і чому в його трудову книжку записали, що він був прийнятий на посаду механізатора, йому не відомо, хоча він виконував роботу тракториста-машиніста і працював в сільському господарстві та був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції на протязі повного польового періоду в рослинництві.

Крім цього, професія механізатора і тракториста-машиніста сільського господарства нічим не відрізняється. Кваліфікаційні вимоги для тракториста-машиніста, це середньо-спеціальна освіта, а механізатор це той же тракторист-машиніст, тільки з кваліфікаційними вимогами - технічна освіта.

Внести зміни в трудову книжку заявника в теперішній час неможливо, так як колгосп ім. Б.Хмельницького, а згодом і відділений колгосп «Базавлук» Нікопольського району ліквідовані. У зв'язку з тим, що заявник досяг пільгового пенсійного віку і вирішив оформити пенсію, однак Управління ПФУ в м. Орджонікідзе йому в цьому відмовляє, так як в трудовій книжці вказано невірно професію, за якою він фактично працював, то він вимушений звернутись до суду.

ОСОБА_1 вважає, що суд повинен встановити факт, що він з 23.05.1984 року по 14.02.1990 року в колгоспі імені Б.Хмельницького та з 14.02.1990 року по 11.02.1997 року в колгоспі «Базавлук» Нікопольського району, фактично працював трактористом-машиністом в господарстві та був безпосередньо зайнятий у виробництві господарської продукції на протязі повного польового періоду в рослинництві. Значитись механізатором заявник не міг, так як в нього не було технічної освіти, а була лише середньо-спеціальна, згідно якої, окрім тракториста-машиніста, працювати за іншою спеціальністю він не міг.

Згідно ст. 256 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб.

Суд дає критичну оцінку доводам представника заінтересованої особи, висловлені в судовому засіданні щодо повного невизнання вимог заявника, оскільки вони є голослівними, безпідставними та недоведеними і спростовуються стабільними поясненнями заявника, поясненнями двох свідків збоку заявника, кожен з яких з достовірністю підтвердили факт роботи заявника саме трактористом - машиністом, наданими заявником письмовими доказами, матеріалами справи в їх сукупності. Суд вважає, що доводи та дії представника заінтересованої особи направлені лише на позбавлення законного та обґрунтованого права заявника на отримання пільгової пенсії, як це передбачено діючим законодавством.

При цьому, суд вважає, що вимоги заявника в частині зобов'язання Управління Пенсійного фонду України в м. Орджонікідзе призначити йому пенсію за віком на пільгових умовах та зробити перерахунок не підлягають задоволенню, оскільки вони відповідно до вимог ЦПК України не можуть бути розглянуті в рамках розгляду вказаної справи в порядку окремого провадження щодо встановлення факту, який має юридичне значення, а тому в цій частині вимог слід відмовити.

Таким чином, суд вважає необхідним заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Управління Пенсійного фонду України в м. Орджонікідзе Дніпропетровської області «про встановлення факту роботи тракториста-машиніста» задовольнити частково та встановити факт, що ОСОБА_1 дійсно працював в якості тракториста-машиніста безпосередньо зайнятого у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах на протязі повного польового періоду в рослинництві в період з 23 травня 1984 року по 14 лютого 1990 року в колгоспі імені Б.Хмельницького Нікопольського району, з 14 лютого 1990 року по 11 лютого 1997 року в колгоспі «Базавлук» Нікопольського району Дніпропетровської області. В іншій частині вимог відмовити.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 57, 60, 209 - 213, 256, 258 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Управління Пенсійного фонду України в м. Орджонікідзе Дніпропетровської області «про встановлення факту роботи тракториста-машиніста» задовольнити частково.

Встановити факт, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, дійсно працював в якості тракториста-машиніста безпосередньо зайнятого у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах на протязі повного польового періоду в рослинництві в період з 23 травня 1984 року по 14 лютого 1990 року в колгоспі імені Б.Хмельницького Нікопольського району, з 14 лютого 1990 року по 11 лютого 1997 року в колгоспі «Базавлук» Нікопольського району Дніпропетровської області.

В іншій частині вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 - днів з дня проголошення рішення до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Орджонікідзевський міський суд.

Суддя Орджонікідзевського міського суду

В. І. Томаш

Джерело: ЄДРСР 42598664
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку